Masło Ghee klarowane
Opis
Masło klarowane, wytwarzane w sposób tradycyjny, przez 8-12 godzin, w powolnym procesie zaczerpniętym z indyjskiej receptury. Z mleka polskich krów, pasionych na bieszczadzkich pastwiskach. Masło klarowane jest idealne do smażenia - ma wysoką temperaturę dymienia 260 stopni Celsjusza. Czy może być lepiej?
Właściwości masła klarowanego Ghee:
- Ma wysoką temperaturę dymienia, co oznacza, że świetnie nadaje się do smażenia potraw - nie przypala się i nie wydziela szkodliwych substancji.
- Ma głęboki, śmietankowo-maślany aromat, którym delikatnie nasyca potrawę, podkreślając jej smak.
- Nie zawiera złego cholesterolu.
- Tłuszcz mleczny jest świetnym transporterem witamin, ułatwia więc ich wchłanianie.
- Poprawia trawienie, oczyszczając układ pokarmowy ze złogów.
- Wpływa pozytywnie na pracę mózgu, wzmacniając połączenia neuronowe.
- Doskonale działa na wzrok.
- Masło klarowane Ghee nie zawiera kazeiny, laktozy ani glutenu - może być spożywane przez osoby cierpiące na ich nietolerancję.
- Stosowane kosmetycznie nawilża skórę, wygładza ją, może być stosowany do masaży i kąpieli.
Masło klarowane Ghee to inspirowany indyjską sztuką tłuszcz mleczny - 100% natury w Twojej kuchni. Najzdrowszy tłuszcz do smażenia, świetnie sprawdzający się jako dodatek do pieczenia, duszenia potraw lub jako zdrowy zastępnik tradycyjnego masła na kanapce. Z naszego doświadczenia wynika, że kto raz zaprosi masło klarowane do swojej kuchni, już nie wraca do mniej zdrowych alternatyw!
Masło klarowane ze względu na proces, w jakim zostaje przygotowane, ma długą datę ważności i nie musi być przechowywane w lodówce. Zawsze miękkie, kremowe masło w Twojej kuchni!
Nasz sposób na masło klarowane: dodaj łyżeczkę masła klarowanego i odrobinę oleju kokosowego do świeżo zaparzonej kawy. Przygotowany napój zmiksuj do wytworzenia się pianki. Przygotujesz w ten sposób napój zwany “bulletproof coffee”, który doda Ci energii!