Zakwas z buraków tradycyjny

Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 29,90 zł 29.90
ilość szt.

towar niedostępny

Opis

Tradycyjny, wyborny w smaku, o głębokim kolorze i niesamowitym aromacie - udało nam się osiągnąć idealny zakwas buraczany, bo stworzony według tradycyjnej receptury, bez sztucznych dodatków i bez konserwantów! Taki zakwas, o którego dolewkę proszą wszyscy, bez względu na to, czy byli wcześniej amatorami kiszonek ze słoików, czy dopiero co spróbowali tego specyfiku z buraków. Sprawdziliśmy jego moc na sobie, jest mega! Zakwas z buraków to niepasteryzowany napój przygotowany na bazie kiszonych warzyw, źródlanej wody, z dodatkiem czosnku i przypraw. Prosty skład, cudowny aromat i moc właściwości - my uwielbiamy i polecamy nasz zakwas szczególnie dbającym o zbilansowaną dietę. Pamiętajcie, by dbać o codzienną porcję, bo znajdziecie w niej moc wartości odżywczych! Pssst... my uwielbiamy naturalne kiszonki z buraków, a te prosto z naszej Zakwasowni to wybitne połączenie tradycyjnej receptury i nowoczesnego stylu. Kto chętny spróbować? ;) 


 Właściwości Zakwasu z buraków:

  • zakwas z buraków jest źródłem naturalnej mocy z dodatkiem przypraw i warzyw
  • żywa kiszonka, która dzięki długiemu procesowi kiszenia zachowuje pełnię właściwości świeżych warzyw
  • solidna porcja buraków w dużej, okazałej butelce gotowego zakwasu
  • smak zakwasu z buraków jest lekko słodki, z dominującą cierpką nutą i posmakiem kiszonych warzyw
  • 100% natury i doskonale wyważony smak oraz moc pozytywnych właściwości
  • ma dobry wpływ na funkcjonowanie układu immunologicznego, dzięki zawartości witaminy C

Jak powstaje nasz Zakwas z buraków?

Na hasło "zakwas z buraków" pomyśleliście o tradycyjnych, babcinym recepturach i pilnie strzeżonym przepisie na zakwas z buraków? Nasi miłośnicy naturalnych dobroci, klasycznych i tych najbardziej wartościowych receptur zdobyli dla Was najlepszy przepis, z tradycyjnymi wskazówkami i tak oto przygotowaliśmy zakwas z buraków z dodatkiem warzyw, przypraw i tego, czym natura zachwyciła nas najbardziej! 

Nasz zakwas buraczany powstaje w naturalnym procesie kiszenia, a inaczej procesie fermentacji z udziałem dobrych kultur bakterii. Jeśli szukacie przepisu na zakwas do picia, taki do barszczyku lub chcecie stworzyć swój domowy zakwas z buraków to my ułatwiamy to zadanie! Z największą troską o każdy etap procesu przygotowaliśmy prawdziwą moc natury o wyjątkowym zapachu i kolorze, który idealnie oddaje bogactwo właściwości! 

A jak powstaje tradycyjny zakwas z buraków? To naturalnie proste! Najpierw starannie dobieramy buraki, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i jeszcze przygotowujemy odrobinę soli. Soczyste, czerwone buraki oczyszczamy, myjemy i kroimy. Następnie dodajemy czosnek, sól, przyprawy i zalewamy pokrojone buraki wodą źródlaną. Teraz już możemy zostawić całość, by mogła się ukisić - przykrywamy zalane wodą buraki, by kiszonka wchłaniała moc natury i pilnujemy naszego zakwasu, który powstaje poprzez fermentację. Cały czas obserwujemy jak nabiera głębi koloru, staje się lekko słony, kwaskowaty i zyskuje kolejne naturalne właściwości, stopniowo zwiększając moc aromatu. Pssst... na pewno słyszeliście o tym procesie jako o kiszeniu - to nic innego jak przemiana, która zachodzi przy pomocy bakterii fermentacji mlekowej (kwasu mlekowego). W wyniku fermentacji otrzymujemy kiszony sok z buraków - aromatyczny, pełen smaku i właściwości prosto z natury. 

Zapytacie, jak długo powstaje nasz zakwas buraczany? Już zdradzamy - po kilku dniach takiego kiszenia, dbania o najlepsze warunki i po starannej obserwacji całego procesu - zakwas buraczany jest gotowy! Wystarczy go przecedzić i przelać do butelek buraczaną moc. Psst... nie zawiera sztucznych dodatków, konserwantów czy zanieczyszczeń - po prostu odcedzamy warzywa i przyprawy, a do butelek trafia to co najlepsze, naturalnie! 

Kwaśny, pełen mocy zakwas buraczany już czeka, by zachwycić Was swoimi właściwościami, oceńcie sami jak klasyczna wersja wypada obok Zakwasu z buraków złotych, czy Zakwasu z limonką!

 

Żywa kiszonka - dlaczego jest tak dobra i wartościowa? 

Możemy się założyć, że na myśl o kiszonych produktach przychodzą warzywa takie jak ogórki lub kapusta. My jednak odkrywamy jeszcze więcej fermentowanych dobroci z natury i sięgamy po najlepsze, najdorodniejsze i rosnące na naturalnie uprawianych polach buraki. Wybieramy te klasyczne - czerwone, pełne naturalnych soków, ale... myśląc o złotych właściwościach kiszonek, które troszczą się tak o kubki smakowe, jak o nasze brzuszki od środka - zamarzyliśmy też o burakach złotych! To prawdziwa moc natury ukryta w każdym kawałku buraków, które poddajemy naturalnemu procesowi fermentacji. A nie od dziś wiadomo, że to, czym częstuje nas natura, ma najwięcej wartości odżywczych, smaku i naturalnego aromatu. Naszemu zakwasowi z mocą tradycyjnych przypraw - czosnku, ziela angielskiego, liści laurowych i odrobiną soli - trudno dorównać, jest po prostu wyśmienity!  

Dla kogo zakwas buraczany?

Sięgacie po kiszonki ze szklanego słoja takie jak ogórki kiszone, a może takie jak kiedyś babcie przygotowywały w drewnianych beczkach - kiszoną kapustę? To spróbujcie zakwasu buraczanego z naszej Zakwasowni! Każdy, kto kocha naturalnie fermentowane produkty powinien skusić się na zakwas z buraków, by pysznie otulić swój organizm jego dobroczynnymi właściwościami! A my wiemy najlepiej, że regularne picie zakwasu z buraków wspiera dobre samopoczucie i pomaga w utrzymaniu dobrych nawyków dla naszego organizmu. Psst... wielbicielom tego smaku podpowiadamy - nasz zakwas to niezbędny składnik barszczu, a możecie też dodać odrobinę do innych warzywnych zup!

Miodziś podpowiada, że ma w swojej spiżarni Zakwas z acerolą - według misia to taki soczek z kiszonych buraków, jaki dawniej przygotowywała misiowa babcia i każdego dnia pije porcję jak naturalny soczek! Mali przyjaciele naszego misia na pewno będą zachwyceni, kiedy tylko spróbują tego idealnego smaku prosto z natury!

Lećcie po zapasy tradycyjnej mocy z natury w nowoczesnym wydaniu żywej kiszonki! 

Zakwas z buraków - przeciwwskazania

Zakwas buraczany, który powstaje w naszej Zakwasowni jest bezpieczny dla zdrowia. Jednak mimo to istnieją pewne przeciwwskazania i napój ten może wywołać niepożądane skutki, dlatego produktów kiszonych nie zalecamy kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią. Polecamy zachować ostrożność również w przypadku silnych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, a w przypadku wątpliwości skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem :)

Jak stosować Zakwas z buraków?

Nasz kiszony napój buraczany najlepiej pić samodzielnie - codziennie po pół szklanki, czyli około 120 ml dziennie - na czczo lub około 20-30 minut przed posiłkiem, dla właściwej regulacji procesów trawiennych. Pijcie schłodzony, a jeśli lubicie - podgrzejcie go do temperatury pokojowej, ale nie doprowadzajcie do wrzenia. Psst... jeśli chcecie poprawić smak Waszego barszczu czerwonego - dolejcie odrobinę zakwasu, a naturalnie podkręci jego walory i wzbogaci Waszą dietę! 

Informacje

Składniki: Woda źródlana, burak czerwony 41%, czosnek, sól, liść laurowy, ziele angielskie.

Przechowywanie: Zakwas przechowuj w chłodzie, w lodówce lub spiżarni. Optymalna temperatura dla niego to 2-8 stopni Celsjusza. Zakwas jest naturalną, żywą kiszonką, może więc gazować i się pienić. To dobry znak! Unikaj potrząsania butelką i trzymania jej w cieple.

Pojemność: 750ml

Ważne! 

Zakwas to produkt żywy i świeży, cały czas aktywnie pracuje w butelce. Dlatego jest taki dobry! Zaczekaj z ich otwarciem, po wyjęciu z paczki wstaw butelkę pionowo do lodówki i odczekaj, aż Zakwas dobrze się schłodzi i odpocznie po podróży! 

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 ml % RWS*
Wartość energetyczna 50 kJ / 12 kcal  
Tłuszcz <0,1 g  
— w tym kwasy nasycone 0 g  
Węglowodany 1,8 g  
— w tym cukry 0,3 g  
Białko 0,4 g  
Sól 0,75 g  

Dane techniczne

Szkolniaki ( od 7 lat) Nie
Przedszkolaki ( 3-6 lat) Nie
Maluchy (1-3 lat) Nie
Przekąski Tak
Wegańskie Tak
Bez glutenu Tak
Dla dzieci Nie
Na prezent Nie
Kiszonki Tak
Rozszerzanie diety - BLW Nie
Dla seniora Tak

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Kolagen rybi z witaminą C, liofilizowanym miodem i owocami jest doskonałym suplementem wspierającym nawilżenie i poprawę elastyczności skóry. Stosuj prewencyjnie zapobiegając powstawaniu zmarszczek, przy problemach z trądzikiem czy cellulitem. Pamiętaj, że synteza kolagenu w organizmie obniża się po 26. roku życia!

Martyna Di Giusto
Autorka receptury

Elektrolity z pyłkiem pszczelim to suplement diety, który został stworzony z myślą o osobach, które potrzebują wsparcia w nawodnieniu podczas upalnych dni lub wzmożonego wysiłku. Dzięki wyselekcjonowanym składnikom dedykowany jest każdemu, kto chce zadbać o swoją równowagę elektrolitową, przeciwdziałać zmęczeniu oraz wesprzeć pracę mięśni (magnez), a przy okazji zadbać o układ nerwowy (potas). Ponadto suplement uzupełnia dietę w D-rybozę oraz kluczowy składnik mineralny jakim jest sód.

Martyna Di Giusto 
dietetyczka

Miodziś Elektrolity dla dzieci to suplement diety dla najmłodszych, który dostarcza kluczowe składniki mineralne: magnez (dla równowagi elektrolitowej), sód i potas (dla zdrowia układu nerwowego i mięśni). Dbajmy o odpowiednie nawodnienie naszych dzieci, podając im odpowiednią ilość płynów i wspomagając się Elektrolitami Miodziś, aby zadbać o zdrowie maluchów. Bardzo ważne jest, aby regularnie uzupełniać elektrolity u dzieci, zwłaszcza gdy za oknem upał.

Martyna Di Giusto 
dietetyczka
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium