
Ostropest plamisty – co to za roślina?
Zanim przejdziemy do samego oleju, warto dowiedzieć się trochę więcej o roślinie, z której jest on wytwarzany. Ostropest plamisty to roślina z rodziny astrowatych o charakterystycznych, purpurowych kwiatach i ostrych kolcach na liściach. Rośnie dziko na terenach Europy, Azji i Ameryki. W Polsce można ją spotkać między innymi w ogrodach, ugorach i nieużytkach. Roślina osiąga wysokość nawet 2 metrów. Imponujące, prawda?
Czym charakteryzuje się olej z ostropestu?
Olej z ostropestu charakteryzuje się jasnozłotą, przezroczystą barwą. Ma on lekką i płynną konsystencję, co sprawia, że łatwo się go rozprowadza. Jest mniej lepki niż na przykład olej rzepakowy, przez co szybko się wchłania i nie pozostawia tłustych śladów ani na potrawach, ani na skórze. Wyróżnia go również subtelny, orzechowy smak, który nie dominuje smaku potraw. Jego zapach jest przyjemny i lekko ziołowy. Wszystkie te właściwości oleju z ostropestu sprawiają, że idealnie nadaje się on do różnych zastosowań kulinarnych.
Naturalny olej z ostropestu tłoczony na zimno – dlaczego tłoczenie na zimno jest tak ważne?
Co oznacza „tłoczenie na zimno”? Chodzi o to, że nasiona ostropestu są tłoczone w niskiej temperaturze. Olej produkowany w ten sposób zachowuje swoje wartości odżywcze, które uciekają wraz z podnoszeniem temperatury. Co więcej, nie traci on swoich właściwości smakowych i aromatycznych. Cały proces nie wymaga również stosowania żadnych chemikaliów i dodatków, dzięki czemu jest on czysty i naturalny. Gdzie go kupić? Produkty dostępne w sklepach próbują przyciągnąć uwagę klientów różnymi hasłami marketingowymi, na przykład "olej z ostropestu zawiera witaminę E, kwasy tłuszczowe pomaga poprawić stan zdrowia, oczyszcza organizm z toksyn i ma pozytywny wpływ na wątrobę", "dzięki zawartości sylimaryny pomaga chronić wątrobę", "bogaty w zdrowe tłuszcze na zimno tłoczony olej tłoczymy w naszej olejarni – dobra kuracja dla wątroby", "pomaga obniżyć poziom cukru we krwi i wspiera w chorobach wątroby". Warto jednak skupić się na składzie produktu, a nie na sposobie, w jaki się on reklamuje. Dobrym wyborem będzie produkt naturalny od sprawdzonej olejarni.
Zastosowanie oleju z ostropestu w kuchni
Olej z ziaren ostropestu świetnie sprawdzi się w kuchni. Delikatny i niezbyt intensywny smak oleju sprawia, że jest onuniwersalnym dodatkiem do potraw. Kiedy warto po niego sięgnąć? Dobry olej z ostropestu nadaje zaskakującego smaku, zwłaszcza w daniach na zimno, takich jak pasty warzywne, hummus czy guacamole. Olej z ostropestu polecany jest także do przygotowywania sałatek i sosów, ponieważ jego delikatny smak idealnie komponuje się z ziołami i warzywami.Sprawdzi się on także w daniach na słodko, jak na przykład ciasteczka i desery, a swoim wyjątkowo łagodnym smakiem podbije serca osób kochających kuchnie na słono. Warto wypróbować go z risotto lub kaszotto, czy też dodać go do zup lub kremów warzywnych. Olej z nasion ostropestu może być stosowany jako dodatek do smoothie, gdzie wprowadza nie tylko wyjątkowy smak, ale i dodatkowe wartości odżywcze. Olej z ostropestu świetnie sprawdza się jako wytrawny składnik marynat do ryb, warzyw oraz mięs – na przykład stosowany bezpośrednio na skórę pieczonego kurczaka, nada mu niezwykłą chrupkość i delikatny, orzechowy zapach. To rewelacyjny olej pod każdym względem!
Jak spożywać i dawkować olej ostropestowy?
Olej ostropestowy to naprawdę wszechstronny produkt, który możesz łatwo włączyć do swojej diety. Pamiętaj! Stosuj go wyłącznie na zimno. Nie podgrzewaj go, ponieważ straci on swoje właściwości i subtelny smak. Nie używaj go do smażenia – wysoka temperatura zniszczy drogocenne właściwości. Jak go dawkować? Jeśli chcesz spożywać go bezpośrednio, to dobrym pomysłem jest wypić łyżeczkę oleju na czczo, 30 minut przed posiłkiem. To świetny sposób na rozpoczęcie dnia! Olej z ostropestu należy przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu! Przed użyciem należy wstrząsnąć delikatnie butelką.
Olej z nasion ostropestu plamistego – przeciwwskazania
Olej produkowany z ziaren ostropestu plamistego nie jest polecany dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dzieci poniżej 12 roku życia – z powodu braku odpowiednich badań naukowych dotyczących wpływu omawianego produktu na te grupy. Jednak to nie wszystko! Spożywanie oleju z ostropestu plamistego nie jest wskazane również w innych przypadkach, a mianowicie:
- w przypadku alergii na rośliny z rodziny astrowatych – osoby, które są uczulone na rośliny takie jak na przykład nagietek, stokrotki, rumianek czy inne rośliny z tej rodziny mogą być narażone na wystąpienie różnych reakcji alergicznych (typu wysypka, świąd, obrzęk);
- w przypadku przyjmowania niektórych leków – osoby, które przyjmują na przykład leki przeciwzakrzepowe, leki przeciwpadaczkowe, leki przeciwcukrzycowe czy też antykoncepcję hormonalną mogą być narażone na interakcję tych leków ze spożytym olejem, który może wpływać na zwiększenie lub zmniejszenie ich skuteczności.
Jeśli po spożyciu tego produktu zauważysz niepokojące objawy, na przykład problemy z wątrobą, bóle brzucha, biegunkę czy reakcje alergiczne, to koniecznie skontaktuj się z lekarzem!
Nierafinowany olej z ostropestu prosto z Pasieki Rodziny Sadowskich
Nasze oleje tłoczymy w niewielkiej, rodzinnej olejarni i stale czuwamy nad całym procesem produkcji, co daje gwarancję świeżości i wysokiej jakości – jest to bardzo ważne, gdyż tylko takie oleje mają największą moc (oleje, które dostępne są w supermarkecie, zazwyczaj są transportowane, a później miesiącami magazynowane, przez co tracą swoje cenne właściwości). Wybierając ten produkt, warto więc zwrócić uwagę na jego świeżość i termin przydatności. Nasz zimnotłoczony olej z ostropestu kupicie tylko w małych partiach, po 250 ml. Oferujemy w 100% naturalne niefiltrowane, nierafinowane oleje z ostropestu bez dodatków chemicznych ani konserwantów. Nasze naturalne produkty zdecydowanie polecamy każdemu, kto chce zadbać o podstawę dobrej diety.
Odwiedź nasz sklep internetowy i już dzisiaj zaopatrz się w olej z ostropestu idealnie wytłoczony na zimno! Jesteśmy pewni, że tak jak my zakochasz się w nim – to prawdziwy skarb natury, który wzbogaci twoją kuchnię i codzienną dietę.