Kimchi – co to jest i skąd pochodzi?
Kimchi – co to jest i skąd pochodzi?

Kimchi to tradycyjne, koreańskie danie, które zyskało popularność na całym świecie. Warto dowiedzieć się o nim więcej!

Co to jest kimchi?

Kimchi co to jest? To potrawa, której głównym składnikiem jest kiszona kapusta. Przygotowywane jest ono poprzez fermentację tego warzywa i przypraw. Kimchi używane jest jako dodatek do różnych dań, ale można też je spożywać samodzielnie. Cenione jest za bogatą zawartość witamin, minerałów, błonnika i naturalnych probiotyków - przez co jej spożywanie może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Między innymi może przyczyniać się do wzmocnienia układu odpornościowego organizmu. Teraz już każdy powinien wiedzieć, co to jest kimchi i dlaczego jest tak popularne.

Skąd pochodzi kimchi?

Kimchi skąd pochodzi? Pochodzi ono z Korei i uznawane tam jest za tradycyjne, narodowe danie. Jego historia sięga co najmniej 2000 lat. Pierwotnie stosowane ono było jako sposób na konserwację warzyw (w tym kapusty) na zimę, ponieważ fermentacja była skuteczną metodą na przechowywanie żywności przez dłuższy okres. Z upływem czasu zaczęto rozwijać i zmieniać ten przepis, oraz tworzyć z niego różne warianty. Dlatego obecnie istnieje tak wiele rodzajów kimchi, które różnią się składnikami oraz metodą przygotowania. Warto tu dodać, że jest ono integralną częścią koreańskiej kultury i pełni w niej ważną rolę. Dodawana jest niemal do każdego posiłku.

Jakie wyróżnia się rodzaje kimchi?

Kimchi występuje w wielu wariantach, które różnią się składnikami i smakiem. Do najpopularniejszych rodzajów zaliczyć można:

  • Baechu Kimchi (z kapusty pekińskiej) - to najbardziej znana i popularna odmiana kimchi, charakteryzuje się pikantnym, kwaskowym smakiem – jest to tradycyjny rodzaj kimchi w Korei;
  • Chonggak Kimchi (z korzeniem koniczyny) - przygotowywane jest z korzeni koniczyny, które nazywają się chonggak; charakteryzuje się wyrazistym smakiem i chrupiącą teksturą;
  • Gat Kimchi (z jadalnego kwiatu) - to wyjątkowy rodzaj kimchi, który przygotowywany jest z jadalnego kwiatu, znanego również jako gad; charakteryzuje się delikatnym smakiem (ten wariant jest popularny szczególnie w okresie wiosennym);
  • Kkakdugi (z rzodkiewką) - przygotowywane jest z rzodkiewki pokrojonej w kostkę; charakteryzuje się chrupiącą konsystencją i wyrazistym, lekko pikantnym smakiem;
  • Oi Sobagi (z ogórków) - przygotowywane jest z małych ogórków, które są nacinane i nadziewane pastą; charakteryzują się orzeźwiającym smakiem; zazwyczaj podawane są jako przekąska;
  • Nabak Kimchi (wodne Kimchi) - przygotowywane jest poprzez mieszanie wody z pastą kimchi; charakteryzuje się łagodnym smakiem i wodnistą konsystencją.

To tylko niektóre przykłady różnych znanych i popularnych rodzajów kimchi. Duży wybór sprawia, że każdy może wybrać najbardziej odpowiadającą sobie wersję.

Jakie zalety ma kimchi?

Koreańskie kimchi posiada wiele zalet. Do najważniejszych można zaliczyć:

  • jest źródłem wielu witamin i minerałów (takich jak witamina K, witamina C, witaminy z grupy B, żelazo, beta-karoten i wapń), dzięki czemu może korzystnie wpływać na wzmocnienie układu odpornościowego;
  • jest źródłem naturalnych antyoksydantów (takich jak flawonoidy, beta-karoten i witamina C), które pomagają zwalczać wolne rodniki przyczyniające się między innymi do starzenia się komórek czy też do stresu oksydacyjnego;
  • jest źródłem naturalnych probiotyków, dzięki czemu może pomagać w utrzymaniu równowagi jelitowej mikroflory czy też wspierać układ odpornościowy i prawidłową przemianę materii.

Poza tymi cennymi właściwościami prozdrowotnymi należy też tutaj wspomnieć o tym, że spożywanie kimchi może także korzystnie wpływać na układ trawienny, ze względu na zawarte enzymy, które tworzą się podczas procesu fermentacji. Ponadto dodając do tej potrawy czosnku, imbiru i papryczki chilli, które mają właściwości przeciwzapalne, można przyczynić się do zmniejszenia stanów zapalnych w organizmie. Warto też zwrócić tu uwagę na to, że nie u każdego mogą wystąpić takie korzyści prozdrowotne, ponieważ każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na spożywanie kimchi.

Czy kimchi ma jakieś wady?

Kimchi koreańskie pomimo wielu korzyści, posiada też pewne wady. Mowa tutaj między innymi o:

  • wysokiej zawartości sodu (dlatego nie jest ono polecane dla osób, które powinny ograniczać spożycie sodu, ponieważ może się ono przyczynić do pojawienia się różnych problemów zdrowotnych, takich jak na przykład nadciśnienie tętnicze);
  • możliwość wystąpienia alergii (kimchi może w swoim składzie mieć składniki, które wywołują alergie – zalicza się do nich ryby, orzechy czy skorupiaki – dlatego osoby zmagające się z alergiami pokarmowymi powinny zwracać uwagę na to, co znajduje się w jej składzie);
  • pikantność (to także można zaliczyć do wad, ponieważ niektórzy mogą nie tolerować tak ostrego jedzenia);
  • zawartość naturalnych kultur drobnoustrojów (to również może być źle tolerowane przez niektóre osoby, szczególnie takie, które cierpią na nadwrażliwość na grzyby lub bakterie – przez co po zjedzeniu kimchi mogą wystąpić u nich nieprzyjemne objawy - wzdęcia, problemy trawienne, bóle brzucha).

Kto nie powinien jeść kimchi?

Jak widać, kiszona kapusta pekińska po koreańsku nie jest polecana każdemu. Niektóre osoby powinny ograniczyć jej spożycie lub całkowicie z niej zrezygnować. Mowa tutaj o:

  • osobach uczulonych na składniki tej potrawy, na przykład na jakieś warzywo;
  • osobach z nadwrażliwością na jedzenie pikantne;
  • osobach z chorobą refluksową - po spożyciu kimchi może się u nich pojawić nie tylko dyskomfort, ale i zgaga;
  • osobach z nietolerancją histaminy (trzeba pamiętać, że jest to produkt fermentowany, a podczas procesu fermentacji dochodzi do produkcji histaminy, więc osoby z jej nietolerancją mogą doświadczyć pewnych objawów, takich jak wysypki skórne, bóle głowy czy też problemy z trawieniem).

Każdy organizm jest inny i na każdego spożycie kimchi może inaczej zadziałać. Najważniejsze jest tutaj to, żeby w momencie pojawienia się jakichkolwiek niepokojących objawów, powstrzymać się od dalszego spożywania tej potrawy. W razie wystąpienia wątpliwości warto zgłosić się do swojego lekarza i skonsultować z nim możliwość jedzenia kimchi.

Po czym poznać, że kimchi nie nadaje się do spożycia?

Kimchi jak smakuje, gdy jest nieświeże? Po czym poznać, że nie nadaje się ono do spożycia? Wyróżnić można kilka podpowiedzi, które mogą świadczyć o tym, że potrawa jest zepsuta. Zaliczyć do nich można:

  • nieprzyjemny zapach (jeśli wydziela ona silny i nieprzyjemny zapach, to może to oznaczać, że fermentacja się nie powiodła lub że dzieje się coś złego z kimchi, gdyż powinno mieć ono przyjemny kwaskowy aromat);
  • pleśń (nawet najmniejsze plamy pleśni świadczą o tym, że produkt się popsuł i należy go wyrzucić);
  • znacząca zmiana koloru (jeśli zauważy się zmianę koloru na czarny lub brunatny, to także może oznaczać, że kimchi jest zepsute);
  • gorzki i nieprzyjemny smak (to kolejny objaw oznaczający zepsucie potrawy, kimchi powinno mieć ostry, kwaśny i wyraźny smak);
  • lepka i szara konsystencja (kimchi powinno mieć miękką konstrukcję).

W przypadku podejrzenia popsucia się potrawy, lepiej zrezygnować z jej spożywania. Zepsute kimchi może zawierać między innymi szkodliwe bakterie, które mogą negatywnie wpłynąć na żołądek i jelita.

Jak samodzielnie przyrządzić kimchi?

Kimchi można samodzielnie przyrządzić we własnej kuchni. Nie jest to skomplikowane zadanie, więc każdy miłośnik ostrych i kwaskowatych smaków może podjąć takie wyzwanie. Niezbędne będą następujące składniki:

  • 1 główka kapusty pekińskiej;
  • 4 szklanki wody;
  • 1/4 szklanki soli morskiej;
  • 3 drobno posiekane ząbki czosnku;
  • 1 łyżka startego imbiru;
  • 1 łyżka pasty gochujang;
  • 1 łyżka sosu rybnego;
  • 4-5 rzodkiewek;
  • 1 łyżka cukru;
  • 2 marchewki;
  • 4 cebule dymki.

Sposób przygotowania kimchi w domu

W pierwszej kolejności należy przygotować kapustę pekińską - oddzielić liście od główki i pokroić je na kawałki o grubości około 3 centymetrów. Następnie trzeba rozpuścić sól w wodzie, dodać pokrojoną kapustę i dokładnie wymieszać. Całość pozostawić na około 2 godziny, które można poświęcić na przyrządzenie pasty kimichi – do małej miski należy wsypać czosnek, imbir, sos rybny, cukier, pastę gochujang i wymieszać. Po upływie tych 2 godzin trzeba odcedzić kapustę, opłukać ją i odcisnąć nadmiar wody. Kolejnym krokiem jest wymieszanie pasty kimchi i kapusty oraz dodanie marchewki, rzodkiewki i cebuli. Po czym można rozpocząć umieszczanie całej mieszanki do pojemników, w których pozostawi się ją na fermentację - składniki muszą być dobrze ubite, dzięki czemu uwalni się z nich powietrze. Na koniec należy zamknąć pojemniki i pozostawić na 2-3 dni w temperaturze pokojowej w celu rozpoczęcia fermentacji.

Na co zwrócić uwagę przygotowując kimchi?

Sałata kimchi będzie smaczną i zdrową potrawą, jeśli będzie odpowiednio przyrządzona. Do najważniejszych zasad jej przygotowywania można zaliczyć:

  • zadbanie o czystość miejsca pracy, naczyń oraz rąk - wszelkie zanieczyszczenia mogą zakłócić fermentację;
  • używanie świeżych składników o wysokiej jakości - warzywa nie mogą mieć oznak psucia się;
  • używanie soli morskiej, która pozbawiona jest substancji chemicznych;
  • przestrzeganie czasu fermentowania – zbyt długi czas może spowodować, że kapusta będzie za bardzo miękka;
  • dokładne mieszanie wszystkich składników;
  • przestrzeganie odpowiedniej temperatury fermentowania;
  • odpowiednie przechowywanie gotowej potrawy.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium