
Pyłek pszczeli zaskakuje od pierwszego wejrzenia. Dla jednych będzie to niezwykły słoik zdrowych, aromatycznych pszczelich kuleczek z których można tworzyć przeróżne kompozycje kulinarne. Dla innych luksusowy kosmetyk w formule małych perełek, złoty, błyszczący. Pyłek pszczeli swoimi właściwościami i działaniem łączy wszystkich miłośników produktów pochodzących z ula. Gdy w kwiatach pojawiają się komórki rozrodcze, to pszczoły zbieraczki zbierają tylko te męskie. Pszczoła, aby przenieść taki pyłek, musi go zlepić, więc łączy go z własną śliną oraz nektarem, dopiero tak zabezpieczony transportuje do ula, gdzie składa go w komórkach plastra. Nie ze wszystkich roślin owady pozyskują pyłek, z tych uprawianych w Polsce są to: mak, łubin oraz kukurydza, zatem nie tylko kwiaty w potocznym tego słowa rozumieniu. Podstawową funkcja pyłku jest zaspokojenie apetytu pszczół, a jego nadmiar zostaje zgromadzony na czas jesienno - zimowy. Na szczęście, pyłku pszczelego w ulu jest na tyle dużo, że możemy go podbierać pszczołom oraz wykorzystywać. Jeśli chcecie się dowiedzieć jakie są jego zastosowania, a także jak jeść i pić pyłek pszczeli, zapraszamy do zapoznania się z artykułem.
Wiecie już, co to takiego pyłek pszczeli, zwany również kwiatowym. Jaki pożytek z pyłku mają ludzie? Pyłek pszczeli zawiera bardzo dużo substancji odżywczych, budulcowych, ochronnych o szerokim spektrum działania. Stwierdzono, że jest w nim 200 ważnych dla człowieka substancji, to między innymi: białka, aminokwasy, flawonoidy, węglowodany, lipidy, kwasy tłuszczowe, enzymy, koenzymy, sole mineralne i witaminy. W jednej porcji pyłku pszczelego zawarty jest ogrom substancji aktywnych, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, czyli do bycia zdrowym, silnym, aktywnym fizycznie i umysłowo. Zawartość aminokwasów wynosi 12%. Jak taka informacja przekłada się na nasze zdrowie? Otóż, w pyłku są nie tylko aminokwasy, które organizm sam potrafi wyprodukować, ale aminokwasy egzogenne, które musimy pozyskać z zewnątrz. Arginina zawarta w pyłku pszczelim ma właściwości lecznicze, mianowicie zwiększa produkcję tlenku azotu, a ten z kolei obniża napięcia ścian i naczyń, czyli działa rozkurczowo na tętnice wieńcowe. Dzięki czemu pyłek pszczeli ma zastosowanie w leczeniu chorób układu krążenia. Drugie funkcja argininy polega na tym, że substancja ta zapobiega zlepianiu się erytrocytów. To ważna wiadomość dla osób zmagających się z problemami hematologicznymi. W pyłku pszczelim znajduje się ponad 30 enzymów i koenzymów! Jaka jest ich funkcja? Są katalizatorami wielu procesów biochemicznych, jakie mają miejsce w organizmie człowieka. Warto zapamiętać, że w pyłku pszczelim są także pierwiastki: potas, magnez, żelazo, cynk; węglowodany – między innymi : fruktoza, glukoza, maltoza; a także witaminy rozpuszczalne zarówno w wodzie jak i w tłuszczach, czyli witamina A, witaminy z grupy B, C, E, kwas foliowy.
Jakie właściwości i działanie ma pyłek pszczeli?
Głównie wzmacnia organizm, gdyż szybko i skutecznie dostarcza mu wszystkich niezbędnych składników. Na dodatek są one w bezpiecznej, naturalnej postaci. Jedząc, to co zdrowe, a nie to co przetworzone i zmodyfikowane, nasz organizm potrafi odwdzięczyć się za taką dietę. Na co jakie funkcje organizmu wpływa i na co pomaga pyłek pszczeli?
Pyłek pszczeli jest uwielbiany głównie ze względu na jego właściwości lecznicze, stosuje się go między innymi w schorzeniach przewodu pokarmowego. Przede wszystkim usprawnia procesy trawienne, eliminuje zaparcia, działa lekko rozkurczowo. Ponadto dobrze wpływa na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Jak jeszcze można stosować pyłek pszczeli?
Pyłek działa ochronnie na wątrobę, wspomaga jej regenerację, dlatego można go stosować w stanach zapalnych tego organu. Pyłek kwiatowy ma właściwości detoksykacyjne, wspomaga oczyszczanie się organizmu, bo eliminuje lub obniża szkodliwe oddziaływanie czynników chemicznych na komórki, tkanki i narządy. Dobrze reguluje także przemianę materii.
Substancje zawarte w pyłku dobrze działają na nasz układ nerwowy. Pyłek poleca się osobom rozdrażnionym, impulsywnym, łatwo wpadającym w gniew, ponieważ wzmacnia on ich system nerwowy. Dzięki spożywaniu pyłku pszczelego zwiększa się ukrwienie tkanki nerwowej, zatem produkt przyda się osobom zestresowanym, przemęczonym oraz takim, których sprawność umysłowa musi być w ciągłej gotowości. Stosuje się go w leczeniu depresji, dzięki regularnemu stosowaniu pyłku możliwe jest obniżenie dawek przyjmowanych leków antydepresyjnych.
Bardzo dobrze pyłek kwiatowy działa na naczynia krwionośne, uszczelniając je. Dodatkowo, usprawnia krążenie, działa też przeciwzakrzepowo, przeciwdziała zmianom miażdżycowym i wspomaga kurację osób z nadciśnieniem.
Jest skuteczny również jako środek przeciwbakteryjny. Spożywany regularnie hamuje działanie bakterii chorobotwórczych. Możemy go stosować przy bólach brzucha, świetnie wspomaga leczenie choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Podczas kuracji farmakologicznej należy poinformować lekarza, co zawiera nasza dieta, wymieniając oczywiście spożywanie pyłku kwiatowego, wówczas dobierze on leki, mając na uwadze nasz jadłospis.
Pyłek sprawdzi się także w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej. Możemy potraktować go jako maść na afty, pleśniawki, jest skuteczny przy krwawieniu dziąseł, łagodzi podrażnienia. Wszystko dlatego, że pyłek pszczeli ma właściwości przeciwgrzybiczne. Warto zatem, dobierając pastę do zębów, wybrać taką, która ma go w swoim składzie. Jak jeszcze można stosować pyłek kwiatowy?
Wreszcie, pyłek pszczeli ma też właściwości regenerujące, poleca się go osobom w czasie rekonwalescencji, po przebytych chorobach, w tym wirusowych, a także osobom wykonującym ciężka pracę fizyczną. Bezspornie podnosi odporność organizmu, bo zwiększa ilość przeciwciał w organizmie. Profilaktycznie polecany jest w sezonie jesienno-zimowym; ponieważ łagodzi stany grypowe i polepsza samopoczucie w czasie przeziębienia.
Na co jeszcze pomaga pyłek pszczeli?
I znowu odpowiedź jest zaskakująca, ponieważ pyłek pszczeli przede wszystkim pomaga na głód. Można nim szybko i zdrowo zaspokoić go, bez obaw o skutki uboczne. Pyłek jest lepszym pomysłem niż owsianka, owoc czy kanapka, bo ma od nich bogatszy skład. Już zjedzona jedna łyżeczka pyłku sprawia, że człowiek przestaje odczuwać potrzebę posilenia się. Osoby z nadwagą, które zastępują przekąskę pyłkiem, szybciej potrafią zrzucić zbędne kilogramy. Zatem pyłek syci i sprawia, że przestajemy myśleć o jedzeniu, a dzięki temu łatwiej nam skupić się na głównym celu, czyli powrocie do niższej wagi. Drugi skutek jest widoczny przy zupełnie innym problemie, mianowicie przy jadłowstręcie. Osoby z niską masą ciała, niejadki, a nawet anorektycy, którzy skuszą się na pyłek, mają w konsekwencji lepszy apetyt. Zjedzenie pyłku pobudza u nich kubki smakowe i oddziałuje na ośrodek nerwowy, dzięki czemu zaczynają powoli normalnie jeść.
Jakie ma zastosowanie pyłek kwiatowy?
Jest uważany za substancję leczniczą, stosowany jest zatem w kosmetologii i medycynie naturalnej. Dzięki spożyciu pyłku zwiększa się produkcja czerwonych krwinek oraz rośnie poziom żelaza w surowicy krwi. Zatem osoby z anemią powinny sięgać właśnie po pyłek pszczeli. Ten problem dotyka również kobiet ciężarnych i karmiących Przyjęło się praktykować, że miodu i produktów na jego bazie nie rekomenduje się kobietom w ciąży i karmiącym piersią. Zasada ta nie dotyczy na szczęście pyłku. Pyłek pszczeli mogą jeść kobiety w ciąży i traktować go jako suplementację diety. Dawka w ich przypadku powinna być niższa niż innych osób dorosłych, ponieważ mogą zjeść jednorazowo jedną łyżeczkę tego produktu, dziennie do dwóch, czyli tyle, ile małe dzieci.
Pyłek pszczeli dla dzieci
Dla jakiej grupy wiekowej polecany jest pyłek kwiatowy? Przede wszystkim dla dzieci i osób starszych. Dzieci nie zawsze chcą jeść miód, ale pyłek podoba im się ze względu na lepszą formułę, więc prawdopodobnie szybciej się na niego skuszą. Te aromatyczne kuleczki można zmieszać z ich ulubionym serkiem, budyniem, musem owocowym. Zjedzą, nie wiedząc o tym. Szczególnie polecany jest u dzieci z niedowagą, brakiem apetytu, cierpiących na choroby wywołane zaburzeniem w odżywianiu.
Pyłek pszczeli dla cukrzyków?
Przyjęliśmy sądzić, że produkty z ula nie są dla cukrzyków, ale nie dotyczy to pyłku pszczelego. Wyciągi z niego podnoszą wydzielanie insuliny, dlatego spożywany przez chorych, pomaga obniżyć poziom cukru we krwi. Oczywiście, osoby leczone muszą decyzję o włączeniu pyłku do swojej diety skonsultować z lekarzem.
Jak prawidłowo spożywać pyłek kwiatowy?
Można pyłek pszczeli jeść na surowo, choć w smaku niektóre jego odmiany mają gorzki smak i nie wszystkim on odpowiada. Można zatem połączyć go z miodem, dżemem, czy twarożkiem. Jak jeszcze można jeść pyłek pszczeli? Pyłek można dodać także do bardziej wytrawnych dań: pleśniowych serów, ryb, indyka, dzięki czemu podniesie ich walory smakowe. W jedzeniu pyłku pszczelego jest ważne to, aby powoli, dokładnie i długo go przeżuwać, a dopiero potem połknąć. Pozwoli to na lepsze przyswojenie. Tylko prawidłowo spożyty pyłek kwiatowy będzie pomagał.
Pyłek pszczeli można też dodać do napoju. Jak pić pyłek pszczeli? Wystarczy zmieszać go z herbatą, mlekiem, albo wodą i najlepiej po łyżeczce nabierać i powoli połykać. Pośpiech nie jest wskazany. Można rzec, że pyłkiem wypada się delektować. Żeby napój był nie tylko zdrowy, ale też smaczny, warto do wody z pyłkiem dodać kawałki ulubionych owoców, albo przygotować owocowe smoothie. Jeśli dodajemy pyłek do wody czy innych napojów, pamiętajmy, żeby ciecz nie była gorąca, bo wówczas traci on swoje cenne wartości.
Ile pyłku można spożyć?
Zaleca się, aby pyłek pszczeli przyjmować trzy razy dziennie przed głównymi posiłkami. Najlepiej, jeśli zachowa się półgodzinny odstęp. Dawka dobierana jest do wieku i wagi. Dzieci w wieku przedszkolnym mogą zjeść 2 łyżeczki pyłku dziennie. Starsze, większe i cięższe 3 - 4 łyżeczki. Dawka dla osoby dorosłej wynosi 30 - 40 g, czyli może ona spożyć w ciągu dnia dwie łyżki stołowe pyłku pszczelego. To wystarczająco, by zaspokoić głód i wesprzeć pracę organizmu.
Warto zatem zapamiętać, że pyłek pszczeli jest produktem naturalnym o wszechstronnym zastosowaniu. Traktowany jest jako produkt leczniczy, ma właściwości prozdrowotne oraz ochronne i regenerujące, wspomaga pracę wielu układów, między innymi pokarmowego, krążenia i nerwowego. Jest stosowany w profilaktyce przeziębień, wzmacnia organizm po przebytych chorobach, pomaga w stanach zapalnych jamy ustnej, dobrze sprawdza się jako środek przeciwbakteryjny i przeciwgrzybiczny. Pyłek syci, dobrze smakuje w połączeniu z miodem czy białym serem. Można go jeść na surowo oraz pić z wodą i innymi ulubionymi napojami. Czy już wiesz, że to może być najzdrowszy smakołyk w twoim domu? Pyłek pszczeli – eliksir zdrowia zamknięty w maleńkiej kulce. Przekonaj się, jak działa, a na pewno zaskoczy cię i zachwyci. Może będzie twoim pszczelim odkryciem? Na pewno będzie dobrze ci służyć.