
Jak wygląda miód rzepakowy?
Miód rzepakowy powstaje przy okazji zapylania przez pszczoły malowniczo żółtych pól rzepaku. Pszczoły robotnice, zbierając pyłek kwiatowy z tych jaskrawo żółtych kwiatów, przenoszą go do ula i tam produkują miód rzepakowy. Jak rozpoznać miód rzepakowy? Miód rzepakowy ma kilka charakterystycznych cech. Jak sama nazwa wskazuje - jest miodem jednokwiatowym, nektarowym. Powstały w procesie zapylania rzepaku miód rzepakowy jest kremowy, niemal biały. To, obok wyraźnego zapachu, jego najbardziej charakterystyczna cecha. W smaku jest słodki, delikatny, dlatego uwielbiają go dzieci i dorośli. Konsystencja miodu rzepakowego jest doskonała do rozsmarowywania na kanapkach. Co ciekawe – miód ten bardzo szybko ulega krystalizacji, już nawet podczas zbioru. W początkowym etapie jest miodem płynnym - i taką konsystencję można uzyskać jeśli miód przez dłuższy czas przebywa w cieple.
Jak powstaje miód rzepakowy?
Rzepakowy miód, jak sama nazwa wskazuje to zbiór nektaru z pięknie kwitnących pól rzepaku. To właśnie rzepak jest rośliną, która jako jedna z pierwszych częstuje nasze pszczoły nektarowym bogactwem z natury! To jedna z najpopularniejszych roślin uprawnych w Polsce. Nektar z kwiatów rzepaku, który nasze pszczoły robotnice przynoszą do ula to wyjątkowa, delikatna słodycz. W dodatku miód rzepakowy zawiera dużo kryształków, więc bardzo szybko zmienia swoją postać, zatem jest jednym z wyjątkowych miodów i już na etapie odwirowywania obserwujemy jak ulega krystalizacji. Dlatego często nie trzeba go już kremować. Miód rzepakowy kremowany to rzadkość!
Kiedy naturalny miód rzepakowy - wieści z pasieki
Podróżując przez Polskę na przełomie kwietnia i maja często można zaobserwować piękne, żółte pola ciągnące się po sam horyzont. To kwitnący rzepak! W okresie jego kwitnienia powstaje miód rzepakowy, to jeden z najbardziej rozpoznawalnych pszczelich smakołyków, który zaliczamy do miodów wiosennych. Jest jednym z pierwszych miodów pozyskiwanych w ciągu roku, który późną wiosną pszczoły produkują w swoich ulach. Zazwyczaj to od niego rozpoczynamy miodobranie, miód rzepakowy jest więc w naszym sklepie świeży dość wcześnie - zazwyczaj na początku czerwca. Wiele oczywiście zależy od pogody, a ta, jak cała Matka Natura wiosną - bywa kapryśna :) Na szczęście nasze pszczoły nigdy nie śpią i od początku wiosny prowadzą swoje obloty, wyczekując pierwszych zbiorów nektaru rzepakowego.
Poznaj łagodny smak miodu rzepakowego
Smak miodu z rzepaku jest niezwykle charakterystyczny. Martwisz się, że ma mdły smak? Nic bardziej mylnego! Wystarczy spróbować odrobinę, by od razu przywiódł na myśl zapach świeżo kwitnących pól rzepaku! Miód ten jest delikatny i słodki w smaku, z mocno wyczuwalnym aromatem kwiatu rzepaku. Miód rzepakowy jest szczególnie polecany tym, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z miodami. W subtelny, przyjemny sposób pozwala przekonać się do naturalnych łakoci od pszczół, a co się z tym wiąże? Dzięki temu miód rzepakowy wykorzystywany jest w wielu kulinarnych zastosowaniach jako słodki składnik lub dodatek.
Właściwości miodu rzepakowego
Jesteście ciekawi jakimi właściwościami częstuje wszystkich miód rzepakowy prosto z naszych Pasiek? To słodycz z natury, o delikatnym smaku, przyjemnym zapachu i kremowej konsystencji. W postaci płynnej i tuż na początku zbioru ten miód charakteryzuje się słomkowym, pięknym kolorem, jednak co ciekawe - szybko zmienia swoją postać, a wtedy możemy podziwiać, jak miód rzepakowy przybiera postać naturalnego kremu i w słoikach możemy zauważyć nie słomkowy, a już biały miód. Niesamowite, jak natura nas zaskakuje!
Zastosowanie miodu rzepakowego
Miód rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych miodów wśród klasycznych, jednokwiatowych pszczelich łakoci. Choć znany jest z tego, że może szybko krystalizować - jego konsystencja nadal cieszy każdego miłośnika ciepłych tostów z miodem, kanapek czy świeżych bułeczek, na których można z łatwością rozsmarować rzepakowy miód.
Co ciekawe - miód rzepakowy polecany jest zwykle na start miodowej przygody. Miód rzepakowy może pomóc, gdy nie mamy pewności, czy pszczele słodycze nam zasmakują lub chcemy stopniowo odkrywać smaki natury. Miód rzepakowy właściwości zawdzięcza kwiatom, z których powstaje - jest więc zarówno słodki, jak i aromatyczny!
To ten rodzaj miodu, który z łatwością można włączyć do diety dziecka. Naturalnie delikatne walory smakowe sprawiają, że nawet niejadek skusi się na kanapeczkę z miodem lub ulubiony pudding osłodzony pszczelimi łakociami z nektaru kwiatów rzepaku. A przy tym miód rzepakowy posiada charakterystyczny, przyjemny zapach, co jeszcze bardziej ułatwia jego stosowanie. Miód rzepakowy bardzo szybko zjednuje sobie fanów słodkości z natury, warto więc po niego sięgnąć.
Sposobów na delektowanie się tego rodzaju słodyczą jest wiele. Jak łatwo się domyślić - miód rzepakowy jest powszechnie stosowany jako zamiennik słodzideł do herbat i naparów. Należy jednak pamiętać, że zarówno napoje, jak i dania nie mogą przekraczać 40 stopni Celsjusza - powyżej tej temperatury miód traci swoje cenne właściwości z natury.
Miód rzepakowy warto mieć pod ręką, by nadać naturalną słodycz deserom, wypiekom, a wiemy, że ze względu na swoje właściwości często stosowany jest jako dodatek do jogurtów, koktajli i płatków śniadaniowych, mleka lub kakao.
Gdzie kupić miód rzepakowy?
Jak już zatem wiecie, miód rzepakowy należy do miodów tradycyjnych, gatunkowych i oczywiście - prawdziwy miód rzepakowy kupisz w naszej Pasiece lub u dystrybutorów. Nie kupuj miodów w supermarkecie lub z nieznanych źródeł - ryzykujesz wtedy, że zamiast miodu rzepakowego, trafisz na produkt syntetyczny, który jest mieszanką cukrową, nie mającą nic wspólnego z miodem. Po lekturze tego artykułu pewnie wiesz już, jak rozpoznać miód rzepakowy i dlaczego warto mieć go w swojej kuchni.