
Orzechy arachidowe (ziemne) są popularną przekąską, która posiada wyjątkowe wartości i właściwości odżywcze.
Orzechy arachidowe – wartości odżywcze
Orzechy arachidowe to bogactwo różnych wartości odżywczych. Mają one najwięcej białka ze wszystkich dostępnych orzechów. Wyróżniają się również rekordową ilością witaminy B3 (niacyny). Są też wartościowym źródłem błonnika, tłuszczu (jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych), witamin oraz składników mineralnych (w szczególności potasu). Na uwagę zasługuje także ich cierpka skórka, w której zawarte są polifenole (głównie kwercetyna, rutyna, kwas elagowy, resweratrol i kaempferol), flawonoidy i tokoferole, ponieważ posiadają one zdolność do neutralizowania wolnych rodników. W 100 g tego produktu znajduje się między innymi:
- 25,80 g białka;
- 49,24 g tłuszczu;
- 16,13 g węglowodanów (w tym około 5 g cukrów prostych);
- 8,5 g błonnika;
- 92 mg wapnia;
- 4,58 mg żelaza;
- 168 mg magnezu;
- 376 mg fosforu;
- 705 mg potasu;
- 12,066 mg niacyny;
- 0,135 mg ryboflawiny;
- 8,33 mg witaminy E.
Warto też tu wspomnieć o kaloryczności tego produktu. W 100 g znajduje się aż 567 kalorii. Pomimo tego, że orzechy arachidowe kcal mają bardzo dużo, to ze względu na ich dobroczynne działanie, polecane jest włączenie ich w niewielkiej ilości do codziennej diety.
Orzechy arachidowe właściwości
Orzechy arachidowe właściwości prozdrowotnych mają bardzo dużo. Ich spożywanie pozytywnie wpływa na organizm człowieka.
Orzechy arachidowe - łagodzą stres i koją nerwy
Ze względu na wysoką zawartość niacyny, spożywanie orzechów ziemnych może wspomagać funkcjonowanie układu nerwowego, między innymi koić nerwy, łagodzić stres, ułatwiać zasypianie, wspierać leczenie depresji, wzmacniać osłabiony organizm, złagodzić bóle głowy. 100 g orzeszków arachidowych pokrywa aż 85% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę u osób dorosłych, zaś u dzieci jest to wartość powyżej 100%.
Orzechy arachidowe - pomagają w obniżeniu złego cholesterolu
Zawartość niacyny przyczynia się również do obniżenia złego cholesterolu LDL, a także wspomaga produkcję dobrego stężenia cholesterolu HDL, a co za tym idzie, zapobiega miażdżycy i innym chorobom na przykład udar mózgu, choroba wieńcowa, zawał serca. Wszystko przez zawartość dużej ilości witaminy B3 i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zaś wysoka ilość potasu wspiera utrzymywanie prawidłowego ciśnienia krwi i może uchronić przed nadciśnieniem tętniczym.
Orzechy arachidowe - wspierają pamięć i koncentrację
Zawartość magnezu, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych w orzechach arachidowych może także wpływać na poprawę pamięci i koncentracji. Ich spożywanie jest więc polecane przy intensywnym wysiłku umysłowym, mowa tutaj między innymi o studentach i uczniach. Warto je również włączyć do diety seniorów, ponieważ mogą one również zmniejszyć ryzyko rozwoju Alzheimera.
Orzechy arachidowe - odchudzanie
Kolejną cenną właściwością orzechów arachidowych jest to, że wspierają regulację metabolizmu i zapobiegają gromadzeniu się tkanki tłuszczowej. Zawartość błonnika sprawia, że żołądek szybko i na długo się wypełnia, dając uczucie sytości. Co więcej, orzechy ziemne podnoszą poziom serotoniny, która z kolei zmniejsza apetyt i poprawia nastrój. Trzeba jednak pamiętać, że fistaszki są kaloryczne i spożywanie ich w dużych ilościach może skończyć się przybraniem na wadze. Zjadanie maksymalnie jednej garści dziennie nie powinno wpłynąć negatywnie na masę ciała czy też na wskaźnik BMI. Mogą one również powodować zatwardzenia z powodu dużej ilości zawartych tłuszczów.
Czy osoby z cukrzycą mogą sięgać po orzeszki ziemne?
Orzechy arachidowe są idealną przekąską dla cukrzyków. Wszystko przez to, że zawierają one duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wpływają na poprawę homeostazy insuliny i glukozy w organizmie człowieka. Liczne badania potwierdzają, że posiłki uzupełnione o orzeszki ziemne mogą pomóc w zmniejszaniu stężenia glukozy. Dlatego warto włączyć do swojej codziennej diety przynajmniej garść tego produktu. Dzięki temu można zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy czy też zapobiec rozwojowi insulinooporności.
Czy spożywanie orzechów arachidowych może wywołać alergię pokarmową?
Orzechy ziemne są niestety bardzo silnymi alergenami. Mogą one wywołać wstrząs anafilaktyczny, który może spowodować śmierć. Wersja prażona łatwiej wywołuje reakcję alergiczną niż surowa. Uczulenie na orzeszki ziemne zazwyczaj rozpoczyna się w okresie wczesnego dzieciństwa. W większości przypadków alergia ustępuje, jednak wiele osób musi się z nią zmagać już do końca życia. Jej objawy mogą dotyczyć nie tylko układu skórnego, ale również sercowo-naczyniowego, moczowo-płciowego, żołądkowo-jelitowego czy też oddechowego. Nadciśnienie, arytmia, objawy górnych lub dolnych dróg oddechowych rozwijają się w śmiertelnych przypadkach. Warto tu wspomnieć o tym, że olej arachidowy nie wywołuje alergii, o ile otrzymywany jest w prawidłowy sposób i nie zawiera białek.
Orzechy arachidowe jak rosną, jak się je uprawia?
Orzechy arachidowe jak rosną? Zacząć tutaj należy od tego, że nie należą one do rodziny orzechowatych, lecz do rodziny bobowatych. Co najważniejsze, owoce rosną pod ziemią (stąd potoczna nazwa orzechy ziemne). Roślina jest nieduża, osiąga około 70 centymetrów i przyjmuje formę strączków z nasionami, które dojrzewają właśnie pod ziemią. Charakteryzuje się ona również ciekawą szypułką kwiatu, która po przekwitnięciu znacznie się wydłuża i kieruje do dołu, co powoduje, że strąk wpycha się pod ziemię, gdzie dojrzewa i wypuszcza owoce w postaci nasion (orzechów ziemnych).
Orzechy arachidowe – gdzie rosną?
Roślina pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie już od wielu lat jest uprawiana. Obecnie spotkać ją można już na całym świecie, jednak głównie w krajach subtropikalnych i tropikalnych, ze względu na duże wymagania słoneczne. Największym importerem orzechów arachidowych są Chiny. W dużych ilościach produkowane są one również w Stanach Zjednoczonych, Nigerii, Indiach.
Do czego warto dodawać orzechy ziemne?
Orzechy ziemne mają szerokie zastosowanie w kuchni. Doskonale pasują do dań słonych, jak i słodkich - ze względu na ich uniwersalny smak. Można je między innymi dodawać do różnych kompozycji sałatkowych, potraw orientalnych (tajskie makarony, chińskie zupy). Orzeszki można również dodawać do różnych własnych słodkich wyrobów (batony, ciasteczka, lody). Warto tutaj dodać, że najkorzystniejsze dla zdrowia są orzeszki niesolone i nieprzetworzone. Dlatego najlepiej sięgać po takie wersje, unikając mocno przyprawionych, prażonych opcji.
Czy można przedawkować orzechy arachidowe?
Spożywanie dużej ilości orzechów arachidowych może przyczynić się przede wszystkim do przybrania na wadze, ponieważ przekąska jest wysokokaloryczna. Innym problemem, jaki może się pojawić, jest zaburzenie proporcji kwasów omega 6 i omega 3. U niektórych osób mogą także wystąpić problemy trawienne (wzdęcia, zgaga), ze względu na dużą zawartość błonnika. W przypadku wystąpienia jakiś niepożądanych skutków po spożyciu orzechów (na przykład uczulenie lub ból brzucha), trzeba koniecznie sprawdzić, czy nie jest się na nie uczulonym.
Czy orzechy arachidowe a ziemne to to samo? Gdzie je można kupić i ile kosztują?
Orzechy arachidowe a ziemne to jeden i ten sam produkt. Te nazwy używane są zamiennie. Nie ma więc różnicy, czy kupi się orzechy arachidowe, czy orzechy ziemne. Produkt dostępny jest w wielu sklepach i supermarketach, warto jednak kupować je w sprawdzonym i polecanym sklepie, na przykład sklepie ze zdrową żywnością. Może to być punkt stacjonarny lub internetowy. Koszt orzechów arachidowych to kilkanaście złotych za kilogram.
Na co zwracać uwagę przy zakupie orzechów arachidowych?
Przy zakupie orzechów arachidowych warto zwrócić uwagę na kilka kwestii, a mianowicie:
- data ważności (przeterminowane orzechy mogą mieć zjełczały smak, ze względu na dużą zawartość tłuszczu; najlepiej kupować ten produkt w opakowaniu, ponieważ w przypadku orzeszków na wagę nie ma się pewności, jaka jest ich data przydatności, co więcej fistaszki sprzedawane na wagę szybko się utleniają i tracą cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli swoje właściwości zdrowotne);
- postać orzeszków (fistaszki w łupinach są zdecydowanie lepszym wyborem w porównaniu do orzeszków ziemnych solonych lub prażonych, które dostarczają sodu oraz tych w czekoladzie, gdyż to dodatkowe kalorie; orzeszki w łupinach posiadają skórkę, w której znajduje się najwięcej przeciwutleniaczy chroniących przed inwazją wolnych rodników);
- pleśń (nie wolno spożywać orzechów, które mają pleśń lub jakiś niespecyficzny smak, ponieważ mogą się w nich wytwarzać aflatoksyny - związki toksyczne wytwarzane przez grzyby, a ich spożycie może przyczynić się do różnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego).
Olej arachidowy – do czego używać?
Olej arachidowy popularny jest w Azji, gdzie używany jest praktycznie do wszystkich potraw. Występuje on w kilku postaciach:
- tłoczony na zimno, orzechowy smak, żółta barwa;
- rafinowany, bezsmakowy, jasna barwa;
- prażony, wyrazisty orzechowy smak, używany jako dodatek aromatyczny.
Produkt stosowany jest do smażenia, ale nie tylko. Chętnie dodawany jest do sosów do sałatek czy też do produkcji szorteningów (tłuszczy utwardzonych używanych w piekarnictwie), majonezu, margaryn i wegańskiej odmiany masła klarowanego. Olej arachidowy rafinowany charakteryzuje się bardzo wysoką temperaturą dymienia, co sprawia, że można go używać do smażenia w głębokim tłuszczu. Produkty szybko uzyskują chrupiącą skórkę i nie wchłaniają dużej ilości oleju. W 100 g oleju arachidowego zawarte są aż 884 kalorie, a także 32% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, 52% jednonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz 16% nasyconych kwasów tłuszczowych. Zawartość tłuszczów może się różnić, zależne to będzie od pochodzenia i odmiany orzechów.
Orzechy arachidowe są bogatym źródłem substancji odżywczych, cennych witamin i minerałów. Jest to zdrowa przekąska, jednak warto pamiętać, że bardzo kaloryczna. Dlatego trzeba spożywać ją w kontrolowanych ilościach.