
Nierafinowany olej kokosowy – właściwości
Olej kokosowy nierafinowany, nazywany bywa także masłem lub tłuszczem kokosowym. Jest to produkt roślinny, który uzyskiwany jest z miąższu orzecha palmy kokosowej, czyli kopry. Powstaje on poprzez tłoczenie na zimno świeżego miąższu, dzięki czemu jego cenne właściwości odżywcze zostają zachowane. Ma on białą i stałą konsystencję, pod warunkiem że jest przechowywany w temperaturze pokojowej. Pod wpływem ciepła topi się i staje się przezroczysty, nawet czasem lekko żółtawy. Olej kokosowy wyróżnia się delikatnym i słodkawym smakiem oraz przyjemnym, kokosowym aromatem. Często mylony jest z olejem palmowym, który jest zupełnie innym rodzajem tłuszczu, ma inne właściwości i pozyskiwany jest z owoców palmy olejowej. Nie jest też najzdrowszym wyborem, często bywa odradzany zarówno przez dietetyków, jak i przez ekologów - do wytworzenia oleju palmowego niszczy się bowiem lasy tropikalne, które są domem dla wielu zwierząt. Olej kokosowy pozyskiwany jest z samych orzechów - a oto jak go można wykorzystać!
Jak wykorzystać olej z kokosa w kuchni? Czy można używać go do smażenia?
Zgodnie z przekonaniami ludowymi olej kokosowy ma pozytywny wpływ na zdrowie i odchudzanie, ponieważ zawiera kwasy tłuszczowe (w tym około 90% tłuszczów nasyconych i około 2% wielonienasyconych).
Jedno jest pewne – olej kokosowy stosowany w kuchni ma szerokie zastosowanie. Można go używać zarówno do potraw na zimno, jak i na ciepło. Dzięki wysokiej temperaturze dymienia (powyżej 200 stopni Celsjusza) nadaje się do smażenia i pieczenia żywności oraz duszenia potraw. Polecamy użyć go do smażenia naleśników i placuszków – zapewniamy, że wyjdą one wyśmienicie. Olej kokosowy ze względu na swój delikatny smak i aromat kokosa świetnie komponuje się z różnymi deserami, owsiankami czy też koktajlami. Bardzo często bywa także wykorzystywany do smarowania pieczywa zamiast masła, ponieważ dodaje on kanapkom subtelną nutę egzotyki. Jednak to nie wszystko, ten olej używany jest także jako dodatek do ciast lub jako baza do pieczenia. Jest on także jednym z głównych składników azjatyckich potraw i zup. Jak widać, olej z kokosa ma wszechstronne zastosowanie w kuchni.
Dawkowanie oleju kokosowego nierafinowanego
Zastanawiasz się, jak przyjmować olej? Można spożywać go na surowo, bo wtedy zachowuje on swoje właściwości. W jakich ilościach go dawkować? W przypadku oleju kokosowego warto zacząć dawkowanie od małych ilości, może to być na przykład jedna łyżeczka dziennie, zaś po jakimś czasie można stopniowo zwiększyć jego dawkę do 1-2 łyżek. Nie powinno się przekraczać zalecanej dziennej dawki. Spożywanie oleju kokosowego należy dostosować do swoich upodobań – można go stosować bezpośrednio lub dodawać go do potraw. Olej kokosowy to jeden z niewielu olejów toczonych na zimno, na którym można smażyć! Ma wysoki punkt dymienia, czyli nie przypali się tak łatwo jak inne oleje. Polecamy smażyć na nim placuszki i naleśniczki, aby nabrały kokosowego smaku i aromatu. Najlepszy będzie oczywiście na zimno, ale smażenie na kokosowym również jest dopuszczalne.
Kosmetyczne zastosowanie oleju kokosowego
W ludowej tradycji uważano, że zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w oleju kokosowym chroni skórę (nawilża ją i wspomaga jej regenerację). Ponadto sądzono, że jest on doskonały do pielęgnacji higieny jamy ustnej, ponieważ pomaga usuwać bakterie i dba o zachowanie świeżego oddechu. Wierzono, że używanie oleju kokosowego na włosy oraz olejowanie włosów olejem kokosowym sprawiało, że były one bardziej lśniące i zdrowe. Jednak warto te informacje traktować jako ciekawostkę. Nie ma jednak wątpliwości co do tego, że ten olej jest coraz częściej stosowany w przemyśle kosmetycznym jako jeden ze składników środków pielęgnacyjnych, służących na przykład do pielęgnacji włosów. Jest on również popularnym dodatkiem do balsamów do ciała. Świetnie sprawdza się też w kosmetykach do demakijażu twarzy. Olej kokosowy przyda się także w domowej pielęgnacji skóry i włosów. Można go łączyć z kremami i balsamami do ciała. Jak stosować olej kokosowy na twarz? Można go aplikować na skórę jako naturalny krem na noc albo maseczkę. Co więcej, olej kokosowy doskonale nadaje się także do masażu ciała.
Jak przechowywać naturalny olej kokosowy tłoczony na zimno?
Wysokiej jakości olej kokosowy tłoczony na zimno należy przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu (najlepiej w słoiczku), w suchym i chłodnym miejscu, z dala od światła słonecznego. Odpowiednia temperatura przechowywania wynosi około 20°C – w niższych temperaturach produkt twardnieje, co jest oczywiście naturalnym procesem. Oleju nie trzeba przechowywania w lodówce. Należy jednak unikać kontaktu oleju z wodą, gdyż może to wpłynąć na jego psucie.
Po czym poznać, że olej kokosowy jest zepsuty?
Zepsuty olej kokosowy można rozpoznać po tym, że nabiera nieprzyjemnego zapachu. Może on także zmienić swoją konsystencję na grudkowatą lub zjełczałą. Warto pilnować jego terminu przydatności – taka informacja znajduje się na tylnej etykiecie i zazwyczaj wynosi 12 miesięcy od daty wytłoczenia. Warto zapamiętać, że jeśli olej ma nietypowy zapach lub smak, to lepiej go nie spożywać.
Gdzie kupić olej kokosowy? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Olej kokosowy można kupić w sklepach ze zdrową żywnością (bio), supermarketach oraz bezpośrednio u producentów. W sklepach dostępna jest szeroka oferta różnych olejów, na przykład olej słonecznikowy, ale jeśli komuś zależy na wysokiej jakości i naturalności, to u nas może kupić nierafinowany i tłoczony na zimno olej kokosowy, który zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Wybierając ten produkt, należy zwrócić uwagę na jego skład, nie powinien on zawierać żadnych sztucznych dodatków.
Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą olejów roślinnych. Oprócz oleju kokosowego można u nas kupić również między innymi olej rzepakowy i olej z wiesiołka.