
Miodowy chlebek bananowy to zdrowa i smaczna przekąska. Warto dowiedzieć się o niej więcej.
Chlebek bananowy z miodem – co to jest?
Chlebek bananowy z miodem to rodzaj babkowego ciasta. Pochodzi on ze Stanów Zjednoczonych, gdzie należy do jednych z ulubionych wypieków, ale w Europie także zyskał on dużą popularność. Przyrządza się go w bardzo łatwy sposób, dlatego warto się na niego zdecydować. Głównym składnikiem są banany, ale i cukier (miód). Może to być pyszna przekąska w ciągu dnia, ale i pomysł na zdrowe śniadanie lub wartościowy podwieczorek. Idealnie sprawdzi się również podczas różnych spotkań czy imprez okolicznościowych. Warto tutaj jeszcze dodać, że prosty chlebek bananowy z miodem nie jest bardzo kaloryczny. Wyglądem nie przypomina on tradycyjnego chleba, wyrasta na ciężki i niewysokie ciasto.
Jaka jest historia miodowego chlebka bananowego?
Istnieje kilka teorii powstania miodowego chlebka bananowego. Jedna z nich dotyczy wykorzystania dojrzałych czy też przejrzałych bananów. W celu uniknięcia ich wyrzucenia wymyślono ich zastosowanie do stworzenia chlebka bananowego z miodem. Inna wersja dotyczy wymyślenia tego wypieku w celu rozreklamowania proszku do pieczenia, który jest do niego dodawany. Banany trafiły do Ameryki w 1870 roku, sprowadzone one były z Jamajki przez kapitana Lorenzo Dow Bakera. W 1899 roku kilku producentów połączyło swoje siły, po czym w 1947 roku stworzona została marka Chiquita, która do dnia dzisiejszego jest głównym dostawcą bananów w USA. Natomiast sam przepis na prosty chlebek bananowy pojawił się w 1933 roku i opublikowany on został w książce należącej do marki Pillsbury Balanced Recipes Cookbook. Na uwagę zasługuje tutaj również fakt, że w Stanach Zjednoczonych co roku (23 lutego) obchodzony jest Narodowy Dzień Chleba Bananowego.
Jakie składniki są potrzebne do przygotowania chlebka bananowego z miodem?
Chlebek bananowy z miodem nie składa się z wielu składników. Podstawą są tutaj oczywiście mocno dojrzałe banany, które zapewniają lepkość dodawanej mące (białej lub pełnoziarnistej). Kolejnym dodatkiem jest tłuszcz, na przykład masło, maślanka lub jogurt. Ważne są również jajka oraz miód. Do chlebka używa się również proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Jego smak można wzbogacać różnymi składnikami, na przykład orzechami, rodzynkami, słonecznikiem, przyprawami (imbirem, cynamonem, kardamonem albo wanilią), kawałkami czekolady, płatkami owsianymi, płatkami jaglanymi czy też siemieniem lnianym.
Chlebek bananowy przepis – jak przyrządzić ten pyszny wypiek?
Przyrządzenie chlebka bananowego z miodem rozpoczyna się od rozgniecenia dojrzałych bananów (około 4 sztuk). Kolejnym krokiem jest połączenie ich z mąką (1,5 szklanki), roztopionym masłem (75 gram), 1 jajkiem, 1-2 łyżkami miodu i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Można również dodać szczyptę soli i łyżeczkę sody oczyszczonej. Do ich mieszania nie trzeba używać miksera, można to zrobić ręcznie za pomocą łyżki lub nawet widelca. Należy zaznaczyć, że wszystkie te składniki powinny być wcześniej przechowywane w temperaturze pokojowej. Natomiast mąka musi być już przesiana. Gdy już wszystko zostanie dokładnie wymieszane, to należy przełożyć ciasto do prostokątnej formy (keksówki), którą trzeba wcześniej wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką. Ciasto powinno się piec około 60 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Po tym czasie należy sprawdzić długim patyczkiem, czy wypiek jest upieczony. Jeśli będzie jeszcze mokre, to trzeba jeszcze chwilę zostawić je w piekarniku. Warto pamiętać, żeby kroić chlebek dopiero, jak ostygnie. Jego zaletą jest też to, że może on być mrożony. Wiedząc już, jak zrobić chlebek bananowy wiele osób z pewnością zdecyduje się na ten wypiek.
Jakie właściwości odżywcze mają banany?
Banany posiadają wiele właściwości odżywczych, przez co wykazują wiele właściwości prozdrowotnych. W 100 gramach tego owocu zawarte jest:
- około 1 gram białka;
- około 23 gramy węglowodanów;
- około 0,5 grama tłuszczu;
- około 3 gramy błonnika pokarmowego.
Są one również źródłem wielu witamin (z grupy B, C, K, E oraz A) i minerałów. Dostarczają między innymi potasu, dzięki czemu mogą zapobiegać nadciśnieniu tętniczemu. Znajdują się w nich również: mangan, cynk, żelazo, wapń, fosfor, ale i naturalne przeciwutleniacze, które redukują niekorzystne działanie wolnych rodników.
Jakie właściwości odżywcze ma miód?
Miód zawiera między innymi fruktozę, glukozę, kwasy organiczne i enzymy. Jest to źródło wielu cennych minerałów, na przykład żelaza, magnezu, fosforu, wapnia i potasu, a także witamin (C i B). Charakteryzuje się on licznymi właściwościami prozdrowotnymi. Pomaga w leczeniu przeziębienia, chorób infekcyjnych takich jak ból gardła, kaszel i chrypka. Uznawany on jest za zdrowszy zamiennik cukru.
Jak podawany jest prosty chlebek bananowy z miodem?
W Stanach Zjednoczonych chlebek bananowy z miodem traktowany jest jako chleb, mimo że nie ma z nim nic wspólnego. Spożywany on jest zazwyczaj o poranku jako dodatek do kawy lub herbaty, ale jako samodzielna przekąska. Co ciekawe, opiekany on bywa w tosterze i smarowany masłem. Zdarza się, że suchy chlebek bananowy wykorzystywany jest do przygotowania francuskich tostów. Podawany on również bywa z różnymi dodatkami, na przykład z masłem orzechowym, dżemem, kremem czekoladowym, serkiem śmietankowym. Można go też połączyć z jogurtem naturalnym oraz owocami. Świetnie komponuje się także z lodami.
Czym wyróżnia się prosty chlebek miodowy z bananami?
Prosty chlebek miodowy to doskonały wybór, gdyż nie zawiera tłuszczów nasyconych. Jego niewątpliwą zaletą jest to, że można go dowolnie modyfikować, dostosowując jego wersję do swoich upodobań. Co więcej, jest on jedyny w swoim rodzaju, ponieważ ciężko jest znaleźć jego zamiennik w innych narodowych kuchniach. Nieco podobnym wypiekiem jest jedynie ciasto marchewkowe.
Chlebek bananowy z miodem to lekki, słodki i wilgotny wypiek, który zawiera wiele wartości odżywczych. Jest on szybki i łatwy w przyrządzeniu, więc warto go zrobić.