
Czym jest miód faceliowy?
Facelia to roślina bardzo miododajna, która uwielbiają pszczelarze i z wielu powodów nazywają ją “królową miododajności”. To właśnie z jej nektaru, powstaje miód faceliowy, który swoimi właściwościami zachwyci nawet najbardziej wybrednych konsumentów. Zastosowań tego produktu jest mnóstwo! Miód ten pomoże na wiele schorzeń układu pokarmowego, oddechowego, krążenia, a dodatkowo doskonale wspiera działanie układu immunologicznego. Wprowadzenie go do diety, ma same korzyści. Każda osoba dbająca o kondycję i prawidłowo zbilansowane posiłki, zdaje sobie sprawę z tego, że zdrowe produkty nie muszą być drogie i ciężko dostępne - tak właśnie jest w tym przypadku. Miód faceliowy to produkt na każdą kieszeń, który ze względu na swoje właściwości lecznicze zdobywa coraz większą popularność. Jak więc go stosować i na co pomaga miód faceliowy? Zapraszamy do lektury.
Miód faceliowy właściwości i zastosowanie
Miód ten wyróżnia się jasnym, bladożółtym odcieniem, który z czasem może przybrać barwę bieli lub ecru. Dzieje się tak ze względu na postępujący proces krystalizacji, który nie ma wpływu na walory smakowe oraz właściwości lecznicze miodu faceliowego. Co ważne kochają go dzieci, ponieważ jest przepyszny, a do tego zdrowy. Miód faceliowy jest bardzo delikatny, cechuje się słodkim smakiem z nutką kwasowości, dlatego zazwyczaj przypada do gustu każdemu, kto postanowił go spróbować. Uznawany jest za bardzo łagodny i odświeżający, zjedzenie go nawet bez dodatków, będzie ogromną przyjemnością! Wyczuwalne są w także delikatne, kwiatowe aromaty. Jego zapach pobudza wszystkie zmysły i przypomina, że został pozyskany z przepięknych fioletowych kwiatów facelii.
Skład miodu faceliowego
Jak każdy miód, także ten składa się przede wszystkim z węglowodanów, czyli ponad 70% glukozy i fruktozy, które odpowiadają za jego słodki smak. Kolejne 20% stanowi woda. Dodatkowo możemy w nim znaleźć kwasy organiczne, składniki mineralne, tj.: potas, wapń, sód, mangan, miedź, fosfor, kobalt oraz witaminę C, PP, B. Ważnymi składnikami miodu faceliowego, mającymi wpływ na jego właściwości lecznicze i zastosowanie są także olejki eteryczne oraz enzymy: oksydaza glukozowa, diastaza i inwertaza. Znając już wszystkie najważniejsze cechy, warto dowiedzieć się na co pomaga miód faceliowy i jak go stosować.
Na co dobry jest miód faceliowy?
Ten rodzaj miodu ma naprawdę wszechstronne zastosowanie, głównie ze względu na imponujące właściwości lecznicze. Polecany jest w stanach obniżonej odporności i rekonwalescencji oraz w wielu chorobach układowych. Można spożywać go także w przypadku wyczerpania fizycznego oraz psychicznego, ponieważ wspomaga procesy regeneracyjne w organizmie, zapewnia zdrowy zastrzyk energii, a także redukuje uczucie zmęczenia. Doskonale sprawdza się do poprawy kondycji psychofizycznej u osób narażonych na długotrwały stres, chorych na depresje oraz zaburzenia nerwicowo-lękowe. Miód faceliowy pomaga także utrzymać prawidłową sylwetkę ciała oraz przeciwdziała groźnej chorobie - miażdżycy. Osoby na diecie go uwielbiają, ponieważ bardzo dobrze wspiera ich w zdrowym odżywianiu i procesie odchudzania, jako zamiennik zwykłego cukru, a ponadto reguluje pracę całego układu pokarmowego. Jakby tego było mało, miód faceliowy znalazł także zastosowanie w codziennej pielęgnacji ciała, twarzy i włosów.
Zastosowanie lecznicze miodu faceliowego
Ze względu na właściwości rozgrzewające, antybakteryjne oraz wzmacniające miód faceliowy doskonale sprawdzi się w stanach obniżonej odporności oraz profilaktycznie. Ma także działanie antyoksydacyjne oraz usprawnia metabolizm, poprawiając pracę hormonów i enzymów. Dodatkowo znacznie wzmacnia działanie układu odpornościowego, pobudzając go do działania, co zapewnia ochronę w trudnych okresach jesienno-zimowych. Ponadto ze względu na właściwości odtruwające, znacznie redukuje toksyczne działanie używek takich jak: nikotyna, alkohol, herbata i kawa.
Układ pokarmowy
Jeśli borykasz się z problemami z żołądkiem i jelitami, albo potrzebujesz wsparcia w terapii wrzodów lub nieżytu, miód faceliowy nada się doskonale. Ze względu na właściwości regeneracyjne dodatkowo usprawnia pracę wątroby, poprzez odciążenie jej, co znacznie ułatwia pozbywanie się szkodliwych produktów przemian materii z organizmu. Bardzo dobrze wspiera także pracę trzustki i pęcherzyka żółciowego.
Układ krążenia
Dodatkowo miód faceliowy obniża poziom cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi, dlatego polecany jest profilaktycznie w celu uniknięcia miażdżycy. Doskonale sprawdza się w diecie u osób przewlekle chorych z nadciśnieniem tętniczym oraz niewydolnością serca. Na choroby układu krążenia miód ten sprawdzi się doskonale.
Układ oddechowy
Ze względu na swoje właściwości lecznicze miód faceliowy szczególnie polecany jest w przypadku problemów z układem oddechowym, w tym terapii astmy oskrzelowej. Ponadto przy “zwyczajnym” przeziębieniu skutecznie łagodzi kaszel, redukuje ból gardła oraz pomaga udrożnić drogi oddechowe! Dzięki właściwościom antybakteryjnym, spożywając miód faceliowy możemy uchronić się przed kolejnymi infekcjami.
Na co jeszcze dobrze sprawdzi się miód faceliowy?
Wielofunkcyjny miód sprawdzi się także w pielęgnacji skóry oraz włosów, jako dodatek do kosmetyków oraz stosowany samodzielnie. Miód ten można nakładać na spierzchnięte, wysuszone usta, aby je odżywić i zregenerować. Wykorzystywany jest także na twarz do peelingów oraz maseczek regenerujących. Jest on doskonały z tego względu, że przyspiesza gojenie się ran i oparzeń. Dzięki swoim właściwościom, wspiera także regenerację włosów zniszczonych, poprawiając ich ogólną kondycję i nadając im zdrowy blask.
Jak stosować miód faceliowy?
Dzięki ogromnej ilości właściwości leczniczych, miód faceliowy może być wykorzystywany w kuchni na różne sposoby. Doskonale sprawdzi się jako naturalny zamiennik cukru, dlatego można użyć go w przygotowaniu deserów, kanapek, naleśników, owsianek, szejków oraz napojów takich jak herbata, czy mleko. Jego słodki smak może także być doskonałym kontrastem do dań wytrawnych, dlatego wykorzystywany jest także do marynat, sałatek oraz mięs, a także zup. Miód przyda się każdej osobie, która chce zadbać o zdrowsze, bardziej bogate żywienie siebie i swojej rodziny. Aby miód faceliowy nie stracił swoich właściwości i zastosowania, aby dalej mógł służyć w celach zdrowotnych, nie należy podgrzewać go powyżej 40 stopni. Żeby miód faceliowy nie stracił swoich cennych właściwości leczniczych, należy przechowywać go w zacienionym miejscu, w temperaturze, która nie przekracza 18 stopni. Okres przydatności do spożycia to zazwyczaj dwa lata.
Ze względu na swoje właściwości lecznicze i szerokie zastosowanie jest to produkt prawie idealny. Osoby chore na cukrzycę muszą wziąć pod uwagę wysoką zawartość cukrów i stosunkowo wysoki indeks glikemiczny tego produktu. Przed zjedzeniem miodu powinny wziąć pod uwagę swój stan zdrowia, i nie przekraczać bezpiecznych dla nich dawek, albo w ogóle wykluczyć go z diety. Dodatkowo nie należy podawać go dzieciom do pierwszego roku życia, aby uniknąć zakażenia Clostridium Botulinum.