Pierzga pszczela - co to jest i na co pomaga?
Pierzga pszczela - co to jest i na co pomaga?

Nasze pracowite pszczoły wytwarzają w swoich ulach więcej produktów, które możemy wykorzystać, a nie tylko znany wszystkim przepyszny miód. Jednym z nich, a także najcenniejszym jest właśnie pierzga pszczela. Za tajemniczo brzmiącą nazwą kryje się ogrom wartościowych składników odżywczych oraz zapewnionych dzięki nim właściwości, które wykorzystywane są w rozmaity sposób. Złociste małe kuleczki zamknięte w eleganckim słoiku, to właśnie pierzga pszczela, która stosowana jest od lat w medycynie naturalnej. Pomaga ona w terapii wielu przewlekłych schorzeń, dzięki w 100% naturalnemu składowi, pełnemu przyswajalnych peptydów, witamin oraz składników mineralnych. Jest ona uwielbiana przez wegetarian, ponieważ stanowi dobre źródło żelaza, które często muszą uzupełniać w swojej diecie. Jeśli chcecie poznać jej właściwości, a także dowiedzieć się jak stosować oraz na co pomaga pierzga pszczela - zapraszamy do lektury.

Co to jest pierzga pszczela?

Jest to produkt, który powstaje jako połączenie pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły, z wytwarzanym przez nich miodem, mleczkiem pszczeli oraz enzymami z przewodu pokarmowego tych owadów. Formowane są z niego kulki, które następnie fermentują i finalnie stają się pierzgą. Ma ona postać ciemnej, nieregularnej i twardej grudki, której kolor zależy od rodzaju pyłku. Pierzga pszczela w ulu wykorzystywana jest jako pokarm dla pszczół, głównie matki oraz młodych. Zazwyczaj jest ona żółto-złoto-brązowa, dokładny kolor zależy od obecnego w niej pyłku kwiatowego. Jej smak jest dość specyficzny, delikatnie żywiczny oraz kwaskowaty. Jak pewnie się domyślacie jest ona pszczołom niezbędna, dlatego nie możemy jej całej odebrać na własne potrzeby. Nasi pszczelarze podbierają z ula jedynie nadmiar pierzgi, który następnie trafia do naszego sklepu, skąd wy możecie się w niego zaopatrzyć. Przeciętnej wielkości rodzina pszczela zużywa rocznie od 15 do 45 kg pierzgi. Gdyby zdarzyła się taka sytuacja, że pierzgi w ulu by zabrakło, pszczoły nie miałyby się czym odżywiać, stałyby się słabe i bardziej podatne na choroby, cała rodzina byłaby zagrożona. Aby uzyskać 1 kg pierzgi pszczelej, trzeba zużyć od 5 do 30 ramek, które zbudowały owady. Pierzga pszczela stosowana jest w chorobach układu pokarmowego, nerwowego, krążenia, moczowego, immunologicznego, ale też w zaburzeniach metabolicznych. Jej dodatkową zaletą jest wykorzystanie w pielęgnacji skóry oraz włosów.

Tędy po pierzgę

Jak powstaje pierzga pszczela?

Pszczoły zbieraczki pobierają pyłek kwiatowy i łączą go ze swoja śliną, co pozwala zlepić go w małe kulki i przetransportować do ula w specjalnym koszyczku, który znajduje się na ich odnóżach. Następnie przekazywany jest innym owadom, które dodają do niego specyficzne enzymy, a finalnie zostaje on przeniesiony do plastrów, w których jest mocno upychany. Gdy pszczoły widzą, że jest go dostateczna ilość to dodają do takiej komórki odrobinę miodu oraz mleczka pszczelego, a cała substancja jest zaklejana woskiem. W tych plastrach powstała mieszanka przechodzi proces fermentacji mlekowej. Dużą rolę w tym procesie ma temperatura, która w ulu jest stała i wynosi około 30 stopni Celsjusza. W tym czasie cały skład produktu ulega zmianie, ponieważ traci on wodę, a także znacznie wzrasta w nim ilość cukrów prostych oraz kwasu mlekowego, który zabezpiecza pierzgę przed zepsuciem. Podczas procesu fermentacji białka, które obecne były w pyłku, zostają rozłożone na mniejsze struktury, czyli peptydy i aminokwasy. Fermentacja ma na celu wzbogacenie składu pierzgi pszczelej oraz sprawienie, że stanie się ona lepiej przyswajalna. Kiedy pierzga jest wykorzystywana przez pszczoły? Głównie w okresie jesienno - zimowym oraz wczesną wiosną, to właśnie wtedy pszczoły muszą odżywiać się tym, co zmagazynowały, ponieważ nie mają jak zdobywać świeżego pokarmu. Dlatego też nie możemy odebrać im całych zapasów pierzgi, a jedynie wyprodukowany przez nie nadmiar.

Tędy po pierzgę

Właściwości pierzgi pszczelej

Ostatnie lata pokazały, że coraz więcej osób jest zainteresowanych naturalnymi substancjami, które pomagają wzmocnić odporność oraz funkcjonowanie organizmu. Nie tylko różne rodzaje miodu zdobyły ogromną popularność, ale także pyłek czy pierzga. Nic w tym dziwnego, skoro są to substancje naturalne, pełne cennych składników, których właściwości są niezastąpione. Pierzga pszczela jest podobna do pyłku, jednak dzięki zawartości enzymów z przewodu pokarmowego pszczół oraz braku charakterystycznej otoczy pyłkowej, znacznie łatwiej wchłania się w naszym organizmie, co ma wpływ na jej właściwości lecznicze. Działa ona antybakteryjnie, regenerująco, odżywczo.Dodatkowo ma bardzo bogaty skład mikrobiologiczny, który wspiera florę jelitową.

Skład pierzgi pszczelej

Pierzga pszczela to źródło wielu wartościowych składników odżywczych, m.in węglowodanów (13 - 55%), białek (10-40%), tłuszczy nasyconych oraz nienasyconych(1-20%), aminokwasów egzogennych, witamin: A, B1, B2, B6, B12, C, D, E, K, P i PP oraz minerałów takich jak potas, żelazo, selen, magnez, miedź, krzem, chlor, siarka oraz mangan. Dodatkowo pierzga pszczela zawiera także cenne enzymy pochodzące od pszczół oraz polifenole, czyli. kwasy fenolowe, flawonoidy oraz leukotrieny. W porównaniu z pyłkiem ma ona mniej tłuszczu oraz białka. Łatwiej jest także ją przechowywać oraz lepiej się wchłania. Ze względu na tak bogaty skład, pierzga pszczela ma popisowe właściwości lecznicze i jest chętnie stosowana jako naturalny suplement w okresie rekonwalescencji po zabiegach. Jest ona stosowana głównie przy spadku odporności, po operacjach, ale także w stanach przewlekłego zmęczenia oraz przy niedoborach witamin oraz minerałów. Jej popisowe działanie opiera się na wspieraniu funkcjonowania układu pokarmowego, dzięki czemu polecana jest przy biegunkach oraz zaparciach.Jest także stosowana na przewlekłe zapalenie migdałków, choroby prostaty oraz reumatyzm, a ponadto dzięki ogromnej ilości witaminy A, poprawia ostrość widzenia i wzmacnia oczy. Na co jeszcze pomaga pierzga pszczela?

Pierzga jest doskonałym produktem wykorzystywanym w apiterapii, który wzmocni kondycję całego ciała oraz odporność. Chętnie sięgamy po nią przy przeziębieniu oraz grypie, a także w innych chorobach układu oddechowego. Pierzga pszczela świetnie łagodzi także objawy alergiczne. Wykorzystywana jest w okresach rekonwalescencji, po zabiegach oraz operacjach. Wiemy także, że stymuluje gruczoły dokrewne i przyspiesza procesy regeneracyjne komórek organizmu. Może być stosowana wspomagająco dla osób, po antybiotykoterapii. Liczne antyoksydanty warunkują jej działanie przeciwstarzeniowe oraz przeciwanemiczne. Jest więc świetna na niedokrwistość oraz dla osób na diecie wegetariańskiej, które muszą suplementować żelazo.

Pierzga pszczela wzmacnia naczynia krwionośne, a także regulujepoziom cholesterolu we krwi, ogranicza ilość lipidów oraz ma działanie przeciwmiażdżycowe, dlatego ma ogromne zastosowanie w chorobach układu sercowo - naczyniowego. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Ponadto bezpośrednio wspiera pracę serca i wykorzystywana jest przy różnych schorzeniach kardiologicznych.

Dzięki dużej zawartości węglowodanów, pierzga wspiera pracę układu nerwowego oraz odżywia mózgu, przyczyniając się do polepszenia koncentracji i poprawy pamięci. Udokumentowano zastosowanie pierzgi pszczelej we wspomaganiu leczenia depresji oraz zwiększeniu kreatywności. Jest ona szczególnie polecana dla osób, których praca polega na wysiłku psychicznym oraz dla dzieci w wieku szkolnym. Jest to znakomity naturalny oraz zdrowy suplement diety, który wspomoże ich w nauce oraz pomoże zrelaksować się po wysiłku.

Ogromne zastosowanie pierzga pszczela ma w chorobach układu pokarmowego, ponieważ wykorzystywana jest przy różnych schorzeniach żołądka i jelit oraz w przewlekłym zapaleniu wątroby. Ma ona działanie oczyszczające oraz ochronne w stosunku do tego narządu, wspiera także jego funkcję detoksykacyjną. Pierzga sprawdza się przy biegunkach, wzdęciach i zaparciach, ale także w leczeniu wrzodów. Dodatkowo działa korzystnie na odbudowę flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Pierzga a odchudzanie - czy warto jej spróbować? Pierzga pozytywnie wpływa na procesy trawienne, wspomaga także przemianę materii, dlatego to świetny produkt, dla osoby, ktore zdecydoway sie zmienić swoja dietę w celu utraty nadprogramowych kilogramów.

Tędy po pierzgę

Pierzga pszczela zastosowanie w kosmetyce

Co ciekawe, pierzga pszczela nie jest stosowana wyłącznie doustnie na rozmaite schorzenia i zaburzenia. W jej składzie znajdują się cenne witaminy oraz minerały, a także kwas mlekowy, który wykorzystywany jest w pielęgnacji ciała. Często nazywana jest eliksirem młodości ze względu na efekty, jakie można uzyskać dzięki jej regularnemu stosowaniu. Pierzga pszczela w znakomity sposób działa na skórę, włosy i paznokcie. Z powodzeniem mogłaby zastąpić najbardziej luksusowe kosmetyki. Na co w pielęgnacji pomaga pierzga pszczela?

Pierzga pszczela może być dodana także do maseczki i balsamu domowej roboty i nakładana bezpośrednio na skórę. Pomaga w regeneracji naskórka, pobudzając proces produkcji kolagenu przez nasz organizm. Z jej pomocą możemy uelastycznić i nawilżyć skórę, a także usprawnić proces usuwania zrogowaciałego naskórka. Z pierzgi chętnie korzystają osoby zmagające się z trądzikiem oraz stanami zapalnymi skóry, ponieważ dzięki właściwościom antybakteryjnym pierzga pszczela pomaga pozbyć się nieciekawych zmian. Warto nakładać ją na twarz, w celu przygotowania jej do lepszego wchłaniania składników aktywnych z naszych ulubionych kosmetyków, stosowanych w codziennej pielęgnacji. Pierzga pszczela świetnie sprawdza się również na wynaczynienia, redukuje cienie pod oczami oraz podskórne wylewy. Dzięki zawartości witaminy A oraz E, wielu mikroelementów, a także aminokwasów siarkowych, pierzga pszczela w łatwy sposób pomoże odbudować zniszczone włosy i paznokcie

Tędy po pierzgę

Pierzga - jak ją spożywać?

Stosowanie pierzgi pszczelej jest banalnie proste i bardzo wygodne. Można jeść ją bezpośrednio z opakowania, zaczynając od małych porcji i stopniowo zwiększając je z biegiem czasu. Granulki powinny być powoli gryzione i żute. Nasz organizm potrzebuje kilku dni na przyzwyczajenie się do pierzgi pszczelej, aby w pełni wykorzystać jej właściwości lecznicze. W przypadku osób, którym same kuleczki nie przypadną do gustu, warto spróbować rozpuszczenia ich w letniej wodzie z dodatkiem miodu. Taka słodka przekąska powinna zasmakować nawet najbardziej wybrednym osobom. Jak jeszcze można spożywać pierzgę?

Pierzgę pszczelą można stosować także w postaci naparu, który przyrządza się w następujący sposób. Należy łyżkę kuleczek zalać letnia wodą, a następnie odstawić na kilkanaście godzin. Taki napój powinien być wypity rano, gdy jesteśmy na czczo. Aby delikatnie zmienić smak naparu, można zamiast wody wykorzystać letnią herbatę lub dodać ziół. Ważne jest, aby temperatura płynu nie przekroczyła 40 stopni, ponieważ w przeciwnym razie pierzga straci swoje właściwości lecznicze.

Do czego można wykorzystać pierzgę?

Pierzgę pszczelą można spożywać jako dodatek do jogurtów, białego sera, koktajli, owsianek czy słodkich naleśników. Warto jednak pamiętać, że jest ona sama w sobie dość twarda, dlatego lepiej namoczyć ja przed przygotowaniem posilku. Świetnie będzie się komponować z owocami, miodem oraz imbirem. W celu przygotowania jej w wersji płynnej można zmieszać ja z wodą, mlekiem, herbatą lub ulubionym sokiem.

Jakie są dawki pierzgi pszczelej, które można przyjmować? Zazwyczaj profilaktyczna dawka pierzgi pszczelej wynosi od 10 do 20 g na dzień dla osoby dorosłej i może być podzielona na dwie części. Dzieciom od 3 roku życia podaje się od 5 do 10 g pierzgi na dzień. Osoby dorosłe nie powinny w ciągu dnia przekraczać 30 g produktu, natomiast dzieci 10 g.

Ogromna ilość substancji przeciwutleniających sprawia, że pierzgę pszczelą można przechowywać przez długi czas. Nie musi być ona w lodówce jednak warto zadbać o to, aby szczelnie zamknięty słoik znajdował się w zacienionym, chłodnym miejscu, bez dostępu dla promieni słonecznych.

Czy są jakieś przeciwwskazania w jej stosowaniu?

Niestety osoby, które wiedzą, że są uczulone na pyłki kwiatowe nie powinny w ogóle jej stosować. Należy pamiętać, że jest to jednak produkt pszczeli, który może uczulić, dlatego zawsze należy być rozważnym. Aby sprawdzić, czy reakcja alergiczna nie nastąpi należy na samym początku spożyć tylko kilka granulek i obserwować swój organizm. Jeśli nie zaobserwujecie charakterystycznych objawów alergii, czyli swędzenia i pieczenia, możecie zacząć stosować pierzgę pszczelą na co dzień. Co istotne, dzieciom pierzgę można podawać od 3 roku życia.

Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych w swoim skladzie, osoby z cukrzyca oraz insulinoopornością powinny bardzo rozważnie ją stosować, lub całkowicie z niej zrezygnować. Pierzga pszczela ma wysoki indeks glikemiczny, co prowadzi do dużych wahań poziomu cukru we krwi, dlatego przed włączeniem jej do diety, należy skonsultować to z lekarzem. Stosowanie przez takie osoby pierzgi mogłoby wiązać się niebezpiecznymi dla ich zdrowia skutkami.

Jeśli lubisz eksperymentować i poznawać nowe smaki, a dodatkowo zależy ci na zdrowiu swoim oraz pozostałych domowników, koniecznie wypróbuj pierzgę pszczelą w celu wzmocnienia odporności i funkcjonowania wielu układów organizmu. Jest ona doskonała przekąską, którą łatwo można wkomponwać w inny posiłek, albo spożywać samodzielnie. Dzięki jej właściwościom leczniczym świetnie nadaje się w celu regeneracji po schorzeniach oraz urazach, a także na przeziębienie oraz katar, szczególnie w okresie jesienno - zimowym. Z pomocą pierzgi pszczelej poczujesz się o niebo lepiej, a kondycja twojego organizmu wyraźnie się poprawi. Cena pierzgi znacznie przewyższa cenę klasycznego miodu, jednak jest to produkt, w który warto zainwestować, ponieważ inwestycja w pierzgę pszczelą, to inwestycja we własne zdrowie. Teraz wiecie już co to jest i na co pomaga pierzga pszczela, dlatego jesteście świadomi jakie są zalety jej regularnego stosowania. Wspomaganie się naturalnymi suplementami diety, to najlepsza decyzja jaką można podjąć w celu polepszenia swojego samopoczucia i zdrowia.

 

Tędy po pierzgę

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium