Kiszonki – dlaczego warto je jeść?

Kiszonki – dlaczego warto je jeść?

Czym są kiszonki?

Kiszonki to różne produkty spożywcze, które powstają w wyniku procesu fermentacji (z użyciem na przykład bakterii kwasu mlekowego). Takie działanie wpływa na utrwalenie produktów, co z kolei umożliwia ich długie przechowywanie. Nawet po kilku miesiącach są one bezpieczne do spożycia. Wszystko przez to, że podczas fermentacji wytwarzany jest mleczan, który sprawia, że w przechowywanej żywności nie rozwijają się szkodliwe i niepożądane drobnoustroje i bakterie. Warto tutaj dodać, że cechą charakterystyczną kiszonek jest ich specyficzny smak. Dlaczego warto jeść kiszonki? Głównym powodem jest to, że ich spożywanie korzystnie wpływa na zdrowie.

Jakie wyróżnia się rodzaje kiszonek?

Kiszonki przygotowuje się głównie z warzyw (między innymi z ogórków gruntowych, kapusty białej lub czerwonej, cebuli), ale coraz częściej wykorzystywane są również owoce, na przykład cytryny.

Do popularnych rodzajów kiszonek można zaliczyć:

  • kimchi:

– to koreańska kiszonka składająca się z fermentowanych różnych warzyw (zazwyczaj z kapusty pekińskiej, ogórka, marchewki, cebuli, rzepy);

– najczęściej charakteryzuje się ostrym smakiem, ponieważ dodawana jest przyprawa z papryczek chilli;

– jest to popularna przystawka w Korei, a także ważny element każdego posiłku (używana jest również jako składnik innych potraw, typu zupa kimchi lub smażony ryż z kimchi);

– uznawana jest za najzdrowszą potrawę na świecie (stosowana jest jako naturalny probiotyk, jest źródłem dużej zawartości błonnika i witamin);

  • kombucha:

– to fermentowany, słodko-kwaśny napój, który powstaje z połączenia grzyba Kombucha z herbatą słodzonej cukrem;

– grzyb Kombucha (nazywany również grzybem herbacianym lub grzybem japońskim) to zbiór różnych bakterii i drożdży, to pomarańczowy lub biały galaretowaty kożuszek;

– w czasie fermentacji cukier przetwarzany jest na kwas octowy, jabłkowy i mlekowy, a także na gaz węglowy, w wyniku czego powstają bąbelki i charakterystyczny smak;

– kombucha zawiera nie tylko naturalne probiotyki, ale i wiele minerałów i witamin;

  • zakwas:

– to mieszanka otrzymywana w wyniku aktywności bakterii;

– najpopularniejsze są zakwasy z kiszonych ogórków i kiszonych buraków;

– zakwas zawiera probiotyki i wiele innych cennych witamin i minerałów.

Jak przygotować kiszonki?

Znając już odpowiedzieć na pytanie, czy kiszonki są zdrowe, warto poznać sposób ich przygotowywania. Na początku należy wspomnieć o tym, że ich przyrządzenie nie jest ani czasochłonne, ani kosztowne. Do tego zadania nie są też potrzebne żadne specjalne umiejętności, jednak trzeba przestrzegać pewnych zasad, dzięki którym proces kiszenia przebiegnie prawidłowo, a mianowicie:

  • produkt spożywczy poddawany kiszeniu musi zawierać w sobie cukry;
  • w pomieszczeniu, w którym będą przechowywane kiszonki, musi utrzymywać się  temperatura pokojowa (około 15-20 stopni Celsjusza) - odpowiednia temperatura ma ogromny wpływ na czas kiszenia oraz na jakość kiszonek, im będzie ona niższa, tym wolniej będzie zachodził proces fermentacji - natomiast warunki chłodnicze przerywają kiszenie;
  • ważne jest również zachowanie warunków względnie beztlenowych (im mniej tlenu, tym mniejsze ryzyko pojawienia się procesów gnilnych);
  • polecane jest mieszanie nowej zalewy z zalewą z poprzedniego kiszenia, dzięki czemu dostarcza się namnożone bakterie mlekowego kwasu, co przyspiesza fermentację.

Jakie właściwości mają kiszonki?

Kiszonki właściwości - te produkty spożywcze odznaczają się szerokim działaniem na organizm ludzki. Można tutaj wyróżnić przede wszystkim to, że:

  • kiszonki uznawane są na naturalne probiotyki (zawierają różne kultury bakterii, dzięki czemu kiszonki na jelita wpływają bardzo dobrze i wspierają odporność organizmu);
  • zawierają one dużo błonnika pokarmowego;
  • są one źródłem witamin o działaniu przeciwutleniającym (na przykład witaminy C, witaminy E, witaminy A, witaminy z grupy B);
  • zawierają wiele cennych pierwiastków, takich jak fosfor, potas, magnez, wapń; 
  • ich kwaśne pH wspomaga trawienie białek.

Cennych właściwości tych produktów jest wiele. Nie ma więc tu żadnych wątpliwości, dlaczego kiszonki są zdrowe.

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Czy jedząc kiszonki zdrowie będzie w lepszym stanie? Z pewnością, ponieważ posiadają one wiele prozdrowotnych zalet. Wśród nich można wyróżnić:

  • są bombą witaminową, dzięki czemu można zwiększyć przyswajalność żelaza, uregulować pracę układu nerwowego, wzmocnić włosy, czy poprawić wygląd skóry i paznokci;
  • poprawiają pracę jelit (pomagają zwalczać bakterie, grzyby i pasożyty);
  • wzmacniają odporność organizmu;
  • korzystnie wpływają na prawidłową przemianę materii (zwiększają produkcję trawiennych enzymów, wspomagają wydzielanie kwasów żołądkowych);
  • dobrze wpływają na odchudzanie (są małokaloryczne, dają uczucie sytości, zapobiegają zaparciom);
  • odkwaszają organizm (mogą pomagać w niwelowaniu skutków po wypiciu zbyt dużej ilości alkoholu).

Warto tu jeszcze wspomnieć o tym, że kiszonki są tanie, mało przetworzone i są świetnym dodatkiem do wielu potraw.

Jak kiszonki działają na jelita?

Kiszonki a jelita – kiszonki ze względu na zawartość wielu bakterii probiotycznych mogą korzystnie wpływać na jelita. Probiotyki są mikroorganizmami, które poprzez ich spożycie trafiają do układu trawiennego i osiedlają się w jelitach, co z kolei korzystnie oddziałuje na florę bakteryjną. Pomagają one utrzymać równowagę bakteryjną w jelitach, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w trawieniu różnych pokarmów, poprawiają wchłanianie się składników odżywczych, jak i zapobiegają wzdęciom i zaparciom. Warto tutaj wspomnieć o tym, że osoby zmagające się z różnymi chorobami jelit, powinny skonsultować z lekarzem możliwość spożywania kiszonek.

Jak często można jeść kiszonki?

Jak często jeść kiszonki? Te wartościowe i zdrowe produkty spożywcze można jeść regularnie. Są one świetnym uzupełnieniem diety. Jeśli będą one właściwie przygotowane oraz prawidłowo przechowywane, to nie będą zawierały żadnych szkodliwych substancji. Są więc one bezpiecznym pożywieniem. Częstotliwość spożywania kiszonek powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb organizmu. Ogólnie zaleca się zjadanie ich kilka razy w tygodniu. Bardzo ważne jest to, żeby wprowadzać je stopniowo do swojego jadłospisu, dzięki czemu uniknie się ewentualnych problemów z trawieniem.

Czy kiszonki zakwaszają organizm?

Czy kiszonki zakwaszają organizm? Zacząć tutaj należy od tego, że ich pH mieści się w przedziale 3-4. Oznacza to, że są one bardzo kwaśne. Jednak ich spożywanie nie sprawia, że organizm staje się zakwaszony. Co więcej, mają one właściwości alkalizujące, wspomagające utrzymanie prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej. Takie działanie jest możliwe dzięki zawartości kwasu mlekowego.

Kto nie powinien jeść kiszonek?

Wpływ kiszonek na organizm może być jednak niekorzystny. Osoby, które mają wysokie ciśnienie krwi bądź zmagają się z różnymi problemami z układem sercowo-naczyniowym raczej powinny unikać kiszonek – ze względu na dużą zawartość sodu. Kolejnym przykładem są osoby uczulone na przykład na ogórki, paprykę i kapustę. Postać kwaszona tych składników również może wywołać jakieś reakcje alergiczne. Wszyscy, którzy cierpią na jakieś dolegliwości z układem trawiennym, także nie powinny zajadać się kiszonkami. Spożywanie kiszonek powinny ograniczyć osoby z chorobą wątroby i nerek, nadciśnieniem, niedoczynnością tarczycy czy też nietolerancją histaminy.

Czy kiszonki są dobre na odchudzanie?

Kiszonki są lekkostrawne i co ważne zawierają mało kalorii. Dzięki zawartości dużej ilości błonnika dają one uczucie sytości, a co za tym idzie, zmniejszają apetyt. Ponadto mają one wpływ na przyspieszenie metabolizmu oraz wspierają hamowanie procesu odkładania się tłuszczu. Spożywając kiszonki, można skutecznie oczyścić organizm z wszelkich toksyn, co sprzyja odchudzaniu.

Kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowie. Warto włączyć je do swojej diety, ponieważ posiadają wiele właściwości prozdrowotnych.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium