Chrupiące, pachnące i pieszczące zmysły. Słodkie, z delikatnie wyczuwalnym aromatem pomarańczy i korzenną nutą. W dodatku, dzięki mące owsianej są pełne błonnika, a ich słodycz nie pochodzi z białego cukru, a z naturalnego miodu wielokwiatowego. Ciasteczka owsiane miodowo-pomarańczowe. Naprawdę proste.
My jemy je do kawy, do herbaty, pakujemy do lunchboxów jako przekąskę i z dumą wykładamy na talerz, kiedy mamy gości - ponieważ dzięki prostemu sposobowi wykonujemy na nich wzorki. Choć są szybkie i łatwe w przygotowaniu, robią na gościach niesamowite wrażenie - zarówno wizualne, jak i smakowe. Do dzieła!
Ciasteczka owsiane miodowo-pomarańczowe, składniki
- 150 g mąki owsianej
- 100 g mąki pszennej jasnej
- 120 g masła
- 2 żółtka
- 80 g miodu z pomarańczą i goździkami Pasieki Rodziny Sadowskich
- opcjonalnie do stworzenia wzoru potrzebny jest kawałek czystej foli bąbelkowej
Łatwe ciasteczka owsiane miodowo-pomarańczowe - jak zrobić
Przesiane mąki siekamy z masłem. Dodajemy miód oraz żółtka i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli jest bardzo lepiące, schładzamy je w lodówce 30-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok 5mm, przykrywamy czystą folią bąbelkową i wałkujemy raz jeszcze, by wzór się odbił.
Wykrawamy ciasteczka i przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy do lekkiego zrumienienia (ok.10-15 minut w zależności od piekarnika).
Nasz sposób: Mąki owsiane są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością i w supermarketach. Jednak jeśli nie masz takiej pod ręką, możesz wykonać ją w domu! Wystarczy zmielić w blenderze płatki owsiane na mąkę. Zajmuje to tylko kilka sekund!