Mniszek lekarski to roślina wszystkim dobrze znana, które obficie występuje na wszystkich polach i łąkach w naszym kraju. Jeśli wyobrażacie sobie teraz żółte kwiaty, to z pewnością macie przed oczami obraz mniszka lekarskiego. Każdy ją rozpoznaje, jednak mało kto zna jej właściwości oraz możliwości wykorzystania. A naprawdę warto się tym zainteresować, ponieważ można wykonać miód z mniszka samodzielnie we własnym domu. Nie jest to trudne i nie wymaga dużego przygotowania, a satysfakcja po przygotowaniu takiego przetworu będzie ogromna.
Nikomu nie trzeba przedstawiać, dlaczego warto dołączyć miód do swojej diety. Możliwości jego zastosowania na włosy, skórę oraz wiele schorzeń są nieograniczone. Żaden naturalny produkt, tak dobrze nie wspiera odporności oraz funkcjonowania wszystkich układów naszego organizmu. Z jego pomocą walka z przeziębieniem oraz grypą będzie o wiele łatwiejsza. Przed zbliżającym się jesiennym okresem, warto przygotować się na wszystkie ewentualności odpowiednio wcześniej. Najlepiej wspomagać się produktami naturalnymi, o znanym składzie, które wykorzystywane są przez ludzi od lat. Dlatego też przedstawimy wam prosty przepis na to jak zrobić miód z mniszka lekarskiego.
Jaki jest miód z mniszka lekarskiego?
Jeśli zastanawiacie się jakie walory smakowe oraz cechy charakterystyczne wyróżniają miód z mleczy, warto porównać go do innych, znanym nam pszczelich przetworów. Nie jest on tak popularny jak miód gryczany, lipowy czy wielokwiatowy, jednak dorównuje im we właściwościach oraz możliwościach zastosowania. Spotyka się go dość rzadko, ponieważ jego dostępność jest znacznie ograniczona. Wydawać by się mogło, że jest to dziwne, biorąc pod uwagę ilość żółtych kwiatów mniszka, jakie codziennie widzimy za oknem. Wyjaśnienie tej zagadki jest jednak banalnie proste. Miód z mleczy jak tak dobry i tak wartościowy, że pszczoły chętnie wykorzystują go na własny użytek. Dlatego też nie zostaje go dla nas zbyt dużo. Ten rodzaj miodu wyróżnia bardzo intensywny, przyjemny zapach, który przypomina na myśl kwitnące łąki. Jego smak jest bardzo słodki, czasem delikatnie mdły, więc lepiej spożywać go rozważnie. Barwa miodu z mniszka lekarskiego jest jasnożółta, a konsystencja kremowa. Możecie już sobie wyobrazić jak wygląda ten produkt. Aby dowiedzieć się jak zrobić miód z mleczy zapraszamy do dalszej części artykułu.
Dlaczego warto spożywać miód z mniszka?
Miód mniszkowy to jeden z bardziej wartościowych produktów, które mogą zagościć w waszej kuchni. Nazywany jest nawet jednym z najzdrowszych miodów. Nazwę tę zawdzięcza bogatemu w witaminy oraz minerały składowi. Jak w każdym miodzie, możemy znaleźć w nim także cukry proste, aminokwasy, enzymy, antyoksydanty oraz cholinę. Dzięki nim miód z mleczy posiada właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwświądowe. Wykorzystywany jest także ze względu na działanie łagodzące objawy bólowe oraz skurcze. Z jego pomocą można wspomóc pracę wątroby oraz nerek i funkcje detoksykacyjne w organizmie. Jest on także wartościową przekąską, która stymuluje pracę mózgu, ułatwia zapamiętywanie oraz umiejętność koncentracji. Z jego pomocą łatwiej będzie zasnąć i się zrelaksować. Miód z mleczy ma także działanie na układ kostno - stawowy.
Poznajcie sprawdzony przepis na miód z mniszka lekarskiego.
Na wstępie należy sobie uzmysłowić, że płyn który nam powstanie jest syropem, a nie miodem, jednak dla uproszczenia dostał inną nazwę. Aby odpowiednio się przygotować do wykonania takiego przetworu, należy zaopatrzyć się w litr wody, 2 duże cytryny, kilogram cukru, garnek, gazę oraz kwiaty mniszka lekarskiego. Najlepszą porą do zrobienia miodu z mleczy jest przełom kwietnia i maja, ponieważ właśnie wtedy kwitną kwiaty. Mleczy należy zebrać sporo, bo około 500 sztuk, warto wybrać się do mniej popularnego miejsca, daleko od drogi, gdzie kwiaty nie będą zanieczyszczone oraz wydeptane. Zbieranie mniszków lekarskich pod blokiem, nie jest dobrym pomysłem. Nie należy również zbierać ich do plastikowej reklamówki, ponieważ się zaparzą. Najlepiej wybrać się po mniszka z koszyczkiem. Dodatkowo warto zbierać je przed południem, ponieważ wtedy ich kwiaty są najbardziej otwarte, dzięki czemu łatwiej wydobędziemy ich wartościowy aromat. Poznajmy wreszcie przepis na miód z mniszka lekarskiego.
Aby dobrze przygotować kwiaty, należy po zebraniu rozłożyć je w domy na papierze. Przez jakiś czas mogą wychodzić z nich owady, dlatego warto kilka razy je przejrzeć, zanim dojdziemy do kolejnego etapu. Należy też w miarę możliwości otrzepać je z ziemi oraz piasku. Gdy kwiaty mniszka lekarskiego będą już gotowe należy wsadzić je do odpowiednio dużego garnka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Powinno się gotować je na małym ogniu przez około 15 minut. Tak przygotowany wywar należy odstawić na minimum 12 godzin, aby aromat kwiatów w całości przeszedł do wody. Po 12 - 24 godzinach można powrócić do przygotowywania domowego miodu z mniszka lekarskiego.
Przygotowany napar z mniszka lekarskiego należy przecedzić z pomocą gazy, a następnie odcisnąć delikatnie kwiaty z resztek wody. Do płynu należy dosypać przygotowany wcześniej cukier i wolno gotować, cały czas mieszając. Gdy cukier rozpuści się całkowicie, można dodać sok z obu cytryn. Podczas mieszania konsystencja naszego miodu z mleczy powinna być coraz bardziej gęsta i oblepiająca łyżkę. Całość powinna być gotowana przez około 2 godziny. Im dłużej będziemy gotować syrop, tym bardziej gęsty otrzymamy finalnie produkt. Po 4 godzinach jego konsystencja, będzie już bardzo zbliżona do klasycznego miodu. Nasz domowy miód z mleczy można teraz wlać do mniejszych słoiczków i odwrócić je do góry dnem. W takiej pozycji powinny pozostać, aż do całkowitego wystudzenia. Z tego przepisu na domowy miód z mniszka wyjdzie około 600 - 800 ml miodu.
Czy miód z mniszka zawsze wychodzi tak samo? Nie, ale to tylko dodaje mu uroku. Im więcej jest kwiatów, tym będzie miał ciemniejszy kolor oraz mocniejszy aromat. Jak zrobić miód z mleczu, aby jakoś go urozmaicić? zamiast cytryny, albo do niej, można wlać również sok z pomarańczy, aby otrzymać nowe nuty zapachowe i smakowe. Domowy syrop z mniszka można przechowywać przez 12 miesięcy w chłodnym, zacienionym miejscu w domu.
Jak stosować domowy syrop z mleczy? Zalecana dawka dzienna takiego syropu dla osoby dorosłej to od 2 do 3 łyżeczek, w zależności od indywidualnych potrzeb. Podczas złego samopoczucia, można stosować go więcej, niż w przypadku codziennej suplementacji. Dzieciom na przeziębienie wystarczy od 1 do 2 łyżeczek dziennie. Można spożywać go bezpośrednio ze słoiczka, albo dodać do napoju lub posiłku. Miód mniszkowy świetnie pasuje do naleśników, twarogu, herbaty, czy chleba. Bardzo łatwo można wkomponować go do codziennej diety. Jego regularne stosowanie wspomaga działanie układu odpornościowego i poprawia trawienie. Czy każdy może stosować miód z mniszka? Niestety nie jest on polecany osobom chorym na cukrzycę, ze względu na bardzo dużą zawartość cukru