
Czym jest proces krystalizacji miodu? Czy można mu zapobiec?
Krystalizacja miodu jest naturalnym procesem, który polega na przemianie jego płynnej postaci (patoki) w postać stałą (w krupiec). Nie wpływa ona negatywnie ani na właściwości odżywcze, ani na jakość miodu, ale może być niepożądana przez osoby, które lubią płynny miód. Co ważne, krystalizacja nie oznacza tego, że miód się zepsuł. To zjawisko jest wynikiem działania cukrów obecnych w miodzie, które mają różne właściwości chemiczne. Glukoza ma mniejszą rozpuszczalność w wodzie od fruktozy, jest ona odpowiedzialna za powstawanie kryształów. W sytuacji, gdy miód zawiera wysokie stężenie glukozy, szybciej ulega krystalizacji. Natomiast miód z wyższą zawartością fruktozy dłużej pozostanie w płynnym stanie. Czy można zapobiec krystalizacji? Całkowite zatrzymanie tego procesu jest trudne, jednak istnieje kilka sposobów na jego opóźnienie:
- przechowywanie miodu w odpowiedniej temperaturze, czyli około 18-24°C (należy unikać trzymania miodu w lodówce, bo w niższych temperaturach szybciej się krystalizuje);
- przechowywanie miodu w szczelnie zamkniętych pojemnikach, aby nie dostało się do niego powietrze i wilgoć, które również przyspieszają ten proces;
- delikatne podgrzanie miodu, który zaczął się krystalizować;
- regularne mieszanie miodu powoduje równomierne rozprowadzenie kryształów, co może opóźnić krystalizację.
Miód płynny nie traci swoich właściwości, jeśli zostanie powoli ogrzany w dość niskiej temperaturze. Aby miód odzyskał postać płynnej konsystencji, pozostał wartościowy należy go więc mieszać lub delikatnie ogrzewać. Taki miód rozpuści się powoli - ta zasada działa w przypadku miodu prawdziwego, bez sztucznych dodatków. Miód w postaci płynnej, o ile nie był przegrzany, będzie nadal dobry. Najlepiej jest pilnować temperaturę za pomocą termometru kuchennego, aby miód nie stracił swoich właściwości!
Jak rozpuścić miód skrystalizowany?
Zastanawiasz się, jak rozpuścić skrystalizowany miód, aby zachował on swoje cenne właściwości? Można to zrobić różnymi metodami, ale każda z nich przebiega podobnie:
- krok 1 – wybraną ilość miodu należy umieścić w szklanej miseczce lub słoiku (wskazówka: podczas domowej dekrystalizacji najlepiej rozpuszczać mniejsze ilości miodu, jest to zdecydowanie łatwiejsze i szybsze);
- krok 2 – następnie przystępuje się do podgrzewania miodu wybraną metodą;
- krok 3 – na koniec ochładza się miód przed spożyciem lub przechowywaniem w ciemnym i suchym miejscu.
Kąpiel wodna i mikrofalówka, czyli popularne metody na rozpuszczenie miodu do postaci płynnej
Wyróżnia się kilka sposobów na upłynnienie miodu. Do najpopularniejszych zalicza się między innymi:
- kąpiel w ciepłej wodzie (słoik miodu w postaci stałej wystarczy umieścić w garnku z wodą nagrzaną do 40 stopni Celsjusza, stale kontrolując temperaturę wody za pomocą termometru kuchennego, co chwilę mieszając drewnianą łyżką rozpuszczający się miód);
- użycie kuchenki mikrofalowej (jest to najszybszy sposób, polega na umieszczeniu słoika z miodem, bez zakrętki w mikrofalówce i na najmniejszej mocy podgrzewać go przez 2-3 minuty);
- użycie piekarnika (w piekarniku należy ustawić temperaturę nieprzekraczającą 40°C, a następnie włożyć do środka słoiczek z miodem i obserwować proces rozpuszczania miodu).
Kremowanie miodu – na czym polega?
Kremowanie miodu to proces, który polega na uzyskaniu kremowej, łatwej do smarowania konsystencji miodu. Podczas tego procesu, miód traci swoje naturalne właściwości do tworzenia dużych kryształów cukru, co jednocześnie czyni go bardziej aksamitnym. Jak przebiega kremowanie miodu? Zaczyna się od delikatnego podgrzewania produktu, do czasu aż miód stanie się płynny i rozpuszczą się w nim istniejące kryształy. Następnie dodaje się do niego drobnoziarnisty, skrystalizowany miód i intensywnie miesza cały roztwór w niskiej temperaturze przez kilka dni, dzięki czemu tworzą się w nim małe, jednolite kryształki. Bardzo ważne jest tutaj unikanie zbyt wysokiej temperatury, aby zachować wszystkie właściwości miodu.
Które miody krystalizują się najszybciej?
Gatunki miodów różnią się tempem krystalizacji w zależności od zawartości cukrów. Najszybciej w postać stałą (w krupiec) zmieniają się miody nektarowe, na przykład miód rzepakowy (nawet w ciągu 1-2 tygodni), który zawiera dużo glukozy. Zdecydowanie wolniej temu procesowi ulegają takie rodzaje miodu jak miód gryczany, miód akacjowy, które pozostają płynne nawet przez kilka miesięcy. Najwolniej w postać stałą przechodzi miód spadziowy (zarówno ze spadzi iglastej, jak i liściastej). Trzeba tu jednak zaznaczyć, że miody przechowywane w niższych temperaturach, szybciej ulegają krystalizacji, bez względu na ich rodzaj.
Poznaj wyjątkowe naturalne miody z Pasieki Rodziny Sadowskich
Sprawdź wyjątkowe miody z Pasieki Rodziny Sadowskich, które zachwycają swoim smakiem i aromatem. Są to naturalne produkty, które nie zawierają sztucznych dodatków. Ich zaletą jest również to, że przed długi czas zachowują swoją świeżość i jakość. W naszej ofercie znajduje się szeroki wybór miodów, między innymi miody dla dzieci, miody tradycyjne, miody z różnymi dodatkami czy też Miody Świata, takie jak miód manuka czy miód lawendowy.
Zachęcamy do zapoznania się z pełną ofertą naszego sklepu internetowego z produktami pszczelimi.