
Najlepszy miód – czym powinien się charakteryzować?
Najlepszy miód powinien charakteryzować się przede wszystkim naturalnym pochodzeniem, czyli powinien być produkowany przez pszczoły z nektaru roślin (miód nektarowy) albo ze spadzi drzew liściastych lub iglastych (miód spadziowy). W jego składzie nie powinny znajdować się żadne sztuczne substancje. Ten miodowy wyrób powinien się także wyróżniać intensywnym smakiem, bogatym aromatem, wysoką jakością oraz zawartością cennych wartości odżywczych, takich jak witaminy i minerały. Nadal zastanawiasz się, jaki miód wybrać? Spójrz na nasze propozycje:
Miód manuka, miód spadziowy i miód akacjowy – najpopularniejsze miody
Jaki miód jest najlepszy i najpopularniejszy? Z pewnością możemy tutaj wymienić miód pochodzący z Nowej Zelandii –miód manuka, który produkowany jest ze specyficznych krzewów manuka. Jego bogata zawartość najlepszych właściwości odżywczych sprawia, że uznawany jest za najlepszy rodzaj miodu. Miód manuka to miód o gęstej i kremowej konsystencji. Posiada charakterystyczny, lekko gorzkawy smak i ziołowy zapach. To cenna właściwość! Myślisz, że takiego miodu w Polsce nie znajdziesz? To błąd! W Polsce mamy go w Pasiekach Rodziny Sadowskich, ale pochodzi prosto z Nowej Zelandii. Sprawdź go koniecznie!
Kolejnym wartym wyróżnienia miodem jest miód spadziowy ze spadzi drzew liściastych lub iglastych. Pozyskiwany on jest ze spadzi, czyli z soków wydzielanych przez niektóre owady żerujące na liściach lub igłach drzew, która następnie zbierana jest przez pszczoły. Ten produkt ma ciemny kolor i gęstą konsystencję. Jego smak jest intensywny, lekko żywiczny, zaś zapach subtelny i ziemisty.
Warto tutaj jeszcze wspomnieć o miodzie akacjowym, który pochodzi z nektaru kwiatów robinii akacjowej. Ten miód charakteryzuje się jasną barwą, lekko kwiatowy zapach i łagodny smak. Jego konsystencja jest płynna. Do jego zalet zalicza się to, że bardzo wolno się krystalizuje, dlatego jest najczęściej wybieranym miodem do słodzenia napojów i potraw.
Miód lipowy, miód wielokwiatowy, miód gryczany, miód rzepakowy i miód wrzosowy – przykłady innych popularnych miodów
Na uwagę zasługują jeszcze inne często wybierane miody. Mowa tutaj między innymi o chętnie wybieranym miodzie lipowym, który pozyskiwany jest z kwiatów lipy. Do jego cech charakterystycznych zalicza się jasną i lekko bursztynową barwą, intensywny, kwiatowy zapach i delikatnie gorzkawy, ostry smak. Jest to najlepszy wybór dla osób szukających miodu o silnym aromacie, który wolno się krystalizuje.
Kolejnym popularnym miodem jest miód wielokwiatowy. Pochodzi on z nektaru wielu różnych kwiatów. Ma jasną, złotą barwę, zaś jego smak i zapach zależą od roślin, z których jest pozyskiwany. Następnym równie cennym miodem jest też miód gryczany, który charakteryzuje się ciemnym kolorem i wyrazistym, ostrym smakiem. Jego zapach jest korzenny i intensywny, a konsystencja dość lepka i gęsta.
Wartym uwagi jest także miód rzepakowy pochodzący z kwiatów rzepaku, który wyróżnia się bardzo jasną, niemal białą barwą oraz łagodnym smakiem i aromatem. Cenionym miodem jest też miód wrzosowy o intensywnym, kwiatowym zapachu i lekko gorzkim smaku. Ma on ciemno-bursztynowy kolor i galaretowatą konsystencję, co wyróżnia go spośród innych miodów.
Właściwości odżywcze miodów
W składzie miodu znajduje się wiele witamin i minerałów! Każdy miód ma delikatnie inne właściwości, ale wszystkie łączy jedno - naturalnie wspierają nas w codziennych dobrych nawykach! Co ma wpływ na wartości odżywce miodu? Oczywiście sposób jego przechowywania. Najlepiej przechowywać miód szczelnie zamknięty w ciemnym, chłodnym miejscu.
Jak rozpoznać najlepszy, prawdziwy miód?
Na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej sztucznych miodów. Jak więc rozpoznać ten prawdziwy? Oto kilka naszych podpowiedzi:
- miód naturalny ma gęstą konsystencję, zaś sztuczny jest rzadszy i lejący;
- sztuczny wyrób nie ulega procesowi krystalizacji, cały czas ma on płynną postać;
- prawdziwy produkt pszczeli ma charakterystyczny kwiatowy zapach, w sztucznych wyrobach bywa on ciężko wyczuwalny;
- miód naturalny może mieć nie tylko słodki smak, ale i czasem lekko gorzkawy lub kwaskowaty, zaś sztuczny jest jednolicie słodki.
Jak spożywać miód? Kiedy warto sięgnąć po miód?
Jak stosować miód? Jest on bardzo wszechstronnym produktem, który można wykorzystać na wiele różnych sposobów w swojej diecie. Jego największą zaletą jest to, że z powodzeniem zastępuje cukier. Doskonale sprawdza się jako naturalny słodki dodatek do napojów (na przykład do koktajli, smoothie, kawy i herbaty). Świetnie komponuje się z owocami, jogurtami, płatkami śniadaniowymi, deserami i wypiekami. Dodatkowo miód można stosować do tworzenia marynat do mięs, czy też jako składnik sałatek lub sosów. Kiedy jeszcze warto sięgnąć po miód? Polecamy go również dodać do domowych kosmetyków, na przykład do peelingów lub maseczek. Warto tutaj jeszcze wspomnieć o odpowiednim przechowywaniu miodu – powinien on być trzymany w ciemnym i chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętym słoiku.
Jakie są przeciwwskazania do spożywania wyrobów miodowych?
Wśród głównych przeciwwskazań do stosowania miodu wyróżnić można na przykład:
- uczulenie na pyłki kwiatowe, które może objawiać się różnymi infekcjami górnych dróg oddechowych, takimi jak kaszel, wystąpić mogą tutaj również jakieś problemy skórne, takie jak swędząca wysypka lub obrzęk;
- zmaganie się z cukrzycą – gdyż wysoka zawartość cukrów może wpływać na szybki wzrost poziomu glukozy we krwi;
- zmaganie się z problemami trawiennymi, na przykład z zespołem jelita drażliwego;
- przyjmowanie niektórych leków, które mogą wchodzić w interakcje z miodem (mogą to być między innymi leki przeciwzakrzepowe).
Miodu nie należy podawać dzieciom poniżej 1 roku życia.
Jak wybrać najlepszy miód? Na co zwrócić uwagę?
Wybierając miód, warto kierować się kilkoma aspektami:
- pochodzenie – sięgaj po miody bezpośrednio od pszczelarzy lub od sprawdzonych, certyfikowanych producentów;
- skład – kupuj tylko miody o naturalnym składzie, bez sztucznych dodatków;
- rodzaj miodu – zwracaj uwagę na typ miodu i wybieraj taki, który będzie najlepiej odpowiadał twoim potrzebom (pamiętaj, że miody różnią się smakiem, zapachem i konsystencją);
- opakowanie – kupuj miody w szklanych słoiczkach;
- cena – uważaj na podejrzanie niskie ceny, może to świadczyć o tym, że są to produkty sztuczne.
Dzięki naszym wskazówkom, z pewnością wybierzesz najlepszy dla siebie miód!
Naturalne miody z Pasieki Rodziny Sadowskich
Jeśli szukasz prawdziwych i wyjątkowych miodów, to polecamy nasze miody z Pasieki Rodziny Sadowskich. Oferujemy wiele rodzajów miodów, między innymi miód spadziowy, miód malinowy, miód faceliowy, miód lipowy, miód akacjowy czy też niezwykły miód Manuka. Wszystkie produkty pszczele charakteryzują się niepowtarzalnym kwiatowym aromatem oraz pysznym słodkim smakiem. Nasze miody są naturalnymi produktami o wysokiej jakości. Do ich produkcji nie używamy żadnych sztucznych dodatków. Wybierz miód z naszej pasieki, aby cieszyć się wyjątkowymi walorami smakowymi.
Zapraszamy do zapoznania się z całą naszą ofertą pysznych miodów oraz innych świeżych pszczelich wyrobów. Znajdziesz u nas wiele naturalnych produktów, których smak i jakość z pewnością cię zaskoczą!