Olej lniany – zastosowanie kulinarne, czyli wpływ oleju lnianego na smak i konsystencję potraw
Dobroczynne właściwości oleju lnianego sprawiają, że chętnie sięga się po niego w wielu różnych przepisach. Sposobów wykorzystania oleju lnianego w kuchni jest bardzo dużo. Najczęściej dodawany jest do sałatek, ale coraz więcej osób polewa nim na przykład gotowane warzywa lub ziemniaki, co idealnie podkreśla ich naturalny smak. Zimnotłoczony olej lniany świetnie komponuje się również z kaszami i pieczywem. Można go dodawać do owsianki i smoothie, dzięki czemu nada się im wyjątkowego aromatu. Olej lniany stosowany jest także do wzmocnienia smaku zimnych zup.
Jak pić olej lniany tłoczony na zimno?
Jak dawkować olej lniany? Możesz go spożywać na zimno prosto z łyżeczki – zacznij od kilku kropli lub 1 łyżeczki dziennie, a następnie zwiększaj dawkę w miarę przyzwyczajania się organizmu. Najlepiej pij go rano i pamiętaj, żeby go nie podgrzewać. Wysoka temperatura może zniszczyć jego cenne składniki. Jeśli nie przepadasz za jego intensywnym smakiem, to możesz popić go sokiem lub wodą albo możesz wymieszać go z miodem bądź z sokiem z cytryny. Warto tu zaznaczyć, żeby przechowywać ten olej w lodówce lub w chłodnym i ciemnym miejscu, aby zapobiec jego utlenieniu i wydłużyć trwałość.
Olej lniany – właściwości kosmetyczne, czyli na co i jak pomaga olej lniany w domowej pielęgnacji
Zastosowanie oleju lnianego w kosmetyce jest bardzo szerokie. Coraz więcej marek kosmetycznych używa go w składzie swoich naturalnych produktów pielęgnacyjnych skóry oraz włosów. Olej lniany sprawdzi się także w domowej pielęgnacji włosów, a dokładnie do ich olejowania. Jednak to nie wszystko! Można stosować olej lniany jako dodatek do maseczek do włosów, ale i maseczek do twarzy. Jego delikatna formuła sprawia, że nadaje się on do codziennego stosowania. Co więcej, olej lniany świetnie sprawdzi się także podczas masażu ciała.
Jak wybrać odpowiedni olej lniany?
Na półkach sklepowych dostępnych jest wiele propozycji oleju lnianego od różnych producentów, którzy zachęcają do zakupu chwytliwymi hasłami reklamowymi, na przykład: "olej lniany pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi", "bogaty w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6", "bogata zawartość kwasów omega-3 i omega-6", "zawartość witaminy E dla zdrowych włosów i paznokci", "cenne właściwości przeciwzapalne" czy też "źródło kwasów omega-6 i kwasów omega-3".
Jak więc wybrać odpowiedni olej? Warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych aspektów. Przede wszystkim, olej powinien być tłoczony na zimno, co gwarantuje zachowanie cennych wartości odżywczych. Powinien on być nierafinowany, co oznacza, że nie przeszedł obróbki chemicznej, która mogłaby osłabić jego właściwości. Kolejnym istotnym czynnikiem jest świeżość – ten olej szybko się psuje, więc najlepiej kupować go w małych opakowaniach. Istotną rolę odgrywa również data produkcji – im nowsza, tym lepsza. Warto też sprawdzać, czy olej lniany zawiera jakieś sztuczne dodatki, typu barwniki czy aromaty. Ich obecność będzie świadczyła o tym, że nie jest to w 100% naturalny produkt i nie warto go kupować.
Czy każdy może spożywać olej lniany?
Picie tego oleju nie jest zalecane w kilku przypadkach. Z codziennej diety powinny go wyłączyć przede wszystkim osoby z alergią na siemię lniane. Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny omówić z dietetykiem jego regularne stosowanie. Kobiety w ciąży i karmiące piersią także powinny skonsultować się z lekarzem, zanim zaczną pić ten olej.
Olej lniany budwigowy – co to znaczy?
Olej lniany budwigowy to specjalny rodzaj oleju lnianego zimnotłoczonego, który produkowany jest zgodnie z wytycznymi diety opracowanej przez niemiecką dietetyczkę i biochemiczkę dr Johannę Budwig. Wyróżnia się on tym, żeprodukowany jest z najwyższej jakości nasion, zaś przechowywany jest w specjalnych warunkach, które chronią go przed utlenianiem (brak dostępu światła i niska temperatura). W diecie Budwig, pełni on kluczową rolę, gdyż jest głównym składnikiem pasty budwigowej.
Dlaczego warto kupić olej z Pasieki Rodziny Sadowskich?