
Z czego powstaje miód spadziowy?
Miód spadziowy powstaje z wydzielin owadów, głównie mszyc i czerwców, które żerują na liściach i igłach drzew. Zastanawiasz się, z czego jest zrobiony? Spadź to lepka substancja, którą owady wytwarzają, zbierając soki roślinne i przetwarzając je. Miód spadziowy w odróżnieniu od miodów nektarowych powstaje ze spadzi zbieranej przez pszczoły, a nie z nektaru kwiatów. Czyli w odróżnieniu od miodu nektarowego, nie powstaje z nektaru. Miód spadziowy ma gęstą i lepką konsystencję, co wynika z wysokiej zawartości minerałów. Jego smak i aromat jest intensywny, z wyczuwalnymi nutami żywicznymi lub leśnymi. Posiada właściwości aromatyzujące, szczególnie polecane osobom lubiącym leśne nuty - miód spadziowy pomaga poczuć się jak w zielonej gęstwinie!
Miód spadziowy liściasty i miód spadziowy iglasty – rodzaje miodu spadziowego
Miód spadziowy dzieli się na dwa rodzaje, a mianowicie na:
- miód spadziowy z drzew liściastych (takich jak klon, brzoza, lipa, dąb);
- miód spadziowy z drzew iglastych (takich jak sosna, jodła, świerk).
Podstawowe rodzaje tego produktu bazują na pochodzeniu spadzi. Miód spadziowy ze spadzi iglastej ma zazwyczaj delikatniejszy smak i jaśniejszy kolor, a także wyraźne nuty żywiczne i leśne. W przypadku miodu spadziowego ze spadzi liściastej dostrzega się ciemniejszy kolor, intensywniejszy aromat oraz bogatszą zawartość składników mineralnych.
Cenne właściwości miodu spadziowego
Miód spadziowy wyróżnia się bogatym składem. Ma bogate właściwości i zastosowanie. Zawiera on więcej biopierwiastków niż miody nektarowe. Wśród jego głównych składników wymienić można między innymi:
- potas, który może wpływać na poprawę pracy układu nerwowego (może łagodzić napięcie nerwowe) oraz może pomagać w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi;
- wapń, który może przyczyniać się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i może pomagać m.in. w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych;
- fosfor, który może pomagać m.in. w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, może również przyczyniać się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Należy tutaj dodać, że korzystne działanie wymienionych minerałów występuje w przypadku spożycia żywności z co najmniej znaczącą ilością danego składnika, co do zasady jest to 15% zalecanego dziennego spożycia zawartego w 100 gramach produktu. Miód spadziowy zawiera wiele wartości odżywczych.
Główne przeciwwskazania do spożywania miodu ze spadzi liściastej i miodu ze spadzi iglastej
Miód spadziowy zarówno iglasty, jak i liściasty może nie być wskazany dla kilku grup osób. Na przykład:
- ze względu na zawartość silnych alergenów, powinny uważać na niego osoby z alergią, zwłaszcza z alergią na produkty pszczele;
- ze względu na możliwość wystąpienia interakcji miodu z niektórymi lekami, nie powinien on być spożywany przez osoby, które przyjmują leki;
- ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych, osoby z cukrzycą powinny zachować ostrożność przy jego spożywaniu.
Jak stosować miód spadziowy? Polecane zastosowania miodu spadziowego w kuchni
Miód spadziowy jest ceniony za właściwości smakowe i aromatyczne, ponieważ można go wykorzystać kulinarnie na wiele różnych sposobów. Oprócz tego, że można go jeść bezpośrednio ze słoika, to można go również łączyć z wieloma różnymi potrawami. Między innymi można go zastosować jako naturalny słodzik do różnych napojów, wypieków i deserów. Łyżeczkę tego miodu można także dodać do sałatek i sosów, co doda im lekko słodkiego smaku. Miód świetnie sprawdza się także jako składnik marynat do mięs lub warzyw.
Dwojakie właściwości krystalizacyjne miodu spadziowego – co to znaczy?
Miód spadziowy może wykazywać dwojakie właściwości krystalizacyjne. Wynika to głównie z różnic w jego składzie. Niektóre partie miodu (miód spadziowy z drzew liściastych) mogą krystalizować się szybciej, tworząc wyraźne i gęste kryształy. Zaś inne partie miodu (miód spadziowy z drzew iglastych) zachowują gładką konsystencję i drobne kryształy, czyli krystalizują się wolniej.
Wyjątkowe miody spadziowe, miody nektarowo-spadziowe i miody nektarowe – tylko z Pasieki Rodziny Sadowskich
Jeśli zależy ci na kupnie prawdziwego miodu, to zachęcamy do zakupu naszych miodów produkowanych przez pszczoły! Oferujemy między innymi miody nektarowe i dwa rodzaje miodu spadziowego:
- klasyczny, miód nektarowo-spadziowy, który charakteryzuje się ciemnym kolorem, łagodnym smakiem i delikatnym leśnym aromatem;
- miód ze spadzi iglastej, który pozyskiwany jest z najczystszych lasów słonecznej Argentyny; do wyjątkowych właściwości tego miodu zaliczamy niezwykle delikatny aromat żywic i igliwia, mocno ciemną barwą, lekko korzenny posmak i gęstą konsystencję; jest on bardziej treściwy i mniej słodki w porównaniu z miodami z nektaru kwiatowego.
Miody są w 100% naturalne, nie dodajemy do nich żadnych sztucznych dodatków, co wpływa na ich wysoką jakość.
Już dziś odwiedź nasz sklep internetowy i poznaj niezwykły smak naturalnych miodów z Pasieki Rodziny Sadowskich!