Jak prażyć i blanszować migdały?
Jak prażyć i blanszować migdały?

Prażone lub blanszowane migdały są pyszną i zdrową przekąską. Można je wykorzystać na wiele różnych sposobów, na przykład:

  • jako dodatek do słonych lub słodkich potraw (między innymi jako chrupiący dodatek do różnych kompozycji sałatkowych);
  • jako dodatek do smażonych lub pieczonych warzyw (między innymi do posypania kalafiora, zupy kremu pomidorowego czy też kremu z zielonego groszku);
  • jako dodatek do śniadania, owsianki;
  • jako dodatek do słodkich deserów lub domowych wypieków (między innymi gofrów lub lodów z bitą śmietaną, naleśników, piernika czy sernika).

Zaletą prażonych i blanszowanych migdałów jest również to, że można je łatwo i szybko przyrządzić w domowym zaciszu.

Jak uprażyć migdały?

Prażone migdały są bogate w minerały i składniki odżywcze. Zawierają one zdrowe tłuszcze, których spożywanie korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy. Dlaczego jeszcze warto skusić się na prażone migdały? Z pewnością z tego powodu, że są lepiej trawione od surowych migdałów, co zostało potwierdzone badaniami. Kolejną ich zaletą jest intensywny smak i aromat. Są one chrupiące, więc z powodzeniem mogą zastąpić wszelkie niezdrowe przekąski. Warto tutaj jeszcze dodać, że zarówno prażone, jak i surowe migdały zawierają takie same składniki odżywcze (o ile będą prażone bez dodatków, takich jak na przykład miód, olej czy sól).

Jak uprażyć migdały? Można to zrobić samodzielnie w domu, nie jest skomplikowana czynność, więc nie powinna nikomu sprawić trudności. Wykonać to można na dwa sposoby:

  • prażenie migdałów na patelni:
  • najlepiej prażyć małą ilość migdałów;
  • polecane jest użycie patelni teflonowej;
  • sposób przygotowania: w pierwszej kolejności należy rozgrzać patelnię, następnie trzeba umieścić migdały w gorącym naczyniu; cały proces prażenia powinien zająć około 5 minut, w tym czasie trzeba je mieszać drewnianą łyżką lub podrzucać; nie można dopuścić do tego, aby się przypaliły; gdy już będą brązowo-złociste, to można je ściągnąć z patelni i wystudzić, po czym będą gotowe do spożycia;
  • prażenie migdałów w piekarniku:
  • polecane w przypadku prażenia większej ilości migdałów;
  • czas przyrządzania zależy od tego, czy praży się migdały w płatkach, czy w całości;
  • sposób przygotowania: w pierwszej kolejności należy rozgrzać piekarnik do 180°C, ustawiając opcję grzania góra i dół z wentylatorem; następnie trzeba rozmieścić migały na blaszce w taki sposób, aby była to tylko jedna warstwa; po włożeniu blaszki do piekarnika należy kontrolować cały czas stan prażonych migdałów; gdy tylko osiągną one złoto-brązowy kolor, to trzeba je szybko wyciągnąć z urządzenia i pozostawić do ostygnięcia; jak ostygną, są od razu gotowe do jedzenia.

Oba sposoby prażenia migdałów są bardzo proste i nie zajmują dużo czasu. Chcąc wybrać najlepszą metodą, warto kierować się ilością. Przy prażeniu niewielu migdałów zdecydowanie lepiej jest wybrać do tego patelnię, przy większej ilości powinno zrobić się za pomocą piekarnika.

Orzechy migdały można uprażyć z dowolnymi dodatkami, na słodko lub na słono. Każdy może wybrać dowolny składnik i stworzyć swoją ulubioną zdrową przekąskę. Do najpopularniejszych przepisów zalicza się na przykład:

  • migdały prażone z miodem:
  • składniki: 100 gramów migdałów, 1 łyżka miodu, szczypta soli, ewentualnie przyprawa typu cynamon lub wanilia, bądź inna;
    • sposób przygotowania: należy uprażyć migdały na patelni, na koniec posypać je solą i wybranymi przyprawami, potem wystarczy ściągnąć je z ognia, dodać miód, dokładnie wymieszać;
  • migdały prażone z papryką:
  • składniki: 100 gramów migdałów, łyżka masła, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki;
    • sposób przygotowania: do rozgrzanego piekarnika (180°C, góra i dół, wentylator) należy włożyć blaszkę z ułożonymi migdałami, po około 15 minutach wyciągnąć je i przesypać do miski, następnie dodać do nich sól, masło i paprykę, po czym ponownie ułożyć je na blaszce i włożyć do piekarnika jeszcze na około 2 minuty, przed spożyciem trzeba je schłodzić;
  • migdały prażone na ostro:
    • składniki: 250 gramów migdałów, łyżeczka oliwy z oliwek, jedna łyżeczka przyprawy chili, szczypta soli;
    • sposób przygotowania: na rozgrzaną patelnię wsypać migdały i prażyć się na małym ogniu przez około 5 minut, po tym czasie trzeba dodać oliwę, przyprawę chili i jeszcze chwilę prażyć całość, na koniec przesypać migdały na płaski talerz i posypać odrobiną soli oraz pozostawić do ostygnięcia;
  • migdały prażone z solą morską:
    • składniki: 200 gramów migdałów, 400 gramów soli morskiej;
    • sposób przygotowania: na rozgrzaną patelnię należy wsypać sól morską i prażyć do momentu, aż ziarenka zaczną podskakiwać, po czym dodać do nich migdały i całość prażyć przez około 5 minut, aż ich skórka ściemnieje, należy je ostudzić przed zjedzeniem;
  • karmelizowane migdały:
    • składniki: 200 gramów migdałów, 100 mililitrów wody, 100 gramów cukru, 4 łyżeczki cukru waniliowego;
    • sposób przygotowania: do patelni należy wlać wodę, wsypać cukier zwykły, cukier waniliowy i wszystko razem wymieszać oraz zagotować, następnie dodać migdały i ponownie wszystko wymieszać, całość gotować około 8 minut aż woda wyparuje z patelni (mieszając od czasu do czasu), gdy migdały oblepią się już cukrem, a woda wyparuje, to trzeba zmniejszyć ogień pod patelnią i cały czas wszystko mieszać do momentu częściowego roztopienia się cukru (migdały uzyskają lekki połysk), przed spożyciem należy je ostudzić.

To kilka najpopularniejszych przepisów na prażone migdały. Można je dowolnie modyfikować, dopasowując smak do swojego gustu. Warto zdecydować się na taką zdrową przekąskę, gdyż jest świetnym zamiennikiem niezdrowych, ogólnodostępnych przysmaków.

Warto jeszcze wspomnieć tutaj o tym, jak przechowywać prażone migdały. Zaraz po przyrządzeniu najlepiej umieścić je w pojemniku z pokrywką lub w szklanym słoiczku. Bardzo ważne jest to, żeby nie trzymać ich w żadnych otwartych opakowaniach ani plastikowych torebkach, ponieważ mogą szybko stracić swój doskonały smak, staną się gorzkie, będą miały nieprzyjemny smak oraz może się na nich pojawić pleśń. Istotne jest też to, żeby stały w zaciemnionym miejscu w temperaturze pokojowej (można je również przechowywać w lodówce, co z pewnością przedłuży ich świeżość). Należy unikać wystawiania ich na słońce i światło, gdyż także może to wpłynąć na ich szybkie zepsucie się. Tak przechowywane prażone migdały zachowają swoją świeżość i smak maksymalnie przez miesiąc. Jak tylko zaczną ostro pachnieć bądź będą wyczuwalne w nich nuty goryczy, to nie powinno się ich już spożywać. Można je też zamrozić, przez co wydłuży się czas ich przydatności do spożycia. W zamrażarce mogą być przechowywane maksymalnie przez 3 miesiące.

Jak blanszować migdały?

Blanszowanie migdałów sprawia, że łatwiej się je obiera. Wystarczy je przycisnąć i same wyskakują ze skórki. Spożywanie takich migdałów zmniejsza ilość złego cholesterolu oraz pomaga uzupełnić niedobór witaminy E. Blanszowane orzechy migdały są świetnym źródłem błonnika oraz zdrowych kwasów tłuszczowych. Zawierają między innymi magnez, potas, wapń, żelazo oraz fosfor.

Jak blanszować migdały? Wyróżnić można dwa sposoby na pozbycie się ciemnej skórki z migdałów:

  • blanszowanie migdałów na gorąco – ten sposób polega na zalaniu i moczeniu migdałów w gorącej wodzie, a dokładniej:
  • zagotowaną wodą zalewa się migdały, aż do ich całkowitego przykrycia;
  • po kilku/kilkunastu minutach należy je odcedzić, zalać zimną wodą i wystudzić (ich skórka będzie pomarszczona);
  • po wystudzeniu migdały skórka powinna bez problemu odchodzić (jeśli tak nie będzie, to można je ponownie zalać wrzątkiem i powtórzyć cały proces);
  • blanszowanie migdałów na zimno – ten sposób polega on na moczeniu ich w zimnej wodzie, a dokładniej:
  • migdały zalewa się zimną wodą aż do ich całkowitego przykrycia;
  • odstawia się je na około 2 godziny do lodówki, ale mogą też stać w temperaturze pokojowej;
  • gdy skórka zmięknie, to wystarczy je wyciągnąć z wody i oderwać ręcznie skórkę.

Pozbycie się skórki z migdałów sprawia, że mają one jeszcze lepszy smak. Trzeba jednak tu zaznaczyć, że w trakcie gotowania niestety tracą niektóre składniki odżywcze. Mimo wszystko nadal są zdrową przekąską.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium