Jeśli masz ochotę na coś zdrowego, słodkiego i prostego w wykonaniu, to owsiane ciasteczka są idealne dla Ciebie! Ich czas przygotowania zajmuje niewiele! Od 20 do 25 minut. Idealnie nadają się na jesienno-zimewe wieczory, a także jako dodatek do codziennej kawy czy herbaty. Są idealnym, szybkim rozwiązaniem na spotkania towarzyskie – posmakują każdemu! Ze względu na różne diety i preferencje żywnościowe, można przygotować je w wersji bezglutenowej oraz wegańskiej, przez co będzie mógł z nich skorzystać prawie każdy.
Płatki owsiane – jak to jest z tym glutenem?
Owies to zboże niezawierające glutenu. Mogą je więc spożywać osoby będące na dietach bezglutenowych. Należy jednak mieć na uwadze fakt, iż w trakcie produkcji płatków owsianych może dojść do kontaktu owsa z innymi zbożami – jako że bardzo często różne produkty znajdują się na sąsiednich liniach produkcyjnych. Z tego względu osoby z wyjątkową nadwrażliwością na gluten powinny zachować ostrożność przy spożywaniu płatków owsianych i pochodnych produktów.
Oprócz swojego bezglutenowego charakteru, są źródłem witamin, składników mineralnych oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – owiec ma ich dwa razy więcej niż pozostałe zboża. Oczywistą i bardzo ważną sprawą jest duża zawartość błonnika pokarmowego. Błonnik pokarmowy to struktura wielocukrowa, która nie jest trawiona przez nasz organizm i działa jak miotła, zagarniając i pomagając oczyścić jelita z resztek pokarmowych. Przyspiesza również pasaż treści pokarmowej i zapobiega powstawaniu zaparć. Regularne spożywanie błonnika znacznie zmniejsza ryzyko powstawania raka jelita grubego – z racji tego, iż jedzenie w nim nie zalega. Oprócz tego obniża poziom cholesterolu oraz prawdopodobieństwo cukrzycy typu 2. W błonniku płatków owsianych występuje również frakcja rozpuszczalna i jego główny składnik – beta-glukan. W przewodzie pokarmowym powleka on śluzówkę jelit, zmniejszając ilość wchłoniętego tłuszczu i glukozy, a także hamując rozwój niekorzystnych bakterii w jelitach. Beta-glukan jest też prebiotykiem. Prebiotyki to składniki nie ulegające trawieniu, pobudzające wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym. W odróżnieniu od probiotyków, nie zawierają one żywych kultur bakterii – są jedynie bazą, która poprawia funkcjonowanie naszych własnych bakterii jelitowych i przyczynia się do prawidłowego rozwoju flory bakteryjnej.
Miód – źródło witamin i minerałów
Nie trzeba przypominać, że miód jest niezwykle wartościową alternatywą cukru spożywczego. Dzięki enzymom zawartych w ślinie pszczół jest skarbnicą witamin, węglowodanów, aminokwasów i innych związków chemicznych: hormonów, inhibin, acetylocholiny, wolnej choliny i minerałów: potas, fosfor, sód, wapń, magnez i w mniejszej ilości cynk, żelazo, jod, miedź i mangan. Zawarte w miodzie żelazo jest niemal w całości przyswajalne i szybko wbudowywane w hemoglobinę. Określono, że w skład miodu wchodzi około 300 różnych składników. Z racji tego, że dużo pozytywnych właściwości miodu zawdzięczamy dzięki wspomnianym enzymom (które są białkiem) ulegną one niestety inaktywacji podczas procesu pieczenia w wysokiej temperaturze. Niektóre składniki jednak pozostaną, tak samo jak wspaniały smak i aromat w naszych miodowych ciasteczkach owsianych.
Miód w pełnej swej formie (czyli przed obróbką termiczną) wzmacnia organizm, działa antybakteryjnie, wspomaga leczenie przeziębienia, przyspiesza gojenie ran, może obniżać ciśnienie, wpływa na metabolizm komórkowy i układowy. Aby skorzystać w pełni z pozytywnego wpływu miodu na organizm, oprócz miodu w składzie masy miodowych ciasteczek owsianych, warto po upieczeniu podawać je z łyżeczką tego nektaru na górze smakołyka.
Ciasteczka miodowo-owsiane: przepis
Mamy już przedstawione w skrócie dwa podstawowe składniki potrzebne do naszego przepisu na miodowe ciastka owsiane. Teraz czas na konkrety! Czego będziemy potrzebować?
- 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych!)
- 100 g masła (lub oleju kokosowego)
- 1/3 szklanki miodu
- 2 jajka (lub banan w wersji wegańskiej)
- 5 łyżek mąki pszennej lub bezglutenowej: kukurydzianej, jaglanej czy owsianej. Z mąki można również spokojnie zrezygnować – ciasteczka i tak wyjdą bez tego składnika.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli
- oprócz bazy możemy dodawać dowolne składniki wedle uznania. Do zimowych ciasteczek idealnie nada się cynamon, imbir oraz kardamon.
- Cynamon działa rozgrzewająco, posiada również właściwości antytoksyczne oraz obniżające poziom cholesterolu we krwi.
- Imbir natomiast wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i wykrztuśne, a poza tym ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe. Bardzo dobrze sprawdza się w przypadku przeziębień.
- Kardamon również posiada właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne, a ponadto działa rozgrzewająco. Dzięki zawartości olejków eterycznych sprawdza się w też w leczeniu infekcji dróg oddechowych – przynosi ulgę w kaszlu i katarze oraz udrażnia zatkany nos.
- Posiekane orzechy czy inne nasiona (słonecznikowe, dyniowe) również idealnie wkomponują się do przepisu. Są źródłem tłuszczu i białka roślinnego.
- Owoce - można również spróbować dodać świeżych owoców do masy, pokrojonych w kostkę – dodadzą kwaskowatego posmaku idealnie komponując się ze słodkimi ciasteczkami miodowo owsianymi.
Miodowe ciastka owsiane: sposób przygotowania
Do miski z płatkami wbijamy jajka lub rozgniatamy banana, masło (lub zamiennik) oraz miód. Mieszamy i zostawiamy na parę minut, by płatki zmiękły.
Po chwili dodajemy resztę składników i mieszamy ponownie łyżką lub mikserem nastawionym na niskie obroty. Nie za długo – nie wyrabiamy ciasta, mamy zamiar jedynie dokładnie rozmieszać składniki.
Możemy dodać ok. pół szklanki wody albo soku owocowego jeśli masa jest zbyt gęsta.
Przygotowujemy blachę, wykładamy ją papierem do pieczenia, rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Z masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie je spłaszczamy. Można również korzystać z foremek do ciastek.
Czas pieczenia to około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni góra/dół, w zależności od grubości ciasteczek.
Nadają się do jedzenia od razu, jeszcze ciepłe. Smak możemy wzmocnić polewając je odrobiną miodu lub dżemem przed podaniem. Ciasteczka te długo utrzymują swoją świeżość. Można więc zrobić je na zapas i trzymać w słoiku by nie wyschły – dzięki temu będziemy mogli skorzystać z pysznej przekąski do porannej kawy.