
Olej kokosowy nie jest typowym olejem. Składa się przede wszystkim z kwasów tłuszczowych nasyconych. 93% jego składu to kwasy nasycone, pozostałe 7% to kwasy tłuszczowe jednonienasycone, w tym kwas linolowy Omega - 6 oraz oleinowy Omega - 9.
Olej kokosowy nie jest typowym olejem. Składa się przede wszystkim z kwasów tłuszczowych nasyconych. 93% jego składu to kwasy nasycone, pozostałe 7% to kwasy tłuszczowe jednonienasycone, w tym kwas linolowy Omega - 6 oraz oleinowy Omega - 9.
Bardzo dobry, choć często niedoceniany produkt, czyli olej z orzecha włoskiego. Ma nie tylko aromat orzechów, ale przede wszystkim pyszny orzechowy smak i mnóstwo właściwości odżywczych i prozdrowotnych.
Kompot z miodem to idealny napój na letnie ciepłe dni podawany na zimno, ale także na chłodne zimowe wieczory jako rozgrzewający napój. Różnorodność smaków jaką można otrzymać dzięki różnym mieszankom owoców zapewnia stałe urozmaicenie napoju, przez co nigdy nam się nie znudzi.
Wesołe ciasto pszczółka to idealny przysmak na wiosnę, ale także na urodzinowe przyjęcie. Z takiego tortu na pewno ucieszą się zarówno ci najmłodsi jak i starsi. Będzie to również wspaniała niespodzianka dla pszczelarza, jeśli posiadamy osobę w rodzinie z tą profesją. Niezależnie dla kogo go przygotujemy – jestem pewna że będzie cieszyć tak samo – wystarczy popatrzeć na wesołą dekorację.
Ciasto miodowe to idealna przekąska na rodzinne czy przyjacielskie spotkanie czy też jako dodatek do uczty świątecznej. Wspaniałym pomysłem jest dodanie miodu do ciasta, jako że ten składnik jest niezaprzeczalnie pyszny oraz dużo zdrowszy niż standardowy cukier.
Ze świeżych ziaren lnu brązowego powstaje olej lniany do picia. Jest przyjemny w smaku, pachnie i smakuje orzechowo, spożywając go nie odczuwa się tzw. goryczy, jak to ma miejsce chociażby w przypadku oleju z czarnuszki.
Kanapka z miodem wydaje się dosyć osobliwym konceptem, ale w rzeczywistości można skomponować ją na wiele różnych sposobów, tak aby wpasowały się one w gust nawet najbardziej wybrednego konsumenta.
Wosk pszczeli, tuż obok miodu, jest jednym z najbardziej znanych produktów pszczelarskich. Przez całe wieki wosk pszczeli był wykorzystywany do produkcji pachnących świec na użytek domowy i liturgiczny. Jakie zastosowanie ma wosk pszczeli na co dzień i jakie posiada właściwości?
Miody pitne wytwarzane były przez ludzi na dużą skalę już od czasów Starożytności, gdzie bardzo cenili go sobie Rzymianie. Chociaż pierwsze wzmianki na temat produkcji miodu pochodzą z terenów północnych Chin i datowane są na 7000 lat p.n.e., lub nawet na 1000 - 1700 p.n.e. biorąc pod uwagę hinduskie księgi liturgiczne z tego okresu.
Olej z rokitnika stosuje się przede wszystkim do skóry dojrzałej, przesuszonej, odwodnionej z plamami pigmentacyjnymi. Można go dodać do balsamu do ciała. Skóra nawilżona nim stanie się miła w dotyku, miękka, elastyczna, delikatna.
Jeśli masz ochotę na coś zdrowego, słodkiego i prostego w wykonaniu, to owsiane ciasteczka są idealne dla Ciebie! Ich czas przygotowania zajmuje niewiele! Od 20 do 25 minut. Idealnie nadają się na jesienno-zimewe wieczory, a także jako dodatek do codziennej kawy czy herbaty.
Miód mniszkowy to jeden z bardziej wartościowych produktów, które mogą zagościć w waszej kuchni. Nazywany jest nawet jednym z najzdrowszych miodów. Nazwę tę zawdzięcza bogatemu w witaminy oraz minerały składowi.
Jeżeli chodzi o pytanie gdzie najlepiej zakupić miód to sprawa nie jest jednoznaczna. Czy lepiej wybrać jednak miód bezpośrednio z pasieki, co w większości przypadków wymaga, po pierwsze, poświęcenia większej ilości czasu na odnalezienie najbliższej pasieki, oraz po drugie nadrobienia paru kilometrów, żeby tam się dostać. Czy może lepiej zakupić miód razem z innymi produktami w pobliskim supermarkecie?
Dlaczego miód się nie psuje? Naturalny miód posiada antybakteryjne właściwości, czyli ma w swoim składzie substancje, dzięki którym bakterie nie rozwiną się w nim. Jest to między innymi nadtlenek wodoru. Związek ten powstaje w wyniku utleniania się glukozy do kwasu glukonowego. By taka reakcja powstała, potrzebny jest jeszcze enzym, mianowicie inwertaza. Jest to substancja, która trafia do miodu poprzez ślinę pszczół. Zatem, najprościej mówiąc, miód nie psuje się, bo pszczoły zabezpieczają go przed tym procesem. Nasze zadanie polega tylko na tym, by szczelnie zamknąć i odłożyć we właściwe miejsce.
Miód kremowany to czysty surowy miód, który został zgranulowany do gładkiej konsystencji. Jest to najpopularniejszy rodzaj miodu wyspach i zyskuje coraz większą popularność w Stanach a i powoli w Polsce. Miód w kremie ma wyjątkową konsystencję masła i jest idealny do smarowania tostów lub dodawania do gorących herbat.
Miód jest pełen witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, co sprawia, że jest najlepszym domowym sposobem na zwalczanie infekcji i wzmacnianie odporności, zwłaszcza zimą. Ponadto jest dobry do utrzymania zdrowej skóry i włosów poprzez oczyszczanie toksyn i dostarczanie niezbędnych składników odżywczych skórze i włosom. Dlatego napoje z miodem są idealnym rozwiązaniem na zimowe napoje.
Pszczoły miodne oraz produkty będące efektem ich ciężkiej pracy, znalazły swoje zastosowanie nie tylko w codziennym życiu, ale również w ogólnie pojętej kulturze. Istnieje mnóstwo mniej lub bardziej znanych przysłów, cytatów oraz elementów symboliki posiadających swoje odniesienie do struktury społecznej pszczelego roju oraz o takich produktów jak miód, wosk, pyłek czy pierzga. Jakie istnieją złote myśli o pszczołach i czy znajdują one odzwierciedlenie w rzeczywistości?
Rozpoznanie królowej pszczół jest, wbrew pozorom, dosyć prostym zadaniem. Z uwagi na wybitnie istotną funkcję matki, pszczelarz zawsze oznacza ją w specjalny sposób. Przy użyciu przystosowanego do tego celu kleju, do królowej pszczół przyklejana jest tak zwana opalitka - kolorowe kółko mające za zadanie nie tylko wyróżnić królową, ale również wskazać na jej rok urodzin.
Pyłek pszczeli zaskakuje od pierwszego wejrzenia. Dla jednych będzie to niezwykły słoik zdrowych, aromatycznych pszczelich kuleczek z których można tworzyć przeróżne kompozycje kulinarne. Dla innych luksusowy kosmetyk w formule małych perełek, złoty, błyszczący. Pyłek pszczeli swoimi właściwościami i działaniem łączy wszystkich miłośników produktów pochodzących z ula.
Miód jest jednym ze zdrowszych zamienników zwykłego białego cukru. Niech nikogo nie zmyli fakt, że w jednej łyżeczce płynnego złota znajduje się około 40 kcal, przy czym zwykły biały cukier ma ich o połowę mniej.