Miód akacjowy – jak spożywać i jakie ma właściwości?
Miód akacjowy – jak spożywać i jakie ma właściwości?

Miód akacjowy jest jeden z popularnych miodów występujących na rynku polskim. Jego zaletą jest słodki smak i liczne właściwości prozdrowotne.

Miód akacjowy kolor, zapach i smak

Miód akacjowy kolor – ten produkt charakteryzuje się jasnym kolorem, a nawet słomkowym. Zdarza się, że jest całkowicie przezroczysty. Wszystko przez proces krystalizacji, w trakcie którego jego odcień zmienia się w kierunku białego czy też delikatnej kremowej żółci. Cukry zawarte w tym produkcie to w zdecydowanej większości fruktoza, a nie glukoza. Na uwagę zasługuje również jego zapach, który może się kojarzyć z ciepłym, letnim wieczorem. Natomiast smak uznawany jest za najsłodszy wśród miodów dostępnych w Polsce. To właśnie z tego powodu jest tak uwielbiany, nawet przez dzieci.

Miód akacjowy krystalizacja

Warto tutaj jeszcze wspomnieć, że krystalizacja tego miodu jest długim procesem, trwa on nawet rok. W przypadku pozostałych miodów są to około 4 miesiące. Należy jednak zaznaczyć, że po przejściu krystalizacji, miód akacjowy ma ziarna o średniej wielkości, dzięki czemu jest miękki.

Jakie wartości odżywcze ma miód akacjowy?

Miód akacjowy składa się przede wszystkim z dużej zawartości węglowodanów - 80%. W pozostałych 20% znajduje się woda, białko oraz:

  • flawonoidy (głównie robinina, akacetyna);
  • kwasy organiczne (jabłkowy, cytrynowy, syryngowy);
  • karotenoidy;
  • olejki eteryczne (głównie związki aldehydy, polifenolowe);
  • enzymy i nadtlenek wodoru;
  • antocyjany;
  • składniki mineralne (potas, cynk, żelazo, fosfor, fluor, mangan);
  • witaminy (witaminy z grupy B, witamina C, kwas foliowy);
  • nieznaczne ilości fosfolipidów, kwasów tłuszczowych, związków o charakterze hormonalnym (na przykład acetylocholina, wolna cholina).

 

Właściwości prozdrowotne miodu akacjowego

Miód akacjowy właściwości prozdrowotnych ma bardzo dużo. Warto tutaj wspomnieć o jeszcze innych ważnych kwestiach, a mianowicie o jego wpływie na:

  • zwiększenie odporności organizmu poprzez działanie antybakteryjne, wzmacniające i odżywcze;
  • oczyszczenie układu moczowego;
  • uspokojenie organizmu ze względu na działanie kojące i uspokajające (ułatwia zasypianie, na przykład przy wyczerpaniu umysłowym lub fizycznym);
  • rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej poprzez działanie prebiotyczne.

Należy tutaj wspomnieć, że kluczową rolę przy właściwościach prozdrowotnych odgrywa regularność spożywania miodu akacjowego.

Miód akacjowy – przeciwwskazania

Miód akacjowy pomimo swoich zalet nie powinien być spożywany przez wszystkich. Mowa tutaj między innymi o:

  • niemowlętach (miód może zawierać toksynę botulinową - naturalne ryzyko wynikające ze sposobu produkcji miodów);
  • osobach ze skłonnością do alergii, zwłaszcza do alergii na pyłki roślin (w szczególności akacji);
  • osobach z próchnicą, ze względu na zawarty cukier;
  • osobach z nadwagą i otyłością, ze względu na dużą kaloryczność.

Czy kobiet w ciąży mogą spożywać miód akacjowy?

Kobiety w ciąży mogą spożywać miód akacjowy. Między innymi jako zapobieganie porannym nudnościom i mdłościom. Jednak jest to dozwolone tylko w bardzo ograniczonych ilościach i tylko okazjonalnie. Polecane jest wybieranie produktu pasteryzowanego, jednak może on mieć mniej właściwości prozdrowotnych.

Miód akacjowy a Helikobacter pylori

Bakteria Helikobacter pylori odpowiada między innymi za przewlekłe zapalenie żołądka, chłoniaka limfatycznego, wrzodową chorobę żołądka i dwunastnicy. Obserwuje się coraz większy udział produktów pszczelich i produktów ziołowych w budowaniu odporności na tę bakterię. Mowa tutaj między innymi o miodzie fasolowym, który skutecznie odbudowuje florę bakteryjną żołądka, wykazuje działania przeciwnowotworowe i wspomaga leczenie wrzodów. Pomocny jest również miód fasolowy, który eliminuje enzym zmniejszający stężenie żołądkowego kwasu, który powoduje niedokwasotę. Uważa się, że istotną rolę odgrywa też miód akacjowy, który działa bakteriobójczo przeciw Helikobacter pylori, czyli wspomaga leczenie wrzodów żołądka.

Miód akacjowy cena – czy to drogi produkt? Gdzie kupić?

Cena miodu akacjowego jest dość wysoka, wynosi ona od 35 do 50 złotych. Jest ona zależna od miejsca jego zakupu. Produkt dostępny jest w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych. Jednak najlepszym wyborem jest kupowanie miodu od lokalnego dostawcy. Otrzymuje się wtedy gwarancję co do jakości i pochodzenia miodu. Ważne jest, żeby nie kupować produktów mieszanych i sztucznych, w których nie są oferowane żadne wartości prozdrowotne.

Robinia akacjowa – czym się charakteryzuje?

Miód akacjowy produkowany jest z kwiatów robinii akacjowej, która nazywana jest fałszywą akacją lub grochodrzewem. Roślina pochodzi z Ameryki Północnej, ale nie ma problemów z uprawianiem jej w Europie. Robinia jest inwazyjnym drzewem, szybko się rozrasta, przez co jest zagrożeniem dla innych roślin, a jej wyplenienie jest dość trudnym zadaniem. Osiąga wysokość aż do 20 metrów. Jej pień jest krótki i posiada tendencję do pochylania się. Jest miododajna i występuje powszechnie, można ją spotkać w wielu parkach krajobrazowych i narodowych.

Komu zalecane jest spożywanie miodu akacjowego?

Miód akacjowy w szczególności polecany jest między innymi dla:

  • rekonwalescentów;
  • osób z różnymi dolegliwościami trawiennymi;
  • sportowców;
  • osób zmagających się ze stanami zapalnymi układu pokarmowego;
  • osób starszych;
  • osób często chorujących na grypę lub łapiących przeziębienie;
  • osób mających obniżoną odporność;
  • osób niemających apetytu;
  • osób mających problemy z nadmiernym wydzielaniem soków żołądkowych.

Wykorzystanie miodu akacjowego w kosmetyce

Miody, w tym akacjowy, często wykorzystywane są do produkcji różnych kosmetyków. Są one cennym składnikiem charakteryzującym się działaniem regenerującym, wygładzającym i ujędrniającym skórę. Co więcej, wspomaga walkę z niedoskonałościami, używany jest jako peeling, działa odżywczo i łagodząco przy różnych podrażnieniach i stanach zapalnych. Miód ma także właściwości nawilżające, stosowany on jest między innymi na spierzchnięte usta, szorstką skórę na kolanach czy też na suchą skórę na łokciach. Popularne stały się również zabiegi pielęgnacyjne z zastosowaniem miodu, na przykład masaże miodowe.

Miód akacjowy - indeks glikemiczny a cukrzyca

Miód akacjowy indeks glikemiczny - wartość IG tego produktu jest średnia, wynosi ona 58. Jednak z uwagi na dużą zawartość fruktozy (cukrów prostych), nie jest on zalecany osobom z cukrzycą. Trzeba pamiętać, że jest on również wysokokaloryczny, więc może powodować przybieranie na wadze. Osoby z cukrzycą typu 2 znacznie częściej zmagają się z otyłością i nadwagą, więc szczególnie powinny ograniczyć spożywanie tego miodu.

Miód akacjowy czy lipowy, rzepakowy, a może wielokwiatowy? Czym się różnią?

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów miodu. Który jest najlepszy? Warto dowiedzieć się, czym się one różnią od miodu akacjowego.

Miód akacjowy a miód lipowy

Miody różnią się barwą i działaniem. Lipowy ma zabarwienie herbaciane, charakteryzuje się działaniem wspomagającym leczenie przeziębienia i stanów gorączkowych.

Miód akacjowy a miód rzepakowy

Miody różnią się walorami smakowymi. Rzepakowy posiada nutkę goryczy, odznacza się lepszymi właściwościami wspierającymi leczenie trzustki, nerek czy wątroby.

Miód akacjowy a miód wielokwiatowy

Miody różnią się smakiem. Wielokwiatowy ma delikatny, lekko słodki smak. Wspiera zmagania z dolegliwościami występującymi przy astmie oskrzelowej lub nawracającymi się przeziębieniami.

Miód akacjowy jak spożywać?

Miód akacjowy spożywać można na wiele różnych sposobów. Jednak, jeśli chce się zachować jego wszystkie składniki odżywcze i właściwości prozdrowotne, to należy jeść go w postaci klasycznej, czyli smarując nim pieczywo. Kolejnym popularnym wykorzystaniem miodu jest dodawanie go do herbaty, kawy, wody, soku jako słodzik. Przy czym, koniecznie trzeba tutaj przypomnieć, żeby temperatura napoju nie przekraczała 45 stopni Celsjusza, ponieważ w gorących trunkach, miód zacznie tracić swoje składniki odżywcze i właściwości. Produkt ten chętnie dodawany jest również do deserów, słodkich wypieków, sosów, mięs, kremów, zup i wielu innych potraw. Przygotowywane są z niego też różne syropy i nalewki. Przed wdrożeniem miodu do swojego jadłospisu, warto sprawdzić, czy nie jest się na niego uczulonym. Alergie przy tym produkcie występują rzadko, ale lepiej mieć pewność, ponieważ reakcja alergiczne mogą mieć poważne skutki.

Czy spożywanie miodu akacjowego powinno być ograniczone?

Mimo wielu cennych korzyści trzeba pamiętać, że miód akacjowy jest bardzo kaloryczny. Spożywając go codziennie w dużych ilościach, dostarcza się organizmowi wielu kalorii, co łatwo można przeoczyć. Dlatego osoby będące na diecie lub osoby, które nie chcą przybrać na wadze, powinny w szczególności zwracać uwagę na ilości zjadanego miodu akacjowego. Ważną kwestią jest także mycie zębów po jego zjedzeniu, ponieważ może on się przyczyniać do powstawania próchnicy.

Miód akacjowy to zdrowy dodatek do codziennej diety. Jego spożywanie powinno ograniczać się do małych ilości, ze względu na dużą kaloryczność.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium