Miód z mniszka - właściwości
Miód z mniszka - właściwości

Miód z mniszka to świetny rodzaj miodu, jednak nie jest zbyt często spotykany w sklepach. Mimo tego warto się wysilić, żeby go zdobyć ponieważ jest on jednym z najzdrowszych produktów pszczelich jakie można zakupić. Co jest w nim ciekawego? Wyróżnia go najniższa kwasowość spośród wszystkich miodów odmianowych, a także ciekawe walory smakowe. Dodatkowo mniszek jest rośliną, która występuje bardzo często na łąkach i trawnikach w całym naszym kraju, można spotkać go praktycznie wszędzie, a nawet zbierać jego kwiaty oraz liście i wykorzystywać w swoim domu. Miód mniszkowy, tak jak i roślina, z której nektaru pochodzi, ma ogromną ilość właściwości leczniczych, które znalazły zastosowanie w naturalnej medycynie. Na co jest dobry i jakie ma właściwości miód z mniszka lekarskiego?

Cechy charakterystyczne miodu mniszkowego

Miód  z mleczy jest odmiana miodu kwiatowego, który powstaje z nektaru rośliny zwanej mniszkiem pospolitym. Kwiaty te kwitną zazwyczaj w maju i mimo, że każdy je kojarzy, mało kto zdaje sobie sprawę z ich niezwykłych właściwości, które są wykorzystywane w miodzie. Ten pszczeli produkt jest niezwykle interesujący, ponieważ nie bez powodu nazywany jest najzdrowszym miodem. Ma piękny złocisto-żółty kolor, który z czasem staje się bursztynowy. Zapach miodu mniszkowego jest charakterystyczny i dość ostry. Jego smak jest niezwykle słodki, choć odrobinę kwaskowaty, Sam produkt jest gęsty, lecz bardzo szybko przechodzi proces krystalizacji. Nawet w ciągu kilku dni może zmienić swoją konsystencję na drobnoziarnistą. Należy jednak pamiętać, że nie ma to wpływu na jego jakość i działanie.

Przez swoje właściwości prozdrowotne oraz detoksykacyjne jest uwielbiany w wielu schorzeniach. Ten pszczeli produkt ma naprawdę szerokie zastosowanie. Miód z mniszka lekarskiego ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz antyoksydacyjne. Jest niezastąpiony w schorzeniach układu oddechowego oraz na przeziębienie i grypę. Dlaczego pomimo ogromnej dostępności tej rośliny, miód z mleczy jest rzadko spotykany? Miód ten jest bardzo dobry i wartościowy, dlatego pszczoły najchętniej wykorzystują go jako własne pożywienie. Z tego też powodu jego dostępność jest względnie niewielka.

Skład miodu z mleczy

Dlaczego miód z mniszka lekarskiego wiele osób uważa za najzdrowszy z miodów? Jest on niezwykle bogaty w witaminy z grupy B oraz witaminę C, a także minerały takie jak żelazo, fosfor, potas czy mangan. Są one odpowiedzialne za pracę wielu systemów w organizmie i wspierają naszą odporność. Możemy w nim również znaleźć wiele cennych enzymów oraz substancji odpowiedzialnych za jego działanie antyoksydacyjne, czyli triterpenów i karotenoidów. Jak każdy miód zawiera też glukozę oraz fruktozę, która odżywi mózg. Dodatkowo można w nim wyróżnić cholinę, czyli substancję odpowiedzialną za ochronę wątroby i garbniki, które mają działanie przeciwzapalne oraz przeciwświądowe. Warto wspomnieć o obecnej w jego także składzie asparaginę, która wspiera pracę mózgu i procesy zapamiętywania. A zawarte w nim flawonoidy opóźniają procesy starzenia i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia.

Miód z mniszka lekarskiego - właściwości 

Jeśli szukacie uniwersalnego miodu do swojego domu, to właśnie ten z mniszka będzie nadawał się najlepiej. Ilość właściwości prozdrowotnych oraz możliwości zastosowania tego miodu jest ogromna, dlatego też warto z jego pomocą walczyć z różnymi schorzeniami. Miód z mniszka lekarskiego wspiera układ odpornościowy i mobilizuje go do działania, szczególnie w stanach obniżonej odporności oraz niesprzyjającej pogody.  Ze względu na swoje właściwości miód z mniszka lekarskiego dobrze sprawdza się także na kaszel, przeziębienie oraz wszelkie infekcje dróg oddechowych. Miód z mleczy pomaga rozrzedzić nieprzyjemna wydzielinę i ułatwia jej odkrztuszanie. Dodatkowo działa regenerująco na podrażniona i zaczerwienioną błona śluzową, odpowiednia ją chroniąc i nawilżając.

Miód mniszkowy pomaga zwalczyć infekcje wirusowe i bakteryjne, a także zmniejsza ryzyko złapania kolejnych. Warto stosować go wraz z zaleconymi przez lekarze lekami, ponieważ działa osłonowo na wątrobę. Z jego pomocą nie tylko wyleczycie już istniejące choroby, ale także usprawnicie pracę swojego organizmu. Warto zdawać sobie sprawę z tego, że przewlekłe stosowanie leków mogłoby upośledzić funkcjonowanie wątroby oraz całego przewodu pokarmowego. Lepiej temu zapobiegać i wspierać ją przez cały czas farmakoterapii. 

Na co jeszcze jest dobry miód z mniszka?

To nie koniec zastosowań miodu mniszkowego w schorzeniach przewodu pokarmowego! Miód z mleczy dobrze sprawdza się na stany zapalne żołądka, jelit, wątroby i pęcherzyka żółciowego. Wspomaga też prawidłowe funkcjonowanie dróg żółciowych i co więcej łagodzi niestrawności, zaparcia, zgagę oraz zaburzenia wynikające z wyniszczenia prawidłowej flory jelitowej. Dzięki dużej ilości przyswajalnego żelaza polecany jest osobom z niedokrwistosciami niedoborowymi oraz na diecie wegetarianskiej. 

Bogaty skład miodu mniszkowego opóźnia procesy starzenia się komórek, działa przeciwnowotworowo oraz zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia. Dzięki wpływowi na przemianę materii, miód z mleczy ma działanie przeciwmiażdżycowe. Jako źródło witamin oraz cukru miód z mniszka lekarskiego stanowi doskonałą przekąskę w stanach zmęczenia oraz wyczerpania, zarówno psychicznego jak i fizycznego. Polecany jest szczególnie dzieciom w wieku szkolnym oraz studentom. Z jego wsparciem nauka będzie przyjemniejsza i bardziej efektywna. Nie jest to jednak tylko produkt dla młodych. Bardziej doświadczonym życiowo osobom, przyda się informacja, że miód z mleczy przynosi ulgę w stanach reumatycznych

Miód z mleczy wywiera także działanie moczopędne, ułatwiające filtrację oraz oczyszczanie organizmu z toksyn, poprzez wsparcie pracy nerek oraz dróg moczowych. Ich rola w utrzymaniu homeostazy jest niezwykle ważna, warto dbać o nerki na każdym etapie swojego życia. Miód ten pomaga także zwalczyć stany chorobowe, które ich dotyczą m.in. kamicę nerkową.

Jak używać miodu z mniszka?

Aby włączyć go do swojej diety wystarczy stosować 2 łyżeczki miodu z mleczy dziennie. Jest on bardzo słodki, dlatego świetnie komponuje się z napojami oraz deserami. Doskonale sprawdzi się do owsianki, jogurtu, naleśników czy pieczywa. Taka ilość stosowana regularnie pozwoli na zauważenie efektów oraz docenienie jego właściwości. Na tym jednak nie kończy się jego zastosowanie. Z pomyślnością można stosować go także w codziennej pielęgnacji w postaci maski, balsamu, płukanki lub bezpośrednio na skórę.

Na co dobry jest miód z mniszka w pielęgnacji? 

Miód z mleczy jest chętnie stosowany także w kosmetykach na skórę oraz włosy.  Obecny w jego składzie kwas krzemowy przyspiesza gojenie się ran i regenerację skory. Z tego właśnie powodu, chętnie dodaje się miód z mniszka lekarskiego do kremów, balsamów i maseczek, zarówno tych robionych w domu jak i dostępnych w sklepach. Jest on polecany szczególnie osobom, które borykają się z trądzikiem oraz utrata jędrności skory. Miód z mleczy odpowiednio nawilża, złuszcza i zmiękcza naskórek, redukując przy tym przebarwienia oraz nieestetyczne blizny potrądzikowe. 

Pomaga także zapobiegając powstawaniu kolejnych niedoskonałości, a dzięki właściwościom antyoksydacyjnym hamuje procesy starzenia. Dzięki ogromnej ilości witamin z grupy B z jego pomocą można przywrócić twarzy naturalny blask i elastyczność oraz zredukować drobne zmarszczki.  Aby wykorzystać te właściwości pielęgnacyjne można użyć zarówno samych kwiatów mniszka i zrobić z nich wywar, albo zastosować gotowy miód. Można nakładać go bezpośrednio na czystą twarz, albo wymieszać ze śmietana, twarogiem i zrobić domową maseczkę. Wystarczy poczekać 30 minut, aż maseczka dobrze odżywi nasza cerę, a następnie spłukać ją z pomocą letniej wody. Efekty będą widoczne od razu!

Miód z mleczy można zastosować także w pielęgnacji włosów, ponieważ pomaga je wzmocnić i nawilżyć, jednocześnie sprawiając, że wyglądają na zdrowsze i bardziej odżywione. Warto stosować go szczególnie w lato, gdy bardzo często wysuszają nam się włosy przez zbyt dużą ekspozycję na słońce oraz słoną wodę. Przydaje się także przy częstym farbowaniu oraz nadmiernej stylizacji na gorąco. Z jego pomocą można zwalczyć również łupież oraz łojotok. Należy jednak uważać podczas robienia płukanek z mniszka ponieważ czasem potrafią zabarwic jasne włosy. 

Miód mniszkowy - przeciwwskazania

Jak każdy miód, tak ten z mniszka nie powinien być podawany dzieciom poniżej pierwszego roku życia, ponieważ mogłyby one zostać zatrute toksynami, które produkują bakterie z rodzaju Clostridium. Dodatkowo pilnując diety oraz zdrowego trybu życia, należy wziąć pod uwagę kaloryczność tego miodu. Dla osób na redukcji oraz ze skłonnościami do tycia będzie on dobrym zamiennikiem zwykłego cukru, jednak stosowanie go w kuchni wymaga uwagi. 

Jest to produkt wysokokaloryczny, ponieważ na 100 g miodu mniszkowego przypada około 320 kalorii. Powinien być używany z umiarem, w ilości maksymalnie 2 - 3 łyżeczek na dzień. Nie jest on polecany cukrzykom oraz osobom z insulinoopornością ze względu na wysoką zawartość węglowodanów i wysoki indeks glikemiczny. Bardzo szybko podwyższa poziom glukoze we krwi osoby, która go spożywa. Osoby z takimi schorzeniami powinny włączenie miodu do diety zawsze konsultować z lekarzem lub dietetykiem. Przeciwwskazaniem do stosowania miodu mniszkowego jest także uczulenie na miód oraz inne pszczele produkty, także pyłki. Jeśli po spożyciu miodu pojawiła się wysypka, nudności lub opuchnięcie krtani, należy zaprzestać korzystania z miodu w swojej diecie. 

Miód z mniszka lekarskiego powinien być także należycie przechowywany. Należy trzymać go w szczelnie zamkniętym słoiku, w zacienionym i chłodnym miejscu. Miodów nie należy wystawiać na słońce oraz przechowywać w zbyt wysokiej temperaturze. Po przekroczeniu 40 stopni Celsjusza straci swoje wartości odżywcze oraz właściwości. Z tego też powodu nie można dodawać miodu do gorącej herbaty.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium