Mleko z miodem i inne mikstury z miodem na przeziębienie
Mleko z miodem i inne mikstury z miodem na przeziębienie

Mleko i miód to składniki dostępne w każdym domu, które połączone ze sobą mają ogromny potencjał. Na ich bazie można sporządzić zdrowe, naturalne mikstury na przeziębienie, które warto poznać przed okresem jesienno-zimowym, aby odpowiednio przygotować swój organizm. Z ich pomocą łatwiej będzie można przetrwać chłodne miesiące, podczas których zazwyczaj towarzyszy nam przeziębienie, grypa, kaszel oraz katar. Warto wspomagać układ odpornościowy już wcześniej, aby był gotowy do działania, gdy nadejdzie taka potrzeba. Jaki miód wybrać na przeziębienie? Poznajcie przepisy na najlepsze mikstury z mlekiem, miodem i dodatkami.

Na co stosować mleko z miodem?

Miód sprawdza się na przeziębienie, ponieważ jest produktem naturalnym o bardzo bogatym składzie, który przekłada się na jego właściwości. Zawiera on enzymy, flawonoidy, antyoksydanty, a także szereg witamin, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest bogaty także w pierwiastki, takie jak: magnez, fosfor, potas, żelazo, mangan oraz wapń. Miód dodany do napoju rozgrzew i wspomaga odporność. Najlepiej w okresie jesienno - zimowym sprawdza się połączenie mleka z miodem. Mleko nie może być gorące, ale powinno być ciepłe. Miód trzeba w nim rozpuścić, najlepiej energicznie mieszając. Taki napój pijemy, gdy przemarzniemy albo dokucza nam podwyższona temperatura. Wprawdzie, nie obniży jej, ale sprawi, że poczujemy się lepiej. Poza tym działa napotnie, a osoba, która wypoci się, szybciej odzyskuje witalne siły.

Jaki miód na przeziębienie będzie najskuteczniejszy?

Wiadomo, że ogólnie miód jest popularnym produktem stosowanym na przeziębienia. Najlepiej sprawdzi się jednak miód malinowy oraz lipowy. Dlaczego akurat te?  Miód lipowy wykazuje działanie uspokajające, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe, sprawdza się także w przypadku chorób zatok. Natomiast malinowy miód doskonale wspomaga leczenie przeziębień oraz grypy. Jeśli nie posiadamy w domu tych miodów, możemy wykorzystać miód wielokwiatowy, który jest łatwiej dostępny i równie wartościowy. Najlepszy miód na przeziębienie, pomijając kwestie rodzaju, to miód świeży i prawdziwy, pochodzący z dobrej pasieki, przechowywany w ciemnym i suchym pomieszczeniu.

Mleko z miodem na co jest dobre?

Mleko z miodem sprawdza się na przeziębienie, kaszel oraz na ból gardła.  Przepis na taką miksturę jest prosty. Do przygotowania jednej porcji napoju potrzebujemy 250 ml świeżego mleka i ok. 1 łyżeczki miodu. Mleko podgrzewamy, do temperatury ok. 50 stopni Celsjusza, następnie dodajemy do niego płynny miód, mieszamy i od razu wypijamy. Miody takie jak malinowy oraz lipowy pomagają w leczeniu górnych dróg oddechowych, w zapaleniu gardła, podczas kaszlu, chrypki. Dobrze się je połyka, nie drażnią obolałej śluzówki, a dodatkowo wspomagają jej regenerację. Miody te łagodzą podrażnienia, sprawiają, że mówienie podczas choroby nie jest tak dokuczliwe.

Mleko z miodem na gardło to napój zdrowy i skuteczny, przepis jest prosty i naprawdę warto go znać. Często wystarczy jedna szklanka, by pozbyć się uciążliwego drapania w gardle. Zanim sięgnie się po pastylki na gardło czy syrop, warto spróbować właśnie domowego mleka z miodem. Ciepłe mleko i miód malinowy - to pyszna mikstura. Polubią ją szczególnie dzieci. Jeśli dokucza nam kaszel suchy, to możemy przygotować miód z mlekiem w formie emulsji. Odrobinę mleka mieszamy z miodem, do momentu rozpuszczenia go i popijamy powoli, po łyżeczce, dokładnie przełykając. Dzięki takiemu sposobowi  spożycia miód dłużej będzie w ustach i łatwiej wspomoże nasz organizm w regeneracji obolałego gardła. W przypadku, gdy sam miód i mleko nie wystarczają, można wesprzeć się, dodając do nich inne naturalne składniki: czosnek, cytrynę, cynamon, kurkumę, a nawet masło.

Mikstury z miodem i innymi składnikami na przeziębienie

Mleko z miodem i masłem - to sprawdzony i skuteczny sposób na pozbycie się złego samopoczucia w czasie przeziębienia. Ta mikstura rozgrzeje, łagodzi ból, a dodatkowo będzie sprzyjać wzmacnianiu naszej odporności. Mleko zawiera mnóstwo składników odżywczych, potrzebnych podczas zwalczania choroby, miód uzupełni niedobory związków mineralnych i witamin. Masło natomiast zawiera krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, między innymi kwas linolowy, który ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Mleko z miodem i masłem ułatwia regeneracje i wzmocnienie osłabionego przeziębieniem organizmu, dlatego warto wspomagać się nim podczas infekcji górnych dróg oddechowych.

Równie skutecznym dodatkiem będzie czosnek. Jaki jest przepis na mleko z miodem i czosnkiem? Do ciepłego mleka dodajemy łyżkę miodu, łyżeczkę masła oraz co najmniej jeden świeżo wyciśnięty ząbek czosnku. Jakie korzyści wynikają z dodatku czosnku? Można z góry powiedzieć, że nie dodajemy go dla smaku, ponieważ ta mikstura apetyczna nie będzie, przeciwnie, będzie ostra i mocno aromatyczna. Jednak czosnek jest ważnym składnikiem, którego działanie doceniamy po czasie. Zawiera flawonoidy, aminokwasy, witaminę PP, sole mineralne, ale też rzadkie, cenne mikroelementy: kobalt i chrom. To dzięki nim wzmacnia nasza odporność. Zawarte w czosnku ulotne związki siarki i olejki eteryczne pomagają zwalczyć infekcje wirusowe i zapobiegają ich nawrotom. Taki napój z mleka, czosnku i miodu jest niezwykle skuteczny.

Mleko z miodem i cynamonem to smaczna, pachnąca alternatywa kakao, szczególnie polecana dzieciom. One nie zawsze lubią smak naturalnego mleka, wolą kakao i to w formie słodzonego napoju, który nie jest szczególnie zdrowy.. Zamiast tego warto zaproponować im pyszne cynamonowe mleko z miodem. Jaki jest przepis? Do ciepłego mleka należy dodać łyżeczkę ulubionego miodu, przelać do kubeczka i włożyć do niego pałeczkę cynamonu. Taką miksturę można przykryć spodkiem i odczekać 10 minut. Po tym czasie wyciąga się cynamon. Mleko delikatnie zmieni barwę i nabierze aromatycznego posmaku. Ten napój rozgrzeje malucha, więc warto go podawać w chłodne miesiące, gdy spada odporność i łatwiej jest o przeziębienie.

Kolejny przepis, który warto poznać to mleko z miodem i cytryną. Takie połączenie ma za zadanie wzmocnić nas, ponieważ cytryna zawiera potrzebną ku temu witaminę C. Cytrynę można dodać również do mikstury z mlekiem, miodem i czosnkiem  Zniweluje ona smak czosnku, co sprawia, że napój jest smaczniejszy. Oba te składniki: czosnek i cytryna dobrze działają, na organizm zmęczony, obolały, czyli wtedy czujemy, że rozwija się infekcja. Cytrynę najlepiej wcisnąć bezpośrednio do gotowego napoju. Może być to nawet pół owocu na jeden półlitrowy kubek. 

Mleko z kurkumą i miodem to wariant dla osób, które lubią wyraziste smaki. W Indii nazywa się taki napój haldi ka doodh, czyli złote mleko. Skąd taka nazwa? Otóż kurkuma barwi mleko na intensywny, prawie złoty kolor. Ten napój świetnie rozgrzewa, podnosi odporność, chroni przed infekcjami. Jest niezastąpiony w czasie chorób, gdy nie mamy ochoty nic jeść, ponieważ wspomaga trawienie i poprawia apetyt. Poza tym pięknie wygląda, intensywnie pachnie. Żeby przygotować taką miksturę, najlepiej wcześniej zaopatrzyć się w pastę z kurkumy. Do przygotowania jej potrzebne będzie: ¼ szklanki sproszkowanej kurkumy i pół szklanki wody,  którą trzeba zagotować, a potem dodać do niej przyprawę, a następnie delikatnie podgrzewać przez około 5 - 6 minut. Otrzymaną pastę należy przechowywać  w lodówce, maksymalnie do pięciu dni. Do tego napoju potrzeba szklanki mleka i po łyżeczce pasty z kurkumy i miodu.

Kiedy najlepiej pić mleko z miodem?

Miksturę na bazie mleka, miodu oraz innych składników możemy pić zawsze w ciągu dnia. Nie ma żadnych przeciwwskazań, by pić ją na czczo albo wraz z posiłkami, ale najlepsza okazuje się pora tuż przed snem. Dlaczego mleko z miodem pijemy na noc? Między bajki można włożyć przekonanie, że dla dobrych snów, ale na pewno mikstura dobrze działa na sen, ułatwia oddychanie. Ponadto w czasie snu taki napój rozgrzewa bardziej, gdyż organizm dodatkowo jest okryty kołdrą lub kocem. Dzięki temu regeneracja sił następuje szybciej, niż gdybyśmy wypili mleko z miodem w czasie codziennych aktywności.

Jak często pić mleko z miodem i czosnkiem?

Jeśli ktoś nie jest uczulony na mleko czy miód, może wypić dziennie nawet litr mleka, natomiast w połączeniu z miodem, warto zachować umiar, ponieważ miód jest wysokokalorycznym produktem. Właściwości na których nam zależy uzyskamy wypijając dziennie jedną filiżankę mleka z miodem. W stanach przeziębienia, grypy, chorego gardła możemy wypić ok. pół litra takiego napoju. Najlepiej jest stosować jedną szklankę rano i drugą przed snem. Mleko z miodem i czosnkiem mogą pić kobiety w ciąży. Ta mikstura to idealne rozwiązanie wspierające farmakoterapię,  na kaszel, ból gardła i przeziębienie.

O czym należy pamiętać przygotowując mleko z miodem?

Mleko, którego używamy powinno być świeże, najlepiej nie homogenizowane i dość tłuste. Miód wyłącznie naturalny, najlepiej malinowy lub lipowy. Najpierw podgrzewamy mleko, ale nie gotujemy go, następnie do ciepłego dodajemy łyżeczkę miodu. Napój pijemy od razu po przygotowaniu. Pozostałe składniki dodajemy w razie potrzeb i uznania. Czy można pić mleko z miodem, jeśli nic nam nie dolega? Oczywiście, to pyszny, odżywczy napój o świetnych właściwościach, polecany dla każdego. Nie musisz być chory, by go pić.  Zatem: „na zdrowie”!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium