Jak rozpoznać miód z cukrem? Sprawdź nasze podpowiedzi!

Jak rozpoznać miód z cukrem? Sprawdź nasze podpowiedzi!

 

Jak powinien wyglądać prawdziwy miód – najważniejsze cechy dobrego miodu

Naturalny miód (nazywany płynnym złotem) jest produkowany przez pszczoły, które gromadzą w ulu zebrany nektar z kwiatów. Prawdziwy miód krystalizuje, co jest naturalnym procesem i świadczy o jego autentyczności, a także nie wpływa to w żaden sposób na jego jakość. Produkt ten zawiera fruktozę i glukozę oraz wiele cennych wartości odżywczych (witamin i minerałów), posiada też niewielką zawartość wody. Zastanawiasz się, jak rozpoznać dobry miód?

Do jego pozostałych najważniejszych cech zalicza się:

  • charakterystyczny słodki smak i intensywny aromat, które zależą od konkretnego źródła jego pochodzenia;
  • gęstą i lejącą się konsystencję produktu, która po krystalizacji może stać się bardziej stała. Prawdziwy miód może różnie krystalizować! Płynny miód to może być również miód świeży lub rozgrzany;
  • kolor od jasnobursztynowego po ciemnobursztynowy, który również zależy od rodzaju kwiatów, z których on pochodzi;
  • brak zawartości konserwantów, sztucznych dodatków, jak również różnych zanieczyszczeń.

Fałszywy miód (sztuczny) – najważniejsze cechy

Miód z cukrem (sztuczny miód) jest mieszanką miodu i różnych cukrowych dodatków (takich jak syrop glukozowo-fruktozowy z kukurydzy, syrop cukrowy czy cukier buraczany).

Wśród głównych cech sztucznego produktu wyróżnia się przede wszystkim to, że:

  • przez bardzo długi czas ma on płynną konsystencję, nie krystalizuje się lub robi to bardzo powoli (uwaga: przykładowo miód akacjowy, który krystalizuje najwolniej ze wszystkich!);
  • nie zawiera on w swoim składzie składników odżywczych (cennych minerałów i witamin - miód traci je pod wpływem sztucznych dodatków);
  • może zawierać sztuczne dodatki w postaci barwników, wzmacniaczy smaku i aromatu oraz posiadać wysokie stężenie HMF (hydroksymetylofurfural) jest to wskaźnik przetwarzania i przegrzania cukrów;
  • ma często wyczuwalny sztuczny słodki smak i słodki aromat.

Jak fałszuje się miód? Robi się to poprzez wymieszanie go z tanimi syropami cukrowymi, sztucznymi barwnikami i aromatami oraz poprzez podgrzewanie i filtrowanie. Co więcej, miód może być fałszowany już w czasie jego produkcji w ulu. W okresie kwitnienia kwiatów pszczołom podawany jest cukier lub ciasto cukrowe, które dostarczane jest przez te owady do ula i mieszane z prawdziwym miodem. 

Dlaczego miód jest fałszowany?

Zastanawiasz się, dlaczego miód jest fałszowany? Może to być robione z kilku powodów, a mianowicie:

  • zwiększenie objętości produktu dodawanie do miodu niektórych substancji takich jak na przykład syrop glukozowy wpływa na zwiększenie objętości sztucznego produktu, dzięki czemu oszczędza się na wykorzystywanej ilości naturalnego nektaru i uzyskuje się większą ilość fałszywego wyrobu do sprzedaży;
  • łatwiejsza i szybsza produkcja – dodawanie do miodu cukrów wpływa na przyspieszenie produkcji tego produktu, ponieważ nie wymaga ona zbierania i przetwarzania nektaru przez pszczoły, dzięki czemu produkcja jest nie tylko mniej czasochłonna, ale i o wiele tańsza;
  • zmniejszenie strat w przypadku produkcji niskiej jakości produktu przez pszczoły, czyli oszukiwanie na jakości – dodawanie do miodu substancji słodzących może poprawić jego konsystencję, smak i kolor, co wpływa na lepszą prezentację takiego produktu, przez co staje się on atrakcyjniejszy dla kupujących; taki produkt wydaje się być wysokiej jakości i zazwyczaj jest drogi, a w rzeczywistości składa się z tanich składników – jest to wprowadzanie w błąd konsumentów co do autentyczności danego produktu;
  • zwiększenie dostępności produktu, czyli zwiększenie sprzedaży – dodawanie do miodu tanich składników wpływa na zwiększenie dostępności sztucznego produktu na rynku, dzięki czemu zwiększa się jego sprzedaż.

Po co więc fałszować miód? Przede wszystkim po to, aby obniżyć koszty jego produkcji oraz zwiększyć zyski z jego sprzedaży.

Podgrzewanie miodu nie jest jego fałszowaniem, jeśli robi się je delikatnie, stopniowo zwiększając temperaturę i nie przekraczając granicy 30-40 stopni. Miód staje się wtedy miękki lub lejący, a nie następuje jego przegrzanie. Efekt pracy pszczół zostanie doskonały do ostatniej łyżeczki! 

Jak sprawdzić, czy miód jest prawdziwy?

Jak sprawdzić, czy miód jest autentyczny? Istnieje kilka sposobów na odróżnienie prawdziwego, świeżego wyrobu od miodu fałszywego. Oprócz obserwacji, czy zachodzi w nim krystalizacja, można wykonać różne testy, między innymi test rozpuszczania w wodzie prawdziwy produkt powoli się rozpuszcza w wodzie i opada na dno, z kolei fałszywy szybko się w niej rozpuści. Dobry jakościowo miód będzie rozpuszczał się powoli - tak można sprawdzić, czy miód jest fałszywy. Miód płynny - czy jest zły? Nie, jeśli miód jest świeży lub delikatnie podgrzany, będzie płynny - i taki stan może utrzymać się od kilku dni do kilku miesięcy. Wybrany miód krystalizuje? Warto to zaobserwować.

Czytanie etykiety – jak rozpoznać miód z cukrem w markecie?

Jak rozpoznać miód cukrowy w markecie? Trzeba uważnie czytać etykiety znajdujące się na słoikach, które powinny zawierać informacje takie jak na przykład: nazwa produktu, kraj pochodzenia, data rozlewu, skład, data minimalnej trwałości, numer partii, informacje o producencie, certyfikaty jakości, a także waga netto. Jeśli chcesz kupić miód od pszczół, to przede wszystkim unikaj produktów, które w swoim składzie mają między innymi syropy glukozowo-fruktozowe, słodziki i barwniki. Twoje podejrzenia co do sztucznego produktu powinna także wzbudzać płynna konsystencja miodu. Zwracaj uwagę na certyfikaty i pochodzenie. Gdzie kupić prawdziwy miód? Najlepszy miód znajdziesz w sklepach ze zdrową żywnością i u lokalnych pszczelarzy, gdzie jest większa pewność co do jakości i autentyczności miodu. Zawsze sprawdzaj, jakie dane znajdują się na jego etykiecie i czy nie ma tam informacji o dodatkowych sztucznych składnikach, takich jak dodatkowe cukry  co będzie świadczyło o tym, że jest to produkt sztuczny. Prawdziwy miód zawiera w składzie tylko miód, może być wzbogacony tylko o naturalne dodatki, ale te muszą być uwzględnione na etykiecie. 

Jak przechowywać miód naturalny?

Jeśli naturalny miód będzie prawidłowo przechowywany, to dłużej pozostanie świeży i nie straci swoich cennych właściwości odżywczych. Ten niezwykły produkt od pszczół musi być zabezpieczony przed niekorzystnymi dla niego warunkami. Najlepiej przetrzymywać go w szczelnym pojemniku, co pozwoli uchronić go przed zanieczyszczeniami i wilgocią. Należy go trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu, z dala od bezpośredniego działania promieni słonecznych. Optymalną temperaturą przechowywania prawdziwego miodu jest około 20°C. Trzeba pamiętać, że zbyt niska temperatura może przyspieszyć krystalizację miodu. Jeśli jest zimno - miód jest skrystalizowany. Skrystalizowany miód nie traci swoich właściwości, może być jednak trudniejsze jego rozsmarowanie np. na kanapce. Lepiej więc unikać trzymania go w lodówce, bo może on się tam dość szybko skrystalizować i niezbędne może być przywrócenie jego postaci płynnej. Nie jest również polecane przechowywanie takiego miodu w metalowych pojemnikach, bo może to doprowadzić do pogorszenia jakości miodu.

Prawdziwe, naturalne miody pszczele z Pasieki Rodziny Sadowskich

Sklep internetowy Pasieki Rodziny Sadowskich oferuje tylko prawdziwe, świeże miody, które są w 100% naturalne. Są to produkty o wyjątkowej jakości, które zachwycają niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Do ich produkcji nie są używane żadne ulepszacze typu sztuczne barwniki, aromaty czy konserwanty. Wybierając produkt z naszego sklepu, możesz mieć pewność, że kupujesz miód prawdziwy prosto od pszczół, który przez długi czas zachowa swoją świeżość i wartości odżywcze. W naszej ofercie znajduje się szeroki wybór naturalnych miodów, między innymi Miody Świata (takie jak miód akacjowy, miód spadziowy ze spadzi iglastej, miód manuka, lawendowy, wrzosowy czy tymiankowy), miody dla dzieci (na przykład Miodziś z maliną, Miodziś z bananem i Miodziś z mandarynką), miody z dodatkami (na przykład z żurawiną, ze śliwką i cynamonem, z pomarańczą i goździkami lub z tymiankiem i podbiałem) oraz polskie miody tradycyjne (takie jak miód rzepakowy, miód lipowy, miód gryczany i wielokwiatowy). 

Sprawdź również pozostały nasz asortyment produktów z dodatkiem miodu! Można u nas kupić na przykład suplementy diety, oxymele, pasty orzechowe, soki i syropy! Zapraszamy do zakupów!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium