Miód Manuka MGO 250+

Cena: 109,00 zł 109.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Miód manuka to zdaje się najsłynniejszy miód świata! Przypisuje się mu mega prozdrowotne właściwości, a wiele z nich potwierdzonych jest naukowo! W ramach projektu Miody Świata mamy przyjemność przedstawić miód Manuka prosto z Nowej Zelandii.

Nowozelandzki Miód Manuka

Kwiaty krzewu manuka to drobne, upojnie pachnące różowo-białe kwiatki. Krzewy te porastają dziewicze tereny Nowej Zelandii. Już Maorysi wieki temu odkryli jego wyjątkowe działanie, nazywając krzew manuka “toanga”, czyli “skarb”. Dzielne nowozelandzkie pszczoły w promieniach słońca pozyskują z pachnących kwiatów drogocenny miód. Miód manuka, prosto z Nowej Zelandii, właśnie wylądował u nas na sklepowych półkach. Gotowy, aby wspomagać Was i Wasze rodziny w wyprawie po zdrowie! 

Nasz Miód Manuka pochodzi prosto z Nowej Zelandii. To miód jednokwiatowy, co oznacza w praktyce tyle, że jest to miód właściwie wyłącznie z kwiatów krzewu manuka. Aby uzyskać miód z tych pięknie, ale krótko kwitnących kwiatów, nowozelandzcy pszczelarze mają nie lada zadanie! Przewożą ule jak najbliżej aktualnie kwitnących krzewów i zmieniają ich miejsce, jak tylko kwiaty przekwitną. Tak powstaje najlepszy Miód Manuka!

Dlaczego Miód Manuka uważany jest za tak wyjątkowy? 

  • ma największą zawartość MGO - czyli metyloglioksal. To związek, który w śladowych ilościach występuje w każdym miodzie, ale to w miodzie manuka jest go wyjątkowo dużo. Nasz miód ma go aż 250+ lub 500+! Im wyższe stężenie MGO, tym silniejsze działanie dobroczynnego składnika w miodzie.
  • jest źródłem polifenoli i flawonoidów, którym zawdzięcza ciemną barwę (im wyższa zawartość MGO, tym miód jest ciemniejszy.)
  • wykazuje silne zdolności antybakteryjne i antyutleniające
  • powszechnie stosowany przy dolegliwościach żołądkowych
  • jest źródłem wapnia, żelaza, cynku i potasu

Jak smakuje Miód Manuka 250+ MGO? 

Jest słodki jak miód, z głębokim, mocno drzewnym posmakiem. Im większa zawartość MGO, tym miód będzie ciemniejszy, a smak bardziej wyrazisty, lekko ziemisty. Natura doskonale wyważyła w nim słodkie i wytrawne nuty, tworząc prozdrowotny, a przy tym po prostu pyszny miód. Miód Manuka 250+ MGO ma bursztynową barwę, jest pyszny i aksamitny.

Które MGO wybrać - 250+ czy 500+? 

MGO 250+ - znaczące stężenie MGO. Najczęściej polecane dla utrzymania dobrego stanu zdrowia, wzmocnienia układu odpornościowego i we wsparciu organizmu w lekkich dolegliwościach żołądkowych. Jeśli chcemy zdecydować się na wzmocnienie organizmu profilaktycznie, warto wybrać MGO 250+.

MGO 500+ - wysokie stężenie MGO. Bywa zalecane w trudniejszych i przewlekłych chorobach przewodu pokarmowego (wrzodów żołądka, zaburzeniach trawienia, zespole jelita drażliwego). Wspomaga gojenie trudno gojących się ran - zarówno spożywany, jak i smarowany punktowo na rany. 

Jak spożywać Miód Manuka 250+ MGO? 

Miód Manuka warto włączyć do diety w sposób, który nie zniweluje działania jego dobroczynnych składników. Zalecamy rozpuścić łyżeczkę lub dwie w szklance letniej wody i wypić na czczo. Bezpośrednio przed wypiciem można dodać sok wyciśnięty z uprzednio sparzonego cytrusa (cytryny, pomarańczy lub mandarynki). Zamieszać i wypić do dna. Na zdrowie! 

 

Kraj pochodzenia: Nowa Zelandia

Skład: 100% jednokwiatowego miodu z krzewu manuka o MGO 250+

Pojemność: 250 lub 450g

Środki ostrożności: Nie stosować u osób uczulonych na miód pszczeli. Nie podawać dzieciom przed ukończeniem 1 r. ż.


Miód Manuka to część projektu Miody Świata Rodziny Sadowskich. To miody gatunkowe z różnych zakątków świata, wydane pod naszą banderą. Zasmakujcie inspiracji z naszych słodkich podróży!



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium