Czytanie etykiet na słoikach z miodem pozwala wybierać dobre i sprawdzone produkty, które są pełne wartości odżywczych.
Etykiety na miód - co to jest?
Etykiety na miód są to specjalne naklejki zawierające wymagane prawem dane o tym produkcie spożywczym. Pełnią one funkcję informacyjną dla konsumentów, ale i promocyjną. Często to etykiety są impulsem do dokonania zakupu konkretnego słoika miodu.
Jakie informacje powinna zawierać prawidłowo oznakowana etykieta na miód?
Prawidłowo oznakowana etykieta na miód powinna zawierać następujące informacje:
- pełną nazwę miodu;
- dane identyfikujące pszczelarza (producenta);
- datę minimalnej trwałości;
- oznaczenie partii produkcyjnej;
- warunki przechowywania;
- miejsce pochodzenia;
- oznakowanie ilości nominalnej.
Warto dowiedzieć się więcej o poszczególnych elementach, które muszą być zawarte na etykiecie na miód.
Pełna nazwa miodu
Jedną z najważniejszych informacji, jaka powinna się znaleźć na etykiecie na miód jest pełna nazwa produktu. Jest to miejsce, w którym musi być doprecyzowany rodzaj i gatunek miodu, na przykład miód kwiatowy lub nektarowy (wielokwiatowy), miód spadziowy (ze spadzi iglastej lub spadzi liściastej) czy też miód nektarowo-spadziowy.
Dane identyfikujące pszczelarza (producenta)
Kolejnymi obowiązkowymi informacjami, jakie powinny być zawarte na etykiecie miodu są dane identyfikujące pszczelarza (producenta). Mogą być one nadrukowane lub umieszczone w formie pieczątki. Podana musi być nazwa pasieki i jej adres lub nazwa firmy z siedzibą, czy też imię i nazwisko z adresem zamieszkania. Czasami dodawany jest numer telefonu, ale to w kontekście reklamowym, na przykład w celu dokonania kolejnego zamówienia.
Data minimalnej trwałości
Data minimalnej trwałości również musi znajdować się na etykiecie miodu. Zazwyczaj wynosi ona 36 miesięcy od daty rozlewu. Ta informacja może być sformułowana na dwa sposoby. Jednym z nich jest podanie daty, przed której upływem należy zużyć miód. Drugim jest wskazanie konkretnej daty rozlewu i dopisanie, że data minimalnej trwałości wynosi na przykład 36 miesięcy od tego terminu.
Oznaczenie partii produkcyjnej
Etykiety na słoiki z miodem muszą zawierać oznaczenie partii produkcyjnej. Zazwyczaj umieszczany jest zapis, że data rozlewu lub minimalnej trwałości jest jednocześnie też numerem partii. Oznacza to, że jakaś liczba miodów została wytworzona, przetworzona i zapakowana w tym samym czasie i w tych samych warunkach, na przykład rozlanie miodów do słoików z tego samego miodobrania.
Warunki przechowywania
Obowiązkową informacją, jaka powinna być zawarta na etykiecie miodu są też warunki jego przechowywania. W przypadku miodów mogą one dotyczyć przechowywania w chłodnym i suchym miejscu, czy też na przykład, aby chronić słoik miodu przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. Co ważne, wskazane warunki muszą być spełnione także podczas transportu i sprzedaży miodu.
Miejsce pochodzenia
Wskazanie miejsca pochodzenia miodu to kolejna istotna kwestia, która musi znajdować się na etykiecie tego produktu. Podanie adresu producenta lub pszczelarza nie jest równoznaczne z jego pochodzeniem. Na etykiecie musi się znaleźć dokładna informacja o tym, skąd pochodzi dany wyrób, na przykład: produkt polski, kraj pochodzenia – Polska, miód z polskiej pasieki. Co ważne, musi to być znak, który określony jest w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2016 roku.
Oznakowanie ilości nominalnej
Oznakowanie ilości nominalnej również powinno być widoczne na etykiecie miodu. Ten produkt zazwyczaj sprzedawany jest w jednostkach masy, nawet jeśli występuje w postaci płynnej. Informacja powinna być więc podana w jednostkach objętości ml lub l bądź jednostkach masy g lub kg. Należy ją poprzedzić wyrażeniem: zawartość netto, masa netto lub objętość netto.
Co nie powinno znajdować się na etykiecie miodu?
Na etykiecie na miód nie powinny znajdować się między innymi:
- określenia typu: zdrowy, bezpieczny, leczniczy – nie można używać sformułowań, że miód zapobiega jakimś chorobom;
- sugestie dotyczące tego, że dany rodzaj miodu posiada specjalne właściwości, gdyż wszystkie dobrej jakości miody posiadają takie właściwości;
- teksty lub rysunki świadczące o tym, że miód posiada jakieś działania lub właściwości, a w rzeczywistości ich nie posiada.
Etykieta na miód nie może wprowadzać konsumenta w błąd. Musi on otrzymać jasne informacje dotyczące tego, jaki to rodzaj miodu, skąd pochodzi, kto go wyprodukował, jaka jest jego data trwałości, oznaczenie partii, warunki przechowywania i waga netto.
Czy na etykiecie na miód trzeba umieszczać weterynaryjny numer pasieki?
Weterynaryjny numer pasieki należy umieszczać tylko w przypadku produktów pochodzenia zwierzęcego, które wytwarzane są w zakładach podlegających zatwierdzaniu przez organ właściwy - na przykład przez powiatowego lekarza weterynarii. Pszczelarze lub firmy wprowadzające produkty pszczele na rynek Unii Europejskiej muszą dokonać rejestracji, ale nie podlegają oni obowiązkowi zatwierdzenia, więc nanoszenie weterynaryjnego numeru pasieki na etykiety na słoiki z miodem nie jest wymagane. Warto tu dodać, że jeśli produkty zostały wytworzone zgodnie z rozporządzeniem nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady, to mimo wszystko można i warto na nich umieszczać ten numer.
Czy na etykiecie na miód trzeba umieszczać informacje o wartościach odżywczych?
Zgodnie z obowiązującymi przepisami nie ma obowiązku umieszczania informacji o wartościach odżywczych na etykiecie na miód. Bowiem zaliczany on jest do produktu jednoskładnikowego. Dlatego tego typu dane są dobrowolne. Jeśli jakiś pszczelarz lub producent będzie chciał zamieścić taką informację, to może to zrobić. Nie jest to zabronione. Jednak trzeba tu zaznaczyć, że wartości muszą być określone na podstawie analizy laboratoryjnej bądź na podstawie dostępnych i zatwierdzonych danych.
Czy na etykiecie na miód trzeba umieszczać informacje dla alergików?
Gdy nazwa produktu spożywczego jest taka sama jak nazwa składnika lub gdy nazwa produktu spożywczego pozwala na dokładne zidentyfikowanie charakteru składnika, to jest on uznawany za jednoskładnikowy. Tak jest w przypadku miodu. Nazwa ta nie została wymieniona w rozporządzeniu dotyczącym substancji i produktów powodujących alergie, w związku z czym nie ma obowiązku umieszczać takiej informacji na etykiecie miodu.
Czy trzeba kupić gotowe etykiety na miód?
Gotowe etykiety na miód dają gwarancję, że będą w niej zawarte wszystkie obowiązkowe informacje. Trzeba tylko pamiętać, żeby kupić je ze sprawdzonego punktu, aby wersje były aktualne. Można je znaleźć między innymi w sklepach internetowych, wystarczy wpisać w wyszukiwarkę frazę: etykieta miód - po czym ukaże się wiele ofert gotowych wydruków. Etykiety można oczywiście też przygotować samodzielnie. Jest to z pewnością tańsze rozwiązanie, jednak należy uważać, aby nie pominąć żadnych z wymaganych danych.
Czy można sprzedawać miód bez etykiety?
Coraz częściej spotykać się można ze sprzedażą miodów bez etykiet. Oznacza to, że dany produkt został wyprodukowany z niezarejestrowanej pasieki. Taka sprzedaż jest zabroniona. Pszczelarzom dopuszczającym się takich czynów grożą sankcje. Zaś konsumenci kupujący miody bez etykiety nie mają gwarancji, że kupują produkt w pełni naturalny. Dlatego lepiej unikać takich zakupów i nabywać produkty tylko z etykietami zawierającymi niezbędne dane.
Co jeszcze jest ważne przy znakowaniu miodu?
Podczas znakowania miodu trzeba też zwrócić uwagę na to inne aspekty, a mianowicie:
- masa netto i nazwa muszą być umieszczone w jednym polu widzenia;
- wszelkie obowiązkowe informacje muszą być czytelne, nieusuwalne i dobrze widoczne;
- nie wolno zakrywać lub ukrywać danych za pomocą jakichś ilustracji, grafik ani pomniejszać druku obowiązkowych informacji.
Warto pamiętać o tych rzeczach, w przeciwnym razie etykieta może zostać uznana za niepoprawną.
Etykiety na miód dostarczają najważniejszych informacji o tym produkcie. Dzięki czemu konsumenci mają pewność, że kupują sprawdzone i dopuszczone do sprzedaży towary spożywcze.