Miód pitny - przepis i domowe sposoby na zrobienie

Miód pitny - przepis i domowe sposoby na zrobienie

Miód pitny to wyjątkowy napój alkoholowy do zrobienia w domu, który zdobędzie uznanie nawet u najbardziej wymagających osób. Jest to doskonały pomysł na pierwszy domowy alkohol, który doskonale nadaje się na każdą okazję. Mimo tego, że proces jego przygotowania jest odrobinę skomplikowany, trunek ten odwdzięczy się wyśmienitym smakiem oraz cudownymi aromatami. Przygotowanie merytoryczne przed produkcją własnego trunku jest najważniejsze. Co dodatkowo należy wziąć pod uwagę gdy zastanawiamy się jak zrobić miód pitny dwójniak w domu? Należy pamiętać, że niektóre miody takie jak półtorak oraz dwójniak powinny przed spożyciem leżakować odpowiednio długi czas. W przypadku dwójniaków są to nawet 4 lata, co należy rozważyć przygotowując się do produkcji tego napoju alkoholowego. W tym poradniku przedstawimy jak zrobić miód pitny domowym sposobem oraz jakie są przepisy na miód pitny ze spirytusem.

Trochę historii, czyli skąd wzięły się miody pitne

Miody pitne wytwarzane były przez ludzi na dużą skalę już od czasów Starożytności, gdzie bardzo cenili go sobie Rzymianie. Chociaż pierwsze wzmianki na temat produkcji miodu pochodzą z terenów północnych Chin i datowane są na 7000 lat p.n.e., lub nawet na 1000 - 1700 p.n.e. biorąc pod uwagę hinduskie księgi liturgiczne z tego okresu. Niektórzy uczeni twierdzą, że ambrozja, która mieli regularnie pić bogowie olimpijscy, tak naprawdę była właśnie miodem pitnym.

Co ciekawe na terenie Polski zyskał on popularność dopiero w czasach średniowiecznych. Kiedyś nasze miody pitne cieszył się uznaniem w całej Europie. Mimo, iż dawniej był to napój ekskluzywny i przeznaczony wyłącznie dla rodziny królewskiej oraz najwyżej stojącej w hierarchii szlachty, z czasem jego miejsce zajęło klasyczne wino oraz wódka. Dzięki temu stał się bardziej dostępny, dla zwykłych ludzi. Miód pitny podawano niegdyś na wszystkich ucztach, balach oraz weselach. Dodatkowo miody pitne zawsze wchodziły w skład posagu panny młodej. Miały one na celu służyć jako afrodyzjak i sprawić, żeby na świecie szybko pojawiło się potomstwo młodej pary. Małżonkowie w tym celu mieli pić miód przez cały cykl księżyca. Od tego też wzięło się określenie “miesiąc miodowy”.

Niestety ten niecodzienny napój stracił na popularności i wiele osób nie miało jeszcze okazji, aby go spróbować. Jeśli zainteresował cię opis tego ciekawego trunku, zapraszamy do zapoznania się z naszymi przepisami oraz poradnikiem jak zrobić miód pitny dwójniak, trójniak oraz miód pitny ze spirytusem.

Czym jest miód pitny?

Zanim wyjaśnimy jak się robi miód pitny, musimy usystematyzować najważniejsze informacje na jego temat. Miód pitny to trunek alkoholowy, który zazwyczaj ma około 9 - 18%. Powstaje w wyniku fermentacji brzeczki miodu pszczelego, najczęściej lipowego. Podział miodów pitnych został stworzony, ze względu na stężenie brzeczki, czyli stosunek ilości miodu do wody, w której został rozcieńczony, i jest on następujący. Wśród miodów pitnych do zrobienia w domu wyróżniamy: półtoraki, dwójniaki, trójniaki, czwórniaki. Stężenie brzeczki przekłada się kolejno na zawartość alkoholu w naszym trunku. Zasada jest prosta, im więcej mamy brzeczki - tym mocniejszy uzyskamy miód pitny. Miody pitne możemy podzielić także sycone oraz niesycone. Te pierwsze powstają w metodzie, która obejmuje fermentację brzeczki, która wcześniej była powoli gotowana. Generalnie im większe jest rozcieńczenie miodu, tym szybciej będzie on nadawał się do spożycia.

Miód pitny półtorak musi dojrzewać najdłużej ze wszystkich rodzajów miodu. Jest to spowodowane bardzo wysokim stężeniem cukru w jego składzie, które wynosi nawet 55%. Z tego też powodu fermentacja przebiega bardzo wolno, więc średni czas leżakowania tego rodzaju miodu pitnego to 10 lat. Dwójniak jest miodem rozcieńczonym w stosunku 1:1, co w konsekwencji daje niższe stężenie cukru i krótszy czas leżakowania, bo jedyne 4 lata. Trójniaki powinny leżakować około roku, natomiast czwórniaki jako najbardziej rozcieńczone trunki potrzebują tylko 6 - 8 miesięcy.

Tędy po miody pitne

Właściwości miodu pitnego

Nie dość że jest to przepyszny trunek, to jeszcze, jak na alkohol, stosunkowo zdrowy. Miód pitny ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe, co przekłada się na jego liczne zastosowania. Często sięga się po niego w okresach obniżonej odporności, nadmiernego stresu oraz przemęczenia. Należy jednak pamiętać, że jest to produkt alkoholowy, który należy spożywać w umiarkowanej ilości.

Zawartość alkoholu w miodzie pitnym

Czyli ile procent będzie miał trunek, który wykonamy. Zakres wartości jest szeroki, ponieważ zawartość alkoholu w miodach pitnych wynosi od 9 do nawet 18%. Jest to zależne oczywiście od rodzaju miodu pitnego, ponieważ półtoraki i dwójniaki mają największe stężenie alkoholu. Jest to oczywiście związane ze stosunkiem brzeczki do wody.

Półtoraki mają zazwyczaj 14 - 18% i są uznawane za miody bardzo słodkie. Dwójniaki natomiast osiągają maksymalnie 16% alkoholu i są umiarkowanie słodkie, w porównaniu z półtorakami. Miody pitne trójniaki są uznawane za półsłodkie, a zawartość alkoholu wynosi w ich przypadku od 12 do 14%. Ostatni rodzaj to oczywiście czwórniak, który najczęściej ma 9 - 12% alkoholu i uznawany jest za miód pitny wytrawny.

Miód pitny - przepis i domowe sposoby na zrobienie

 

Tędy po miody pitne

Zobacz miody pitne

 

Jaki smak ma miód pitny?

Smak miodu pitnego nie jest stały, ponieważ zależy od całkowitej zawartości miodu w jego składzie, czyli od rodzajów przedstawionych wyżej. Za najsłodsze uznawane są półtoraki oraz dwójniaki. Miód pitny trójniak natomiast uznawany jest za półsłodki, a czwórniak nazywany jest nawet miodem wytrawnym. Dodatkowe kombinacje smakowe można uzyskać stosując dodatki takiej jak: zioła, przyprawy korzenne, chmiel oraz owoce. Smak miodu pitnego może więc być wyrazisty, delikatny, ziołowy, ale też owocowy lub zbliżony do smaku piwa. Wariacje są przeróżne, dlatego każdy kto zastanawia się jak się robi miód pitny domowym sposobem, może dopasować smak trunku do indywidualnych preferencji, podczas swoich eksperymentów w kuchni.

Jak powinno się pić miód pitny?

Miód pitny w lecie najlepiej podawać na zimno z dodatkiem soku z cytryny i skórek cytrusów, natomiast w chłodniejsze miesiące lepiej sprawdzi się podgrzany z dodatkiem odpowiednich przypraw, tj: imbir, cynamon, kardamon, goździki. Zasadą jest to, że lepiej podgrzewać gorsze jakościowo miody, czyli trójniaki i czwórniaki. Lepsze - półtoraki i dwójniaki, najlepiej smakują bez dodatków na zimno. Te rodzaje miodów pitnych najlepiej smakują podane w temperaturze do 12 stopni Celsjusza. Jak zrobić miód pitny w domu i do czego można go dodać?

Ten trunek może być dodatkiem do innych alkoholi, zarówno tych mocnych jak i słabszych drinków. Dodaje się go do wódki, ginu, rumu, ale doskonale smakuje także połączony z sokami owocowymi oraz wieloma potrawami. Miody pitne zrobione na zimno dobrze sprawdzają się jako dodatki do mięs, drobiu, ryb oraz słodkich deserów i wypieków. Tak naprawdę ograniczeniem jest tylko wyobraźnia.

W czym pije się miód pitny?

Aby w jak najlepszy sposób delektować się tym niesamowitym trunkiem, warto zastanowić się nie tylko jak zrobić miód pitny, ale także w czym należy go podawać. Najwięksi smakosze i znawcy zalecają tradycyjny sposób picia miodu pitnego z glinianego kubka. Najlepiej smakować będzie trunek w temperaturze pokojowej.

Tędy po miody pitne

Jak zrobić miód pitny domowym sposobem - przepis i przygotowanie

Przed przygotowaniem się do produkcji własnego napoju, warto zastanowić się jaki rodzaj miodu pitnego chcemy uzyskać oraz jaka ilość napoju nas zadowoli. Aby rozpocząć przygodę z produkcją miodu pitnego w domowym zaciszu, należy zaopatrzyć się w łatwo dostępny sprzęt oraz kilka butelek. Najważniejsze elementy zestawu do miodu pitnego to: kocioł do przygotowania brzeczki, szklany balon, rurka fermentacyjna, miód, drożdże oraz przegotowana woda. Warto przygotować sobie również gumowy wężyk, który pomoże sprawnie ściągnąć płyny oraz butelkę, w której będziemy mogli rozdrobnić drożdże. Po skompletowaniu swojego zestawu do produkcji miodu pitnego, należy wszystko dokładnie oczyścić oraz zdezynfekować. Zabieramy się do pracy, dowiedzmy się teraz jak zrobić miód pitny na ciepło, na zimno i ze spirytusem!

Krok 1 - drożdże

Aby rozpocząć proces przygotowania miodu pitnego musimy zaopatrzyć się w drożdże aktywne, lub przygotować matkę drożdżową z drożdży szlachetnych, które żyły około roku. Drugi sposób jest bardziej pracochłonny i wymaga większego nakładu energii, ale opiszemy obie metody i wybór pozostawiamy wam. Do przygotowanej butelki z drożdżami szlachetnymi należy wlać ¼ litra przegotowanej wody, a następnie zatkać watą i odstawić na 2 - 3 dni do ciepłego, zacienionego miejsca w domu. Matka drożdżowa będzie gotowa, gdy na ściankach butelki widoczna będzie biała piana.

Dla osób ceniących sobie czas, łatwiejszym sposobem będzie zakup drożdży aktywnych, które wystarczy tylko zalać wodą, wymieszać i pozostawić na parę minut. Potrzebna ilość wody i czas na jaki należy je pozostawić, będzie podany na opakowaniu. Tym sposobem przechodzimy do drugiego etapu naszego poradnika jak zrobić miód pitny domowym sposobem.

Krok 2 - brzeczka

To najważniejszy etap w całej produkcji miodu pitnego w domu. W odpowiednio dużym garnku, lub kotle należy wymieszać ze sobą wybrany wcześniej miód oraz przegotowaną wodę zgodnie z proporcjami, które odpowiadają wybranemu przez nas rodzajowi miodu pitnego. Jak zrobić miód pitny półtorak dwójniak, trójniak lub czwórniak?

Proporcje na różne rodzaje miodu pitnego:

  • Półtorak 1 litr miodu na 1,5 litra nasiewu,
  • Dwójniak 1 litr miodu na 2 litry nasiewu,
  • Trójniak 1 litr miodu na 3 litry nasiewu,
  • Czwórniak 1 litr miodu na 4 litry nasiewu.

Zastanawiając się jak zrobić miód pitny w domu, chcemy jak najlepiej się przygotować. Istotną kwestią w tym etapie jest temperatura wody, która dodajemy do miodu. Nie powinna ona przekraczać 40 stopni, ponieważ w przeciwnym wypadku nasz miód straciłby wszystkie właściwości odżywcze. Jak zrobić miód pitny na zimno? Brzeczkę możemy przygotować także w inny sposób, dzięki czemu nasz trunek uzyska intensywniejszy smak i aromat. Bez podgrzewania wody, nasz miód pitny finalnie będzie miał także jaśniejszy kolor.

Aby urozmaicić swój miód pitny do brzeczki można dodać chmiel, zioła, przyprawy korzenne, soki owocowe oraz inne dodatki.

Etap 3 - fermentacja

Jak się robi miód pitny, gdy brzeczka jest już gotowa? Można dodać do niej wcześniej przygotowany roztwór drożdży oraz dokładnie wymieszać całość ze sobą. Przygotowany roztwór należy umieścić w kotle, który zostanie następnie szczelnie zamknięty korkiem, do którego przymocowana zostanie rurka fermentacyjna. Rurkę tę należy zalać wodą, ok 15 ml. Kocioł należy umieścić w zacienionym miejscu o stałej temperaturze w granicach 24 - 28 stopni Celsjusza. Przez kilka pierwszych godzin drożdże będą namnażać się w sposób bardzo intensywny, co zapoczątkuje etap burzliwej fermentacji. Przez pierwsze 10 - 14 dni będziesz mógł zaobserwować dużą ilość gazu oraz piany. Po tym czasie ilość produkowanego gazu się zmniejszy i miód pitny przejdzie w etap fermentacji spokojnej, która będzie trwała od 2 do 6 tygodni. Na końcu tego etapu wytrąci się osad z martwych drożdży, który warto usunąć, aby nie wpłynął na smak naszego miodu pitnego.

Etap 4 - dojrzewanie miodu pitnego

Po usunięciu osadu z dna, należy przelać nasz miód pitny umieścić w ciemnym pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi od 10 do 15 stopni. W czasie dojrzewania należy regularnie sprawdzać trunek. Jeśli znów wytrąci się osad, należy zlać miód i oczyścić zbiornik. Dzięki regularnej kontroli, miód uzyska pożądany smak oraz kolor. Na sam koniec swojej przygody z produkcją miodu pitnego należy rozlać go do butelek. Jak zrobić miód pitny dwójniak i trójniak? Należy wrócić do wcześniej przedstawionych rodzajów miodu pitnego i przypomnieć sobie ile czasu, każdy z tych miodów musi leżakować. Miód pitny dwójniak potrzebuje około 4 lat, natomiast trójniak paru miesięcy.

Jak zrobić miód pitny ze spirytusem

Ciekawym pomysłem na nalewkę może być miodówka, czyli połączenie miodu, spirytusu oraz wody. Jej wykonanie jest banalnie proste, a w przeciwieństwie do klasycznego miodu pitnego, można wypić ją zaraz po przygotowaniu. Aby zrobić miód pitny ze spirytusem wystarczy 1 litr miodu wielokwiatowego/lipowego/gryczanego, 1 litr przegotowanej wody oraz 1 litr spirytusu 96%. Wszystkie składniki należy ze sobą połączyć, wymieszać, a następnie przelać do butelek. W ten sposób powstanie świetnie rozgrzewający i pyszny napój, który można od razu podać gościom. Ważna informacja dla wszystkich osób, które zastanawiają się jak zrobić miód pitny ze spirytusem - nie można do tego użyć miodu syntetycznego.

Jakie właściwości ma nalewka z miodu? Wykorzystywana jest głównie w okresie jesienno - zimowym, gdy wiele osób cierpi z powodu obniżonej odporności organizmu. Miodówka świetnie sprawdza się w czasie grypy, przeziębienia oraz na ból gardła. Ma także działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe.

Czym można wzbogacić miód pitny ze spirytusem? Aby zmienić smak trunku można dodać do niego sok z cytryny oraz dowolne przyprawy, np. cynamon, goździki, imbir, wanilię, kardamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową, skórkę pomarańczy czy kawę. Wszystkie kompozycje są dozwolone! Aby stworzyć swój ulubiony rodzaj miodu pitnego, należy swobodnie eksperymentować, aż uzyskamy satysfakcjonujące nas efekty, w postaci pysznego napoju.

Podsumowanie

Należy pamiętać, że jest to dość mocny alkohol, który pije się inaczej, w zależności od rodzaju jednak zawsze należy zachować umiar. Jak każdy taki produkt, jest on przeznaczony dla osób pełnoletnich. Nie powinien być spożywany przez kobiety ciężarne oraz karmiące. Osoby walczące z nadmiarem kilogramów oraz cukrzycy, powinni z niego zrezygnować, lub znacznie ograniczyć, ponieważ zawiera duża ilość węglowodanów. Miód pitny powinien być przechowywany w ciemnym, suchym i stosunkowo chłodnym miejscu w szczelnie zamkniętej butelce. Butelka ta powinna być trzymana w pozycji leżącej. Jest to produkt ciekawy, a proces jego domowej produkcji na pewno jest niezapomnianym, satysfakcjonującym doświadczeniem. Warto się do tego przyłożyć, ponieważ efekty w postaci pysznego trunku zachwycą nawet najbardziej wybrednych koneserów i gości. Mamy nadzieję, że dzięki naszemu przepisowi wiesz już jak zrobić miód pitny, dlatego życzymy Ci udanej zabawy w kuchni.

Tędy po miody pitne

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium