
Jaki jest zalecany czas na spożycie oleju od daty jego wytłoczenia?
Zalecany czas spożycia oleju z czarnuszki wynosi zwykle kilka miesięcy od daty wytłoczenia – pod warunkiem że będzie on przechowywany w odpowiednich warunkach. Należy tu podkreślić, że wraz z upływem czasu, może on tracić swoje właściwości smakowe. Dlatego pilnowanie daty przydatności do spożycia i daty produkcji jest tak ważne. Obie informacje znajdziesz na etykiecie butelki oleju lub na zakrętce (zanim zakupisz olej, koniecznie je sprawdź). Przeterminowany produkt będzie miał gorzki smak, nieprzyjemny zapach i może stać się mętny. Natomiast jego spożycie może doprowadzić do problemów trawiennych, typu wzdęcia, biegunka czy bóle brzucha.
Kto powinien uważać na spożywanie oleju z czarnuszki?
Spożywanie oleju z czarnuszki polecane jest kobietom w ciąży i karmiącym piersią tylko po konsultacji z lekarzem. Nie można go stosować u dzieci poniżej 1. roku życia.
Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości dotyczące stosowania tego oleju, to skonsultuj się z lekarzem lub dietetykiem, który zdecyduje, czy możesz włączyć ten produkt do swojej codziennej diety.