Miód spadziowy – z czego jest produkowany? Sprawdź najważniejsze informacje o wyjątkowym miodzie ze spadzi liściastej lub iglastej!

Miód spadziowy – z czego jest produkowany? Sprawdź najważniejsze informacje o wyjątkowym miodzie ze spadzi liściastej lub iglastej!

Z czego powstaje miód spadziowy?

Miód spadziowy powstaje z wydzielin owadów, głównie mszyc i czerwców, które żerują na liściach i igłach drzew. Zastanawiasz się, z czego jest zrobiony? Spadź to lepka substancja, którą owady wytwarzają, zbierając soki roślinne i przetwarzając je. Miód spadziowy w odróżnieniu od miodów nektarowych powstaje ze spadzi zbieranej przez pszczoły, a nie z nektaru kwiatów. Czyli w odróżnieniu od miodu nektarowego, nie powstaje z nektaru. Miód spadziowy ma gęstą i lepką konsystencję, co wynika z wysokiej zawartości minerałów. Jego smak i aromat jest intensywny, z wyczuwalnymi nutami żywicznymi lub leśnymi. Posiada właściwości aromatyzujące, szczególnie polecane osobom lubiącym leśne nuty - miód spadziowy pomaga poczuć się jak w zielonej gęstwinie!

Miód spadziowy liściasty i miód spadziowy iglasty rodzaje miodu spadziowego

Miód spadziowy dzieli się na dwa rodzaje, a mianowicie na:

  • miód spadziowy z drzew liściastych (takich jak klon, brzoza, lipa, dąb);
  • miód spadziowy z drzew iglastych (takich jak sosna, jodła, świerk).

Podstawowe rodzaje tego produktu bazują na pochodzeniu spadzi. Miód spadziowy ze spadzi iglastej ma zazwyczaj delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor, a także wyraźne nuty żywiczne i leśne. W przypadku miodu spadziowego ze spadzi liściastej dostrzega się ciemniejszy kolor, intensywniejszy aromat oraz bogatszą zawartość składników mineralnych.

Cenne właściwości miodu spadziowego

Miód spadziowy wyróżnia się bogatym składem. Ma bogate właściwości i zastosowanie. Zawiera on więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Wśród jego głównych składników wymienić można między innymi:

  • potas, który może wpływać na poprawę pracy układu nerwowego (może łagodzić napięcie nerwowe) oraz może pomagać w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi;
  • wapń, który może przyczyniać się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i może pomagać m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych;
  • fosfor, który może pomagać m.in. w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, może również przyczyniać się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.

Należy tutaj dodać, że korzystne działanie wymienionych minerałów występuje w przypadku spożycia żywności z co najmniej znaczącą ilością danego składnika, co do zasady jest to 15% zalecanego dziennego spożycia zawartego w 100 gramach produktu. Miód spadziowy zawiera wiele wartości odżywczych.

Główne przeciwwskazania do spożywania miodu ze spadzi liściastej i miodu ze spadzi iglastej

Miód spadziowy zarówno iglasty, jak i liściasty może nie być wskazany dla kilku grup osób. Na przykład:

  • ze względu na zawartość silnych alergenów, powinny uważać na niego osoby z alergią, zwłaszcza z alergią na produkty pszczele;
  • ze względu na możliwość wystąpienia interakcji miodu z niektórymi lekami, nie powinien on być spożywany przez osoby, które przyjmują leki;
  • ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, osoby z cukrzycą powinny zachować ostrożność przy jego spożywaniu.

Jak stosować miód spadziowy? Polecane zastosowania miodu spadziowego w kuchni

Miód spadziowy jest ceniony za właściwości smakowe i aromatyczne, ponieważ można go wykorzystać kulinarnie na wiele różnych sposobów. Oprócz tego, że można go jeść bezpośrednio ze słoika, to można go również łączyć z wieloma różnymi potrawami. Między innymi można go zastosować jako naturalny słodzik do różnych napojów, wypieków i deserów. Łyżeczkę tego miodu można także dodać do sałatek i sosów, co doda im lekko słodkiego smaku. Miód świetnie sprawdza się także jako składnik marynat do mięs lub warzyw.

Dwojakie właściwości krystalizacyjne miodu spadziowego co to znaczy?

Miód spadziowy może wykazywać dwojakie właściwości krystalizacyjne. Wynika to głównie z różnic w jego składzie. Niektóre partie miodu (miód spadziowy z drzew liściastych) mogą krystalizować się szybciej, tworząc wyraźne i gęste kryształy. Zaś inne partie miodu (miód spadziowy z drzew iglastych) zachowują gładką konsystencję i drobne kryształy, czyli krystalizują się wolniej.

Wyjątkowe miody spadziowe, miody nektarowo-spadziowe i miody nektarowe tylko z Pasieki Rodziny Sadowskich

Jeśli zależy ci na kupnie prawdziwego miodu, to zachęcamy do zakupu naszych miodów produkowanych przez pszczoły! Oferujemy między innymi miody nektarowe i dwa rodzaje miodu spadziowego:

  • klasyczny, miód nektarowo-spadziowy, który charakteryzuje się ciemnym kolorem, łagodnym smakiem i delikatnym leśnym aromatem;
  • miód ze spadzi iglastej, który pozyskiwany jest z najczystszych lasów słonecznej Argentyny; do wyjątkowych właściwości tego miodu zaliczamy niezwykle delikatny aromat żywic i igliwia, mocno ciemną barwą, lekko korzenny posmak i gęstą konsystencję; jest on bardziej treściwy i mniej słodki w porównaniu z miodami z nektaru kwiatowego.

Miody są w 100% naturalne, nie dodajemy do nich żadnych sztucznych dodatków, co wpływa na ich wysoką jakość.

Już dziś odwiedź nasz sklep internetowy i poznaj niezwykły smak naturalnych miodów z Pasieki Rodziny Sadowskich!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium