Miód Manuka MGO 500+
towar niedostępny
Opis
Miód manuka - na całym świecie nie istnieje chyba jego słynniejszy odpowiednik. Wyjątkowy, pochodzący z Nowej Zelandii był niedoścignionym do tej pory złotym skarbem, którego brakowało na naszych sklepowych półkach… Do dziś! Nasi pszczeli zwiadowcy nie ustawali bowiem w poszukiwaniach, aby zaprezentować Wam złoto maorysów!
Jednokwiatowy Miód Manuka
Jesteśmy dumni, że nasz Miód Manuka możemy określać mianem miodu jednokwiatowego. Oznacza to tyle, że aby uzyskać czysty miód z krzewu manuka, ule z pszczołami nowozelandzcy pszczelarze przemieszczają jak najbliżej aktualnie kwitnących krzewów manuka. Manuka kwitnie bardzo krótko, czasem tylko 5 dni! A pszczelarze mają mnóstwo pracy z logistyką przewożenia uli. Wysiłek jednak się opłaca, bo jednokwiatowy miód manuka może się poszczycić zawartością pyłków głównie z tego krzewu, co czyni z niego miód manuka najwyższej jakości.
Miód manuka pozyskiwany jest z kwiatów krzewu manuka, które rosną i obficie, choć krótko kwitną wyłącznie w rejonie Australii i Nowej Zelandii. Te małe, białe i różowe kwiatki kwitnąc pachną obłędnie, a krzew wykorzystywany jest od stuleci przez lud maorysów. Nazywali go “toanga”, czyli “złoto”. Miód z tego krzewu ma mnóstwo prozdrowotnych właściwości, a najważniejsza z nich mierzona jest wskaźnikiem o nazwie MGO.
Co to jest MGO?
MGO to skrót od metyloglioksalu. Związku występującego w śladowych ilościach w każdym miodzie, ale to Miód Manuka ma go tyle, że gra on znaczącą rolę.
Ile MGO wybrać?
Zawartość MGO od 10+ do 200+ to dość niska zawartość, nie będąca uznawana za znaczącą. Zaś MGO o wartości 250+ to już świetny początek i dobry start na wprowadzenie złota maorysów do diety!
MGO 250+ - znaczące stężenie MGO.
MGO 500+ - wysokie stężenie MGO.
Jak smakuje Miód Manuka MGO 500+?
Smak miodu zależy od zawartości w nim MGO. Miód Manuka o zawartości 500+ MGO jest ciemnobrązowy, o mocnym, ziołowym, ziemistym aromacie. Ma pysznie wyważone nuty słodką i wytrawną, co sprawia, że jego stosowanie jest niezwykle przyjemne. Posmakuje szczególnie fanom miodu eukaliptusowego - odnajdą w nim podobne nuty aromatyczne.
Jak spożywać Miód Manuka 500+ MGO?
Miód Manuka warto włączyć do diety w sposób, który nie zniweluje działania jego dobroczynnych składników. Zalecamy rozpuścić łyżeczkę lub dwie w szklance letniej wody i wypić na czczo. Bezpośrednio przed wypiciem można dodać sok wyciśnięty z uprzednio sparzonego cytrusa (cytryny, pomarańczy lub mandarynki). Zamieszać i wypić do dna.
Polecamy również spożywanie niewielkich ilości Miodu Manuka prosto z łyżeczki.
Informacje
Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia
Skład: 100% jednokwiatowego miodu z krzewu manuka
Pojemność: 250 lub 450g
Środki ostrożności: Nie stosować u osób uczulonych na miód pszczeli. Nie podawać dzieciom przed ukończeniem 1 r. ż.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100 g | % RWS* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 1357 kJ / 319 kcal | |
Tłuszcz | 0 g | |
— w tym kwasy nasycone | 0 g | |
Węglowodany | 79,5 g | |
— w tym cukry | 79,5 g | |
Białko | 0,3 g | |
Sól | 0 g |
Miód Manuka to część projektu Miody Świata Rodziny Sadowskich. To miody gatunkowe z różnych zakątków świata, wydane pod naszą banderą. Zasmakujcie inspiracji z naszych słodkich podróży!
Dane techniczne
Szkolniaki ( od 7 lat) | Nie |
Przedszkolaki ( 3-6 lat) | Nie |
Maluchy (1-3 lat) | Nie |
Przekąski | Nie |
Wegańskie | Nie |
Bez glutenu | Tak |
Dla dzieci | Nie |
Na prezent | Tak |
Kiszonki | Nie |
Rozszerzanie diety - BLW | Nie |
Dla seniora | Tak |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności






Olej z czarnuszki to prawdziwy mocarz na odporność! Dzięki tymochinonowi w nim zawartemu ma ogromny potencjał antybakteryjny, przeciwgrzybiczy, przeciwpasożytniczy, antyoksydacyjny, a także przeciwalergiczny! Stosuj go regularnie, aby wzmocnić swój układ immunologiczny.
Martyna Di Giustodietetyczka






Oxymel jest naturalnym wywarem, który był stosowany już wieki temu. Zebraliśmy najlepsze składniki wzmacniające odporność i z nich powstał oxymel. Łączy w sobie octy, cytrynę, cebulę, czosnek, miód, imbir i rozgrzewające przyprawy. Pij regularnie, by nie tylko poprawić odporność, ale także krążenie czy trawienie.
Martyna Di Giustodietetyczka






Pyłek pszczeli to kwiatowy pyłek przetworzony przez pszczoły. Jest źródłem wielu minerałów, aminokwasów, witamin, antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomaga w uzupełnianiu niedoborów pokarmowych, wzmacnia naszą odporność, naczynia krwionośne, pracę mózgu i wątroby.
Martyna Di Giustodietetyczka






Pierzga łączy w sobie pyłek pszczeli ze śliną pszczół i miodem. To prawdziwa bomba witamin, minerałów, związków antybakteryjnych, przeciwwirusowych i antyoksydacyjnych! Stosuj w celu wsparcia wątroby, pracy układu krążenia, w anemii, przy obniżonej odporności.
Martyna Di Giusto dietetyczka





Kolagen rybi z witaminą C, liofilizowanym miodem i owocami jest doskonałym suplementem wspierającym nawilżenie i poprawę elastyczności skóry. Stosuj prewencyjnie zapobiegając powstawaniu zmarszczek, przy problemach z trądzikiem czy cellulitem. Pamiętaj, że synteza kolagenu w organizmie obniża się po 26. roku życia!
Martyna Di Giustodietetyczka






Octy żywe są bogactwem żywych kultur bakterii. Nasze octy są żywe, niefiltrowane i niepasteryzowane co daje im niesamowitą wartość. Działają przeciwdrobnoustrojowo, mają pozytywny wpływ na układ trawienny, pomagają regulować poziom glukozy i cholesterolu.
Martyna Di Giusto
dietetyczka






Miody naturalne to skarbnica składników mineralnych, olejków eterycznych, enzymów, witamin i wielu innych dobroczynnych składników. Ta kompozycja stworzona przez naturę poprawia naszą odporność, łagodzi stany zapalne układu pokarmowego, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.
Martyna Di Giustodietetyczka






Owoce liofilizowane powstają w procesie suszenia zamrożonych wcześniej produktów, co gwarantuje im niemalże identyczne właściwości odżywcze jak w przypadku świeżych owoców. Mogą być świetnym urozmaiceniem diety dzieci i dorosłych, dostarczają błonnika i witamin.
Martyna Di Giustodietetyczka






Miód Manuka MGO 250 to miód bogaty w wyjątkowy składnik jakim jest metyloglioksal - to on nadaje mu tak duże właściwości prozdrowotne. Warto go wprowadzić przy osłabionej odporności, dolegliwościach żołądkowych czy wspomagająco w infekcjach bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych.
Martyna Di Giustodietetyczka






Miód Manuka MGO 500 to miód o dużej zawartości metyloglioksalu. Jego wyjątkowy skład ma ogromny potencjał w leczeniu chorób takich jak: infekcja Helicobacter pylori, wrzody i nadżerki żołądka. Warto go wprowadzić w przypadku nawracających infekcji grzybiczych, bakteryjnych czy też przewlekłych stanów zapalnych żołądka.
Martyna Di Giustodietetyczka






Miody z naturalnymi dodatkami to zdrowa alternatywa dla słodyczy. Naturalny, pszczeli miód z dodatkami to połączenie prozdrowotnych właściwości miodu i owoców czy przypraw. Nasze miody nie zawierają aromatów, lecz całe owoce poddane liofilizacji, co zapewnia im zachowanie swoich dobroczynnych wartości odżywczych.
Martyna Di Giustodietetyczka





Miody z naturalnymi dodatkami to zdrowa alternatywa dla słodyczy. Naturalny, pszczeli miód z dodatkami to połączenie prozdrowotnych właściwości miodu i owoców czy przypraw. Nasze miody nie zawierają aromatów, lecz całe owoce poddane liofilizacji, co zapewnia im zachowanie swoich dobroczynnych wartości odżywczych.
Alicja Golonka




Miodziś - miód ze spiruliną - faworyt moich dzieci, które mówią na niego "wodny" miodziś :). Nierozłączny kompan naleśników z serem twarogowym. Spirulina nie tylko nadaje miodowi pięknego, niebieskiego koloru, ale również jest bogactwem licznych składników odżywczych. Wspomaga działanie układu odpornościowego, co jest szczególnie cenne w okresie jesienno zimowym. Dzięki obecności luteiny i zeaksantyny, dba o prawidłową pracę oczu.
Alicja Golonkadietetyczka





Olej z czarnuszki - nasz numer jeden w okresie wzmożonych infekcji! Pijemy go wszyscy w naszej rodzinie! Najczęściej w towarzystwie łyżeczki miodu i odrobiny soku malinowego. Lista dobroczynnych właściwości czarnuszki jest bardzo długa. Do najważniejszych z nich zaliczamy poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Olej z czarnuszki ma udowodnione w badaniach właściwości immunomodulujące.
Alicja Golonkadietetyczka





Oxymel łagodny dla dzieci - czyli mój as z rękawa na wszelkiego rodzaju kaszle i katary. Proces maceracji ziół, obecność miodu i octów (gruszkowego i jabłkowego) nadaje oxymelowi turbo właściwości zdrowotnych. Oxymel nie tylko potrafi złagodzić bóle gardła, ale również wspomaga działanie całego układu odpornościowego.
Alicja Golonkadietetyczka







Zakwasy z buraków dostarczają nam bakterii probiotycznych, antyoksydantów, witaminy A, C, E, K, a także witamin z grupy B. Są także źródłem żelaza, magnezu czy wapnia. Betaina zawarta w burakach rewelacyjnie wpływa na nasz układ krwionośny. Stosuj zakwas z buraka jeśli cierpisz na anemię!
Martyna Di Gusto dietetyczka






Kimchi to kiszona kapusta pekińska z dodatkami takimi jak czosnek, imbir, cebula. Niepasteryzowane kimchi jest bogatym źródłem prebiotyków, bakterii Lactobacillus, witaminy C, A, beta-karotenu i minerałów. Dzięki zawartości tych składników wspiera nasz układ odpornościowy, pracę jelit, działa przeciwzapalnie i wspiera regulację cholesterolu.
Martyna Di Gustodietetyczka







Kombucha to orzeźwiający, fermentowany napój herbaciany zawierający pożyteczne bakterie kwasu octowego. Jest bogata w polifenole, witaminę C, kwasy organiczne. Wspiera procesy detoksykacji, wzmacnia odporność, poprawia pracę jelit i działa antyoksydacyjnie!
Martyna Di Gusto dietetyczka