Olej z czarnuszki - właściwości i zastosowanie
Olej z czarnuszki - właściwości i zastosowanie

Olej z czarnuszki - właściwości i zastosowanie

Czym jest olej z czarnuszki? 

Tłoczony na zimno, nierafinowany olej z nasion czarnuszki siewnej, która uprawiana jest w Europie Wschodniej oraz zachodniej części Azji, to produkt, który powinien znajdować się w każdym domu. Olejek z czarnuszki stosowany był w naturalnej medycynie przez tysiące lat, a jego wyjątkowe właściwości spowodowały, że pozostał w niej do dzisiejszych czasów.  W starożytności utarło się nawet stwierdzenie, że czarnuszka jest w stanie pomóc na każdą dolegliwość, poza śmiercią. Obecnie olej ten stosowany jest głównie w przypadku schorzeń układu oddechowego, pokarmowego, a także przy przeziębieniu czy problemach ze skórą. Ze względu na swój naturalny skład jest on także doskonałym dodatkiem do potraw oraz kosmetyków, więc naprawdę łatwo wprowadzić go do codziennego życia. Jeśli chcesz przekonać się, czy to produkt dla ciebie oraz jak go stosować to zapraszamy do dalszej części artykułu.

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki - cechy charakterystyczne

Gęsta konsystencja, bardzo intensywny aromat i wyrazisty, niecodzienny smak, tak właśnie prezentuje się płynne złoto o nieco mylącej nazwie. Olej z czarnuszki cechuje się bowiem miodową, bądź ciemnobrunatną barwą. Wyróżnia go ostry i gorzki smak z dodatkiem małej nutki pikanterii, dlatego wielu osobom z początku nie przypada do gustu.  Niektórym nawet kojarzy się z pieprzem, dlatego często podaje się go z dodatkiem miodu, bądź soku, aby w ten sposób złagodzić nieco ten specyficzny posmak. 

Fenomenalny olej z czarnuszki tłoczony jest na zimno w temperaturze, która nie może przekroczyć 35°C, co ma wpływ na jego wyjątkowe właściwości. Dlatego też po zakupie musi być przechowywany w lodówce w ciemnej, szklanej butelce. W innym wypadku straciłby wszystkie swoje unikatowe wartości i nie mógłby pomóc przy żadnych dolegliwościach zdrowotnych, nie przysłużyłby się również w kosmetyce. Zazwyczaj jego data przydatności do spożycia wynosi około 3 miesięcy.

Co zawiera olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki to tak naprawdę bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, którym zawdzięcza aż 85% swojego składu. Wśród nich możemy wyróżnić kolejno: 60% kwasu omega 6, 25% kwasu  omega 9, a także skromny, ale jakże istotny 1% kwasu omega 3. Wpływają one na procesy odnowy i regeneracji naszych komórek oraz biorą udział w regulacji pracy narządów wewnętrznych. Kwasy te są szczególnie ważne w diecie, ponieważ nasze organizmy nie są w stanie samodzielnie ich syntezować i musimy dostarczać je wraz z pokarmem.

Dodatkowo w oleju z czarnuszki możemy znaleźć liczne witaminy, tj.: A, E, F, B1, B3, B6, C biotynę oraz fitosterole, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz za wzmocnienie naszej odporności. W oleju obecne są również ważne dla zdrowia minerały, m. in.: magnez, sód, potas, żelazo, cynk, a także 15 aminokwasów. 

Najcenniejszymi składnikami, odpowiadającymi za jego właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwdrgawkowe, antyoksydacyjne i antyhistaminowe są tymochinon, tymol, oraz tymohydrochinon. To właśnie dzięki nim olej ten zyskał tak ogromną popularność w różnych obszarach medycyny naturalnej.

olej z czarnuszki

Właściwości lecznicze oleju z czarnuszki

Właściwości czarnuszki siewnej odkryte zostały tysiące lat temu, dzięki czemu stała się nieodłącznym składnikiem leczniczym, szczególnie w medycynie ajurwedyjskiej i chińskiej. Niegdyś stosowana była intuicyjnie na różnego rodzaju dolegliwości bólowe oraz schorzenia, m.in. na:  trądzik, łuszczycę czy atopowe zapalenie skóry, a obecnie - dzięki wielu dokładnym badaniom tego produktu - możliwości jego zastosowania stale rosną. Aktualnie bada się, czy czarnuszka jest w stanie pomóc w terapii leczenia chorób nowotworowych. 

Główne właściwości lecznicze oleju z czarnuszki to działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, przeciwbólowe, antybakteryjne i immunomodulujące. Dodatkowo pobudza on laktację i reguluje zaburzenia cyklu miesiączkowego.

Dołączony do niskotłuszczowej diety, wspomaga podczas odchudzania. U osób zmagających się z otyłością i nadwagą wykazano, że częściowo zmniejsza uczucie głodu. Ponadto, olej z czarnuszki ma wpływ na metabolizm lipidów i cukrów w organizmie: obniża poziom cholesterolu, triglicerydów oraz cukru we krwi. Jest to niezwykle ważna informacja dla osób, u których występują takie choroby jak: cukrzyca czy choroba wieńcowa.

olej z czarnuszki

Stres oksydacyjny

Właściwości przeciwutleniające zawdzięcza głównie tymochinonowi oraz witaminie E. Olej z czarnuszki działa ochronnie na funkcjonowanie organów szczególnie narażonych na stres oksydacyjny, czyli wątroby i nerek. Może zostać wykorzystywany u osób, które cierpią na niealkoholowe stłuszczenie wątroby. Natomiast korzystne działanie na nerki zostało wykazane u pacjentów chorych na nefropatię cukrzycową i chroniczną niewydolność nerek. Po odpowiednio długim okresie stosowania olejku - minimum 6 tygodni, zaobserwowano u nich znaczną poprawę funkcjonowania tych narządów.

Układ oddechowy

Czarnuszka i przygotowane z niej produkty są bardzo często stosowane w chorobach układu oddechowego, tj. przeziębienia, grypy, zapalenia oskrzeli, astmy czy w leczeniu alergii.

Stosowany podczas leczenia astmy olej z czarnuszki rozszerza oskrzela, działa przeciwhistaminowo, przeciwzapalnie i rozluźniająco na mięśnie, co pomaga zmniejszyć nieprzyjemny obrzęk i znacznie ułatwia oddychanie. W przypadku alergii, którym często towarzyszy wyciek z nosa, kichanie czy swędzenie, również warto pokusić się o suplementację diety olejkiem z czarnuszki. Jednymi z jego niezwykłych właściwości leczniczych jest ograniczenie ataków kichania, zmniejszenie uczucia swędzenia w nosie] oraz zmniejszenie przekrwienia błony śluzowej nosa.

olej z czarnuszki tłoczony na zimno

Układ pokarmowy

Olej z czarnuszki doskonale sprawdzi się w przypadku wzdęć, niestrawności, biegunek,  stanów spastycznych jelit czy podczas leczenia wrzodów żołądka. Zmniejsza on wydzielanie kwasu żołądkowego, a ponadto działa regenerująco i ochronnie na błonę śluzową żołądka poprzez stymulację produkcji śluzu.

Układ krążenia

Poprzez obniżanie poziomu cholesterolu oraz cukru we krwi, olejek z czarnuszki wspomaga działanie układu sercowo-naczyniowego i zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca oraz obniża ryzyko wystąpienia zawału. Liczne badania wykazały, że przy regularnym stosowaniu przez okres minimum 6 tygodni olej z czarnuszki obniża ciśnienie krwi: skurczowe o średnio 8-10 mmHg, natomiast rozkurczowe o około 4-12 mmHg.

Układ nerwowy

Najważniejszy składnik oleju z czarnuszki, czyli tymochinon, ma właściwości przeciwdrgawkowe, które wykorzystywane są u chorych na padaczkę. Znacząco zmniejsza on siłę oraz częstotliwość napadów, a także działa uspokajająco na organizm. Czarnuszka pomaga także na problemy z zasypianiem oraz w redukcji skutków przewlekłego stresu.

Reumatoidalne zapalenie stawów

Dzięki swoim właściwościom leczniczym czarnuszka znajduje również zastosowanie w leczeniu reumatoidalnego zapalenia stawów. Przy regularnym stosowaniu oleju przez co najmniej 8 tygodni zmniejsza on nasilenia choroby, łagodzi jej objawy oraz znacząco skraca czas porannej sztywności stawów. 

Działanie immunomodulujące i przeciwnowotworowe

Wiadomo już , że olejek z czarnuszki działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie oraz posiada silne właściwości bakteriobójcze. Obecnie coraz szerzej bada się działanie przeciwnowotworowe olejku z czarnuszki. Biorąc pod uwagę jego wpływ na układ odpornościowy oraz procesy, jakie stymuluje w organizmie, bardzo prawdopodobne jest, że regularne stosowanie może zmniejszyć ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Pewne natomiast jest, że hamuje on syntezę cytokin prozapalnych, a jednocześnie stymuluje wytwarzanie interleukiny 1, 6 oraz TNF-α, a także pobudza do działania limfocyty i makrofagi, czyli mobilizuje układ immunologiczny do spotęgowanego działania.

Zastosowanie oleju z czarnuszki w pielęgnacji

Olej z czarnuszki działa także na widoczne części naszego ciała, czyli skórę, włosy oraz paznokcie. Często jest on składnikiem kremów, masek, szamponów czy odżywek, ale można stosować go także bezpośrednio, wylewając z butelki. Doskonale nadaje się do każdego rodzaju cery, a w szczególności polecany jest osobom zmagającym się z trądzikiem. Dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym i antybakteryjnych ogranicza powstawanie nowych zmian, a także przyspiesza gojenie się już obecnych wyprysków. Przy odpowiednio długim stosowaniu ilość zaskórników znacznie się zmniejsza, a potrądzikowe blizny łatwiej się goją. Doskonale sprawdza się również przy atopowym zapaleniu skóry oraz infekcjach grzybiczych. Ze względu na naturalny skład i cenne właściwości olejek ten warto wykorzystywać w codziennej pielęgnacji swojego ciała.

Jakie właściwości olejek z czarnuszki ma dla skóry?

  • chroni przed promieniowaniem UV
  • dogłębnie nawilża i wzmacnia skórę
  • pomaga zlikwidować trądzik, regulując wydzielanie sebum
  • działa przeciwzapalnie i przyspiesza gojenie ran
  • zmniejsza widoczność płytkich zmarszczek i zapobiega powstawaniu nowych

Jak olejek z czarnuszki działa na włosy?

  • zmniejsza wypadanie i stymuluje wzrost nowych włosów
  • wzmacnia strukturę włosa od samej cebulki
  • pomaga zwalczyć łupież
  • dotlenia skórę głowy

Dla zdrowych, mocnych i długich paznokci warto regularnie wsmarowywać malutką porcję olejku w płytkę oraz skórki paznokci, a efekty będą widoczne już po paru użyciach.

Jak stosować olej z czarnuszki? 

Generalnie olej ten nie wymaga żadnego większego przygotowania, aby mógł być wykorzystywany w domu. Można stosować go bezpośrednio na skórę i doustnie, bądź dodać go do przygotowanego posiłku. Podczas codziennego stosowania czarnuszka może zostać wykorzystana w kuchni w wielu połączeniach. Używana jest często jako dodatek do słodkich przekąsek, ponieważ bardzo dobrze komponuje się z miodami, syropami i sokami, które niwelują jej cierpki smak. Jest także doskonałym składnikiem marynat, sałatek, sosów i koktajli. Najlepsze działanie olejku z czarnuszki uzyskamy, gdy spożywamy go w trakcie, bądź po posiłku. Wtedy mamy pewność, że wartościowe składniki olejku zostaną prawidłowo wchłonięte i wykorzystane przez nasz organizm.  

Najważniejszą rzeczą, o której należy pamiętać, jest to, że olej z czarnuszki można stosować wyłącznie na zimno. Nie należy go podgrzewać, ani pod żadnym pozorem używać go do smażenia. Potraw, do których został dodany, również nie należy poddawać obróbce cieplnej, ponieważ to zniwelowałoby jego właściwości.

olej z czarnuszki

Ile pić olej z czarnuszki?

Dawki oleju z czarnuszki są dostosowane do wieku osoby, która będzie go spożywała i przedstawiają się następująco:

  • powyżej 12 miesięcy – 1/4 łyżeczki dziennie
  • od 2 do 4 lat – 1/2 łyżeczki dziennie
  • powyżej 5 lat – 1 łyżeczka dziennie
  • dorośli – 1 łyżka stołowa  dziennie

Jednak, biorąc pod uwagę jego niecodzienny, intensywny smak, warto rozpocząć swoją przygodę z  spożyciem oleju z czarnuszki od naprawdę niewielkich ilości i stopniowo je zwiększać. 

Przeciwwskazania

Podczas badań klinicznych nie odnotowane zostały żadne skutki uboczne oleju z czarnuszki. U niektórych osób zaobserwowano jednak dolegliwości żołądkowo-jelitowe, które objawiały się mdłościami, wymiotami oraz bólem żołądka. Aby uniknąć takich nieprzyjemności,  należy pamiętać, aby nie stosować oleju z czarnuszki na pusty żołądek i nie przekraczać wyznaczonych dawek dziennych.

Oleju nie powinny stosować kobiety w ciąży ze względu na jego działanie przeciwskurczowe, które może negatywnie wpłynąć na skurcze macicy, a w najgorszym wypadku nawet je zatrzymać. Ponadto, nie jest on zalecany osobom z niedociśnieniem tętniczym.

Podsumowanie 

Olej z czarnuszki to wyjątkowy produkt, który przy regularnym stosowaniu potrafi odmienić życie i znacząco wspomóc zdrowie oraz kondycję naszego ciała. Ze względu na swój naturalny skład może być wykorzystywany do picia przez większość osób, w  tym dzieci od pierwszego roku życia. Jest on także doskonałym dodatkiem do posiłków. Olej wzmacnia ogólną odporność organizmu, pomaga na wiele schorzeń i dolegliwości bólowych, a także usprawnia pracę narządów wewnętrznych i chroni przed szkodliwym stresem. Jego zastosowanie na tym się nie kończy, ponieważ świetnie sprawdzi się również w codziennej pielęgnacji ciała, szczególnie u osób borykających się z problemami skórnymi. Dlatego też warto dać mu szansę i przetestować jego działanie we własnym domu.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium