Miód spadziowy ze spadzi iglastej - 450g

Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 38,90 zł 38.90
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

W ramach projektu Miody Świata wybraliśmy się do słonecznej Argentyny, bo jest stolicą spadzi iglastej! To stąd pochodzi nasz miód spadziowy, powszechnie nazywany miodem królewskim. Powstaje w pełnej współpracy natury, pszczół i innych owadów, które pracują na drzewach. Spróbujcie owocu tej współpracy - ciemnego, mocno lepkiego miodu ze spadzi, o wyjątkowym, głębokim i przyjemnie leśnym smaku! A to wszystko dzięki dobremu zarządzaniu dostępem do naturalnych zjawisk, argentyńskim pszczołom i promieniom słońca! Zdecydowanie wyróżniający się obok nektarowych dobroci!


 Właściwości Miodu spadziowego ze spadzi iglastej:

Jesteście ciekawi słodkiej, spadziowej dobroci? To już zdradzamy, że ten miód zdecydowanie wyróżnia się wśród miodów tradycyjnych, a nawet tych z dodatkami! Jak sama nazwa wskazuje jest to miód spadziowy ze spadzi - a nie nektaru, jak zdecydowana większość pszczelich owoców pracy i zawiera więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Spójrzcie tylko na wysoką wartość odżywczą i moc właściwości: 

  • leśny aromat zamknięty w słoiku 
  • ma mocno ciemną barwę 
  • wyjątkowo lepki 
  • ma delikatny zapach żywicy i igliwia - układ oddechowy też na nim skorzysta
  • ma żywiczny lub dla niektórych - lekko korzenny posmak
  • ze względu na proces zbierania spadzi zawiera wiele naturalnych enzymów i aminokwasów
  • krystalizuje się wolno 
  • po krystalizacji przybiera ciemny kolor z odcieniem zielonkawym lub szaro-brązowym 
  • ma gęstą konsystencję
  • bardziej treściwy i mniej słodki w porównaniu z miodami nektarowymi 

To ulubieniec w naszej serii miodów świata i królewski gość wśród łakoci z naszych Pasiek - ze względu na właściwości dla wspaniałego samopoczucia! 

Jak powstaje ten miód królewski? 

Zwykle pszczela słodycz powstaje z nektaru, ale tym razem proponujemy Wam wspaniałą podróż zmysłów z miodem spadziowym z drzew iglastych i to z najczystszych lasów bo z takich właśnie słynie Argentyna. Bzzz... Miód ze spadzi liściastej znajdziecie w np. w słoikach miodu nektarowo-spadziowego! Spadź, z której nasi zaprzyjaźnieni, argentyńscy pszczelarze pozyskują miód jest inaczej nazywana miodową rosą. To dlatego, że na igłach i gałęziach drzew występują lepkie i słodkie kropelki - są wyjątkowe i nie znajdziemy ich na liściach drzew. Miód spadziowy prosto z drzew iglastych zaprzyjaźnione pszczoły produkują współpracując z innymi owadami! Zatem to także sprawka wydzieliny mszyc i czerwców żerujących na igłach i korze drzew. Właśnie tak zbierają przetworzony sok z drzew o wielu dobroczynnych właściwościach. Ten wyjątkowy proces sprawia, że jest jednym z najdroższych miodów gatunkowych.

Argentyński klimat doskonale wpływa na zbiory, a co ciekawe temperatura oraz wilgotność jaka panuje podczas wytężonej pracy pszczół wpływają na przemiany enzymatyczne, jakie zachodzą w organizmach naszych skrzydlatych przyjaciółek oraz owadów, z którymi współpracują pozyskując spadź iglastą. A argentyńskie słońce? Sprawia, że smak tego miodu jest niespotykanie głęboki - przekonajcie się sami!
 

Zastosowanie miodu spadziowego iglastego

Pszczoły ze słodkiej rosy pozyskują też leśny aromat i słodki, lekko żywiczny posmak miodu spadziowego - a to sprawia, że jest on doskonałym dodatkiem do wielu domowych receptur! Dodajcie go do swoich posiłków i kulinarnych kompozycji, bo miód spadziowy polecany jest: 

  • jako składnik marynat do mięs 

  • jako dodatek do sosów i dressingów 

  • jako dodatek do naparów, herbatek  i deserów - nada wyśmienitego aromatu i mocy 

  • sprawdzi się w koktajlach mocy i energetycznych shotach 

  • doskonały do ciemnego pieczywa

Pamiętajcie, by zachować pełnię właściwości naturalnego miodu. A jak to zrobić? Wystarczy, że zadbacie o to, by posiłki, dania i napary, do których chcecie dodać argentyński miód ze spadzi iglastej, będą miały temperaturę poniżej 40 stopni Celsjusza! Bzz… Naturalne moce nie lubią wysokich temperatur, dlatego zalecamy spożywanie miodu w określonych temperaturach dań i napojów ;) 

Dlaczego warto sięgnąć po miód spadziowy? 

O tym, jakie ma działanie i dlaczego warto sięgnąć po miód spadziowy najlepiej opowiedzą Wam wszystkie babcie i ciocie, które od lat ufają w wierzenia ludowe! Nie od dziś sięgają po pszczele produkty, uważając, że mają właściwości odtruwające i zbawienne dla przewodu pokarmowego. W medycynie ludowej wierzy się również, że pomagają w różnych dolegliwościach - schorzeniach dróg oddechowych, na kaszel, w chorobach układu krążenia, serca i naczyń. Dla wzmocnienia odporności nasze Babcie od zawsze stosowały miksturki własnej roboty ze słodkiej wydzieliny od pszczół - zwłaszcza przy osłabieniu organizmu. 

Dawniej wierzono też, że osoby, które pracują w warunkach szkodliwych dla zdrowia lub nadużywają alkoholu czy tytoniu powinny wzbogacić swoją dietę w spożywanie miodu spadziowego. Ze względu na swój silny, drzewny aromat może też zastępować olejki eteryczne i działać wewnętrznie, ale też zewnętrznie - dla zmysłów. Dlatego miód spadziowy zalecany był w stanach niepokoju, wierzono, że niweluje napięcie nerwowe i działa uspokajająco!.Prawda, że zdumiewające, jakimi naturalnymi odkryciami kierowano się w medycynie ludowej? 

Dla kogo polecamy miód spadziowy? 

Jest doskonały dla poszukiwaczy naturalnej słodyczy, ciekawego smaku miodów odmianowych oraz dobroczynnych właściwości! Miód ze spadzi iglastej zaskoczy Was głębią smaku i leśnego aromatu!  Najmłodszym fanom naturalnych przygód polecamy rozpocząć stosowanie miodu ze spadzi iglastej po ukończeniu 1. roku życia. 

Przeciwwskazania do stosowania

Szczególną ostrożność powinny zachować osoby uczulone na produkty pszczele, ponieważ produkt może wywoływać reakcję alergiczną. 

Informacje

Gramatura: 430 g 

Składniki: 100% miód ze spadzi iglastej 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g % RWS*
Wartość energetyczna 1357 kJ / 319 kcal  
Tłuszcz 0 g  
— w tym kwasy nasycone 0 g  
Węglowodany 79,5 g  
— w tym cukry 79,5 g  
Białko 0,3 g  
Sól 0 g  

Dane techniczne

Szkolniaki ( od 7 lat) Nie
Przedszkolaki ( 3-6 lat) Nie
Maluchy (1-3 lat) Nie
Przekąski Nie
Wegańskie Nie
Bez glutenu Tak
Dla dzieci Nie
Na prezent Nie
Kiszonki Nie
Rozszerzanie diety - BLW Nie
Dla seniora Tak

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Kolagen rybi z witaminą C, liofilizowanym miodem i owocami jest doskonałym suplementem wspierającym nawilżenie i poprawę elastyczności skóry. Stosuj prewencyjnie zapobiegając powstawaniu zmarszczek, przy problemach z trądzikiem czy cellulitem. Pamiętaj, że synteza kolagenu w organizmie obniża się po 26. roku życia!

Martyna Di Giusto
Autorka receptury
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium