
Jak wygląda miód z mniszka lekarskiego? Jak poznać mniszkowy miód?
Prawdziwy miód mniszkowy poznacie po jasnej, żółtej barwie miodu, niekiedy nazywanej herbacianą. Podczas krystalizacji kolor miodu ulega delikatnej zmianie i staje się jaśniejszy. Tak jak każdy miód pszczeli wyróżnia się też aromatem kwiatów - żółtych kwiatów mniszka lekarskiego. Z łatwością można je rozpoznać na łąkach, a kwitną już na przełomie kwietnia i maja, dodając uroku wiosennym krajobrazom i częstując pszczele robotnice najlepszym nektarem. Barwa, konsystencja, bogata słodycz i naturalnie występująca krystalizacja to te właściwości miodu, dzięki którym śmiało mniszkowe pszczele dobroci możemy nazwać miodem naturalnym.
Jaki to rodzaj miodu wśród miodów odmianowych?
Miód z mniszka, jak sama nazwa wskazuje - powstaje głównie z nektaru jednego rodzaju kwiatów, a to sprawia, że miód ten możemy zaliczyć do miodów jednokwiatowych. Miód z mniszka lekarskiego, zwany jest po prostu miodem mniszkowym lub też - miodem majowym. A to ze względu na krótki okres kwitnienia mniszka lekarskiego. Miód mniszkowy ma jasnożółtą barwę, czasem sięgającą lekko pomarańczowych tonów. Dość szybko krystalizuje, przybierając drobnoziarnistą postać, choć wciąż delikatniejszą niż na przykład miód rzepakowy. Zatem jest aksamitnym miodem, łatwym do rozsmarowania. Mniszkowy miód jest często uznawany za najsłodszy wśród miodów, a jednocześnie bardzo łagodny i delikatny w smaku. Jego aromat przypomina przyjemny zapach kwiatów mniszka lekarskiego.
Kiedy trwają zbiory miodu mniszkowego?
Mniszek lekarski kwitnie jako jedna z pierwszych roślin miododajnych. To żółte łąki pełne kwiatów, które zmieniają się szybko w popularne dmuchawce. Jak zatem łatwo dostrzec - pszczoły mają nie lada wyzwanie i w krótkim czasie podejmują zbiory - mniszek kwitnie około 1 miesiąca. Przy tym warto zauważyć, że mniszek lekarski wytwarza więcej pyłku kwiatowego niż nektaru, dlatego też wpływa to na dostępność miodu mniszkowego. A co ciekawe, pszczoły zbierając nektar oraz pyłek z mniszka lekarskiego, zużywają go na własne potrzeby - jako pokarm i pożywienie dla całej rodziny lub też w początkowym, wiosennym etapie, kiedy potrzebują więcej energii. Mniszek lekarski kwitnie około 1 miesiąca, zatem dla skrzydlatych robotnic to czas wytężonej pracy i zbiorów - zwykle majowych, choć czasem żółto kwitnące łąki możemy dostrzec już w połowie kwietnia.
Jak smakuje miód mniszkowy?
Nie od dziś wiadomo, że babcie stosowały ten miód do herbat i naparów, z przekonaniem o jego walorach. To wczesny, wiosenny miód pełen wartości odżywczych, witamin i składników mineralnych. Miód mniszkowy z mniszka lekarskiego to wartościowa, naturalna słodycz, której przyjemny, kwiatowy aromat i delikatny smak wpłyną na Twoje zmysły. Czy to nie wspaniałe, jakimi walorami może poczęstować nas miód z mniszka lekarskiego? Z pewnością warto go pozyskać do swojej kuchni.
Jak stosować miód z mniszka?
Łyżka miodu z mniszka dodana do przestudzonego naparu lub herbaty doda naturalnej słodyczy, kwiatowego aromatu i mocy właściwości prosto z natury. Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do owsianki, jaglanki, puddingu, koktajlu owocowego lub polewa do gofrów i chrupiących tostów.
Zastosowanie miodu z mniszka
Miód mniszkowy to jeden z tych miodów, który zasmakuje tak osobom, które nie przepadają za miodami, jak i prawdziwym miodożercom. Jest mniej znany niż miód rzepakowy lub miód wielokwiatowy, ale również należy do miodów wiosennych. Jest wartościowym miodem, którego wyjątkowe walory smakowe, łatwo rozpoznawalna słodycz i przyjemna konsystencja sprawiają, że jest on docenianym miodem wśród popularnych zbiorów jednokwiatowych. Często jest uznawany za ten najlepszy, choć swoją rozpoznawalność może tracić, z uwagi na to, że jest trudno dostępny.
Dlaczego warto spożywać ten miód i zaprosić go do swojej kuchni?
To proste! Miód mniszkowy to produkt, który zawiera w sobie moc naturalnej słodyczy, wyjątkowego aromatu i przede wszystkim - cennych wartości odżywczych. W dawnych wierzeniach ufano, że syrop z mniszka (który można zrobić z mniszka lekarskiego) ma właściwości lecznicze miodu, a miód z mniszka zawiera i posiada w swoim składzie wiele witamin (a nawet witaminy i minerały), dzięki którym zyskiwała wątroba, układ odpornościowy i trawienie. Teraz wiemy, że w składzie znajdziemy pyłki z kwiatów, glukozę i fruktozę. Jedzmy go więc ze smakiem, ale nie oczekując cudów!
Jak wprowadzić miód z mniszka do swojej diety? Naturalna słodycz z mniszka lekarskiego to doskonały dodatek do śniadań na słodko, pyszne smarowidło na kanapki, tosty lub dodatek do owsianki. Najczęściej jednak miód mniszkowy stosuje się jako dodatek do przestudzonych herbat i naparów - dodaje naturalnych wartości odżywczych i smaku. Warto pamiętać, że miód mniszkowy, tak jak wszystkie naturalne miody należy stosować do dań i naparów, które nie przekraczają temperatury 40 stopni Celsjusza - dzięki temu zachowamy pełnię walorów pszczelej słodyczy.
Jak przechowywać miód z mniszka?
Kto sięga po miody z polskiej pasieki, ten z pewnością już wie, że tak jak inne miody gatunkowe, miód z mniszka lekarskiego należy przechowywać w suchym, chłodnym i zacienionym miejscu. Wtedy również ulegnie naturalnemu procesowi krystalizacji, ale bez obaw - zachowa pełnię naturalnych właściwości miodu. Ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia! Bzzz... podpowiadamy, że miód z mniszka można przechowywać w kuchennej szafce lub domowej spiżarni - czyli w suchym miejscu.