Miód wielokwiatowy - właściwości
Miód wielokwiatowy - właściwości

Czym jest miód wielokwiatowy?

Miód wielokwiatowy to rodzaj miodu klasycznego, który jest łatwo dostępny i uwielbiany w naszym kraju. To właśnie od niego większość ludzi zaczyna przygodę z miodowymi przetworami, dlatego warto zastanowić się na co pomaga miód wielokwiatowy i włączyć go do swojej diety. Produkt ten powstaje dzięki ciężkiej pracy pszczół, które odwiedzają kolorowe łąki i krzewy w pobliżu pasieki. Zbierają tam nektar z różnych kwitnących kwiatów, z którego następnie powstaje nasz miód wielokwiatowy. Podczas odwiedzania licznych roślin, przyczyniają się także do ich zapylania, dzięki czemu rok rocznie możemy podziwiać kolorowe łąki pełne kwiatów. Biorąc pod uwagę różnorodność roślin występujących na tych obszarach, można się domyślić, że miody wielokwiatowe różnią się między sobą. Ich smak, zapach  oraz barwa jest zmienna i zależy od kilku czynników. m.in. rodzaju kwiatów, lokalizacji pasieki i pory zbioru. Dlatego też miody wielokwiatowe, stosowane głównie na kaszel i przeziębienie, w sklepach nie wyglądają identycznie! Dlaczego zyskały taką popularność i na co można je stosować? Zapraszamy do dalszej części artykułu, w której omówimy zalety, najważniejsze właściwości oraz zastosowanie miodu wielokwiatowego.

Jaki jest miód wielokwiatowy?

Ze względu na rozmaitą ilość roślin, z których nektar wchodzi w skład tego produktu, często nazywany jest on miodem “tysiąca kwiatów”. Wiemy już jak bardzo zmienne mogą być miody wielokwiatowe, jakie są więc ich właściwości? Wśród kolorów możemy znaleźć całą paletę barw - od jasnych i bladych odcieni żółtego, do ciemnych i złotobrązowych, mocno nasyconych kolorów. Od rodzaju i ilości kwiatów, zależy także smak miodu wielokwiatowego, dlatego może być on bardziej słodki lub cięższy. Generalnie wielokwiatowe miody wiosenne zazwyczaj są jasne, łagodne i delikatne, natomiast te letnie - bardziej aromatyczne, ciemniejsze i słodsze. Jeśli do miodu dodano również wosk, pyłek kwiatowy, lub spadź z drzew iglastych, to jego smak również ulegnie zmianie.

Kompozycji oraz możliwości w przypadku miodu wielokwiatowego jest naprawdę dużo, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Warto eksperymentować i próbować różnych rodzajów miodu, ponieważ włączenie miodu wielokwiatowego do diety dorosłych oraz dzieci jest doskonałym pomysłem, biorąc pod uwagę jego właściwości. Warto pamiętać, że prawdziwy miód ulega procesowi krystalizacji, który nie ma wpływu na jego jakość.  W ciągu kilku tygodni, lub miesięcy twój miód powinien zmętnieć, a następnie stwardnieć. Jeśli tak się nie stanie po upływie 4 miesięcy, to znaczy, że nie był on dobrej jakości miodem.

Skład miodu wielokwiatowego

Każdy miód dostępny w naszym sklepie w swoim składzie ma głównie, bo w 80% węglowodany, czyli fruktozę oraz glukozę. To one nadają miodom wielokwiatowym, cudowny słodki smak, który odpowiada wszystkim dzieciom.  Pozostałe składniki różnią się w zależności od rodzaju miodu, ale w dużej mierze są to kwasy organiczne: kwas glukonowy, pantotenowy , cytrynowy oraz jabłkowy, a także witaminy z grupy B, witamina A, C, PP oraz składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, magnez,wapń. Za wiele pozytywnych właściwości miodu wielokwiatowego odpowiedzialny jest krzem, który wspiera układ naczyń w naszym organizmie, ale także skórę, cerę, włosy oraz kości. Na zalety miodu wielokwiatowego mają wpływ także enzymy i substancje o działaniu antyoksydacyjnym.

Właściwości miodu wielokwiatowego

Najważniejsze właściwości miodu wielokwiatowego to działanie przeciwbakteryjne, przeciwalergiczne oraz hepatoprotekcyjne. Należy pamiętać, że jest to produkt zdrowy oraz naturalny, dlatego stosowany w umiarze, może zostać włączony do diety wielu osób, w tym dzieci. Miód wielokwiatowy najczęściej znajduje zastosowanie w stanach obniżonej odporności, ponieważ świetnie sprawdza się na kaszel oraz na przeziębienie. Dzieje się to ze względu na jego właściwości. To produkt, który kompleksowo wspiera działanie najważniejszych układów naszego organizmu: pokarmowego, krążenia, oddechowego, immunologicznego oraz oczywiście mózgu. Na co pomaga miód wielokwiatowy? 

Układ immunologiczny

Ze względu na działanie antybakteryjne oraz immunomodulujące miód wielokwiatowy świetnie sprawdza się w celu pobudzenia układu odpornościowego. Regularne stosowanie go, to najlepsza profilaktyka w okresie jesienno - zimowym, która zmniejszy ryzyko infekcji. Miód wielokwiatowy jest dobry na przeziębienie i katar, dlatego warto dodawać go do herbaty, szczególnie w momentach obniżonej odporności i złego samopoczucia. Dzięki słodkiemu smaku, z łatwością przekona się do niego nawet najbardziej wybredne dziecko.

Układ pokarmowy

Produkt ten sprawdza się doskonale w regulacji pracy układu pokarmowego, ale także przy schorzeniach narządowych. Dzięki właściwościom detoksykującym oraz ochronnym, najlepiej jak może, wspiera pracę wątroby. Miód wielokwiatowy ma wpływ także na prawidłowe funkcjonowanie woreczka żółciowego.

Układ oddechowy

Miód wielokwiatowy znajduje zastosowanie wspomagające także w chorobach układu oddechowego, szczególnie w terapii schorzeń górnych dróg oddechowych oraz alergiach. Używany jest także przy terapii astmy oraz kataru siennego - jest często polecany na te dolegliwości. Na co jeszcze jest dobry miód wielokwiatowy?

Układ sercowo-naczyniowy

Miód ten reguluje krążenie oraz obniża ciśnienie krwi, a także wspiera pracę samego mięśnia sercowego, odżywiając go dodatkową porcją glukozy. Dołączając miód wielokwiatowy do swojej zdrowej diety, możemy wspomóc organizm na wielu polach.

Układ nerwowy

Miód wielokwiatowy jest dobry na problemy związane z przepracowaniem oraz życiem w ciągłym stresie. Stosowanie go w sposób regularny, pomaga obniżyć napięcie, zmniejszyć zmęczenie organizmu oraz wspiera regenerację po wysiłku. Spożywanie miodu, który tak naprawdę zawiera ogromną ilość glukozy, to zastrzyk energii dla naszych ciężko pracujących mózgów. Miód wielokwiatowy stosowany jest często wspomagająco u osób pracujących umysłowo. Ilość właściwości oraz możliwości zastosowania miodu wielokwiatowego są ogromne.

Jak wykorzystać miód wielokwiatowy?

Ten produkt jak każdy inny może być dodany do wszelakich, zarówno słodkich jak i słonych posiłków. Miód sprawdza się doskonale jako dodatek do wypieków, jogurtów, naleśników, gofrów oraz sałatek. Można dodać go także do napoju, a także dań mięsnych czy sosów. Najważniejsze jest pilnowanie temperatury, ponieważ podgrzanie go powyżej 40 stopni, spowoduje, że miód wielokwiatowy straci swoje właściwości. Po zakupie należy przechowywać go w ciemnym, suchym miejscu.

Jak stosować miód wielokwiatowy w pielęgnacji?

Miejsce tego cudownego produktu nie jest tylko zarezerwowane do kuchni! Warto sprawdzić jego działanie także w codziennej pielęgnacji swojego ciała, włosów i paznokci i wypróbować właściwości miodu wielokwiatowego. Krzem zawarty w składzie miodu bierze udział w odbudowie i regeneracji skóry, poprzez syntezę kolagenu, elastyny oraz kwasu hialuronowego. Wzmacnia on także włosy, paznokcie oraz struktury kostne i stawowe. Jego niedobory mogą skutkować głównie osłabieniem kondycji włosów oraz problemami z cerą. W miodzie wielokwiatowym obecna jest także prowitamina A, która w pielęgnacji wykorzystywana jest do regeneracji oraz odbudowy naskórka. Warto zwrócić na nią uwagę, ponieważ wpływa też na proces widzenia oraz ma działanie antyoksydacyjne.

Aby cieszyć się piękną cerą, wystarczy dodać go do domowych maseczek oraz peelingów.  Dzięki swojemu bogatemu składowi, miód wielokwiatowy sprawi, żę skóra szybciej się zregeneruje oraz stanie się elastyczna. Przywróci jej także naturalny blask oraz zredukuje widoczność zmarszczek. Ponadto można zastosować go na spierzchnięte usta lub dołączyć go do maski na włosy, dłonie, czy stopy. Miód wielokwiatowy może posłużyć także jako dodatek do kąpieli oraz masażu wraz z olejkami eterycznymi. Stosowany po goleniu pomaga złagodzić podrażnienia oraz przyspiesza regenerację uszkodzonej skóry. Możliwości zastosowania miodu wielokwiatowego są nielimitowane, a ogranicza was tylko wyobraźnia.

Miód wielokwiatowy przeciwwskazania

Należy pamiętać, że jest to zdrowszy zamiennik klasycznego cukru, który może stać się doskonałym urozmaiceniem diety, jednak należy stosować go z umiarem. Łyżeczka miodu, czyli ok 12g to 40 kcal. Ze względu na wysoką zawartość cukru (9,5 g w 12 g miodu), miód wielokwiatowy powinien być ostrożnie spożywany przez osoby chore na cukrzycę oraz otyłość.  Ponadto nie zaleca się podawania miodu dzieciom poniżej 1 roku życia, ponieważ może zawierać niewielką ilość bakterii Clostridium Botulinum.

Decydując się na zakup miodu wielokwiatowego należy przyłożyć szczególną uwagę do wyboru odpowiedniego produktu. Na cenę i dostępność miodu ma wpływ jego rodzaj oraz miejsce produkcji. Aby mieć pewność, że miód wielokwiatowy, na który się decydujemy jest dobry jakościowo i ma pożądane przez nas właściwości, należy dokładnie zapoznać się z jego etykietą. Wiele firm stosuje nieuczciwe praktyki, np. dodając do produktu cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy. Wyroby miodopodobne mimo kuszącej ceny, nie posiadają żadnych właściwości, więc ich zastosowanie w wielu schorzeniach układowych, nie będzie miało sensu. 

Miód wielokwiatowy powinien zostać wyprodukowany w Unii Europejskiej, najlepiej w Polsce w sprawdzonej pasiece, ponieważ produkty sprowadzane z Azji, często zawierają tylko i wyłącznie cukier. Na miodzie nie warto przesadnie oszczędzać, dlatego warto sprawdzić dwa razy źródło, z którego pochodzi. Ważne jest, aby pasieka była prowadzona, przez doświadczone osoby, które regularnie kontrolują proces produkcji miodu wielokwiatowego, ponieważ ma to wpływ na jego właściwości odżywcze.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium