
Pyłek pszczeli na przestrzeni całej historii ludzkości zyskiwał sobie szerokie grono miłośników, przede wszystkim z uwagi na cechującą go wysoką wartość odżywczą oraz liczne właściwości wspierające dobrą kondycję fizyczną. Jest to również produkt smaczny oraz niezwykle naturalny, dlatego warto wypróbować na sobie jego pozytywne działanie. Przy tym, należy jednakże zwrócić uwagę nie tylko na prawidłowe przygotowanie oraz stosowanie omawianego składnika, ale także na to, jak przechowywać pyłek pszczeli i jak długo można go użytkować. Pomoże to uniknąć szybkiego zepsucia się produktu, a także utraty jego licznych prozdrowotnych właściwości oraz korzyści z użytkowania pyłku pszczelego.
Czym jest pyłek pszczeli i jakie ma właściwości?
Pyłek pszczeli, jak wiemy wszyscy z lekcji przyrody w szkole, to uformowany w niewielkie kulki pyłek kwiatowy, zebrany przez pszczoły oraz połączony z niewielką ilością nektaru. Pszczoły zbierają go oraz transportują na swoich kończynach do uli, w celu wyżywienia larw oraz młodych pszczół. Jest to także ważny komponent zimowej diety wspomnianych owadów. Pyłek pszczeli jest bowiem niezwykle odżywczą substancją, pełną wartościowych składników odżywczych. Należą do nich witaminy, substancje mineralne, białko (w ogromnych ilościach), aminokwasy, proste cukry (takie jak glukoza, maltoza oraz fruktoza), pierwiastki (przykładowo magnez, żelazo oraz potas), nienasycone oraz nasycone kwasy tłuszczowe, lipidy oraz liczne enzymy i mikroelementy (na przykład cynk czy selen). Warto wspomnieć, że pyłek pszczeli może cechować się szeroką gamą kolorystyczną, nie świadczy to jednak w żadnym wypadku o jego słabej lub złej jakości. Kolor pyłku jest wynikiem zebrania kwiatowego substratu z konkretnej rośliny. Przykładowo, pyłek z jarzębiny będzie miał zielony kolor, a ten z mniszka lekarskiego - żółtawy.
Pyłek pszczeli, jak nietrudno wywnioskować z wyżej wspomnianych informacji, odznacza się licznymi właściwościami wspomagającymi zdrowie. Jego najbardziej znanym zastosowaniem jest podniesienie poziomu odporności oraz wspomaganie układu immunologicznego. Jest on również wspaniałym suplementem diety, jako że dostarcza wielu zróżnicowanych składników pokarmowych. Pyłek pszczeli sprawdza się ponadto w wspomaganiu leczenia alergii, ograniczaniu stanów zapalnych na terenie całego organizmu oraz jego szeroko pojętej regeneracji. Udowodniono, iż stosowanie pyłku przyczynia się do pobudzenia apetytu oraz perystaltyki przewodu pokarmowego, zwalczania zaparć oraz nasilenia poziomu detoksykacji organizmu. Regulacja przemiany materii jest szczególnie ważna w przypadku osób chorujących na cukrzycę oraz inne choroby tła immunologicznego. Umożliwia ona także obniżenie wagi u osób otyłych. Znajduje on swoje zastosowanie w kosmetologii - łagodzi podrażnioną skórę, odżywia naskórek oraz włosy, zwalcza wolne rodniki (które przyczyniają się do starzenia skóry) oraz pomaga zwalczyć trądzik. Ma także właściwości wspomagające poprawę nastroju, pomaga utrzymać wzrok w dobrej kondycji, a nawet opóźnia rozwój zmian rozrostowych na terenie gruczołu krokowego mężczyzn. Zalecany jest także jako suplement stosowany podczas walki z bezpłodnością.
Pyłek pszczeli – stosowanie
Pyłek pszczeli można stosować na wiele różnych sposobów. Jednym z nich jest użytkowanie zewnętrzne, a więc w postaci wszelkich maseczek, maści oraz okładów. W tym wypadku, stosowanie pyłku jest dosyć proste i wynika bezpośrednio z instrukcji producenta danego farmaceutyku. Taka instrukcja mówi nam także, jak długo można przechowywać pyłek pszczeli oraz w jakich warunkach powinien być on składowany.
Najczęściej, pyłek pszczeli stosowany jest w formie doustnej, jako produkt przeznaczony do spożycia. W tym wypadku, warto jednakże pamiętać o kilku istotnych właściwościach produktu pszczelej pracy oraz tego, jak wpływają one na przygotowanie pyłku. Przede wszystkim, składnik ten jest niezwykle wrażliwy na działanie wysokiej temperatury, pod wpływem której traci swoją stabilną budowę oraz - co bardziej istotne - wartości odżywcze. Dlatego jeżeli chcemy spożyć pszczeli pyłek w postaci płynnej, należy zmieszać go z płynem o temperaturze pokojowej (może być to nie tylko woda, ale także miód, mleko, jogurt, sok czy tak naprawdę cokolwiek innego). Pyłek pszczeli w postaci kuleczek może być także pysznym i zdrowym dodatkiem do owsianki, jogurtu, sałatki lub innego posiłku w postaci stałej.
Co ciekawe, według większości dostępnych informacji, zalecany czas leczenia pyłkiem pszczelim wynosi około 4 tygodni, choć nie istnieją jednoznaczne instrukcje dotyczące jego dawkowania. Przyjmuje się jednakowo, że zalecaną ilością są 3 łyżeczki dziennie (w przypadku osób dorosłych) oraz 1,5 łyżeczki dziennie (dla dzieci oraz młodzieży). Przydatnym procesem może być także rozdrobnienie pyłku przy użyciu ciepłej wody lub jego zmielenia- zwiększa to stopień przyswajalności wspomnianego składnika oraz wchłanialność substancji odżywczych.
W jaki sposób i jak długo przechowywać pyłek pszczeli?
Czy pyłek pszczeli może się przeterminować lub zepsuć? W jaki sposób należy go przechowywać oraz jakie warunki będą do tego idealne? Pyłek pszczeli wysokiej jakości nie należy do najtańszych składników (w końcu do jego produkcji konieczna jest praca wielu pożytecznych owadów!), dlatego warto znać odpowiedź na powyższe pytania, zanim zdecydujemy się na jego zakup oraz użytkowanie.
Najważniejszą zasadą, jeżeli chodzi o przechowywanie pyłku pszczelego jest to, aby był on szczelnie zamknięty. Poprzez szczelne zamknięcie rozumie się umieszczenie go w zakręconym słoiku, albo foliowych woreczkach. W ten sposób możemy uniknąć nie tylko dostania się do niego niewielkich insektów, mikroorganizmów czy zanieczyszczeń, ale również wilgoci - to zapobiega wystąpieniu ewentualnej pleśni. Ponadto, pyłek powinien być przechowywany w niskiej temperaturze (do 5 stopni Celsjusza) - jak już wspomniano, jest on niezwykle niestabilny w wyższej temperaturze, w której traci również swoje prozdrowotne oraz odżywcze właściwości. Warto pamiętać, że pszczeli pyłek (w przeciwieństwie do innych substancji pochodzących od owadów- na przykład miodu), nie posiada żadnych właściwości, które chroniłyby go przed zepsuciem. Dlatego też należy położyć duży nacisk na odpowiednie przechowywanie produktu, inaczej będzie on dosyć podatny na szkodliwe procesy prowadzące do niezdatności pyłku do spożycia. Największe zagrożenia, które czyhają na pszczeli pyłek to przede wszystkim szkodniki magazynowe oraz pasieczne. Głównie mowa tu o roztoczach - roztoczku domowym, mącznym, serowym oraz wydłużonym.
Ważnym aspektem jest również czas przydatności do spożycia oraz to, jak długo przechowywać pyłek pszczeli. Według wytycznych ekspertów, powinien być to okres do 1 roku, przy założeniu, że pyłek był prawidłowo wysuszony, zapakowany oraz składowany. Po zebraniu pyłku, producenci zawsze wykonują także zabiegi konserwacji pyłku, które chronią go przed szkodliwym działaniem tlenu, powietrza, światła, wilgotności, insektów oraz mikrobów. Z kolei suszenie (a więc obniżenie zawartości wody w danym produkcie) uniemożliwia przede wszystkim zasiedlenie pyłku przez drobnoustroje. Jest to proces zachodzący stopniowo, przy użyciu nawiewu powietrza o temperaturze około 40 stopni Celsjusza. Dużo osób decyduje się również na mrożenie pyłku pszczelego, co pomaga znacznie wydłużyć okres przydatności do spożycia takiego produktu. Jednocześnie, specjaliści apelują, aby po rozmrożeniu pyłku na nowo przeprowadzić jego suszenie, dlatego jest to dosyć skomplikowane oraz czasochłonne przedsięwzięcie.
Dobrze jest wiedzieć, jak powinien wyglądać prawidłowo przechowywany pyłek pszczeli, aby odróżnić go od zepsutego produktu. Taki pyłek cechuje się więc barwą od białej do czarnej, typowym dla siebie zapachem (swoistym dla roślinny, którą odwiedzały pszczoły), słodkim lub kwaśnym smakiem (zwykle jest on bardzo wyrazisty) oraz niską zawartością wody. Pyłki zebrane w charakterystyczne kuleczki powinny być na tyle suche, aby kruszyły się pod naciskiem paznokcia.