

Producent
Wegańskie
Bez glutenu
Na prezent
Kiszonki
Cena
-
od
do





Napój Kombucha – spróbuj orzeźwiającego, musującego napoju herbacianego!
Kombucha to naturalny, bąbelkowy napój herbaciany, który zaskakuje niesamowitym smakiem. To doskonały wybór na upalne dni. Warto dowiedzieć się skąd pochodzi i jak powstaje.
[hide]
Kombucha (kombucza) – trochę historii
Kombucha to napój znany od tysięcy lat. Jej korzenie sięgają północno-wschodnich Chin, a badania wskazują, że kombucha była tam znana już około 200 r. p.n.e. ze swoich prozdrowotnych właściwości. Pierwsze wzmianki mówią o niej jako o „eliksirze nieśmiertelności” – w starożytności wierzono, że jest to napój zdrowotny i ma właściwości lecznicze, a nawet może mieć właściwości antybakteryjne - wszystko dzięki fermentacji herbaty z pomocą kultury bakterii i drożdży (SCOBY - grzyb herbaciany zwany grzybkiem japońskim). Z Azji powoli rozprzestrzeniła się przez Rosję aż do Europy, gdzie w ostatnich latach zyskała ogromną popularność jako naturalna, lekko musująca alternatywa dla słodkich napojów. My wracamy do korzeni – tworząc kombuchę z troską o smak, jakość i Twoje dobre samopoczucie, na zdrowie!
SCOBY – co to jest?
SCOBY (Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast) to japoński grzybek herbaciany, dokładniej mówiąc to żywe kultury bakterii i drożdży, które odgrywają szczególną rolę w procesie fermentacji. Proces ten polega na tym, że wszystkie mikroorganizmy współdziałają ze sobą, przekształcając cukry obecne w napoju najpierw w alkohol, zaś potem w kwas octowy. Jak wygląda ten grzyb? Ma on galaretowate i żelowe struktury, które mogą przybierać różne rozmiary i kształty (na przykład płytki lub krążka). W trakcie fermentowania grzybek może dalej rosnąć i zmieniać lub tworzyć nowe warstwy. Do czego poza kombuchą można użyć scoby? Może on być również stosowany do produkcji fermentowanych potraw, ale też kosmetyków. Często używany on jest także jako dodatek do kompostu w celu wsparcia procesu rozkładu organicznego.
Szeroki wybór smaków kombuchy z Zakwasowni Rodziny Sadowskich
W naszym sklepie dostępnych jest wiele wersji smakowych naturalnych bąbelków. Każda kombucha powstaje na bazie zielonej herbaty. Wyróżniają się przyjemnym, słodkim smakiem płynącym prosto z owoców i owocowych inspiracji. Kupić u nas można między innymi kombuchę musującą o smaku maliny lub o smaku poziomki, które dostępne są w pięknych, gustownie prezentujących się butelkach, niczym od francuskiego szampana. Są rewelacyjną alternatywą dla win musujących. Polecamy także pozostałe nasze napoje z tej kategorii o równie atrakcyjnych smakach, takich jak gruszka, mango i marakuja, truskawka, hibiskus, czy mięta z różą i granatem. Jesteśmy pewni, że nasze połączenia przypadną wam do gustu. To gratka zwłaszcza dla smakoszy napojów musujących. Koniecznie sprawdź nasze propozycje smakowe tego wyjątkowego napoju o mocach płynących prosto z natury!
Kombucha jako alternatywa do gazowanych napojów
Kombucha to produkt, który jest uważany za zamiennik popularnych słodkich napojów, ponieważ:
- zawiera niewielką ilość cukru (większość cukru używanego do produkcji kombuchy przekształcana jest przez bakterie i drożdże w procesie rozkładu, co powoduje, że zawiera mniej cukru niż typowe napoje gazowane);
- ma naturalne składniki (herbata, woda, cukier, owoce czy zioła; kombucha nie zawiera między innymi sztucznych barwników ani słodzików, które występują w napojach gazowanych);
- jest mniej kaloryczna niż produkty słodzone syropem glukozowo-fruktozowym lub dużą ilością cukru;
- posiada niższy indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi w przeciwieństwie do słodzonych napojów gazowanych - jest to szczególnie korzystne w przypadku osób, które muszą monitorować poziom cukru we krwi.
Kombucha orzeźwi każdą chwilę - tę dla siebie, jak i te podczas spotkań z bliskimi.
Do czego można wykorzystać kombuchę w kuchni?
Kombucha może mieć różne zastosowanie w kuchni. Można ją wykorzystać, na przykład tworząc dressing do sałatek owocowych lub warzywnych. Rewelacyjnie sprawdza się jako dodatek do sosów do mięs czy też do marynaty do tofu. Wiele osób dodaje kombuchę do deserów (typu sorbet jabłkowy lub naleśniki), przetworów (między innymi do kiszonych ogórków) i smoothie.
Jak przechowywać kombuczę i na co uważać?
Należy ją przechowywać w chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce lub spiżarni - w temperaturze od 2 do 8 stopni Celsjusza. Jest to żywy i świeży produkt, który cały czas aktywnie pracuje. Dlatego nie poleca się potrząsania butelką i trzymania jej w cieple, bo może to niekorzystnie wpłynąć na jej jakość i świeżość. Przed jej otwarciem zalecane jest wstawienie butelki do lodówki w pozycji pionowej. Na co jeszcze uważać spożywając kombuczę? Przede wszystkim na to, że może ona zawierać do 1,2% alkoholu, który może wytrącić się w procesie naturalnej fermentacji.
Kombucha - Czy można ją przedawkować?
Należy tutaj jeszcze poruszyć temat wypicia zbyt dużej ilości kombuczy. Warto obserwować swój organizm, ponieważ wypicie zbyt dużej ilości kiszonki może skutkować np. dolegliwościami jelitowymi lub zaburzeniami mikroflory. Dlatego należy zawsze przestrzegać wytycznych producenta dotyczących spożywania kombuchy i nie przekraczać zalecanych dziennych porcji.
Kombucha - Kto nie powinien pić kombuchy?
Do głównych przeciwwskazań spożywania kombuchy zalicza się przede wszystkim:
- ciążę i karmienie piersią (kombucha zawierać może niewielką ilość alkoholu - z tego powodu nie powinny jej pić kobiety w ciąży i dzieci);
- problemy z trawieniem (kombucha może u niektórych osób nasilać występujące u nich problemy trawienne, mowa tutaj między innymi o osobach zmagających się z refluksem).
Kombucha - jak powstaje? Przepis na kombuchę
Kombucha to naturalnie musujący napój o słodko-kwaśnym smaku powstały w wyniku fermentacji herbaty z udziałem tzw. grzybka herbacianego, znanego też jako grzybek japoński. Tworzy go kolonia drożdży i bakterii kwasu octowego oraz kwasu glukuronowego, które wspólnie przekształcają napar i powstaje pyszna kombucha.
Choć gotową kombuchę znajdziesz w sklepie, możesz też spróbować przygotowywać napój z grzyba herbacianego samodzielnie w domu – to prostsze, niż się wydaje! Oto dokładny przepis na domową kombuchę, krok po kroku:
-
Sposób przygotowania:
-
Zaparz herbatę – parzyć należy ją długo, potem dodaj cukier i dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia. Pozostaw do ostudzenia (ważne! SCOBY nie toleruje wysokich temperatur). Możesz użyć do tego herbaty czarnej lub zielonej herbaty.
-
Wlej napar do słoika lub innego naczynia, dodaj starter (gotową kombuchę) i delikatnie włóż grzybka.
-
Przykryj słoik gazą lub czystą ściereczką i zabezpiecz gumką recepturką. Nie używaj zakrętki – fermentacja potrzebuje dostępu powietrza.
-
Pozostaw w temperaturze pokojowej (20–25°C) na ciąg 7–14 dni. Czas zależy od zależności między temperaturą, stężeniem cukru a preferowanym smakiem – im dłużej kombucha fermentuje, tym bardziej kwaśna się stanie.
-
Zlej kombuchę do butelek, opcjonalnie dodaj owoce lub przyprawy i zostaw na 2–3 dni do drugiej fermentacji – wtedy stanie się bardziej musująca i zacznie naprawdę smakować!
-
Przechowuj w lodówce. Nigdy nie przechowuj kombuchy w cieple.
Dodatkowe wskazówki:
-
Na dnie kombuchy może pojawić się delikatny osad – to całkowicie naturalne, świadczy o obecności zawartych w napoju kultur bakterii i drożdży.
-
Smak i skład domowej kombuchy może się różnić w zależności od czasu fermentacji, rodzaju herbaty czy dodatków.
-
Grzybek herbaciany można wykorzystywać wielokrotnie do produkcji kombuchy – z czasem tworzy nowe warstwy, które możesz podzielić i przekazać dalej innym.
-
Dlaczego warto kupić kombuchę w sklepie internetowym Pasieki Rodziny Sadowskich?
Oprócz tego, że posiadamy w swojej ofercie wiele ciekawych smaków tego napoju, na uwagę zasługuje również fakt, że wykonujemy go ze świeżych i naturalnych składników. Nasza kombucha jest niepasteryzowana, inaczej niż wiele produktów dostępnych na półkach sklepowych. Pyszne wersje kombuchy na bazie herbaty z dodatkiem owocowych kompozycji to produkty niepasteryzowane, niefiltrowane, bezglutenowe i odpowiednie dla wegan. Eleganckie opakowania sprawiają, że można je zabrać ze sobą na imprezę jako substytut napoju wyskokowego lub podarować komuś w prezencie.
Zapraszamy do zamówienia kombuchy, jako pysznego i naturalnego zamiennika słodkich napojów gazowanych!