
Przepis na zakwas buraczany
Poznaj nasz wspaniały przepis na zakwas z buraków, w którym krok po kroku omawiamy, jak prawidłowo go zrobić. Zacznij od przygotowania wszystkich składników:
- 1 kilogram buraków;
- 1 litr przegotowanej i ostudzonej wody;
- 1 łyżka soli;
- 4 duże ząbki czosnku;
- 5 ziaren ziela angielskiego;
- 3 liście laurowe.
W przepisach często pojawiają się inne dodatkowe przyprawy, takie jak na przykład pieprz czy kminek. Jednak, jeśli jest to twój pierwszy zakwas z buraków, to polecamy użyć tradycyjnych, podstawowych składników.
Jak już wszystko przygotujesz, to możesz przystąpić do pokrojenia buraków w ćwiartki lub plastry – nie musisz obierać buraków, możesz zrobić zakwas z buraków nieobranych, ale pamiętaj, żeby dobrze je umyć. Następnie w dużym słoiku układaj te warzywa warstwami – możesz najpierw trochę ich ułożyć, dodać czosnek, liście laurowe oraz ziela angielskie i położyć kolejną warstwę buraków, aż do wypełnienia słoja (te dodatki możesz też dodać dopiero na sam wierzch ułożonych buraków). Kolejnym krokiem jest zalanie warzyw wodą wymieszaną z solą (buraki muszą być całkowicie zalane). Na koniec przykryj słoik gazą i odstaw w ciepłe miejsce na kilka dni (5-7). Już po paru dniach zakwas zacznie pracować. Jeśli zauważysz bąbelki i poczujesz lekko kwaśny zapach, to będzie oznaczało, że fermentacja przebiega prawidłowo.
Gdy już stwierdzisz, że zakwas wyszedł dobrze i nie ma pleśni, to przecedź go przez sitko, przelej do butelek i przechowuj w lodówce. Ukiszone buraki z zakwasu możesz wykorzystać do zup lub surówek. Zapewniamy, że ten domowy zakwas z buraków czerwonych świetnie sprawdzi się w każdym przepisie na barszcz.
Uważasz, że nie poradzisz sobie z samodzielnym przygotowaniem zakwasu? Nie martw się! W naszym sklepie znajdziesz duży wybór żywych kiszonek z buraków!
Właściwości zakwasu buraczanego
Zakwas z buraków to fermentowany napój wyróżniający się wyrazistym smakiem i aromatem. Buraczany zakwas, podobnie jak inne kiszonki (na przykład kapusta lub ogórki kiszone) powstaje w wyniku procesu fermentacji z udziałem dobrych kultur bakterii. Jego charakterystyczny, delikatnie kwaskowaty smak jest efektem działania bakterii fermentacji mlekowej, które przekształcają cukry zawarte w burakach. Można w nim również wyczuć różne przyprawy, które są dodawane w trakcie jego produkcji, między innymi czosnek. Zakwas może być przygotowywany z różnych odmian buraków, co wpływa nie tylko na jego smak, ale i kolor. Na przykład zakwas z buraków ćwikłowych ma intensywnie czerwoną barwę i głęboki smak, zaś zakwas z buraków żółtych ma pomarańczowo-złocisty odcień i delikatniejszyposmak.
Kiedy warto pić zakwas buraczany?
Zastanawiasz się, kiedy najlepiej pić zakwas z buraków? Możesz go pić zarówno rano, jak i wieczorem. Wszystko zależy od tego, jak chcesz go wykorzystać w swojej codziennej diecie. Jednak polecamy stosować go na czczo lub na około 30 minut przed posiłkiem. Zakwas najlepiej smakuje schłodzony, ale można go również podgrzać do temperatury pokojowej (nie doprowadzając do wrzenia). Ten napój z buraków możesz spożywać codziennie, ale w małych ilościach – około 120 ml dziennie.
Jak wykorzystać zakwas buraczany w kuchni?
Napój fermentowany z buraków możesz stosować na wiele ciekawych sposobów, nie tylko do barszczu! Jego intensywny kolor i smak sprawiają, że zakwas się nadaje do różnych dań. Przedstawiamy kilka pomysłów na jego wykorzystanie:
- zakwas na barszcz na święta – to klasyczne i najpopularniejsze zastosowanie, zakwas nadaje barszczowi intensywną barwę i głęboki smak;
- chłodnik z buraków – schłodzony zakwas można użyć jako bazę do chłodnika;
- zupa krem z buraków – dodanie zakwasu podkreśli smak kremowanej zupy z buraków i nada jej przyjemnej kwasowości;
- barszcz ukraiński – dodanie zakwasu sprawi, że smak tej zupy będzie bardziej wyrazisty;
- ciasto czekoladowo-buraczane – kilka łyżek zakwasu wzmocni kolor i aromat ciasta;
- dressing do sałatek – zakwas w połączeniu z oliwą, musztardą i miodem tworzy świetny sos do sałatki;
- dodatek do koktajli – dodając kilka łyżek zakwasu, można wzbogacić smak koktajli zarówno tych warzywnych, jak i owocowych;
- składnik pieczywa – dodanie zakwasu do ciasta na chleb sprawi, że uzyska on lekko kwaśny posmak;
- składnik marynaty do mięsa – zakwas dzięki swojej kwasowości świetnie zmiękcza mięso;
- baza do kiszonek – zakwas można wykorzystać do kiszenia innych warzyw, na przykład marchwi, kapusty,kalafiora, ogórków czy rzodkiewek;
- sos do warzyw lub ryb – zakwas świetnie komponuje się z pieczonymi rybami i warzywami, dodaje im wyrazistości.
To tylko niektóre przykłady zastosowania buraczanego zakwasu w kuchni. Możesz eksperymentować i dodawać go do różnych dań i napojów wzbogacając ich kolor i smak!
Inne wykorzystanie zakwasu buraczanego
Buraczany zakwas można wykorzystać nie tylko w kuchni. Oto kilka przykładów jego zastosowania w domu:
- naturalny barwnik – zakwas jest dobry do barwienia tkanin, papieru czy nawet wielkanocnych pisanek na intensywnie różowy, czerwony lub bordowy kolor;
- naturalna odżywka dla roślin doniczkowych – co prawda zakwas nie jest typowym nawozem, ale dzięki fermentacji może służyć do nawożenia kwiatów, zwłaszcza tych, które lubią lekko kwaśne podłoże;
- domowa farba do prac plastycznych – zakwas nadaje się również do malowania przeróżnych wzorów, szczególnie do efektu rozmycia lub cieniowania kolorów.
Jak przechowywać zakwas buraczany?
Buraczany zakwas to produkt żywy, dlatego należy go odpowiednio przechowywać. Najlepiej trzymać zakwas w lodówce, dzięki czemu przedłuży się jego trwałość, ale i zapobiegnie nadmiernemu kwaśnieniu (niska temperatura spowalnia dalszy proces fermentacji buraków). Możesz go również przechowywać w spiżarni, ważne jest tu to, żeby było to chłodne miejsce, gdyż optymalna temperatura dla niego to 2-8 stopni Celsjusza. Unikaj trzymania go w cieple. Istotne jest również to, żeby szklany słoik lub butelka była zawsze szczelnie zamknięta, aby zminimalizować dostęp powietrza, które może wpływać negatywnie na jego jakość i świeżość.
Po czym poznać, że zakwas jest zepsuty?
Do podstawowych oznak zepsucia się zakwasu buraczanego zaliczamy:
- pleśń – jeśli na powierzchni tego produktu zauważysz białe, czarne, zielone lub niebieskie naloty, to zakwas należy wyrzucić;
- nieprzyjemny zapach – jeśli wyczujesz zapach stęchlizny, gnijących warzyw lub fermentacji alkoholowej, będzie to oznaczało, że zakwas się zepsuł – w takiej sytuacji również należy się go pozbyć (pamiętaj, że powinien on przyjemnie pachnieć burakami z lekką nutą kwasowości);
- gorzki smak – jeśli wyczujesz zgniły, gorzki lub nieprzyjemny smak zakwasu, to także musisz się go pozbyć, gdyż nie nadaje się on do spożycia;
- śliska konsystencja – jeśli dostrzeżesz, że zakwas zrobił się lepki, gęsty lub śluzowaty, to czym prędzej go wyrzuć, gdyż prawdopodobnie doszło do fermentacji bakteryjnej.
Idealny zakwas – na co zwrócić uwagę przy zakupie?
Na sklepowych półkach dostępnych jest wiele propozycji buraczanego zakwasu od różnych producentów, którzy próbują zachęcić do zakupu swoich produktów chwytliwymi hasłami reklamowymi, na przykład „zdrowy zakwas zwiększający odporność organizmu”, „pyszny i zdrowy zakwas z buraków gotowanych” czy też „najlepszy zakwas z buraków do barszczu”. Jak więc wybrać dobry zakwas? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii, a mianowicie:
- prosty skład – idealny buraczany zakwas powinien zawierać tylko i wyłącznie naturalne składniki, takie jak buraki, woda czy sól oraz ewentualne dodatki typu czosnek lub przyprawy, należy unikać produktów z konserwantami czy sztucznymi dodatkami;
- konsystencja, kolor i klarowność – dobry zakwas powinien być płynny i lekko mętny, a jego kolor powinien byćgłęboki i ciemnoczerwony (jeśli będzie miał mało intensywny kolor i będzie on całkowicie przezroczysty, to może oznaczać, że to sok z kiszonych buraków, a nie prawdziwy zakwas – warto pamiętać, że sok i zakwas to dwa różne produkty), należy unikać produktów o gęstej konsystencji, gdyż może ona świadczyć o niskiej jakości zakwasu;
- opakowanie – idealny zakwas powinien znajdować się w szklanej butelce lub słoiku, ponieważ opakowaniaplastikowe mogą wpływać na jego świeżość i jakość, co więcej szkło sprawia, że zakwas zachowuje swój naturalny smak i aromat w przeciwieństwie do plastiku.
Jeśli będziesz zwracał uwagę na powyższe aspekty, to z pewnością wybierzesz dobry jakościowo zakwas.
Przeciwwskazania do spożywania zakwasu
Istnieją pewne przeciwwskazania do spożywania tego kiszonego napoju buraczanego, należą do nich między innymi:
- alergie i nietolerancje pokarmowe – spożycie zakwasu może wywołać niepożądane reakcje alergiczne, zwłaszcza u osób uczulonych na buraki lub składniki dodane do zakwasu;
- dolegliwości żołądkowo-jelitowe – zakwas może powodować różne problemy żołądkowe, zwłaszcza u osób z refluksem czy nadkwasotą;
- cukrzyca i insulinooporność – spożywanie zakwasu może wpływać na wzrost poziomu cukru we krwi, zwłaszcza w przypadku nieodpowiednio zbilansowanej diety u cukrzyków lub osób z insulinoopornością.
W powyższych przypadkach należy spożywać zakwas ostrożnie, w ograniczonych ilościach lub całkowicie go unikać. Najlepszym rozwiązaniem jest skonsultowanie się z lekarzem, który po dokładnej analizie zdecyduje, czy dana osoba może włączyć do swojej diety żywą kiszonkę z buraków.
Ile kosztuje dobry zakwas buraczany?
Cena fermentowanego napoju z buraków zależy między innymi od pojemności opakowania, producenta oraz składników. Produkt oferowany jest zazwyczaj w butelkach o pojemności 500 ml, a jego koszt waha się od 10 do 20 zł. Trzeba pamiętać, że mowa jest tutaj o zakwasie, a nie o soku z buraków. Są to dwa różne napoje, które łatwo pomylić – przy czym sok jest zdecydowanie tańszy.
Dlaczego warto kupić żywą kiszonkę z buraków z Pasieki Rodziny Sadowskich?
Wybierając zakwas buraczany od Pasieki Rodziny Sadowskich, sięgasz po produkt o najwyższej jakości. Oferujemy niepasteryzowane napoje z kiszonych buraków przygotowywane wyłącznie na wodzie źródlanej. Są one w 100% naturalne, niefiltrowane i niepasteryzowane. Nie zawierają konserwantów i sztucznych dodatków. Nasze zakwasy z buraków są gotowe do spożycia. Dostępne są u nas różnorodne warianty smakowe, dzięki czemu każdy może dopasować smak do swoich upodobań. Kupić u nas można na przykład zakwas z buraków z dodatkiem chili o pikantnym, wyrazistym smaku z dodatkiem czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego; zakwas ze złotych buraków z propolisem delikatnym i lekko słodkim smaku czy też zakwas ze złotych buraków z kurkumą, imbirem i cytryną o orzeźwiającym, zaskakująco pysznym smaku. Znajdziesz u nas także zakwas:
- tradycyjny o głębokim kolorze i niesamowitym aromacie z dodatkiem czosnku oraz przypraw;
- dla dzieci Miodziś z acerolą o łagodnym smaku i obniżonej zawartości soli;
- zimowy z dodatkiem cynamonu, kardamonu i goździków o słodko-kwaśnym smaku z nutą aromatycznych przypraw (w odróżnieniu od tradycyjnej wersji – nie zawiera on czosnku);
- z limonką o mocno orzeźwiającym, lekko słodkim smaku, z dominującą kwaśną nutą;
- z selerem, imbirem i cytryną o niesamowitym smaku i kolorze.
Gwarantujemy, że nasze zakwasy są przepyszne i możesz je wykorzystać na wiele różnych sposobów w kuchni. Możesz je spożywać samodzielnie albo używać jako gotowe zakwasy na barszcz wigilijny lub barszcz czerwony.
Już dziś wypróbuj nasz zakwas buraczany pełen niesamowitego smaku! Zapraszamy do zapoznania się z całym asortymentem naszego sklepu.