Producent
Bez glutenu
Na prezent
Dla seniora
Cena
-
od
do
Miody manuka
Miody manuka – odkryj bogaty smak miodu z Nowej Zelandii
Pasieki Rodziny Sadowskich oferują miody manuka, które wyróżniają się bogatym i intensywnym smakiem. Każdy słoik tego produktu to idealne połączenie starannie wyselekcjonowanych nektarów, które pozyskiwane są w sposób zrównoważony i z szacunkiem dla natury.
Miód manuka – pochodzenie i proces produkcji
Miód manuka pochodzi z Nowej Zelandii słynącej z czystego środowiska i nieprzemijającej naturalności. To właśnie tam, na niezamieszkałych wzgórzach, rosną krzewy manuka (nazwa naukowa - Leptospermum scoparium). Z nektarów tych dzikich roślin pszczoły produkują wyjątkowy miód o wysokiej zawartości związku o nazwie metyloglioksal (MGO), który wykryty został przez profesora Thomasa Henle. Miód z krzewu manuka odzwierciedla bogatą kulturę i historię Nowej Zelandii. Jest on świadectwem szacunku nie tylko dla naturalnego ekosystemu, ale i dla tradycyjnych metod pozyskiwania miodu. Czystość i naturalność miodu manuka zawdzięcza się nowozelandzkim pszczelarzom, którzy przemieszczają ule z pszczołami jak najbliżej krzewów w okresie ich kwitnienia (od listopada do stycznia). W tym czasie roślina krzewiasta pokrywa się pięknymi biało-różowymi kwiatami.
Co oznaczają skróty MGO i UMF w miodzie z krzewu manuka?
Na opakowaniach miodów manuka spotkać można różne oznaczenia. MGO jest skrótem nazwy metyloglioksalu (methylglyoxal) – aktywnego komponentu miodu. Jest to wskaźnik liczbowy, który informuje o tym, ile tej substancji znajduje się w 1 kilogramie miodu. Na przykład skrót MGO™ 250 oznacza, że miód zawiera minimum 200 mg substancji methylglyoxal w 1 kg. Symbol MGO został wprowadzony przez firmę Manuka Health New Zealand. Certyfikacja MGO uznawana jest za najbardziej wiarygodną metodę określania wartości tego miodu. Warto tu też dodać, że ten związek organiczny jest na tyle powszechny, że można go znaleźć w wielu różnych produktach spożywczych, jednak są to tylko śladowe ilości. Zaś w miodzie manuka zawartość tej substancji jest zdecydowanie wyższa w porównaniu do innych miodów, co sprawia, że jest on tak unikalny i wartościowy. Stężenie methylglyoxalu od 10+ do 200+ uznawane jest dość niską wartość, natomiast MGO na poziomie 250+ i więcej jest już znaczące i dlatego warto wprowadzić miód z takim stężeniem do swojej diety.
W ofercie sklepu Pasieki Rodziny Sadowskich dostępne są następujące miody manuka MGO:
- MGO 250 + – znaczące stężenie MGO;
- MGO 500 + – wysokie stężenie MGO.
Skrót UMF (Unique Manuka Factor) jest alternatywnym wskaźnikiem, który informuje o tym, ile substancji o cechach przeciwbakteryjnych znajduje się w danym miodzie. Jest to jeden z najstarszych sposobów certyfikacji.
Zarówno przy oznaczeniu miodu manuka MGO™, jak i UMF należy kierować się tą samą zasadą – im wyższy jest współczynnik, tym wyższa jest zawartość substancji aktywnej w miodzie manuka.
Jak smakuje miód manuka?
Miód manuka ma oryginalny smak. Jest on intensywny, lekko ziołowy, trochę gorzki, a nawet piekący z delikatnie wyczuwalną nutą orzechową. Spożywanie miodu jest niezwykle przyjemne, ze względu na idealnie wyważone nuty wytrawne i słodkie. Konsystencja tego produktu pszczelego jest kremowa i gęsta, zaś jego aromat przypomina zapach kwiatów i ziół. Charakteryzuje się on również ciemnobrązową barwą. Bez wątpienia jest to niezwykły miód, który w szczególności posmakuje fanom miodu eukaliptusowego, ponieważ odnajdą w nim dość podobne nuty aromatyczne.Zachęcamy do spróbowania naturalnego miodu manuka od Pasiek Rodziny Sadowskich!
Warto tutaj dodać, że smak miodu manuka może się różnić w zależności od poziomu aktywnego składnika (MGO), jak i od danej partii.
Wszechstronne zastosowanie miodu manuka w kuchni
Miód manuka wyróżnia się wszechstronnym zastosowaniem w kuchni. Poza stosowaniem doustnym (za pomocą łyżeczki prosto ze słoika) jest on świetnym dodatkiem do herbaty, miodu, a nawet letniej wody z cytryną. Świetnie komponuje się z wieloma różnymi składnikami, tworząc niezwykłe połączenia smakowe. Warto spróbować go na ciepłym toście z dodatkiem masła. Miód manuka doskonale sprawdza się także jako glazura do pieczonych mięs, czy też jako dodatek do serów. Można łączyć go również z eleganckimi koktajlami, jak i z nowoczesnymi deserami. Dlatego warto kupić ten miód w naszym sklepie!
Coraz częściej w sklepach można spotkać różne produkty spożywcze czy też suplementy diety (typu herbaty i cukierki) z dodatkiem miodu manuka, których celem jest pomoc we wzmocnieniu układu odpornościowego.
Wykorzystanie miodu manuka w kosmetyce
Warto tutaj również wspomnieć o tym, że miód manuka jest często spotykany jako składnik wielu różnych kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry. Mowa tutaj między innymi o kremach, maseczkach, jak i maściach (na przykład takich, które polecane są dla skóry z łuszczycą). Na rynku dostępne są również opatrunki z miodem manuka, które pomagają w przyspieszeniu gojenia różnych oparzeń, ran i owrzodzeń, czy też różnych schorzeń - takich jak na przykład stopa cukrzycowa.
Miód manuka - przeciwwskazania
Głównym przeciwwskazaniem do stosowania miodu manuka jest oczywiście alergia na miód i inne produkty pszczele. Co więcej, dzieci poniżej pierwszego roku życia nie powinny spożywać miodu z MGO. Trzeba też tutaj zaznaczyć, że ten produkt odznacza się wysoką zawartością cukru, dlatego osoby chorujące na cukrzycę powinny skonsultować jego stosowanie ze swoim lekarzem.
Co wpływa na cenę miodu manuka z Nowej Zelandii?
Cena miodu manuka jest dość wysoka. Na jego koszt wpływa przede wszystkim to, że:
- jest to miód naturalny;
- wytwarzany jest z nektaru kwiatów krzewów manuka rosnących na ograniczonej przestrzeni w Nowej Zelandii i kwitną przez określony, krótki czas;
- każda partia miodu manuka poddawana jest ocenie wskaźnika MGO i otrzymuje certyfikat, który potwierdza jego autentyczność i jakość.
Oczywiście cena miodu manuka uzależniona jest też od wielkości opakowania, jak i od zawartości MGO.
Warto tu zwrócić uwagę, że wysokie koszty produkcji tego produktu powodują, że coraz więcej firm podrabia go. Dlatego zachęcamy do zakupu w naszym sklepie, gdzie gwarantujemy oryginalność i wysoką jakość miodu manuka.
Dlaczego warto wybrać miód manuka od Pasieki Rodziny Sadowskich?
Miód Manuka od Pasieki Rodziny Sadowskich to część projektu Miody Świata Rodziny Sadowskich, który obejmuje miody gatunkowe z różnych zakątków świata, wydawane pod naszą banderą. Jest to wyjątkowy produkt, który zachwyca smakiem i jakością. To nie tylko pyszny smakołyk, ale i kawałek nowozelandzkiego dziedzictwa. Jest to również idealny pomysł na prezent. Nasze eleganckie opakowania miodów manuka zachwycą każdego miłośnika naturalności i luksusu.
Zachęcamy do zasmakowania naszych naturalnych miodów manuka. Są to nie tylko słodkie dodatki, ale i skarby o wielu właściwościach prozdrowotnych!