Ocet truskawkowy
towar niedostępny
Opis
Ocet truskawkowy, ponieważ powstał wyłącznie z polskich truskawek, ma piękny zapach tych letnich owoców. Smakuje jak babciny kompot, a pity przed posiłkiem uszczęśliwi nie tylko podniebienie, ale i brzuszek! Spróbuj octu truskawkowego, to prawdziwa poezja letniego smaku!
Właściwości octu z truskawek:
Jak powstaje ocet truskawkowy?
Octy to nasza specjalność. Tworzymy te najlepsze, rzemieślniczo, doglądając każdej kadzi. Nie inaczej jest i tutaj - świeże, dojrzałe truskawki z polskiego gospodarstwa nastawiamy na ocet, rozpoczynając proces fermentacji. Przebiega on zupełnie naturalnie, bez pospieszania, żadnych dodatków i polepszaczy. Kiedy ocet jest gotowy, zlewamy go do butelek i voila! Żywy, aktywnie pracujący ocet truskawkowy jest gotowy.
Dla kogo ocet truskawkowy?
Dla wielbicieli truskawek, oczywiście! Ale również dla tych, którzy chcą rozpocząć swoją przygodę z włączaniem octu do diety. Ze względu na swoją łagodność ocet truskawkowy jest idealny dla początkujących lub dla tych, którzy szukają delikatnych smaków.
Ocet truskawkowy - jak pić?
Najlepiej na czczo, i do pół godziny przed posiłkiem. Brzuszek będzie zadowolony! Octy znane są ze swoich właściwości wspomagających trawienie. Około 1-2 łyżek octu truskawkowego dodaj do szklanki wody (unikaj tej gorącej, aby nie zabić żywych kultur bakterii tak ważnych w niepasteryzowanym occie). Zamieszaj i pij ze smakiem! Możesz dodać lodu, owoców, łyżeczkę miodu.
Ocet truskawkowy to również niezastąpiony zawodnik na arenie sałatkowej! Dodaj go do świeżego sosu sałatkowego, tam gdzie zazwyczaj dajesz ocet winny lub jabłkowy. Podkręci owocowo smak każdej sałatki!
Czy dzieci mogą pić ocet truskawkowy?
Ocet w mniejszych ilościach (około 0,5-1 łyżeczki dziennie) rozcieńczony w wodzie możemy podawać dzieciom. Polecamy picie octu dzieciom od 5-6 roku życia, wcześniej warto decyzję skonsultować z lekarzem lub dietetykiem dziecięcym.
Picie octu truskawkowego w ciąży
Ocet niepasteryzowany, jak wszystkie nie poddane pasteryzacji produkty, powinny być spożywane przez kobiety ciężarne po konsultacji z lekarzem.
Informacje
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od momentu rozlania. Swoje właściwości ocet potrafi zachować nawet do 5 lat po otwarciu!
Z czasem na dnie butelki z octem truskawkowym może pojawić się osad a u góry matka octowa, są to naturalne zjawiska.
Składniki: 100% ocet z truskawek
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100 g | % RWS* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 10 kJ / 2 kcal | |
Tłuszcz | 0 g | |
— w tym kwasy nasycone | 0 g | |
Węglowodany | 0,6 g | |
— w tym cukry | 0 g | |
Białko | 0 g | |
Błonnik | 0 g |
Dane techniczne
Szkolniaki ( od 7 lat) | Nie |
Przedszkolaki ( 3-6 lat) | Nie |
Maluchy (1-3 lat) | Nie |
Przekąski | Nie |
Wegańskie | Tak |
Bez glutenu | Tak |
Dla dzieci | Nie |
Na prezent | Nie |
Kiszonki | Tak |
Rozszerzanie diety - BLW | Nie |
Dla seniora | Nie |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności






Olej z czarnuszki to prawdziwy mocarz na odporność! Dzięki tymochinonowi w nim zawartemu ma ogromny potencjał antybakteryjny, przeciwgrzybiczy, przeciwpasożytniczy, antyoksydacyjny, a także przeciwalergiczny! Stosuj go regularnie, aby wzmocnić swój układ immunologiczny.
Martyna Di Giustodietetyczka






Oxymel jest naturalnym wywarem, który był stosowany już wieki temu. Zebraliśmy najlepsze składniki wzmacniające odporność i z nich powstał oxymel. Łączy w sobie octy, cytrynę, cebulę, czosnek, miód, imbir i rozgrzewające przyprawy. Pij regularnie, by nie tylko poprawić odporność, ale także krążenie czy trawienie.
Martyna Di Giustodietetyczka






Pyłek pszczeli to kwiatowy pyłek przetworzony przez pszczoły. Jest źródłem wielu minerałów, aminokwasów, witamin, antyoksydantów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pomaga w uzupełnianiu niedoborów pokarmowych, wzmacnia naszą odporność, naczynia krwionośne, pracę mózgu i wątroby.
Martyna Di Giustodietetyczka






Pierzga łączy w sobie pyłek pszczeli ze śliną pszczół i miodem. To prawdziwa bomba witamin, minerałów, związków antybakteryjnych, przeciwwirusowych i antyoksydacyjnych! Stosuj w celu wsparcia wątroby, pracy układu krążenia, w anemii, przy obniżonej odporności.
Martyna Di Giusto dietetyczka





Kolagen rybi z witaminą C, liofilizowanym miodem i owocami jest doskonałym suplementem wspierającym nawilżenie i poprawę elastyczności skóry. Stosuj prewencyjnie zapobiegając powstawaniu zmarszczek, przy problemach z trądzikiem czy cellulitem. Pamiętaj, że synteza kolagenu w organizmie obniża się po 26. roku życia!
Martyna Di Giustodietetyczka






Octy żywe są bogactwem żywych kultur bakterii. Nasze octy są żywe, niefiltrowane i niepasteryzowane co daje im niesamowitą wartość. Działają przeciwdrobnoustrojowo, mają pozytywny wpływ na układ trawienny, pomagają regulować poziom glukozy i cholesterolu.
Martyna Di Giusto
dietetyczka






Miody naturalne to skarbnica składników mineralnych, olejków eterycznych, enzymów, witamin i wielu innych dobroczynnych składników. Ta kompozycja stworzona przez naturę poprawia naszą odporność, łagodzi stany zapalne układu pokarmowego, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo.
Martyna Di Giustodietetyczka






Owoce liofilizowane powstają w procesie suszenia zamrożonych wcześniej produktów, co gwarantuje im niemalże identyczne właściwości odżywcze jak w przypadku świeżych owoców. Mogą być świetnym urozmaiceniem diety dzieci i dorosłych, dostarczają błonnika i witamin.
Martyna Di Giustodietetyczka






Miód Manuka MGO 250 to miód bogaty w wyjątkowy składnik jakim jest metyloglioksal - to on nadaje mu tak duże właściwości prozdrowotne. Warto go wprowadzić przy osłabionej odporności, dolegliwościach żołądkowych czy wspomagająco w infekcjach bakteryjnych, grzybiczych i wirusowych.
Martyna Di Giustodietetyczka






Miód Manuka MGO 500 to miód o dużej zawartości metyloglioksalu. Jego wyjątkowy skład ma ogromny potencjał w leczeniu chorób takich jak: infekcja Helicobacter pylori, wrzody i nadżerki żołądka. Warto go wprowadzić w przypadku nawracających infekcji grzybiczych, bakteryjnych czy też przewlekłych stanów zapalnych żołądka.
Martyna Di Giustodietetyczka






Miody z naturalnymi dodatkami to zdrowa alternatywa dla słodyczy. Naturalny, pszczeli miód z dodatkami to połączenie prozdrowotnych właściwości miodu i owoców czy przypraw. Nasze miody nie zawierają aromatów, lecz całe owoce poddane liofilizacji, co zapewnia im zachowanie swoich dobroczynnych wartości odżywczych.
Martyna Di Giustodietetyczka





Miody z naturalnymi dodatkami to zdrowa alternatywa dla słodyczy. Naturalny, pszczeli miód z dodatkami to połączenie prozdrowotnych właściwości miodu i owoców czy przypraw. Nasze miody nie zawierają aromatów, lecz całe owoce poddane liofilizacji, co zapewnia im zachowanie swoich dobroczynnych wartości odżywczych.
Alicja Golonka




Miodziś - miód ze spiruliną - faworyt moich dzieci, które mówią na niego "wodny" miodziś :). Nierozłączny kompan naleśników z serem twarogowym. Spirulina nie tylko nadaje miodowi pięknego, niebieskiego koloru, ale również jest bogactwem licznych składników odżywczych. Wspomaga działanie układu odpornościowego, co jest szczególnie cenne w okresie jesienno zimowym. Dzięki obecności luteiny i zeaksantyny, dba o prawidłową pracę oczu.
Alicja Golonkadietetyczka





Olej z czarnuszki - nasz numer jeden w okresie wzmożonych infekcji! Pijemy go wszyscy w naszej rodzinie! Najczęściej w towarzystwie łyżeczki miodu i odrobiny soku malinowego. Lista dobroczynnych właściwości czarnuszki jest bardzo długa. Do najważniejszych z nich zaliczamy poprawę funkcjonowania układu odpornościowego. Olej z czarnuszki ma udowodnione w badaniach właściwości immunomodulujące.
Alicja Golonkadietetyczka





Oxymel łagodny dla dzieci - czyli mój as z rękawa na wszelkiego rodzaju kaszle i katary. Proces maceracji ziół, obecność miodu i octów (gruszkowego i jabłkowego) nadaje oxymelowi turbo właściwości zdrowotnych. Oxymel nie tylko potrafi złagodzić bóle gardła, ale również wspomaga działanie całego układu odpornościowego.
Alicja Golonkadietetyczka







Zakwasy z buraków dostarczają nam bakterii probiotycznych, antyoksydantów, witaminy A, C, E, K, a także witamin z grupy B. Są także źródłem żelaza, magnezu czy wapnia. Betaina zawarta w burakach rewelacyjnie wpływa na nasz układ krwionośny. Stosuj zakwas z buraka jeśli cierpisz na anemię!
Martyna Di Gusto dietetyczka






Kimchi to kiszona kapusta pekińska z dodatkami takimi jak czosnek, imbir, cebula. Niepasteryzowane kimchi jest bogatym źródłem prebiotyków, bakterii Lactobacillus, witaminy C, A, beta-karotenu i minerałów. Dzięki zawartości tych składników wspiera nasz układ odpornościowy, pracę jelit, działa przeciwzapalnie i wspiera regulację cholesterolu.
Martyna Di Gustodietetyczka







Kombucha to orzeźwiający, fermentowany napój herbaciany zawierający pożyteczne bakterie kwasu octowego. Jest bogata w polifenole, witaminę C, kwasy organiczne. Wspiera procesy detoksykacji, wzmacnia odporność, poprawia pracę jelit i działa antyoksydacyjnie!
Martyna Di Gusto dietetyczka