Dlaczego warto zamienić cukier na miód?
Dlaczego warto zamienić cukier na miód?

Miód to naturalny, wytwarzany przez pszczoły, słodki produkt z nektaru kwiatowego roślin miododajnych. Synonimem, pod którym możemy odnaleźć w mowie potocznej miód to nie bez powodu - „płynne złoto”. Przydomek taki otrzymał dzięki swojemu szerokiemu wachlarzowi właściwości prozdrowotnych. A znany i stosowany jest już od wielu wieków. W czasach starożytnych uznawany był nawet za pokarm bogów. Sam stał się symbolem dobrobytu i bogactwa. Nawet zapiski z Biblii opisujące Ziemię Obiecaną jako krainę “mlekiem i miodem płynącą” sygnalizują, że już od dawna poznane zostały jego skrywane dobrodziejstwa.

Czy miód jest zdrowszy niż cukier?

Ale co takiego dokładnie kryje w środku słoiczek miodu? Główna część to cukry redukujące, takie jak monosacharydy: fruktoza (około 40%) i glukoza (około 30-35%) oraz disacharydy: sacharoza i maltoza. Należy mieć na uwadze, że stosunki tych cukrów mogą różnić się między sobą w zależności od rodzaju miodu. To samo tyczy się słodkiego smaku, który osiągany jest przez zawarte w nim kwasy organiczne, takie jak kwas glukonowy, jabłkowy, bursztynowy czy cytrynowy. Ale to głównie olejki eteryczne z nektaru kwiatowego nadają ten charakterystyczny smak. Dzięki czemu mamy tak wiele odmian miodu, pośród których możemy odnaleźć ten idealny, najbardziej pasujący dla nas. Przykładami mogą być miód rzepakowy, wrzosowy, cząbrowy, akacjowy, gryczany, wielokwiatowy czy lipowy. Złotą barwę miód zawdzięcza obecności barwników takich jak beta karoten i ksantofil, które należą do karotenoidów.

Miód jest również źródłem 26 aminokwasów i aż 21 pierwiastków, które potrzebne są nam do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania naszego organizmu. Wapń - który wspomaga i dla o prawidłową mineralizację kości, żelazo - potrzebne do produkcji hemoglobiny, przy czym jego niedobory mogą przyczynić się do wystąpienia anemii, magnez - wspomaga układ nerwowy i kurczliwość mięśni, fosfor - potrzebny do produkcji energii dla komórek, potas - do przewodzenia impulsów nerwowych oraz mangan - który wchodzi w skład wielu enzymów w naszym organizmie. Dodatkowo, żeby tego nie było za mało to miód posiada szereg witamin, jak na przykład witaminę A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy, kwas pantotenowy czy biotynę. Duża ilość antyoksydantów posiadających zdolność do obrony przed stresem oksydacyjnym, którymi są w miodzie flawonoidy, karotenoidy, witaminy, enzymy, pomaga i zapobiega wielu dolegliwościom serca, jak nadciśnienie oraz poprawia i dba o kondycję wzroku. Lista składników zdaje się nie mieć końca.

Cukier kontra miód

Za to w składzie cukru rafinowanego (białego) czy nierafinowanego (brązowego) znajdziemy głównie sama sacharozę, która jest disacharydem i organizm sam musi rozbić ją na fruktozę i glukozę. Na co zużywa swoją energię, a dopiero w drugim etapie może tą energię czerpać z już rozbitych cukrów prostych. Często cukier określany jest jako źródło „pustych kalorii”- nie daje żadnych korzyści zdrowotnych, a jednocześnie jest wysokokaloryczny i używany w nadmiarze może zaszkodzić. W perspektywie długoterminowej może pogłębić wiele stanów patologicznych w organizmie. Takich jak podwyższony cholesterol, miażdżyca żył, otyłość, cukrzyca typu drugiego, a nawet przyczynić się do uszkodzenia trzustki. Szczególnie niebezpieczne jest stosowanie w nadmiarze cukru u osób prowadzących siedzący tryb życia. Spożycie go spowoduje nagły wzrost insuliny. Towarzyszy temu też poprawa nastroju i zwiększona energia, ale stan ten trwa krótko i szybko na nowo tracimy energię i stajemy się senni.

Przy czym miód posiada wiele właściwości i szeroki wachlarz zastosowań. Ma działanie przeciwbakteryjne wspomagające szybsze gojenie się ran, działa też przeciwbólowo, przeciwzapalne, przeciwbiegunkowo, moczopędnie, jak i oczyszczająco. Stosowany jest jako środek wykrztuśny. W okresie jesiennym może posłużyć nam też jako dodatkowa forma wzmocnienia naszej odporności, a nawet posiada działanie uspokajające i pomaga wyciszyć układ nerwowy. I uwaga - zastąpienie cukru miodem może ułatwić nam odchudzanie ze zbędnych kilogramów!

Miód jest jednym ze zdrowszych zamienników zwykłego białego cukru. Niech nikogo nie zmyli fakt, że w jednej łyżeczce płynnego złota znajduje się około 40 kcal, przy czym zwykły biały cukier ma ich o połowę mniej. Dzieje się to za sprawą tego, że miód jest dużo cięższy od cukru, ale i słodszy. Stosowanie miodu zamiast cukru sprawdzi się przy odchudzaniu. Ba! Jest to skuteczna i wskazana zmiana podczas stosowania diety odchudzającej. Już tłumaczymy w jaki sposób to działa. Zamienienie cukru na miód nie tylko pomoże spalić nadmierną tkankę tłuszczową, ale pomoże zadbać o prawidłowa kondycje i zdrowie całego organizmu. Dzięki szeregowi swoich dobrodziejstw, które wypisaliśmy wyżej.

Zamiana cukru na miód

Po pierwsze jest on dużo bardziej słodszy niż cukier. Dlatego pozwoli nam to na dosłodzenie miodem herbaty/kawy/ciasta według własnego uznania mniejsza jego ilością niż w wypadku zastosowania cukru (dodatkowo ciasta przy zamienieniu cukru na miód są wilgotniejsze i bardziej puszyste). Jak wcześniej zostało już wspomniane, miód pomaga spalać tkankę tłuszczową. Zapytacie jakim cudem? Składniki miodu wchłaniane są w układzie pokarmowym bezpośrednio do krwi. Cukry zamieniane są na energię potrzebną w danym momencie komórkom lub są odkładane jako rezerwa w wątrobie w formie glikogenu. Wywiera to bardzo pozytywny wpływ na wątrobę, która zaczyna produkować glukozę i utrzymuje jej stały poziom we krwi.

Warto też wspomnieć, iż miód posiada niższą wartość IG od cukru. IG - czyli indeks glikemiczny to wartość procentowa mierzona po 2 godzinach po posiłku, określająca z jaką szybkością wzrasta stężenie cukru we krwi u zdrowej osoby po zjedzeniu 50 gramów danego produktu w porównaniu z 50 gramami czystej glukozy. Produkty o wysokim IG stymulują trzustkę do wydzielania dużych ilości insuliny co negatywnie wpływa na organizm w perspektywie czasu. A te o niskim działają przeciwnie, ponieważ powodują powolny wzrost cukrów we krwi co zmniejsza wydzielanie insuliny, a pozostawia jednocześnie uczucie sytości. Nie każdy miód ma taką samą wartość IG, a zależy to głównie od stosunku fruktozy do glukozy. Gdzie większy stosunek fruktozy zmniejsza wartość IG, a glukozy ponosi IG. Dzieje się to za sprawą tego, że glukoza szybciej wchłania się do krwi i szybciej podnosi przez to stężenie Miód jest jednym ze zdrovwszych zamienników zwykłego białego cukru. vvv znajduje się około 40 kcal, przy czym zwykły biały cukier ma ich o połowę mniej. Dzieje się to za sprawą tego, że miód jest dużo cięższy od cukru, ale i słodszy. Stosowanie miodu zamiast cukru sprawdzi się przy odchudzaniu. Ba! Jest to skuteczna i wskazana zmiana podczas stosowania diety odchudzającej. Już tłumaczymy w jaki sposób to działa.cukru we krwi. Ciekawostka: im miód jest płynniejszy tym zawiera większy stosunek fruktozy do glukozy, co za tym idzie - ma niższą wartość IG. Przykładem miodu o niskiej wartości IG między 30-40% to miód akacjowy, a o wysokim sięgającym ponad 60% miód gryczany.

Miód a odchudzanie?

Stały poziom cukru w mózgu sprawia, że ten uwalnia hormony odpowiedzialne za spalanie tkanki tłuszczowej. Wiele badań naukowych dowiodło, że spożycie jednej łyżeczki miodu przed snem wspomaga spalenie największej ilości tłuszczu we wczesnej fazie snu. Jeżeli przy próbie utraty zbędnych kilogramów problem podjadania jest waszą najgorszą zmorą, to miód tutaj też przychodzi z pomocą. A mianowicie zjedzenie łyżeczki miodu zmniejsza apetyt. Pozostawia uczucie sytości i pozwala na lepsze pilnowanie diety i kaloryczności w ciągu dnia.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium