Pasta migdałowa – do czego ją stosować?
Pasta migdałowa – do czego ją stosować?

Pasta migdałowa wyróżnia się kremową konsystencją i delikatnym smakiem. Ten niezwykły produkt cechuje się również bogactwem właściwości prozdrowotnych, dlatego cieszy się coraz większą popularnością.

Pasta migdałowa – właściwości prozdrowotne

Zaletą pasty migdałowej jest to, że jest to naturalny produkt, który wytwarzany jest jedynie z migdałów. Charakteryzuje się ona cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Według naukowców spożywanie migdałów ma korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. Wynika to z tego, że zawierają one wiele składników odżywczych. Dzięki czemu pasta migdałowa może być składnikiem codziennej zbilansowanej i zdrowej diety. Do najważniejszych wartości odżywczych tego produktu zalicza się między innymi:

  • wysoką zawartość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych:
  • ich odpowiednia ilość pozytywnie wpływa na lipidowy profil organizmu człowieka, a także na obniżenie poziomu cholesterolu;
  • są niezbędne do prawidłowej budowy błon komórkowych i do odpowiedniego funkcjonowania układu krwionośnego;
  • mogą także wpływać na poprawę stanu zdrowia osób chorujących na cukrzycę;
  • w 100 gramach migdałów znajduje się około 52 gramy tłuszczów, w tym 47 gramów to nienasycone kwasy tłuszczowe (przeważają kwasy omega i jednonienasycone kwasy);
  • dużą zawartość białka:
  • w 100 gramach produktu znajduje się około 20 gramów białka i 12 gram błonnika pokarmowego;
  • bardzo niską zawartość cukrów:
  • w 100 gramach produktu znajduje się około 4 gramy cukru;
  • bogactwo soli mineralnych:
  • magnezu (niezbędnego do prawidłowej pracy układu kostnego, mięśniowego i nerwowego);
  • żelaza (pełniącego funkcje enzymatyczne, wchodzącego w skład hemoglobiny);
  • wielu innych, na przykład wapnia, cynku, potasu oraz fosforu;
  • wysoką zawartością witaminy E oraz B2.

Pasta migdałowa jest naturalnym produktem, do którego produkcji nie dodaje się żadnych dodatkowych składników, a tym bardziej sztucznych konserwantów. To właśnie sprawia, że wyróżnia się takimi świetnymi właściwościami prozdrowotnymi dla organizmu człowieka. Jak wykazały badania, regularne spożywanie migdałów przyczynia się do obniżenia ciśnienia we krwi, poprawia też jej krążenie, co może być bardzo dobrym elementem profilaktyki chorób miażdżycy i serca. Co więcej, ten produkt może być także wsparciem przy redukcji nadciśnienia, dzięki czemu można zapobiec cukrzycy. Warto tutaj też dodać, że pasta migdałowa zawiera fenyloalaninę, która należy do grupy aminokwasów - może więc wspomagać prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Pasta migdałowa – korzystny wpływ na kondycję skóry, włosów i paznokci

Spożywanie pasty migdałowej może również korzystnie wpłynąć na stan skóry, paznokci i włosów. Wszystko to przez zawartość soli mineralnych i witamin. Lipidy, które są dostarczane razem z migdałami, wchodzą w skład komórkowych błon wszystkich komórek ciała, także komórek naskórka. Zatem odpowiadają one za występowanie bariery ochronnej skóry. Na uwagę zasługuje tu również działania przeciwutleniające związków zawartych w paście migdałowej, które również mogą korzystnie wpływać na kondycję skóry. Nie ma wątpliwości, że spożywanie migdałów czy też pasty z migdałów korzystnie wpływa na wygląd skóry, włosów oraz paznokci.

Czy pastę migdałową warto stosować do mycia twarzy?

Pasta migdałowa ze względu na swoje właściwości może być wykorzystywana do mycia twarzy, co może wpłynąć na poprawę jej kondycji, ze względu na działanie oczyszczające, łagodzące podrażnienia, redukujące sebum, nawilżające, jak również odżywiające. Warto więc włączyć ją do pielęgnacji twarzy. Nie musi od razu zastępować codziennego kosmetyku do mycia twarzy, ale użycie jej przynajmniej raz w tygodniu, z pewnością przyniesie wiele korzyści dla skóry.

Pasta migdałowa do czego można ją dodawać?

Pasta migdałowa do czego ją dodać? Jest to świetny produkt, ponieważ można go połączyć z wieloma składnikami i potrawami. Pierwszą propozycją jest dodanie pasty z migdałów do naleśników. Taka potrawa na słodko może stanowić pyszną przekąskę w ciągu dnia bądź po prostu pożywne śniadanie, jak i każdy inny posiłek. Innym wykorzystaniem pasty jest dodanie jej do dań z kuchni orientalnej. Takie połączenie z pewnością dostarczy kulinarnych doznań. Ten produkt można dodać również do dżemu owocowego, owsianki i zdrowych koktajli. Można go też połączyć z różnymi wypiekami i deserami. Pasta z migdałów świetnie smakuje również bez żadnych dodatków, spożywana prosto ze słoiczka. Pasta migdałowa zastosowanie znajduje również przy wielu konkretnych dietach, na przykład białkowa, wegetariańska, keto, czy też codzienna dieta dla dzieci w celu uzupełnienia magnezu i żelaza. Zastosowań pasty z migdałów jest bardzo dużo, ostateczne jej wykorzystanie zależy od indywidualnych upodobań.

Pasta migdałowa na kanapki – czy warto?

Pasta migdałowa na kanapki dodawana jest jako roślinny zamiennik masła. Jest to o wiele zdrowsze rozwiązanie. Z pomocą tej pasty można tworzyć przeróżne kompozycje smakowe na pieczywie. Bez względu czy będzie to zwykły chleb, czy bułki, efekt końcowy będzie zachwycający! Wszystko oczywiście zależy od dodanych składników, które można dowolnie wybierać według swoich upodobań. Warto stosować pastę migdałową na kanapki. Jest to świetny sposób na ich urozmaicenie. Możliwość połączenia jej z większością składników sprawia, że każdy może skomponować swoją ulubioną kanapkę na bazie pasty z migdałów.

Pasta migdałowa na wytrawnie – czy to dobre połączenie?

Z pastą migdałową można również przygotowywać różne potrawy na wytrawnie. Produkt może być wykorzystany jako podstawa do jakiegoś sosu, na przykład połączenie pasty z sosem sojowym i miodem. Warto do takiej mieszanki dodać odrobinę wody, aby ją rozrzedzić. Do takiej bazy można dodać jeszcze curry lub mleczka kokosowego czy też ostrej papryczki. Wszystko zależy od indywidualnego gustu. Tak przygotowaną miksturę można między innymi dodać do sałatki lub użyć jako marynatę do mięs i warzyw. Jak widać, połączenie pasty migdałowej z wytrawnymi potrawami może być bardzo dobrym rozwiązaniem.

Czy pasta migdałowa jest kaloryczna?

Niestety wadą pasty migdałowej jest jej wysoka kaloryczność. W 100 g produktu znajduje się aż około 600 kalorii. W łyżce stołowej pasty (10 g) zawarte jest około 60 kalorii. Dlatego pomimo zawartości cennych składników odżywczych, warto zwracać uwagę, na to, w jakich ilościach jest spożywana. Należy tutaj jeszcze wspomnieć o jej indeksie glikemicznym. Otóż migdały posiadają bardzo niski IG, a mianowicie jego wartość to 15.

Czy pasta migdałowa odchudza?

Pasta migdałowa jest zdrowym, naturalnym produktem. Jednak nie ma ona żadnych właściwości odchudzających. Co więcej, jest bardzo kaloryczna, więc tym bardziej powinno się uważać z jej ilością. Spożywana w odpowiednich porcjach, może być stosowana w każdej diecie, nawet tej redukcyjnej. Jednak nie należy brać jej pod uwagę jako składnik odchudzający.

Pasta migdałowa gdzie kupić dobry produkt?

Dobra pasta migdałowa gdzie kupić? Najpewniejszym miejscem zakupu jest sklep specjalizujący się w naturalnych produktach. Musi to być sprawdzony i polecany punkt, ponieważ tylko w takim przypadku można mieć pewność, że kupi się dobry, naturalny produkt, który zachowa maksymalnie dużo odżywczych składników. Takimi miejscami mogą być różne sklepy stacjonarne lub internetowe ze świeżą i zdrową żywnością. Zdecydowanie powinno się unikać kupowania past migdałowych pochodzących z nieznanych źródeł.

Na co zwrócić uwagę kupując dobrą pastę migdałową? Jaki jest jej koszt?

Kupując dobrą pastę migdałową, trzeba zwrócić uwagę przede wszystkim na jej etykietę. Należy upewnić się, że produkt nie zawiera żadnych sztucznych dodatków (na przykład aromatów, stabilizatorów, lecytyny czy też emulgatorów), dodatkowych wypełniaczy (na przykład tłuszczu palmowego, oleju słonecznikowego), cukru i soli. Koszt tego artykułu to około 10 złotych za 100 g przygotowanego wyrobu. Ceny oczywiście mogą się różnić. Zależeć będą między innymi od popularności danego sklepu lub marki. Trzeba jednak pamiętać, że migdały są drogie, więc cena pasty także będzie wysoka. Jednak ze względu na liczne wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne jest to produkt warty swojej ceny.

Jak samemu przygotować pastę migdałową? Czy warto?

Pastę migdałową można również przyrządzić samodzielnie w domu. Zaletą jest to, że wykonuje się ją z naturalnych, świeżych składników, bez dodawania konserwantów i substancji chemicznych. Co więcej, to zadanie nie wymaga posiadania konkretnych umiejętności ani specjalnych sprzętów. Przygotowanie pasty jest szybkie i proste. Wystarczy zmiksować świeże migdały do momentu uzyskania gładkiej masy. Ne należy dodawać żadnego oleju, ponieważ są one same w sobie tłuste. Taką pastę można przechowywać w lodówce do kilku tygodni. Jak widać, przygotowanie pasty migdałowej nie jest skomplikowane. Warto więc wykonywać ją samodzielnie, można w ten sposób zaoszczędzić trochę pieniędzy.

Po czym poznać dobrej jakości pastę z migdałów?

Dobrej jakości pasta z migdałów będzie przede wszystkim składała się z samych migdałów. Jej charakterystyczną cechą może być rozwarstwienie. Jest to naturalny proces, który świadczy o braku emulgatorów. Na tę kwestię warto zwracać uwagę, kupując pastę w sklepie stacjonarnym. W przypadku zakupów internetowych najlepiej kierować się składem produktu oraz opiniami kupujących. Ważny jest również sam sklep, najlepiej, żeby był to punkt ze zdrową żywnością. Takie miejsca dają gwarancję, że produkty są naturalne, świeże i bez zbędnych dodatków. W przypadku innych punktów, niestety można trafić na przetworzone produkty, które nie wiele mają wspólnego z naturalnymi, zdrowymi produktami.

Pasta migdałowa to smaczna i zdrowa przekąska lub dodatek do wielu potraw. Posiada ona wiele zalet, jest bogactwem minerałów i witamin. Dlatego warto włączyć ten produkt do swojej codziennej diety. Trzeba tylko pamiętać, aby nie przesadzać z jego ilością, ponieważ ma dużo kalorii.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium