Ocet malinowy
towar niedostępny
Opis
Ocet malinowy to mocno owocowy, pachnący późnym latem, wartościowy ocet prosto z naszej Manufaktury! Powstał z największą troską i cierpliwością, bo kochamy dzieła w pełni naturalne! Tak w procesie fermentacji otrzymaliśmy niepasteryzowany, niefiltrowany - po prostu doskonały ocet z malin! Ma ciemnoróżowy, malinowy kolor i głęboki, słodko-wytrawny smak. Ucieszy każdy brzuszek i podniebienie, bo zawsze świeży trafi od nas prosto do Waszej kuchni.
Właściwości octu z malin:
Ocet z dojrzałych w słońcu malin to naturalna siła i moc cudownych właściwości prosto z natury. Poznajcie aromatyczne dobro, jakie zamknęliśmy w butelkach żywego octu!
-
żywy ocet z polskich malin (tzn. niepasteryzowany, wciąż pracuje w butelce)
-
pełnia natury i świeżość
-
słodko-kwaśny, wyjątkowy smak i aromat malin
-
ocet malinowy posiada głęboki, różowy kolor
-
niefiltrowany
-
niepasteryzowany
-
bogaty w wartości odżywcze i żywe kultury bakterii
-
zapach malin i późnego lata
-
powstaje w tradycyjny sposób podczas powolnej fermentacji, bez dodatków i polepszaczy
Poznajcie wyraźnie wyczuwalny smak maliny i naturalne wartości naszego octu! Z największą dbałością zatroszczyliśmy się o każdy etap powstawania tego, co z natury najlepsze. A teraz dzielimy się z Wami aromatycznym octem malinowym! Wiecie już jaką rolę zagra w Waszym domu?
Stosowanie octu malinowego
Nasz żywy ocet z malin polecamy stosować około 20 minut przed posiłkiem, w postaci malinowo-kwaskowego napoju na bazie wody. Takie spożywanie octu malinowego spowoduje, że Wasze brzuszki będą zadowolone! Podpowiadamy - my około łyżkę octu z malin dodajemy do szklanki chłodnej lub letniej wody, by nie zabić żywych kultur bakterii, otrzymanych w wyniku fermentacji, mieszamy i pijemy napój ze smakiem! Psst… można dodać kostki lodu lub też ulubione owoce ;) Orzeźwiający start dnia gotowy!
Żywy ocet malinowy należy zawsze rozcieńczać z wodą lub wprowadzać do diety w potrawach.
Co z osadem i mętnością, którą widać na dnie butelki? Naturalnie mętny ocet jest gwarancją sił natury i najwyższej jakości malin! Co więcej, to oznacza, że produkt jest żywy, wciąż pracuje i nie traci swoich właściwości. Pamiętajcie o tym! Niech nie zaskoczy Was również matka octowa na wierzchu - kolejny znak naturalnej pracy naszego octu z malin! Wystarczy zdjąć ten delikatny kożuszek i dalej cieszyć się pysznymi wartościami żywego octu. Jak długo? Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od momentu rozlania. Ale tak naprawdę ocet potrafi zachować właściwości nawet do 5 lat po otwarciu! Psst... przechowywanie octu w zacienionym i chłodnym miejscu to najlepszy pomysł! ;)
Jak powstaje ocet malinowy?
Najprościej, jak się tylko da. Starannie dobrane, dojrzałe w słońcu, polskie maliny nastawiliśmy do tradycyjnego procesu fermentacji owoców, czyli produkcji octu. Trwa on od kilku tygodni do kilku lub nawet kilkunastu miesięcy. A to dlatego, że cały proces przebiega w 100% naturalnie, bez naszej ingerencji, bez przyspieszania i co ważne - nie dodajemy polepszaczy czy konserwantów. Pozwalamy naturze działać w swoim tempie, bo wiemy, że najlepiej broni się sama. Najpierw nasze maliny przechodzą naturalny etap krótkiej fermentacji alkoholowej, a następnie ten dłuższy - fermentacji octowej podczas, której pod wpływem tlenu powstaje kwas octowy. Cały proces jest w 100% naturalny. W tej dwuetapowej fermentacji otrzymujemy mocno owocowy, pachnący malinami, lekko kwaśny i słodko-wytrawny ocet malinowy. Powstaje w wyniku w pełni naturalnego procesu, z największą dbałością o każdy owoc, który w tej produkcji wykorzystujemy. Nie rozcieńczamy octu ani wodą, ani octem jabłkowym, bo ocet malinowy sam w sobie jest doskonały i bardzo esencjonalny. Ocet malinowy, który powstaje z całych owoców zadba o nowy wymiar dotychczasowych receptur. Dla kogo ocet z malin?
Zastosowanie żywego octu malinowego
Zastanawiacie się jak korzystać z naturalnych cennych składników odżywczych zamkniętych w butelce żywego octu malinowego? Oto kilka propozycji, w których sprawdzi się nasz wyjątkowy ocet z malin o intensywnym smaku oraz aromacie!
-
ocet malinowy to doskonały dodatek do sałatek owocowych i warzywnych
-
do świeżych pomidorów
-
jako dodatek do potraw i dań mięsnych, łososia oraz krewetek
-
jako dodatek do smoothies
-
w lemoniadach i orzeźwiających letnich soczkach
-
jako dodatek do bezy - nada koloru i poprawi strukturę
-
do grillowych marynat i lekkich sałatek
-
do sosów - doskonale komponuje się z olejem z orzechów włoskich lub w nowym wydaniu winegret
-
w shotach mocy - doskonale współgra w shocie z letnią wodą i miodem lawendowym
Ocet z malin to także świetny dodatek wśród domowych kosmetyków! Stwórzcie z wodą domowy tonik lub dodajcie odrobinę do kąpieli - Wasza skóra będzie wdzięczna za ten rytuał!
Dla kogo polecamy ocet z malin?
Ocet malinowy to doskonały ocet, aby zacząć przygodę z octowymi smakami, bo wyróżnia się półsłodką kwasowością, doskonałym smakiem i zapachem. To świetny wybór dla początkujących i dla wielbicieli malin też! Jeśli do tej pory obawialiście się spróbować octu, lub inne klasyczne propozycje nie przypadły Wam do gustu, ocet malinowy odczaruje te obawy! Jego lekki poziom kwasowości i intensywny smak owoców to doskonałe wprowadzenie w wytrawne szlaki fermentowanych napojów.
Czy dzieci mogą pić ocet malinowy?
Ocet w mniejszych ilościach (około 0,5-1 łyżeczki dziennie) rozcieńczony w wodzie możemy podawać dzieciom. Polecamy picie octu dzieciom od 5. -6. roku życia, wcześniej warto decyzję skonsultować z lekarzem lub dietetykiem dziecięcym.
Picie octu malinowego w ciąży
Ocet niepasteryzowany, jak wszystkie nie poddane pasteryzacji produkty, powinny być spożywane przez kobiety ciężarne po konsultacji z lekarzem.
Informacje
Termin przydatności do spożycia to 12 miesięcy od momentu rozlania. Swoje właściwości ocet potrafi zachować nawet do 5 lat po otwarciu!
Z czasem na dnie butelki z octem malinowym może pojawić się osad a u góry matka octowa, są to naturalne zjawiska.
Składniki: 100% ocet z malin
Pojemność: 250 ml
WARTOŚĆ ODŻYWCZA | w 100 g | % RWS* |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 20 kJ / 5 kcal | |
Tłuszcz | 0 g | |
— w tym kwasy nasycone | 0 g | |
Węglowodany | 1,2 g | |
— w tym cukry | <0,5 g | |
Białko | 0 g | |
Błonnik | 0 g |
[pw-articles=155]
Dane techniczne
Szkolniaki ( od 7 lat) | Nie |
Przedszkolaki ( 3-6 lat) | Nie |
Maluchy (1-3 lat) | Nie |
Przekąski | Nie |
Wegańskie | Tak |
Bez glutenu | Tak |
Dla dzieci | Nie |
Na prezent | Nie |
Kiszonki | Tak |
Rozszerzanie diety - BLW | Nie |
Dla seniora | Nie |
Koszty dostawy
Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności






Kolagen rybi z witaminą C, liofilizowanym miodem i owocami jest doskonałym suplementem wspierającym nawilżenie i poprawę elastyczności skóry. Stosuj prewencyjnie zapobiegając powstawaniu zmarszczek, przy problemach z trądzikiem czy cellulitem. Pamiętaj, że synteza kolagenu w organizmie obniża się po 26. roku życia!
Martyna Di GiustoAutorka receptury






Elektrolity z pyłkiem pszczelim to suplement diety, który został stworzony z myślą o osobach, które potrzebują wsparcia w nawodnieniu podczas upalnych dni lub wzmożonego wysiłku. Dzięki wyselekcjonowanym składnikom dedykowany jest każdemu, kto chce zadbać o swoją równowagę elektrolitową, przeciwdziałać zmęczeniu oraz wesprzeć pracę mięśni (magnez), a przy okazji zadbać o układ nerwowy (potas). Ponadto suplement uzupełnia dietę w D-rybozę oraz kluczowy składnik mineralny jakim jest sód.
Martyna Di Giustodietetyczka






Miodziś Elektrolity dla dzieci to suplement diety dla najmłodszych, który dostarcza kluczowe składniki mineralne: magnez (dla równowagi elektrolitowej), sód i potas (dla zdrowia układu nerwowego i mięśni). Dbajmy o odpowiednie nawodnienie naszych dzieci, podając im odpowiednią ilość płynów i wspomagając się Elektrolitami Miodziś, aby zadbać o zdrowie maluchów. Bardzo ważne jest, aby regularnie uzupełniać elektrolity u dzieci, zwłaszcza gdy za oknem upał.
Martyna Di Giustodietetyczka