Olej z rokitnika właściwości i zastosowanie
Olej z rokitnika właściwości i zastosowanie

Gałązka rokitnika nieco przypomina jarzębinową: ma mnóstwo złocisto-pomarańczowych kuleczek, tworzącą rokitnikowi kiść. Tylko liście są inne niż u jarzębiny, bardziej lancetowate, z delikatną srebrną poświatą i delikatnym meszkiem. Rokitnik to krzew, niegdyś ogrodowy, obecnie traktowany jako owocowy, bowiem owoce i pozyskiwany z nich olej, to największy jego atut. Łacińska nazwa rośliny nie odnosi się nie odnosi się do jego specyfiki , ale do efektów działania. Phaos oznacza błyszczący, natomiast hipp - to po łacinie koń. Skąd takie słowa w nazwie? Zwierzęta azjatyckich stepów po to, by miały błyszczącą sierść, były karmione rokitnikiem. Rokitnik jest rośliną z rodziny oliwnikowatych. Zwany jest również rokitnikiem pospolitym, ale także rokitnikiem syberyjskim. Ta nazwa odnosi się do występowania rośliny. Najwięcej jej rośnie na Syberii, choć porasta i inne obszary Europy  i Azji. W Polsce uprawiany jest w ogrodach i sadach, naturalnie pojawia się nad Bałtykiem.  

Jak stosować olej rokitnikowy syberyjski?

Jak wykorzystać rokitnik? Można zjadać jego owoce, choć dopiero po przemarznięciu na krzewie i zerwaniu w okresie jesienno-zimowym, stają się słodkie. Lepiej więc zastosować olej z rokitnika. Ma on intensywnie pomarańczowy kolor i ładny owocowy zapach. Najlepszy jest tłoczony z całych owoców, a nie tylko z samych nasion. Aby zachował wszystkie swoje właściwości, powinien być tłoczony na  zimno i niefiltrowany. W tej formule zachowuje cenne witaminy: A, B, C, E, K, witaminy z grupy B.  W 100 g oleju jest 900 mg witaminy C. Więcej ma jedynie dzika róża. Miąższ z rokitnika w 12%  składa się z oleju. Sam olej zawiera kwasy palmitynowy, palmityno-olejowy, linolowy, linolenowy oraz kwasy organiczne, między innymi maleinowy, szczawiowy cytrynowy i jabłkowy, flawonoidy, a także sporo cennych dla organizmu pierwiastków, takich jak: żelazo, wapń, fosfor, a także antyoksydanty oraz aminokwasy, makro i mikroelementy.  Zawarty w oleju kwas palmitynowy stanowi jeden z budulców ludzkiej skóry, dlatego olej z rokitnika ma właściwości naprawcze, regenerujące, przeciwstarzeniowe.  Polecany jest zatem dla zachowania pięknej i zdrowej skóry. 

Kupuję olej z czarnuszki

Rokitnik ma szerokie zastosowanie zarówno w kulinariach jak i w kosmetyce i medycynie. Można go przetworzyć do postaci konfitur, dżemów, zrobić z niego nalewki i soki, dodać do pieczonych mięs oraz do ciasta, przygotować napar, który zastąpi rozgrzewającą herbatę.  Natomiast olej z rokitnika ma zastosowanie w dermatologii, kosmetologii i w pielęgnacji skóry oraz włosów. 

Olej z rokitnika stosuje się przede wszystkim do skóry dojrzałej, przesuszonej, odwodnionej z plamami pigmentacyjnymi. Można go dodać do balsamu do ciała. Skóra nawilżona nim stanie się miła w dotyku, miękka, elastyczna, delikatna. Efekt można podtrzymać dodając kilka kropel oleju do codziennej kąpieli.

Jak stosować olej z rokitnika na twarz? Olej z rokitnika stanowi składnik gotowych kremów i maseczek do twarzy. Taki preparat można przygotować samodzielnie. W odpowiednich proporcjach mieszając glicerynę, eucerynę i olej z rokitnika. Krem należy dość szybko zużyć. Można również zastosować olej jako serum czy maskę do twarzy. Należy nałożyć cienką warstwę na oczyszczoną skórę, delikatnie wmasować lub wklepać. Pozostawić na kwadrans, po czym zmyć lub usunąć papierowym ręcznikiem. Cera będzie dobrze nawilżona, zaczerwienienia znikną albo staną się mniej widoczne, poprawi się napięcie skóry. Punktowo olej można stosować na przebarwienia posłoneczne. Rokitnik przyspieszy likwidowanie plam. Również wybierając kosmetyki przeciwsłoneczne, szczególnie do twarzy, warto zwrócić uwagę, czy mają w składzie rokitnik. Ten ważny produkt nazywa się „naturalnym blokerem” promieni UV. Olej z rokitnika ze względu na swoje właściwości nadaje się do skóry dojrzałej, ze zmarszczkami. Spowalnia procesy starzenia dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy oraz karotenoidów.

Jak więc stosować olej z rokitnika na twarz i włosy?

Olej z rokitnika doskonale pomaga na oparzenia słoneczne, ponieważ łagodzi stany zapalne. Skóra przegrzana piecze, swędzi, jest czerwona i obolała, czasem pojawiają się na niej pęcherze. Żeby jej ulżyć, warto wpierw wziąć chłodzący prysznic, zmyć pozostałości kosmetyków z filtrami, a następnie nałożyć na zaczerwienione miejsce olej z rokitnika. Przynosi on ulgę, zniweluje stan zapalny, a dodatkowo po nim szybciej regeneruje się poparzona skóra. Na co pomaga rokitnik? Olej dobrze pomaga zregenerować uszkodzony naskórek. Można nim posmarować zdarte kolana, czy łokcie, szorstkie pięty, a nawet miejsca zranione, gdyż po zastosowaniu oleju następuje szybsze ziarninowanie ran. Dużo mówi się o tym, że rokitnik doskonale sprawdza się w codziennej pielęgnacji ciała. 

Rokitnik ma szerokie spektrum działania, dlatego stosuje się do między innymi w kuracji przeciw wypadaniu włosów. Należy wówczas regularnie wcierać olej w skórę głowy między jednym a drugim myciem albo obficie nałożyć na całą noc i rano zmyć szamponem. Ważne, żeby olej dobrze wmasować w skórę, dzięki czemu szybciej przeniknie do cebulek i pobudzi je do działania. Wcierki z oleju z rokitnika można kupić w postaci gotowych preparatów albo na bazie oleju przygotowywać je samodzielnie. Ten olej można połączyć z innymi olejami np. arganowym czy z czarnuszki.  Kurację warto powtarzać co najmniej dwa razy w roku: po zimie oraz po lecie, czyli wtedy, kiedy włosy wypadają najmocniej. Olej stosuje się także przeciw łysieniu. Wówczas gęsto smaruje się skórę głowy w tych miejscach, w których skutki łysienia widać najbardziej. Olej jest zalecany również na skórę z łupieżem. Przyspiesza pozbycie się go, oczyszcza włosy i zapobiega nawrotom tej choroby.  Osoby , które mają długie, ale matowe i zniszczone włosy również powinny spróbować odżywić je olejem z rokitnika. Dzięki olejowaniu staną się gładkie, ładnie wyprostowane, sprężyste oraz pachnące. Odrobinę oleju można każdorazowo po umyciu wetrzeć w końcówki włosów, takie serum domknie łuski i ułatwi rozczesywanie. 

Olej z rokitnika ma właściwości lecznicze, dlatego jest szeroko stosowany w medycynie. Jak stosować olej z rokitnika na żołądek i w innych schorzeniach? Wyciąg olejowy z owocu podaje się podczas infekcji, podwyższonej temperatury, w stanach zapalnych. Łagodzi objawy chorobowe, a dzięki wysokiej dawce witaminy C wzmacnia osłabiony chorobą organizm. Olej z rokitnika ma także zastosowanie w dermatologii ze względu na swoje właściwości kosmetyczne. Stosuje się go w leczeniu oparzeń, również rentgenowskich. Łagodzi zaczerwienienie, przyspiesza gojenie. Jest wskazany również w przypadku odmrożeń. Zawarte w nim karoten, tokoferole oraz kwasy regenerują skórę wystawioną na długotrwałe działanie mrozu. Skóra posmarowana tym olejem szybciej odzyskuje naturalny kolor, przestaje boleć i łuszczyć się. Olej z rokitnika jest polecany dla osób, u których występują trudno gojące się rany, bądź nawracające stany ropiejące (jak to ma miejsce przy odleżynach). Produkty z olejem i sam olej nanoszony na skórę poprawiają wygląd skóry, przyspieszają leczenie ran. Kurację warto wspomagać, pijąc napary z liści rokitnika oraz stosując okłady. Olej z rokitnika ma również ochronne działanie na żołądek, pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. 

Olej rokitnikowy zyskuje coraz większą popularność, jego bogaty skład i szczególne właściwości lecznicze sprawiają, że jest coraz chętniej wybierany. Nie potrzeba go dużo, by zauważyć, w jaki sposób  działa na skórę twarzy, ciała i włosów,  lecz wypada stosować go regularnie. Jednorazowa aplikacja tylko na chwilę poprawi jakość naszej skóry. Olej z rokitnika można mieszać z innymi olejami, a także dodawać do ulubionych kosmetyków. Podczas pierwszego użycia warto sprawdzić, czy nie zabarwił skóry. Jeśli tak się stanie, lepiej użyć go mniej albo na bazie oleju przygotować mieszankę, która da się potem zmyć. Wybierając kosmetyki, szczególnie te naturalne, warto pokusić się na takie, które mają w składzie olej z rokitnika. On pięknie wygładza skórę, sprawią, że będzie napięta. Ten olej to także wakacyjny ratunek na oparzoną i spaloną słońcem skórę. Zadziała jak okład, ulży, przyspieszy regenerację.  Warto zaopatrzyć się w buteleczkę oleju i mieć na wszelki wypadek, tym bardziej, że nie trzeba go przechowywać w lodówce, a wystarczy umieścić w zamykanej szafce. Kto raz przekona się do tego oleju, ten zechce stosować go już ciągle. Nic w tym dziwnego, bo jest naprawdę skuteczny. 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium