
Z czego powstaje miód leśny?
Miód leśny to miód, który powstaje dzięki pracy pszczół zbierających nektar i spadź z roślin dziko rosnących na leśnych polanach wśród runa leśnego, a także z drzew iglastych i liściastych. W jego składzie można znaleźć nektar z kwiatów takich jak na przykład dzika róża, a także spadź – lepką i słodką substancję wydzielaną przez mszyce oraz inne owady żerujące na drzewach. Zatem pszczoły pozyskują nektar i spadź, wzbogacają ten surowiec o pyłek kwiatowy, a następnie przenoszą go do swojego ula, gdzie dojrzewa i nabiera charakterystycznego smaku i aromatu.
Miód spadziowy i miód wielokwiatowy, czyli rodzaje leśnych miodów prosto od pszczół
Wśród głównych odmian miodu leśnego wyróżnić można:
- miód spadziowy – który powstaje, gdy pszczoły zbierają spadź liściastą i iglastą z drzew, takich jak lipa, świerk, jodła czy też dąb; ma on intensywny aromat i głęboki, lekko żywiczny smak, co wyróżnia go spośród innych miodów;
- wielokwiatowy miód – który powstaje z nektaru różnych roślin miododajnych rosnących na terenach leśnych, takich jak na przykład rumianek, malina, szałwia lekarska, jeżyna czy też borówka; smak i kolor tego miodu zależy od pory roku i oczywiście od dominujących w jego składzie roślin.
Najważniejsze właściwości miodu leśnego
Miód leśny ma wiele właściwości, które czynią go wyjątkowym nie tylko pod względem smaku i koloru, ale i konsystencji. Ma on słodki, głęboki i wielowymiarowy smak z delikatną nutą żywiczną – w szczególności gdy w jego składzie dominuje spadź. Kolor miodu leśnego zależy od danego zbioru, czyli od tego, kiedy i z jakich kwiatów pszczoły zebrały nektar lub spadź. Warto tutaj dodać, że odcień w zależności od pory roku, jak i rodzajów roślin może być jasno- lub ciemnobursztynowy, zaś jeśli zawiera więcej spadzi, to jego barwa będzie ciemniejsza. Konsystencja tego miodu na początku jest płynna, ale z czasem zmienia on swoją strukturę na kremową lub drobnoziarnistą.
Jak spożywać miód leśny prosto z polskiej pasieki?
Leśny miód z pasieki można spożywać na wiele sposobów – ciesząc się jego cennymi właściwościami. Świetnie smakuje samodzielnie, na przykład na pieczywie lub prosto ze słoiczka, ale słodki smak miodu leśnego idealnie komponuje się z wieloma składnikami jako dodatek do różnych potraw czy też napojów. Można go używać do słodzenia kawy, herbaty, koktajli czy naparów ziołowych. Miód leśny nadaje się także do wypieków, naleśników, musli, owsianek, jogurtów, serów czy też dressingów do różnych sałatek. Kuchenne zastosowanie miodu leśnego jest bardzo szerokie. Dlatego warto go włączyć go do swojej codziennej diety.
Krystalizacja miodu z terenów leśnych
Miód leśny znany jest (podobnie jak inne miody) ze swojej naturalnej zdolności do krystalizacji. Proces ten zachodzi po kilku tygodniach bądź miesiącach od jego zbioru. Należy tu podkreślić, że jest to całkowicie naturalne zjawisko, świadczące o wysokiej jakości miodu. Po zakończeniu krystalizacji staje się lekko złotawy, choć trzeba pamiętać, że jego odcień zależy od składu – produkt z większą ilością nektaru ma jaśniejszy kolor, a ten bogaty w spadź ma ciemną, bursztynową barwę. Warto przechowywać miód w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu, co pozwoli zachować jego płynną konsystencję na dłużej.
Miód lipowy, miód akacjowy, miód rzepakowy, miód wrzosowy, miód gryczany czy miód leśny? Co wybrać?
Wybór odpowiedniego rodzaju miodu zależy przede wszystkim od preferencji smakowych i zastosowania. Miód lipowy charakteryzuje się intensywnym i lekko ostrym smakiem, miód akacjowy jest łagodny i długo pozostaje płynny, zaś miód rzepakowy szybko się krystalizuje i nabiera kremowej konsystencji. Miód wrzosowy ma gęstą strukturą i wyrazisty aromat, zaś miód gryczany jest ciemny i ma delikatnie pikantny posmak. Miód leśny to aromatyczny miód, który wyróżnia się ciemniejszą barwą i wyraźniejszym smakiem w porównaniu do miodów kwiatowych, co czyni go doskonałym wyborem dla tych, którzy szukają głębokiego i bogatego smaku. Co więc wybrać? Miód nektarowy czy leśny? Pozostawiamy to indywidualnym gustom. Z pewnością zakup każdego miodu będzie lepszym wyborem niż tradycyjny cukier czy inne sztuczne słodkości.
Od czego zależy cena miodu leśnego?
Cena słoika miodu leśnego zależy od wielu czynników, między innymi od jego pochodzenia, jakości, jak i zawartości spadzi. Miód leśny pochodzący z naturalnych, ekologicznych pasiek jest zazwyczaj droższy niż masowo produkowane miody dostępne w supermarketach, które zachęcają klientów chwytliwymi hasłami. W apiterapii zaś wierzono, że "bakteriobójczy miód leśny ma wiele właściwości prozdrowotnych", "odkryj właściwości antybakteryjne i właściwości lecznicze miodu leśnego naturalnego antybiotyku", "wspaniały miód leśny działa korzystnie na górne drogi oddechowe" czy też "miód leśny pomaga utrzymać zdrowie układu krążenia". Zamiast czytania takich opisów, polecamy zapoznać się ze składem miodu i źródłem jego pochodzenia. Wtedy ludowe wierzenia można traktować jako dodatkową zachętę, albo wręcz z przymrużeniem oka.
Koszt naturalnego miodu leśnego (ok. 1 kg) wynosi od 50 do 80 zł, zaś w przypadku miodów rzadziej spotykanych może sięgać nawet 100 zł.
Jeśli szukasz wysokiej jakości miodu naturalnego, warto sięgnąć po miód leśny z Pasieki Rodziny Sadowskich. Oferujemy miód spadziowy ze spadzi iglastej i miód nektarowo-spadziowy. To produkty pełne aromatu i smaku, które z pewnością cię zachwycą!