
Gdzie przechowywać naturalny miód?
Najlepsze miejsce do przechowywania miodu powinno być ciemne i chłodne, takie jak na przykład spiżarnia, schowek, szafka kuchenna, regał na przyprawy. Miód powinno się trzymać z dala od światła słonecznego, co pozwala zachować jego smak i świeżość - czyli należy przechowywać w ciemnym miejscu. Miód w temperaturze pokojowej ma właściwości miodu płynnego lub wolno krystalizującego. Zastanawiasz się, czy możesz przechowywać miód w lodówce? Możesz, ale musisz pamiętać, że miód trzymany w lodówce może się szybciej krystalizować. Co ważne, proces krystalizacji miodu jest naturalnym zjawiskiem i nie świadczy o tym, że miód jest zepsuty, ale jego konsystencja może się zmieniać.
Temperatura przechowywania miodu w domu
Miód najlepiej przechowywać w optymalnej temperaturze pokojowej. Optymalna temperatura do przechowywania miodu wynosi więc w okolicach 18-22 stopni Celsjusza. Optymalna temperatura przechowywania miodu panuje zazwyczaj w ciemnej, zacienionej szafce. W takich warunkach miód zachowuje swoje właściwości smakowe i odżywcze. Co więcej, krystalizacja miodu pszczelego w takiej temperaturze, nie następuje zbyt szybko. Miód krystalizuje, to normalne zjawisko - ale w szafce będzie to następować stosunkowo powoli. Spożywanie skrystalizowanego miodu ma swoich fanów - łatwo go wtedy dodać do herbaty. Należy unikać trzymania miodu w miejscach o wysokiej temperaturze oraz w miejscach, gdzie temperatura często się zmienia, ponieważ może to wpłynąć na utratę jego właściwości. Najlepiej przechowywać miód w temperaturze średniej, to nie wpływa na wartość miodu, a unikać przechowywania miodu w temperaturach bardzo wysokich i na słońcu. Przechowywanie w lodówce jest jak najbardziej w porządku, szczególnie jeśli przechowujemy miód w szklanych słoikach. Miód przechowywany w takich warunkach będzie bardzo mocno skrystalizowany, ale łatwo będzie go rozgrzać, np. w garnku z ciepłą wodą. W takiej temperaturze miód łatwo zmięknie i doprowadzi to do ciekłej postaci miodu.
Najlepszy pojemnik do odpowiedniego przechowywania miodu
Miód warto przechowywać w szczelnym pojemniku, który ochroni go przed zanieczyszczeniami i wilgocią. Idealnym wyborem są szklane słoje z zakrętką, z korkiem lub z pompką próżniową. Takie opakowania nie reagują z miodem i nie wpływają ani na jego właściwości odżywcze, ani na smak i zapach. Naturalny miód pszczeli przechowywany w szklanych słojach z pewnością dłużej zachowa swoje cenne walory. Słoik miodu to najlepszy pojemnik!
Miód można przechowywać także w słojach z tworzywa sztucznego z hermetycznym zamknięciem i z drewnianą łyżką do nabierania miodu. Szczelne zamknięcie jest tu kluczowe, bo miód łatwo absorbuje wilgoć. Bardzo ważne jest tu to, żeby te pojemniki były wykonane z wysokiej jakości tworzywa sztucznego, które będzie w stanie utrzymać właściwości smakowe miodu. Miód w szczelnym opakowaniu wytrzyma naprawdę długo.
Warto tutaj dodać, że wszystkie opakowania powinny być czyste i suche, zanim umieści się w nich miód. Nie należy przechowywać miodu w naczyniach z metalu, gdyż mogą one źle wpływać na jakość miodu. Miód należy przechowywać z najwyższą starannością, jest to bowiem produkt spożywczy, a wartość miodu zmienia się w zależności od sposobu przechowywania.
Jak długo można przechowywać miód po otwarciu?
Trwałość miodu po otwarciu jest długa, pod warunkiem że jest on prawidłowo przechowywany. Okres ten wynosi nawet kilka lat. Taki miód po otwarciu zachowuje wszystkie swoje właściwości smakowe i odżywcze. Różne gatunki miodu, takie jak miód rzepakowy, miód akacjowy czy miód gryczany, mimo że mają różne tempo krystalizacji, mogą długo zachować swoją jakość. Czas przechowywania miodu, kiedy miód jest bezpieczny do spożycia powinien być wskazany również na jego oryginalnym opakowaniu. Data ważności miodu to 2-3 lata od daty rozlania w słoik - takich informacji warto szukać na etykiecie. Miód traci swoje właściwości dopiero, kiedy jest źle przechowywany. Miód konserwują enzymy, dlatego po skrystalizowaniu miód należy rozgrzewać powoli.
Dlaczego miód może się zepsuć? Co może się stać po spożyciu zepsutego miodu?
Miód nie psuje się, o ile jest właściwie przechowywany. Wynika to z faktu, że ma on naturalne właściwości konserwujące. Jednak jeśli do tego produktu pszczelego dostanie się wilgoć lub zanieczyszczenia, to może to doprowadzić do rozwoju drobnoustrojów i w efekcie do fermentacji miodu. Wysoka temperatura również może wpływać na pogorszenie jego jakości i walorów smakowych. Spożycie zepsutego miodu może wywołać różne niepożądane skutki, na przykład może prowadzić do pojawienia się dolegliwości żołądkowych, takich jak nudności czy bóle brzucha. Dlatego miód jest produktem, który warto trzymać w chłodnym miejscu i należy zadbać o pozostałe odpowiednie warunki do przechowywania miodu.
Jakie oznaki mogą świadczyć o tym, że miód się zepsuł?
Przedstawiamy kilka oznak, które mogą świadczyć o tym, że miód się popsuł:
- pojawienie się nieprzyjemnego zapachu (nieprzyjemny i fermentacyjny zapach, może oznaczać, że w produkcie rozwinęły się niepożądane mikroorganizmy);
- zmiana koloru na ciemniejszy lub pojawienie się plam (może oznaczać, że produkt został zanieczyszczony);
- pojawienie się pęcherzyków powietrza lub szumów (może świadczyć o niewłaściwym przechowywaniu miodu);
- nagła zmiana konsystencji (na przykład rozwarstwienie lub nadmierna gęstość to oznaki dostania się wilgoci do miodu);
- nietypowy, gorzkawy smak (to oznaka sfermentowanego miodu lub pojawienia się zanieczyszczeń);
- pojawienie się kropel wody na powierzchni (może świadczyć o tym, że miód był źle przechowywany).
W przypadku wystąpienia którejkolwiek z tych oznak lepiej unikać dalszego stosowania miodu. Jeśli po spożyciu miodu wystąpią jakieś niepożądane skutki zdrowotne, to koniecznie skonsultuj się z lekarzem.
Wybierając miody z Pasieki Rodziny Sadowskich, można mieć pewność, że są to miody w 100% naturalne, w których nie ma zawartości żadnych zbędnych dodatków, takich jak konserwanty, syrop fruktozowy czy też sztuczne barwniki. Jeśli nasze produkty będą właściwie przechowywane po otwarciu, to będziesz mógł delektować się ich wyśmienitym smakiem i aromatem przez długi czas. Pamiętaj, żeby zadbać o odpowiednią temperaturę, ciemne i chłodne miejsce do przechowywania miodu.