Miód wrzosowy
Miód wrzosowy

Czym jest miód wrzosowy?

Miód wrzosowy to wyjątkowy produkt, który ze względu na swój aromatyczny zapach, specyficzny smak i wyjątkowe właściwości lecznicze znajduje coraz częściej zastosowanie w naszych domach. Biorąc pod uwagę jego unikalne cechy, ale także niewielką dostępność wrzosowisk w Polsce, oraz bardzo pracochłonny i trudny proces pozyskiwania, jest często nazywany “królem miodów”.

Aby zrozumieć proces jego powstawania, należy wyobrazić sobie fioletowe pola pokryte kwiatami wrzosu zwyczajnego, wręcz schowane głęboko między borami - terenami, które chętnie odwiedzają pszczoły. Te miejsca zazwyczaj są ukryte przed ludzkim wzrokiem i niezbyt obfite w wodę, której potrzebują zarówno rośliny jak i pracowite pszczoły. Kwiaty wrzosów kwitną między lipcem a październikiem, co powoduje, że miód wrzosowy jest jednym z najpóźniej pozyskiwanych miodów w Polsce. Dodatkowo wymaga on szczególnego traktowania podczas przygotowanie: podwójnego wirowania oraz specjalnego sprzętu, aby stał się bardzo gęsty. Ta nieprzeciętność przekłada się na cenę, ale wystarczy poznać jego właściwości lecznicze, żeby odkryć, że warto w niego zainwestować.

miód wrzosowy

Kup miód wrzosowy

Cechy charakterystyczne

Wśród innych dostępnych na rynku miodów, ten z wrzosu wyróżnia specyficzny herbaciany kolor, którego odcienie plasują się od jasnobrązowego do bursztynowego.

Miód wrzosowy charakteryzuje się również bardzo intensywną kwiatową wonią oraz specyficznym smakiem - słodkim, z delikatną nutą goryczki, który już na zawsze pozostaje w pamięci. Ponadto, cechuje go niespotykany w przypadku innych miodów proces krystalizacji. Miód wrzosowy podczas przechowywania go w temperaturze pokojowej z naturalnej płynnej konsystencji staje się galaretowaty i zmienia odcień na bardziej brunatny, bądź żółto-pomarańczowy. Nie ma to jednak wpływu na jego właściwości i działanie.

Co zawiera miód wrzosowy?

Miód z wrzosu to istne bogactwo wyjątkowych, w 100% naturalnych składników, które wywierających korzystny wpływ na nasz organizm i mają szerokie zastosowanie.

Znaczną częścią jego składu są oczywiście węglowodany, których podobnie jak inne miody zawiera ok. 80%. Miód wrzosowy jest jednak pod tym względem specyficzny, ponieważ na naszą korzyść zawiera więcej fruktozy, a mniej sacharozy w porównaniu z pozostałymi miodami. Przekłada się to na niższy indeks glikemiczny, co sprawia, że jest znacznie lepszy i zarazem zdrowszy od zwykłego cukru.

O jego wyjątkowości świadczy także rekordowa wśród miodów zawartość wody - nawet do 23%, jest to doskonały wynik, ponieważ w innych rodzajach miodów odsetek ten nie przekracza nawet 20%.

Pozostałe składniki, stanowiące zaledwie parę procent masy miodu wrzosowego, są jego najcenniejszymi elementami, ponieważ to właśnie one decydują o leczniczych właściwościach tego przetworu. Możemy w nim znaleźć szereg witamin: A, B1, B2,B3, B4, B5, B6, B7, B9, C, PP; enzymów pochodzenia roślinnego i z układu pokarmowego pszczół, np. oksydazę glukozy, kwaśna fosfatazę, katalazę); a także ponad 20 aminokwasów oraz mikroelementów, m.in.: przyswajalne żelazo, wapń, potas, fosfor, chlor, sód, magnez.

W miodzie wrzosowym obecne są także kwasy organiczne, tj. kwas octowy, jabłkowy, masłowy, cytrynowy, bursztynowy i glukonowy oraz polifenole, na które składają się kwasy fenolowe i flawonoidy. Z grupy flawonoidów, które zawiera miód z wrzosu należy wyszczególnić: apigeninę, izoramnetynę oraz kemferol. Spełniają one bardzo ważną funkcję przeciwutleniaczy, co w efekcie skutkuje prozdrowotnymi właściwościami miodu wrzosowego.

Należy pamiętać, że dokładny skład i wartości odżywcze miodu wrzosowego mogą się delikatnie różnić w zależności od regionu, gdzie jest pozyskiwany, gleby, odmiany wrzosów, a także czynników wpływających na rozwój roślin, tj. nasłonecznienie, wilgotność. Nie bez znaczenia jest również przechowywanie miodu. Aby służył nam jak najdłużej należy trzymać go w szczelnym słoiku w zacienionym miejscu, bez dostępu wilgoci.

miód wrzosowy

Kup miód wrzosowy

Na co działa miód wrzosowy?

Gdy poznaliśmy już charakterystyczne cechy i bogaty skład miodu wrzosowego warto zastanowić się: na co może on działać i do czego może przydać nam się w domu?

Przede wszystkim charakteryzuje się on bardzo dobrym działaniem antyoksydacyjnym. To znaczy, że skutecznie zwalcza wolne rodniki, których nadmiar prowadzi do licznych poważnych schorzeń i przyspieszenia procesów starzenia. Wypada pod tym względem o wiele lepiej niż miody jasne, czyli akacjowe, lipowe czy wielokwiatowe.

Wrzosowy przetwór ma bardzo szerokie zastosowanie w leczeniu schorzeń dotyczących wielu układów.

Układ moczowy

Podczas infekcji w układzie moczowym miód wrzosowy wykorzystywany jest głównie ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i moczopędne. Powoduje on rozszerzenie naczyń krwionośnych w nerkach, co zwiększa intensywność filtrowania moczu i przyspiesza wydalanie szkodliwych produktów przemiany materii. Bardzo dobrze działa podczas: stanów zapalnych w układzie moczowym, kamicy nerkowej, problemów z oddawaniem moczu oraz w przypadku obrzęków. Dobrze sprawdza się także u mężczyzn, których dotyczy przerost gruczołu krokowego - prostaty, dlatego też polecany jest do profilaktycznego stosowania po 35 - 40. roku życia.

Układ pokarmowy

Właściwości lecznicze miodu wrzosowego są wykorzystywane przy problemach gastrycznych i trawiennych. Miód ten pomaga regulować biegunki oraz zaparcia i przywraca naturalną florę bakteryjną jelit, co skutkuje lepszym wchłanianiem cennych substancji odżywczych, które są wykorzystywane przez nasz organizm. Dodatkową korzyścią jest zmniejszenie stanu zapalnego żołądka i jelit. Poza tym dobrze sprawdza się przy regulacji pracy wątroby oraz nerek.

 

Układ oddechowy

Miód wrzosowy będzie doskonały na przewlekłe stany zapalne błony śluzowej jamy ustnej, a także problemy z migdałkami, ze względu na swoje właściwości antyseptyczne i przeciwbakteryjne. Warto sięgnąć po niego także w przypadku schorzeń gardła czy uporczywego kaszlu, ponieważ łagodzi on objawy bólowe, przyjemnie rozgrzewa i ułatwia przełykanie.

Układ nerwowy

Ze względu na obecność w swoim składzie witamin z grupy B i glukozy, miód wrzosowy może zostać wykorzystany do poprawy samopoczucia i łagodzenia skutków stresu i napięcia nerwowego. Skutecznie działa na osoby przemęczone i przepracowane, które często mają obniżoną odporność. Miód ten można z powodzeniem stosować także przy problemach ze snem oraz do poprawy funkcjonowania narządu wzroku.

Układ krwionośny

Lecznicze właściwości miodu wrzosowego są wykorzystywane również u osób cierpiących na choroby serca. Jest on rekomendowany ze względu na obniżanie ciśnienia krwi, poprawę jakości krążenia oraz hamowanie rozwoju miażdżycy, która jest groźną chorobą cywilizacyjną, dotyczącą coraz większej ilości ludzi. Należy pamiętać o tym, że miód wrzosowy jest źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, co ma szczególne znaczenie dla osób z niedokrwistością oraz w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych i ostrych stanach chorobowych.

Kup miód wrzosowy

Gdzie jeszcze jest wykorzystywany?

Miód z wrzosu zwiększa odporność organizmu stymulując układ immunologiczny do działania i chroni przed rozwojem zakażeń, dlatego stosowany jest profilaktycznie w okresach jesienno-zimowych. Z racji jego właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych, warto stosować go, jako dodatkowy suplement, podczas przeziębienia, grypy, czy stanach ogólnego osłabienia organizmu.

Ponadto korzystnie działa także na skórę, którą nawilża, rozjaśnia i poprawia jej elastyczność. Z tych właśnie powodów chętnie jest używany w celach kosmetycznych. Stosuje się go jako składnik masek, peelingów, kremów oraz maseczek do pielęgnacji twarzy, dłoni i włosów. Przydatny jest również w leczeniu dolegliwości skórnych, szczególnie w okresie dojrzewanie dobrze wpływa na leczenie trądziku pospolitego.

Dodatkowo miód wrzosowy łagodzi schorzenia reumatyczne i dnę moczanową. Może pomagać również w terapii cukrzycy typu II, ale tylko jeśli stężenie fruktozy w nim wynosi więcej niż 40%.

Warto jednak pamiętać, żeby nie spożywać go w zbyt dużych ilościach, ze względu na to, że jest to produkt wysokokaloryczny. Jedna mała łyżeczka zawierająca ok. 6 g miodu wrzosowego to prawie 20 kcal.

Do czego jeszcze można użyć miodu wrzosowego?

Miód z wrzosu jest w pełni naturalnym i zdrowym zamiennikiemi cukru, dlatego można osłodzić nim kawę, herbatę czy kakao. Doskonale nadaje się do słodkich przekąsek, deserów, jogurtów czy pieczywa, ale może być także dodatkiem do wielu, nie tylko słodkich potraw. W kuchni wykorzystywany jest głównie do doprawiania mięs, sosów czy marynat. Ważną kwestią jest jednak temperatura w której przyrządzamy nasze potrawy i napoje. Miód wrzosowy nie może zostać zalany wrzątkiem, ani podgrzany do temperatury wyższej niż 40 stopni, ponieważ zneutralizowane zostałyby jego właściwości lecznicze.

miód wrzosowy

Podsumowanie

Miód wrzosowy ze względu na swoje szerokie zastosowanie powinien być obecny w domu każdej osoby, która w naturalny i bezpieczny sposób chce dbać o odporność swoją i bliskich. Rozważając właściwości antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające należy zauważyć, że to wyjątkowy produkt, który przydaje się bardzo często, nie tylko w kuchni. Miód ten doskonale pomaga na schorzenia układu pokarmowego, moczowego, krwionośnego, nerwowego, a także przeziębienie i grypę. Dodatkowo jest niezwykle smaczny i odpowiedni do podawania dzieciom. Jego popularność wzrasta. Początkowo kupowany tylko “na smak”, szybko staje się ulubionym miodem w domu.

Warto się do niego przekonać i zacząć wykorzystywać jego właściwości w codziennym życiu.

Kup miód wrzosowy



do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium