Rodzaje miodów naturalnych

Rodzaje miodów i ich właściwości nie są tak powszechnie dobrze znane, jak mogłoby się wydawać. Jeśli jesteście wielbicielami i smakoszami naturalnych miodów z pasieki, mogliście natknąć się na ich różnorodne rodzaje i próbować rozmaitych smaków miodów i produktów pszczelich. Jeśli jednak dopiero zaczynacie przygodę w miodowym, słodkim świecie, warto zasięgnąć informacji na temat rodzajów miodów u źródła - w małej, rodzinnej pasiece. Pasiece Rodziny Sadowskich!

Rodzaje miodów a zdrowie

Czy miód jest zdrowy? Na to pytanie jest tylko jedna odpowiedź: oczywiście, że tak! Lecznicze właściwości miodów naturalnych znane są od wieków - to miód był jednym z pierwszych znanych ludzkości lekarstw. Miód ma różne rodzaje, a każdy z nich ma wpływ na różnorakie elementy naszego organizmu - postaramy się pokrótce opisać najważniejsze właściwości miodów z pasieki, żeby przybliżyć Wam ich cudowne działanie. Nie zapominajmy również o słodkim smaku, który z pewnością poprawi nam humor, szczególnie w jesienne i zimowe ciemne dni!

Miód lipowy

Niezastąpiony w walce z grypą i przeziębieniem. Radzi sobie z gorączką, działa napotnie, wykrztuśnie i pomaga w walce z uporczywym kaszlem. Obniża ciśnienie krwi, dzięki czemu pomoże w walce z wszechobecnym stresem i bezsennością. Szklanka mleka z miodem lipowym na dobranoc pomoże wyciszyć się i zasnąć, a także złagodzi objawy przeziębienia.

Miód gryczany

Wspomaga wątrobę, działa odtruwająco i oczyszczająco. Dobry wybór dla anemików - świetnie działa na zwalczanie niedoborów żelaza w organizmie. Wzmacnia mięsień sercowy i pobudza do działania układ odpornościowy - czyli wzmacnia, oczyszcza i regeneruje. Miód gryczany ma charakterystyczny, ziołowy smak - spróbuj, czy zostaniesz jego fanem!

Miód wielokwiatowy

Klasyczny, o łagodnym smaku miód naturalny. Jego cenne właściwości to wspomaganie alergików oddechowych w walce z astmą oskrzelową, lub katarem siennym. Zawiera cukry proste, które są z łatwością przyswajane przez nasze organizmy - dzięki temu miód wielokwiatowy jest cennym źródłem energii.

Miód akacjowo-łąkowy

Kremowy i delikatny w smaku - świetny wybór, kiedy cenisz łagodne smaki i zapachy i nie chcesz, aby miód był dominujący, a jedynie dopełniał danie. Wspomaga układ trawienny, a jest tak delikatny, że może być przyjmowany nawet przez niektórych cukrzyków. Pomaga wątrobie w oczyszczających organizm procesach. Miód akacjowo-łąkowy ma słodki, kwiatowy aromat.

Miód faceliowy

Ma ziołowy, ale słodki aromat. Wzmacnia organizm po wysiłku fizycznym, pomocny przy leczeniu objawów chorób układu oddechowego i trawiennego. Miód faceliowy omaga przy przeziębieniu, a także obniża ciśnienie krwi.

Miód nektarowo-spadziowy

Łagodny miód o pięknej, ciemnej barwie i żywicznym posmaku i aromacie. Stosowany przy zaburzeniach trawienia i w stanach zapalnych organizmu. Ma działanie przeciwzapalne, moczopędne i oczyszczające. Miód nektarowo-spadziowy jest niezastąpiony w chorobach układu moczowego.

Miody z dodatkami - rodzaje

Miód wielokwiatowy z propolisem i pyłkiem

Kremowany miód wielokwiatowy z dodatkiem propolisu i pyłku pszczelego. Ma charakterystyczny, kwaskowaty smak i niesamowite właściwości. Działa profilaktycznie przy zapobieganiu infekcjom i sezonowo wzmacnia odporność. Antybiotyczne właściwości miód wielokwiatowy z propolisem i pyłkiem zawdzięcza propolisowi, a dodatek pyłku pszczelego znacząco wzmacnia organizm.

Miód z czarną porzeczką

Słodki miód wielokwiatowy i domieszka kwaśnej, liofilizowanej porzeczki, która zachowuje wszystkie swoje właściwości. Zawiera witaminę C oraz rutynę, działa antybakteryjnie, hamuje rozwój miażdżycy. Jest świetny jako dżem, do naleśników i innych potraw. Miód z czarną porzeczką to słodko-kwaśna przyjemność!

Miód z maliną

Miód wielokwiatowy o klasycznym, słodkim smaku w połączeniu z bombą witaminową w postaci słodkiej, liofilizowane maliny. Witamina C, potas, magnez i wapń to tylko niektóre składniki odżywcze, które dodaliśmy do miodu pod postacią maliny. Miód z maliną sprawdza się jako składnik słodkich polew, dodatek do naleśników lub jako zdrowy słodzik do herbaty.

Miód z kakao

Klasyczny miód wielokwiatowy z dodatkiem prawdziwego kakao może być zdrowym kremem czekoladowym i jest wprost uwielbiany przez dzieci. Dorośli również są jego fanami - kakao dodane do tego pysznego miodu działa pozytywnie na pamięć, pomaga w uczeniu się, a przy tym miód z kakao wzmacnia kości i zęby.

Miód z cynamonem

Kremowany miód wielokwiatowy z dodatkiem 8% cynamonu to piękny zapach i niepowtarzalny smak, który kojarzy się z rodziną, świętami i wspaniale spędzonym czasem. Cynamon działa przeciwzapalnie, wzmaga apetyt, a nawet stymuluje układ odpornościowy. Miód z cynamonem to niezastąpiony składnik ciast, pierniczków i innych słodkości.

Miód z imbirem i czosnkiem

Antybakteryjny, wzmacniający, rozgrzewający i przeciwzapalny - taki właśnie jest miód z czosnkiem i imbirem. Idealny kompan na okresy jesienno-zimowe, zmiany pogody i spadki odporności. Wspaniale sprawdzi się jako marynata do mięsa, dodatek do wielu dań, ale także jedzony samodzielnie w celu wzmocnienia odporności.

Miód z miętą

Orzeźwiający, zdrowy i smakowity - miód z dodatkiem suszonej mięty to świetna sprawa, jeśli lubisz rześkie smaki. Mięta wspomaga trawienie, działa antybakteryjnie i pomaga przy dolegliwościach żołądkowych. Miód z miętą jest szczególnie polecany jako dodatek do lemoniady.

Produkty pszczele - rodzaje

Pyłek pszczeli w miodzie

Pyłek jest źródłem witamin, biotyny, węglowodanów i lipidów. Dzięki dodatkowi miodu składniki te są bardzo łatwo wchłanialne przez organizm - miód ma działanie enzymatyczne. Stosowanie pyłku w miodzie w okresie obniżonej odporności zadziała wspomagająco na cały organizm i profilaktycznie przeciwko chorobom.

Pyłek pszczeli suszony

Pyłek pszczeli stosuje się jako odżywkę, żeby uzupełnić niedobory minerałów, witamin i mikroelementów. Poprawia kondycję, zwiększa ilość czerwonych krwinek i obniża poziom tłuszczów we krwi. Pyłek pszczeli suszony może być stosowany sam lub jako dodatek do miodu lub innych potraw.

Pierzga

Pierzga składa się z miodu, mleczka pszczelego i pszczelich enzymów. Witaminy, minerały i enzymy, które zawiera pierzga pomagają na schorzenia kardiologiczne, problemy jelitowo-żołądkowe, po operacjach i w okresach rekonwalescencji. Ma działanie wzmacniające i regenerujące. Jedz wolno rozgryzając granulki lub dodawaj do potraw i ciesz się zdrowiem!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium