Wiele osób zastanawia się, czy miód jest wegański? Warto więc dowiedzieć się, jak jest produkowany ten produkt spożywczy i czy pochodzi on od zwierząt.
Czym jest weganizm?
Weganizm jest to sposób odżywiania, który zyskuje coraz większą popularność. Polega on na eliminacji produktów pochodzenia zwierzęcego. Jest on bardziej restrykcyjny od wegetarianizmu. Warto tu wspomnieć o tym, że weganizm nie dotyczy tylko odmiennego jadłospisu. Jest to również pewnego rodzaju styl życia i filozofia, która skupia się na ochronie zwierząt, na oddaniu im należnego szacunku. Można powiedzieć, że jest to sprzeciw wobec niehumanitarnego traktowania, jak i zabijania zwierząt w celach konsumpcyjnych.
Czym jest miód?
Miód jest słodką substancją, która produkowana jest przez pszczoły. Występuje on w różnych konsystencjach, a mianowicie płynnej, nieco stałej i skrystalizowanej. Jego zaletą są liczne właściwości prozdrowotne, dlatego jest polecany do częstego spożywania. Atutem miodu jest również szerokie zastosowanie. Można go używać nie tylko w kuchni, ale i w kosmetyce - tworząc samodzielnie domowe produkty kosmetyczne lub kupując te, które już go w sobie zawierają.
Jak dokładnie powstaje miód?
Miód powstaje z pracy pszczół, które zbierają pyłek kwiatowy czy też wydzieliny innych owadów. Wszystkie zebrane substancje gromadzone są w ulu i łączone są z wydzielinami oraz substancjami pszczół. Taka mieszanka jest magazynowa, odwadniana i na koniec składana na plastrach w celu dojrzewania. Gdy miód będzie gotowy, zbierany jest przez pszczelarza. Zatem czy miód jest wegański? Zdecydowanie można powiedzieć, że nie jest.
Jak produkcja miodu wpływa na życie pszczół?
Życie pszczół podczas produkcji może różnić się od ich funkcjonowania w środowisku naturalnym. Niestety wielu hodowców stosuje nieetyczne i niemoralne praktyki, w trakcie których wykorzystują te owady. Przykładem może być przycinanie skrzydeł królowej, po to, aby nie opuszczała ona ula. Bywa również tak, że miód jest zabierany pszczołom na czas miesięcy zimowych i zastępowany jest jakimiś innymi sztucznymi słodzikami, które nie zawierają aminokwasów i substancji odżywczych niezbędnych do życia pszczół. Jest to również bardzo krzywdząca praktyka, bowiem miód jest potrzebny pszczołom przez cały czas, zwłaszcza jesienią i zimą, gdy nie mają one dostępu do roślin kwitnących. Natomiast sztuczne syropy fruktozowe negatywnie wpływają na system immunologiczny pszczół, co może przyczynić się do zmian genetycznych.
Dlaczego weganie nie spożywają miodu?
Wielu wegan nie spożywa miodu, ponieważ wychodzi z błędnego założenia, że produkt ten pochodzi od zwierząt. Inni unikają miodu, gdyż traktują to jako manifestację i sprzeciw do niehumanitarnego traktowania pszczół. Wprowadzenie nieetycznych praktyk do produkcji miodu jest niezgodne z filozofią wegan i dlatego wielu z nich wyklucza miód ze swojego jadłospisu. Jednak znając prozdrowotne działanie tego produktu, nieustannie szukają jego roślinnych zamienników.
Syropy jako zamienniki miodu
Świetną wegańską alternatywą miodu są syropy, a mianowicie:
- syrop klonowy – najpopularniejszy wegański zamiennik miodu, rewelacyjnie smakuje i zawiera różne substancje odżywcze (na przykład witaminy i antyoksydanty);
- syrop z agawy – smakiem bardzo przypomina miód, jest od niego znacznie słodszy;
- syrop daktylowy – produkowany z owoców daktylowca, jego zaletą jest to, że nie zawiera sztucznego cukru.
Wegański miód w postaci syropu jest zdrowy, ale i kaloryczny. Dlatego trzeba pamiętać, aby spożywać go w odpowiednich ilościach. Dzięki temu można uniknąć ryzyka wystąpienia otyłości i wielu innych chorób.
Inne zamienniki tradycyjnego miodu
Wśród innych wegańskich zamienników miodu można wyróżnić między innymi:
- galaretkę jabłkową;
- syrop z kwiatów czarnego bzu;
- miód z mniszka lekarskiego.
Są to bardzo łatwe i szybkie wegańskie zamienniki miodu, które można przyrządzić samemu w domu. Jeśli ktoś decyduje się na eliminację tradycyjnego miodu ze swojej diety, to powinien zastanowić się nad jego naturalnymi, wegańskimi alternatywami.
Galaretka jabłkowa - wegański miód
Świetną wegańską alternatywą miodu jest galaretka jabłkowa. Do jej przygotowania potrzebne będą: cztery nieduże słoiczki po 250 ml, 1 kilogram kwaśnych jabłek, cukier, 1 cm korzenia imbiru, 1 laska cynamonu, sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz ewentualnie kilka liści mięty i 1 pomarańcza. W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć jabłka, pokroić je na ćwiartki, wykroić ogonki (ale, bez wycinania nasiennych gniazd) i końcówki. Następnie trzeba te owoce pokroić na jeszcze mniejsze kawałki i zalać wodą - tak, aby były całkowicie przykryte. Kolejnym krokiem jest gotowanie tak przygotowanych jabłek przez około 20 minut - pilnując, aby się nie rozgotowały. Co dalej? Należy je przecedzić i przetrzeć przez drobne sitko. Po czym trzeba zmierzyć objętość uzyskanego płynu, wlać go do garnka i wsypać tyle samo cukru. W następnej kolejności należy dodać cienko pokrojony korzeń imbiru, cynamon, plastry pomarańczy (oczywiście wyparzonej i ze skórką) oraz sok z cytryny. Całą mieszankę powinno się gotować przez co najmniej 30 minut. Po czym trzeba sprawdzić, czy zaczyna ona tężeć. Można to zrobić nalewając łyżeczkę płynu na talerzyk, jeśli będzie się ściągał i stawał galaretowaty, to znak, że wegański miód jest gotowy. Wystarczy tylko przelać miksturę do wyparzonych słoików, zakręcić je i odstawić do góry nogami. Otrzymany miód z powodzeniem zastępuje miód w napojach i deserach.
Syrop z kwiatów czarnego bzu - wegański miód
Kolejnym popularnym wegańskim zamiennikiem miodu jest syrop z kwiatów czarnego bzu. Do jego przygotowania niezbędne są oczywiście kwiaty czarnego bzu (około 40 baldachów), pół kilograma cukru, pół pomarańczy, pół cytryny i woda. Zbierając kwiaty czarnego bzu, warto zwrócić uwagę na to, aby były one rozwinięte. Ścinać należy je nożyczkami. Następnie trzeba je rozłożyć na gazetach w suchym, ale przewiewnym miejscu. Po czym ostrożnymi ruchami odcinać z nich jak największą część zielonych łodyg, uważając na to, żeby nie stracić z nich cennego pyłku. Wrzucać je należy do wysokiego słoja i co jakiś czas trzeba je przekładać kawałkami umytych i wyparzonych cytryn oraz pomarańczy. W międzyczasie przygotować trzeba syrop cukrowy w ilości proporcjonalnej do posiadanego słoja (na przykład 1 litr wody na 1 kilogram cukru). Ugotowaną miksturą zalewa się kwiaty, odstawia do ostygnięcia i przykrywa gazą. Przez kilka dni trzeba doglądać tej mieszanki i delikatnie ją mieszać. Po czym należy odcedzić ten płyn i przelać go do wyparzonych butelek albo słoików. Syrop z kwiatów czarnego bzu to doskonały dodatek między innymi do lemoniady. Charakteryzuje się on niesamowitym aromatem.
Miód z mniszka lekarskiego - wegański miód
Miód z mniszka lekarskiego to popularny wegański zamiennik miodu. Do jego przygotowania potrzeba przynajmniej 100 kwiatów mniszka lekarskiego, cukier, wodę, kilka plasterków pomarańczy, sok wyciśnięty z 1 cytryny oraz ewentualnie liście melisy. Warto tutaj zaznaczyć, że mniszek jest drogocenną rośliną, mimo tego, że jest traktowany jako chwast. Jego kwiaty powinny być zbierane w rękawiczkach. W pierwszej kolejności należy włożyć je do garnka, zalać wodą i odstawić - najlepiej na całą noc. Następnie trzeba odcedzić płyn, wlać do garnka, odmierzyć i proporcjonalnie dodać tyle samo cukru - oczywiście można go dodać w mniejszej ilości, co spowoduje, że będzie on mniej słodki i bardziej płynny. Całą miksturę trzeba gotować na małym ogniu przez minimum godzinę. W trakcie należy dodać sok z cytryny i plastry pomarańcza, ale trzeba tu pamiętać, żeby to zrobić dopiero, gdy cukier się rozpuści. Wegański miód będzie już prawie gotowy, gdy uzyska konsystencję gęstej galaretki. Na koniec wystarczy tylko przecedzić mieszankę do wyparzonych słoików - dodając ewentualnie liście mięty.
Miód nie jest produktem wegańskim. Nie ma on pochodzenia zwierzęcego. Jednak wielu wegan decyduje się na jego eliminację ze swojego jadłospisu ze względu na nieetyczne praktyki stosowane w hodowlach pszczół.