Jak zrobić kimchi w domu – przepisy

Jak zrobić kimchi w domu – przepisy

Kimchi to popularne danie, które jest symbolem kuchni koreańskiej. Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, dlatego warto poznać najważniejsze zasady jej przyrządzenia oraz najpopularniejsze przepisy!

Czym jest kimchi?

Kimchi to jedno z tradycyjnych koreańskich dań, które bazuje na kapuście oraz innych warzywach. To znany i popularny fermentowany produkt w Korei, który bardzo często podawany jest jako dodatek do dań głównych. Przygotowywane jest ono poprzez fermentację różnych, świeżych warzyw - głównie kapusty pekińskiej i dodatków, takich jak na przykład ogórki, rzodkiewki, cebula, pikantne przyprawy, czosnek. Warto tu dodać, że tradycyjne kimchi zawiera też pastę z ryb fermentowanych (między innymi krewetek). Na uwagę zasługuje również to, że produkt jest bogaty w minerały, witaminy, błonnik i zawiera probiotyki. Jest to niewątpliwie dużą zachętą do tego, aby dowiedzieć się, jak zrobić kimchi, aby móc cieszyć się jej smakiem i cennymi właściwościami prozdrowotnymi.

Jakie są najważniejsze zasady przygotowywania kimchi w domu?

Do najważniejszych zasad przyrządzania kimchi w domu należy przede wszystkim zaliczyć:

  • wybór odpowiedniej kapusty (tradycyjnie kimchi przygotowywane jest z pekińskiej kapusty, musi być ona chrupiąca, świeża, a jej liście muszą być jasnozielone - należy unikać kapusty zbyt dojrzałej, a tym bardziej zbyt miękkiej);
  • dobór świeżych warzyw i dodatków (wszelkie warzywa również muszą być świeże, nie mogą być zbyt dojrzałe);
  • właściwy dobór składników na pastę przyprawową, bardzo ważne jest to, aby pokryć nią równomiernie wszystkie warzywa;
  • odpowiednie solenie (trzeba pamiętać o tym, że kapustę soli się przed dodaniem do niej przypraw – warto dodać ocet do pasty przyprawowej, aby utrzymać kwasowość podczas procesu fermentacji);
  • na czas fermentacji należy wszystko umieścić w hermetycznym słoju lub pojemniku, trzeba upewnić się, że warzywa są dobrze ubite, istotne jest również to, żeby w naczyniu lub pojemniku nie było pustych przestrzeni, jedynie trzeba zostawić trochę miejsca na górze w celu umożliwienia swobodnego wydzielania się gazu podczas procesu fermentacji – tak przygotowane kimchi należy pozostawić w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej;
  • w celu zatrzymania procesu fermentacji należy przenieść kimchi do lodówki, co więcej przechowując ją w niskiej temperaturze, dłużej pozostanie świeże.

Stosując się do powyższych zasad, z pewnością cały proces przygotowania kimchi w domu będzie o wiele łatwiejszy. Trzeba tu jednak zaznaczyć, że są to tylko ogólne wskazówki, które mogą różnić się w zależności od wybranego wariantu kimchi.

Jakie błędy są najczęściej popełniane podczas przygotowywania kimchi w domu?

Podczas samodzielnego przygotowywania kimchi w domu popełniane są najczęściej następujące błędy:

  • zbyt krótki czas fermentacji (co skutkuje tym, że potrawa jest niesmaczna);
  • zbyt długi czas fermentacji (co skutkuje tym, że potrawa jest zbyt miękka i za kwaśna);
  • niewystarczająca ilość soli (co skutkuje tym, że kapusta puści niewiele soku);
  • zbyt duża ilość soli (co skutkuje tym, że kimchi jest za słone);
  • zbyt duża ilość przyprawowej mieszanki (co skutkuje tym, że kimchi staje się bardzo pikantne);
  • nieprzestrzeganie zasad higieny (co skutkuje tym, że w potrawie mogą pojawić się niepożądane bakterie czy też pleśń);
  • nieprzestrzeganie warunków właściwego przechowywania kimchi podczas procesu fermentacji (co skutkuje tym, że proces może się nie powieść);
  • nieprzestrzeganie zasad przechowywania zrobionego już produktu (co skutkuje tym, że traci on jakość i smak).

Warto zwrócić uwagę na najczęściej popełniane błędy podczas przygotowywania kimchi w domu i starać się ich unikać.

Jak przygotować tradycyjne koreańskie kimchi?

Jak zrobić kimchi z kapusty pekińskiej, z której wykonywane jest tradycyjne koreańskie kimchi? Do przyrządzenia tego dania potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej (najlepiej duża);
  • 4 szklanki wody;
  • 1 łyżka imbiru (startego na tarce);
  • 1/4 szklanki soli;
  • 4 ząbki czosnku (posiekanego drobno);
  • 1 łyżka pasty rybnej;
  • 1 łyżka startego korzenia chrzanu;
  • 1 łyżka cukru;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 4 cebule dymki (pokrojone na kawałki o długości 5 centymetrów);
  • 2 łyżki przyprawy z ostrej papryki.

Sposób przyrządzenia:

  • przygotowanie kapusty - należy zdjąć zewnętrzne liście, przekroić główkę na pół i usunąć z niej twardą część przy samej nasadzie; następnie trzeba pokroić kapustę na kawałki (około 5 centymetrów) i umieścić je w dużej misce;
  • posolenie kapusty – w oddzielnej misce trzeba rozpuścić sól w wodzie i taką mieszanką polać kapustę; całość należy zostawić na około 2 godziny, do czasu aż kapusta zmięknie (warto ją co jakiś czas obracać, aby równomiernie się osoliła);
  • przygotowanie mieszanki przypraw – w małej miseczce trzeba wymieszać wszystkie przyprawy (imbir, korzeń chrzanu, czosnek, pastę rybną, cukier, sos sojowy oraz ostrą papryczkę);
  • odsączenie wody z kapusty - należy to zrobić po około 2 godzinach, po czym kapustę umieszcza się ponownie w dużej misce;
  • dodanie mieszanki przypraw do kapusty i dokładne wymieszanie całości, po czym należy wsypać cebulę i ponownie wymieszać;
  • przełożenie całości do dużego słoja i dociskanie w celu usunięcia powietrza oraz zakręcenie słoika i pozostawienie go na 2 dni w temperaturze pokojowej, aby się zakisiło, a następnie włożenie go do lodówki, aby spowolnić proces fermentacji, co pozwoli uzyskać wyraźniejszy smak.

Jak przygotować polskie kimchi?

Jak zrobić kimchi po polsku? Taki przepis opiera się głównie na kapuście kiszonej. Do przyrządzenia tej potrawy potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 kg kapusty kiszonej;
  • 1 cebula (pokrojona w paski);
  • 1 duża marchewka (starta na tarce);
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno posiekane);
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1 łyżka sosu sojowego;
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (przyprawy);
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub ryżowego;
  • 1 łyżeczka pikantnej papryki (przyprawy);
  • 1 łyżeczka startego imbiru.

Sposób przygotowania polskiego kimchi:

  • odsączenie kapusty kiszonej z nadmiaru soku (nie należy jej płukać);
  • wymieszanie wszystkich składników (cebuli, marchewki, czosnku, cukru, octu, papryki, imbiru);
  • wymieszanie kapusty kiszonej z pozostałymi składnikami - składniki muszą równomiernie pokryć kapustę;
  • przełożenie mieszanki do słoików, dociskając ją, aby usunąć z niej powietrze;
  • pozostawienie kimchi na kilka dni w pokojowej temperaturze, aby zaczęło fermentować;
  • przestawienie kimchi do lodówki po kilku dniach, aby zatrzymać proces fermentacji (po upływie kilku dni będzie ona gotowa do spożycia).

Jest to tylko przykładowy przepis, ale jest w znacznym stopniu dostosowany do polskiego smaku i stylu.

Jak przygotować szybkie kimchi?

Jak zrobić kimchi w domu nie poświęcając na to zbyt wiele czasu? Można to zrobić między innymi w poniżej opisany sposób. Do przygotowania szybkiego kimchi potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 duża główka pekińskiej kapusty (pokrojona na kawałki);
  • 3 cebule zielone (pokrojone w plasterki);
  • 2 łyżki pasty gochujang (opcjonalnie);
  • 2 marchewki (starte na tarce);
  • 2 ząbki czosnku (posiekane drobno);
  • 1 łyżka cukru;
  • 2 łyżki sosu rybnego;
  • 1 łyżka octu ryżowego;
  • odrobina soli do smaku;
  • 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie).

Sposób przygotowania szybkiego kimchi:

  • wymieszanie posiekanej kapusty ze wszystkimi warzywami (cebulą, marchewką, czosnkiem);
  • wymieszanie pasty gochujang z sosem rybnym, octem, cukrem i sezamem;
  • połączenie mieszanki warzyw z przyprawami oraz solą (tak, aby warzywa były równomiernie pokryte wszystkimi przyprawami);
  • przełożenie całej mieszanki do słoików lub innych pojemników i pozostawienie ich na kilka godzin w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej, aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły;
  • przechowywanie w lodówce i spożywanie (im dłużej będzie stało w lodówce, tym bardziej będzie rozwijało swoje walory smakowe i wyrazistość).

Powyższy przepis przedstawia sposób na szybkie i łatwe kimchi. Jest to przykładowa receptura, która może różnić się w zależności od osobistych preferencji smakowych. Pomimo krótkiego procesu fermentacji, tak przygotowane kimchi zachwyca swoim smakiem.

Jakie są najpopularniejsze rodzaje kimchi?

Istnieje wiele przepisów na przyrządzenie kimchi. Wszystko zależy od ostatecznie wybranych składników. Do najpopularniejszych rodzajów kimchi zalicza się między innymi:

  • kimchi z kiszonej kapusty (nazywana Baechu Kimchi) - to bez wątpienia najbardziej powszechny rodzaj kimchi, który przygotowywany jest z kiszonej kapusty pekińskiej, charakteryzuje się wyrazistym smakiem, kwasowością i pikantnością;
  • kimchi z białej rzodkiewki (nazywana Dongchimi) - przygotowywane jest z białej rzodkiewki, charakteryzuje się tym, że jest zdecydowanie delikatniejsze i mniej pikantne od innych rodzajów kimchi; często bywa podawane na zimno jako dodatek do dań;
  • kimchi z kolendrą (nazywana Ggakdugi) - przygotowywane z kiszonej kolendry, charakteryzuje się pikantnym smakiem i chrupiącą konsystencją;
  • kimchi z rzodkiewki (nazywana Kkakdugi) - przygotowywane jest z kiszonej rzodkiewki, charakteryzuje się chrupiącą konsystencją i pikantnym smakiem;
  • kimchi z rzeżuchą (nazywana Gat Kimchi) - przygotowywane jest z rzeżuchy, charakteryzuje się wyrazistym smakiem i lekko gorzkawym posmakiem;
  • kimchi z ogórka (nazywana Oi Sobagi) - przygotowywane jest z kiszonego ogórka, charakteryzuje się świeżym smakiem i chrupiącą konsystencją;
  • kimchi z jarmużu (Gul Kimchi) - przygotowywane jest z kiszonego jarmużu, charakteryzuje się silnym smakiem i lekko gorzkawym posmakiem.

Poza tymi rodzajami kimchi istnieje wiele innych odmian regionalnych, jak i sezonowych, które różnią się nie tylko składnikami, ale i sposobem przygotowania.

Jak wykorzystuje się kimchi w kuchni?

Kimchi jest bardzo uniwersalną potrawą. Można ją podawać jako dodatek do dań, na przykład do gołąbków, zup, makaronów, potraw z ryżem i wiele innych. Bywa ona także używana jako składnik do sushi. Można ją również spożywać jako samodzielny posiłek. Coraz więcej osób komponuje ją z burgerami i kanapkami. Dodawana jest także do ciasta naleśnikowego czy też do placków ziemniaczanych. Spotkać się można też z sałatkami, których składnikiem jest kimchi.

Gdzie można kupić kimchi?

Kimchi gdzie kupić? Jeśli komuś przyrządzenie kimchi wydaje się zbyt skomplikowane i czasochłonne, to może kupić gotowy produkt. Znaleźć go można w różnych sklepach spożywczych - najlepiej w takich, które specjalizują się w żywności azjatyckiej. Przekonaj się sam, że najlepsze kimchi można znaleźć właśnie u nas. Sprawdź ofertę naszego sklepu internetowego i rozkoszuj się niezrównanym smakiem naszych wyjątkowych wariantów kimchi, które przeniosą Cię w kulinarną podróż do serca Korei.

Kimchi – lepiej kupić czy przyrządzić samodzielnie?

Jeśli ktoś zastanawia się, czy lepiej kupić kimchi niż przygotowywać je samemu w domu, to nie ma tutaj jednoznacznej odpowiedzi. Oczywiście oba rozwiązania posiadają wiele zalet, jednak w ostateczności decyzja należy do indywidualnych preferencji. Wśród zalet kupowania gotowego produktu można wyróżnić między innymi:

  • wygodę i oszczędność czasu (nie trzeba kupować pojedynczych składników i poświęcać czas i wysiłek na przygotowanie kimchi);
  • duży wybór (w sklepach dostępnych jest wiele różnych smaków, wariantów tego produktu – od tradycyjnego, po produkt z różnymi składnikami/dodatkami).

Natomiast do plusów samodzielnego przyrządzenia kimchi, zalicza się na przykład:

  • satysfakcję z tworzenia własnego produktu;
  • możliwość eksperymentowania z dodatkami;
  • kontrola nad świeżością i jakością składników.

Zatem dla osób niemających czasu lub nielubiących przyrządzania samodzielnie potraw, zdecydowanie lepszym wyborem będzie kupno kimchi w sklepie. Zaś dla miłośników domowej kuchni, wiele radości sprawi przyrządzenie tego produktu samodzielnie.

Kimchi jest niezwykłą potrawą, która nie tylko świetnie smakuje, ale i posiada wiele cennych wartości odżywczych oraz właściwości prozdrowotnych. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane i nie wymaga posiadania ani specjalistycznej wiedzy ani specjalnych umiejętności.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium