Rodzaje miodów - kolory, typy i ich właściwości
Rodzaje miodów - kolory, typy i ich właściwości

Miód jest produktem, który powinien znajdować się w każdym domu. Ilość wartościowych substancji odżywczych oraz kryjących się za nimi właściwości leczniczych powoduje, że ma ogromną ilość zastosowań. Dzięki regularnemu stosowaniu niewielkich jego ilości można uzyskać świetne efekty, wzmocnić przy tym całe ciało i żyć zdrowiej. Nic tak nie pomaga na przeziębienie oraz grypę jak herbata z miodem. Decydując się na wprowadzenie do swojej miodu, stoimy przed szerokim wyborem, ponieważ rrodzajów miodu na świecie jest ogromnie dużo. Miody mają różną konsystencję od płynnej do stałej oraz różne barwy, od białej, poprzez jasnożółtą, brunatną do ciemnozielonej. Zależy to oczywiście od rodzaju miodu. Aby najlepiej to zobrazować najlepiej podzielić miody na rodzaje ze względu na sposób pozyskiwania, a następnie przedstawić kolory i ich właściwości lecznicze.

Jakie są rodzaje miodów pszczelich?

Aby właściwie usystematyzować sobie wiedzę na temat miodów warto rozpocząć podział od samego procesu ich produkcji. Ze względu na sposób powstawania, możemy miody naturalne podzielić na 3 rodzaje: nektarowe, spadziowe oraz ich mieszanki.

Miód nektarowy to najpopularniejszy rodzaj miodu na świecie, który najczęściej jest dostępny w sklepach. Taki miód został wyprodukowany z nektaru kwiatowego, który zbierają pszczoły zbieraczki. Zazwyczaj jest jasnego koloru i posiada charakterystyczny kwiatowy aromat. Miody nektarowe dzielimy także na kolejne typy, czyli wielokwiatowe, gdy nektar pochodzi z różnych oraz na odmianowe, z przewagą jednego gatunku.

Spadziowy miód powstaje natomiast z innej substancji - ze spadzi rośinnej, która może być zarówno liściasta jak i iglasta. Dlatego też mamy dwa rodzaje miodu spadziowego. Ten ze spadzi liściastej, głównie lipowej, jest znacznie słodszy od iglastego oraz posiada korzenny posmak. Spadź jest to wydzielina, która na liściach i igłach pozostawiają mszyce, czerwie oraz inne owady, dzięki niej miody spadziowe są gęstsze od tych nektarowych oraz zawierają więcej minerałów. Bardzo często takie miody mają ciemny kolor o odcieniu zielonkawym. Charakterystyczny jest także ich specyficzny smak. Zazwyczaj są one dość drogie, ponieważ spadź nie jest tak łatwo dostępna jak nektar kwiatowy.

Odkrywając wszystkie rodzaje miodów nie można zapomnieć też o mieszkankach, czyli miodach nektarowo - spadziowych i spadziowo - nektarowych, które powstają w różnych proporcjach zmieszanego nektaru kwiatowego za spadzią. Dzięki tak urozmaiconym składowi mają one ogromne wartości odżywcze. W zależności od zawartości spadzi ich barwa może być żółtobrązowa, brązowa, ciemnobrązowa.

Rodzaje miodów - kolory, typy i ich właściwości

Rodzaje miodów pszczelich ze względu na ich właściwości i zastosowanie

Zanim przedstawimy podział miodów na rodzaje ze względu na kolory i ich właściwości należy wytłumaczyć proces, któremu z czasem podlegają wszystkie miodu. A mianowicie jest to krystalizacja. Jest to proces całkowicie naturalny, który zachodzi w każdym naturalnym miodzie i nie ma wpływu na jego właściwości, jednak często powoduje zmianę koloru oraz struktury miodu. Co ma wpływ na ten proces? Między innymi dopływ powietrza. Jeśli często pozostawiamy nasz słoik z miodem otwarty, albo nie dokręcimy go dostatecznie dobrze, proces ten przebiegnie szybciej. Dodatkowo krystalizacja zależy też od rodzaju miodu, im większa jest zawartość glukozy tym szybciej nasz pszczeli miód krystalizuje. Taka sama zasada dotyczy temperatury, im jest ona wyższa, tym proces szybciej zachodzi.

Poszczególne rodzaje miodów naturalnych i ich właściwości

Miód wielokwiatowy to rodzaj miodu, który w zależności od pory roku ma różny kolor, smak oraz zapach. Jeśli powstanie z kwiatów wiosennych będzie jaśniejszy i bardziej łagodny w smaku. Natomiast miód wielokwiatowy z nektaru kwiatów letnich jest ciemniejszy, a także bardziej aromatyczny o bardziej wyrazistym smaku. Stosowany jest najczęściej w kuchni do rozmaitych potraw, pomaga na schorzenia układu pokarmowego, wspiera pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego. Stosowany jest także na choroby dróg oddechowych, przeziębienie, grypę oraz alergię.

Miód lipowy to rodzaj miodu o kolorze żółtym, lub zielonkawożółtym w stanie płynnym, natomiast po krystalizacji przybiera barwę żółtopomarańczową w kierunku brunatnej. Jego konsystencja jest drobnoziarnista, a zapach bardzo wyraźny. Smak miodu lipowego jest ostry z nutą goryczki. Miód ten jest doskonały na wszelkie schorzenia układu oddechowego, przeziębienie oraz grypę. Działa przeciwbakteryjnie i mobilizuje układ immunologiczny do działania. Co więcej wspomaga pracę mózgu, ułatwia zasypianie oraz łagodzi stres. Świetnie sprawdzi się na kaszel, zapalenie zatok, anginę oraz klasyczne przeziębienie. Wykorzystywany jest również w schorzeniach dróg moczowych.

Miód rzepakowy jest prawie bezbarwny lub ma barwę słomkową w stanie płynnym, a po szybkiej krystalizacji staje się biały. Jego konsystencja staje się bardziej kremowa. W smaku miód rzepakowy jest bardzo słodki. Charakterystyczny dla niego jest także zapach kwitnącego rzepaku. Zastosowanie znajduje głównie w schorzeniach układu sercowo - naczyniowego oraz profilaktyce rozwoju miażdżycy. Tego rodzaj miody pszczele stosowane są przy niewydolności serca, nadciśnieniu oraz dusznicy sercowej. Dobrze sprawdza się także przy schorzeniach układu pokarmowego, wrzodach żołądka i jelit oraz stanach zapalnych dróg oddechowych.

Jakie są miody akacjowe? Miód ten długo pozostaje w stanie płynnym i ma wtedy kolor jasnosłomkowy. Natomiast w czasie krystalizacji staje się bardziej kremowy. Miód akacjowy świetnie sprawdza się na dolegliwości żołądkowe, działa ochronnie i regenerująco na błonę śluzową w przewodzie pokarmowym, dzięki czemu często wykorzystywany jest w terapii nadżerek i owrzodzeń. Jest stosowany także w leczeniu chorób układu moczowego oraz w stanach wyczerpania. Miód z akacji ułatwia zasypianie i regenerację zmęczonego organizmu.

Miód gryczany charakteryzuje bardzo ciemny kolor zarówno w stanie płynnym jak i krystalizacji. Ma bardzo silny zapach oraz ostry, pikantny smak. Zawiera dużo żelaza, dlatego polecany jest dla osób chorych na anemię spowodowaną jego niedoborem. Często wybierają go osoby na diecie wegetariańskiej. Miód gryczany działa też oczyszczająco, a także wzmacnia układ krwionośny i serce.

Miód wrzosowy to typ miodu, który ma piękny ciemno brunatny kolor i galaretowatą konsystencję. Po krystalizacji zmienia się na pomarańczowy, ciemnobrunatny o konsystencji drobnoziarnistej. W smaku jest lekko gorzkawy, ma także intensywny zapach wrzosu. Najlepiej sprawdza się w chorobach układu moczowego - nerek oraz pęcherza, a także zapaleniu jelit i przeroście prostaty.

Miód koniczynowy z koniczyny białej ma słomkowożółtą barwę i przyjemny zapach kwiatów, po skrystalizowaniu jego barwa staje jaśniejsza, a zapach łagodniejszy. Jeśli natomiast pozyskamy go z nektaru koniczyny czerwonej, to po krystalizacji kolor tego miodu stanie się biały, a jego smak zyska kwaskowaty posmak. Rożnego typu miodu koniczynowe stosowane są ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, napotne i moczopędne, głównie w schorzeniach przewodu pokarmowego i moczowego. Miód koniczynowy jest także niezwykle skuteczny na zapalenie oskrzeli.

Miód manuka to rzadki ale bardzo wartościowy rodzaj miodu naturalnego, który pochodzi z Australii i Nowej Zelandii. Ma ostry smak, mocny zapach oraz ciemny odcień. Jest uwielbiany do leczenia ran, szczególnie tych trudno gojących się, cukrzycowych oraz owrzodzeń.

Jaki kolor i zastosowanie mają miody z rodzaju malinowego? Miód malinowy ma w stanie płynnym żółty kolor, natomiast po krystalizacji przybiera prawie białą barwę. W smaku jest słodki, charakteryzuje go też przyjemny, malinowy zapach. Stosowany jest w schorzeniach górnych dróg oddechowych, zapalenia żołądka i jelit oraz w niedokrwistościach. Miód z malin działa wzmacniająco na pracę serca

Miód mniszkowy jest jasnobrązowy i ciągliwy, ale bardzo szybko krystalizuje stając się mazisty, a następnie twardy. Jego kolor zmienia się na żółty z białymi wykwitami. Szczególnie polecany jest na choroby żołądka i jelit, problemy z trawieniem oraz wspomaga pracę wątroby. Wykorzystywany jest także na schorzenia reumatyczne i niedokrwistości.

Jakie są miody tymiankowe? Ten rodzaj miodu charakteryzuje ciemny bursztynowy kolor o czerwonym blasku, a także aromatyczny, wyrazisty ostro - kwaśny smak. Po krystalizacji miód ten nieznacznie jaśnieje. Stosuje się go głównie na stany zapalne żołądka, jelit oraz w jamie ustnej. Doskonale sprawdzi się także na przeziębienie oraz na ból gardła.

Rodzaje miodu spadziowego są tylko dwa, ale oba wykazują wiele korzystnych prozdrowotnych właściwości. Miód spadziowy liściasty ma działanie neutralizujące i detoksykujące. Wzmacnia też układ kostny. Miód spadziowy iglasty natomiast doskonale sprawdza się w stanach przemęczenia i osłabienia zarówno fizycznego jak i psychicznego. Wzmacnia też pracę serca oraz naczyń krwionośnych. Można stosować je również przy schorzeniach układu pokarmowego, oddechowego oraz w stanach obniżonej odporności.

Rodzaje miodów - kolory, typy i ich właściwości

Jakie są rodzaje miodu pitnego?

Miód pitny to napój alkoholowy na bazie miodu, który łatwo przygotować w swoim domu. Ma on doskonały smak oraz cudowny zapach, który trudno zapomnieć. Powstaje w wyniku fermentacji brzeczki miodowej, czyli rozcieńczonego w wodzie miodu, głównie lipowego.

Warto przed zakupem lub samodzielną produkcją zapoznać się z typami miodów, które są dostępne.

Wszystkie rodzaje miodów pitnych opierają się na stosunku brzeczki do objętości wody. Możemy więc wyróżnić półtoraki, w których na jedną jednostką objętości miodu przypada połowa miary wody, dwójniaki, które tworzy się w proporcji 1:1, trójniaki, gdzie na jedną objętość miodu daje się 2 objętości wody, a także czwórniaki, najbardziej rozcieńczone, z jedną objętością miodu i trzema objętościami wody. Najmocniejszymi trunkami są oczywiście półtoraki, to one są także najbardziej wymagające jeśli chodzi o długość procesu dojrzewania.

Rodzaje miodów - kolory, typy i ich właściwości

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium