O tym, że miód jest pyszny i zdrowy nie trzeba nikogo przekonywać. Warto włączyć go do swojej diety w różnej postaci, ponieważ rezultaty z jego stosowania potrafią naprawdę zachwycić. Miłośnicy miodu i pszczelich produktów często zastanawiają się nad procesem powstawania miodu oraz tym jak smakuje w swojej naturalnej postaci. Jedzenie miodu w plastrach jest bardzo ciekawym doświadczeniem. Jednak nie każdy ma okazję spróbować go podczas wizyty w pasiece, dlatego warto zastanowić się gdzie można zakupić plaster miodu do jedzenia i w jaki sposób należy go spożywać, aby jak najlepiej docenić jego walory smakowe. Dobrej jakości plaster miodu na pewno przyniesie mnóstwo radości i pysznych wspomnień, nie tylko dla najmłodszych, dlatego też warto zafundować sobie taką przyjemną przekąskę. Gdzie można kupić plaster miodu do jedzenia i ile kosztuje taki produkt?
Czym są plastry miodu?
Jak pewnie się domyślacie miód zanim trafi do słoiczków gromadzony jest w ulu w specjalnej komórce. Pszczoły w taki sposób magazynują miód i pyłek w swoim, tak aby mieć pożywienie na najzimniejsze miesiące w roku. Plastry miodu mają charakterystyczną sześciokątną budowę, którą zawdzięczają woskowemu szkieletowi, utrzymującemu jego konstrukcję. W środku każdej komórki jest oczywiście pyszny, zdrowy miód, który nie przeszedł jeszcze procesów pasteryzacji ani filtracji, nazywany jest więc miodem surowym. Co więcej w takim plastrze mogą również znaleźć się niewielkie ilości pyłku, propolisu czy mleczka pszczelego. Jest on wypełniony z każdej strony wartościowymi składnikami!
Czy warto skusić się na miód w plastrach?
Jeśli zastanawiacie się czy warto spróbować miodu w takiej formie, przekonamy was, że jak najbardziej. Taki plaster miodu jest bardzo bogaty w węglowodany oraz substancje antyoksydatywne, a także wartościowe enzymy. W porównaniu do miodu przetworzonego, który można zakupić w sklepie zawiera o wiele więcej przeciwutleniaczy, które zmniejszają stany zapalne na terenie całego organizmu oraz hamują procesy starzenia się komórek. Jak wiadomo produktu pszczele charakteryzują się też ogromną ilością substancji hamujących rozwój chorobotwórczych bakterii, grzybów oraz pasożytów.
Jak jeść plaster miodu?
Każdy amator zdrowego żywienia wie w jaki sposób spożywać klasyczny miód ze słoika, jednak ten w plastrach może przysporzyć problemów. Nie należy się martwić, czy plaster miodu jest jadalny. Gwarantujemy, że będziecie zaskoczeni jego pysznym i intensywnym smakiem. Cały plaster jest niezwykle klejący, dlatego najlepiej pociąć go na małe kawałki, które można w całości wsadzić do ust. Taki malutki kawałek i tak będzie bardzo słodki! Dla ułatwienia można wyobrazić sobie, że jest to kawałek gumy do żucia.
Plaster miodu należy spokojnie żuć, aż do uwolnienia całego miodu, który się w nim krył. To co pozostanie w waszych ustach to jedynie wosk, na którym już nam nie zależy. Pewnie zadajecie sobie teraz pytanie, czy można jeść wosk pszczeli? Generalnie nie jest on szkodliwy dla ludzi i nic się nie stanie jeśli zostanie przez nas zjedzony. Jednak nie ma on smaku i nie przyswajamy z niego żadnych wartości odżywczych, dlatego spokojnie można go wypluć i wyrzucić. A następnie sięgnąć po kolejny smakowity kawałek!
Jak jeszcze można jeść plastry miodu? Aby skomponować ciekawy i zdrowy posiłek można dodać je do sałatki, owoców albo różnych dojrzałych serów. Plastry miodu do jedzenia mogą posłużyć również jako dekoracja deseru, owsianki, naleśników albo jogurtu. Ograniczeniem ich wykorzystania w kuchni jest tylko wyobraźnia. Warto jednak pamiętać, że im dłużej będą one przechowywane tym większe jest prawdopodobieństwo, że ulegną procesowi krystalizacji. Nie zmienia to jednak ich właściwości i nie tracą swoich wartości odżywczych.
Jak powinien być przechowywany miód w plastrach?
Aby plaster miodu był jadalny i nie stracił swoich właściwości należy utrzymywać go w szczelnym opakowaniu w temperaturze pokojowej. Najlepiej odwiedzić pasiekę i zjeść go na miejscu, jednak jeśli chcecie zabrać plastry do domu, albo kupić je przez internet, wystarczy szczelnie owinąć je folią i zamknąć w pudełku. Żeby w pełni docenić smak i konsystencję prawdziwego miodu warto spożyć go w ciągu kilku dni od zakupu. Należy ostrożnie się z nim obchodzić i uważać, aby nie dopuścić do niego owadów.
Gdzie można kupić plaster miodu do jedzenia?
Jeśli chcecie spróbować tego pysznego produktu, wystarczy odwiedzić pasiekę i zapytać o możliwość zakupu miodu w plastrach, albo zamówić taki produkt przez internet. Warto jednak dokładnie sprawdzić skąd zamawiacie pszczele produkty, aby uniknąć oszustwa i słabej jakości miodu. Najlepiej wybierać znane i certyfikowane pasieki, które na rynku funkcjonują już wiele lat. Pozytywne opinie klientów, gwarantują wam najlepszą jakość usług. Ile zazwyczaj kosztuje plaster miodu? W zależności od rodzaju miodu i jego dostępności w danym momencie, cena plastra może wahać się między 20 - 60 złotych. Warto choć raz zainwestować w taki produkt i przekonać się jak smakuje prawdziwy miód.